NIe wiem w ogólepo co się wtrąciłeś , bo wpadłeś w ten temat robiąc z siebie "miszcza" obslugi SW i w ogóle a niczego nie wniosłeś do tematu a wręcz przeciwnie, skoro zacząłeś porównywać swój pomiar do istniejącego tutaj mógłbyś temat rozwinąć bo póki co to narobiłeś krzyku i nic z tego nie wynika.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Projektowanie zwrotnicy krok po kroku :)
Collapse
X
-
irek,masz rację,ale chyba lepiej pomierzyć jest mikrofonem z długopisu i zrobić zwrotnice niż zaprojektować ją z kalkulatorów,nieprawda???
[ Dodano: 2009-10-10, 15:39 ]
A jeszcz takie pytanie do Ciebie.Jak uważasz,można odwrócić polaryzację midbasa w zwrotnicy np.zamiast kopółki ??Czy to jest poprawne??
Ja uważam to za błąd,owszem zagra to ale z odwróconą polaryzacją,czy nie tak??Jak ma się to do "norm"??
Drugi schemat.
http://img36.imageshack.us/img36/779...es16ihdx18.jpg
Skomentuj
-
januss73, Ty znowu swoje mądrości,tyle to ja wiem,lecz interesuje mnie to jak wygląda sprawa np.norm czy czegoś takiego.Produkując zestaw głośnikowy powinien on być spolaryzowany,bo przecież odwracając polaryzację na niskotonowym a nie kopółce,robimy to samo ja byśmy pomylili plusa z minusem przy terminalu....
Wyobrażcie sobie jak by grało kino domowe na które składają sie różne zestawy w których tak jak kolega januss73, powiedział że"to wszystko jedno który głośnik odwrócimy...."Moim zdaniem "zestaw spolaryzowany" to taki w którym podłączenie bateri w polaryzacji zgodnie do oznaczen na terminalu spowoduje wychylenie się mebran do przodu.....
PS.Pytanie było do Irka...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez SoundStarStudioGłównie mi chodzi o to że powinno się odwracać polaryzację kopółki a nie midbasa
Wg mnie taki zabieg spowoduje utratę tw sceny. Nie będzie można ustalić kierunku z którego dobiegają odpowiednie dźwięki i utratę basu.
Zamieszczone przez SoundStarStudioprzecież odwracając polaryzację na niskotonowym a nie kopółce,robimy to samo ja byśmy pomylili plusa z minusem przy terminalu....
a w przypadku zmiany na midbasie to tylko na nim zmienimyZamieszczone przez SoundStarStudio"Moim zdaniem "zestaw spolaryzowany" to taki w którym podłączenie bateri w polaryzacji zgodnie do oznaczen na terminalu spowoduje wychylenie się mebran do przodu....
instalowaliśmy kiedyś system Eton chyba model Pro160 z firmową zwrotnicą. Grał pod Genesisem stereo 100. Ewidentnie lepiej brzmiał po odwróceniu fazy kopułki i tak zostawiliśmy. Później w jakimś teście w jakiejś gazecie, nie pamiętam nazwy był test tego systemu, w którym w celu poprawy brzmienia tego systemu nakazali ten manewr.Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukaszMi się też tak wydaje. Nigdy nie słyszałem o tym, żeby odwracać polaryzację midbasu.
Wg mnie taki zabieg spowoduje utratę tw sceny. Nie będzie można ustalić kierunku z którego dobiegają odpowiednie dźwięki i utratę basu.
Tak wiem pytanie do Irka ;-) ale jesteśmy na forum i trzeba wtrącić swoje 3 grosze :razz: :razz:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez RfckNie ma to znaczenia dla sceny, jeśli obie kolumny będą miały odwrócony midbas zamiast tweerera grają identycznie jak z odwórconym tweeterem,
mi się wydawało, że nie ale człowiek jest tu aby się uczyć. Wg mnie:
Zamieszczone przez SoundStarStudio"Moim zdaniem "zestaw spolaryzowany" to taki w którym podłączenie bateri w polaryzacji zgodnie do oznaczen na terminalu spowoduje wychylenie się mebran do przodu.....Zamieszczone przez Rfcksprawa się pogarsza w przypadku o którym mówi SSS, np kino domowe i powiedzmy przedni zestaw ma odrócony midbas a centralny np tweeter
Zamieszczone przez RfckTak wiem pytanie do Irka ;-) ale jesteśmy na forum i trzeba wtrącić swoje 3 grosze :razz: :razz:
jak chcesz o coś zapytać Irka to napisz do niego na PWJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez SoundStarStudiomasz rację,ale chyba lepiej pomierzyć jest mikrofonem z długopisu i zrobić zwrotnice niż zaprojektować ją z kalkulatorów,nieprawda???
Zamieszczone przez SoundStarStudioA jeszcz takie pytanie do Ciebie.Jak uważasz,można odwrócić polaryzację midbasa w zwrotnicy np.zamiast kopółki ??Czy to jest poprawne??
W podanym przykladzie HDX18 jest oczywiscie blad, wystarczy zamienic kabelki na terminalu albo odwrocic polaryzacje obu glosnikow.
Slyszalem lepsze spory o to na ktorym biegunie wysokotonowki trzeba wlaczyc kondensator, na dodatnim czy ujemnym? :)
Skomentuj
-
Nie było mnie jakiś czas. Robiłem pomiary :)
Rfck, masz racje, nic od siebie sensownego nie pokazywałem. Może teraz się pochwale:
Są to wykresy samych pomiarów, nie symulacji SW. Bez wygładzania. Ciecie ulokowało się na 3,3kHz. Ch-erka skacze w polu 3dB. Myśle, że wszystko gra. Jak coś nie tak, poprawcie mnie, co skopałem, bo powoli wchodze na PolInk'a i zamawiam elementy :)
Wyżej Irek stwierdził, że "długopisem" nie da się zrobić prawdziwych pomiarów. Ja uważam, że ma po części rację. Po części, bo jest w 100% możliwe, aby wykonać pomiary w granicy pomijalnego błędu. Tylko tak jak napisał również, trzeba umieć interpretować, odnajdywać, uwzględniać te błędy.
Ja np. przy zabawie z SW odkryłem, że najtrudniej ( dla mnie ) jest zmierzenie odpowiednio fazy. Jeżeli będziemy projektować zwrotę na wykresie ch-ki ze źle zmierzoną fazą, dalsze czynności będą bezcelowe. Bo na końcu suma sumarum będzie niezgodna z rzeczywistością.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez El_lieroSą to wykresy samych pomiarów, nie symulacji SW.
Zamieszczone przez El_lieropowoli wchodze na PolInk'a i zamawiam elementy
Zamieszczone przez El_lieroJa np. przy zabawie z SW odkryłem, że najtrudniej ( dla mnie ) jest zmierzenie odpowiednio fazy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez El_lieroPo części, bo jest w 100% możliwe, aby wykonać pomiary w granicy pomijalnego błędu.
A potrafisz zmierzyc charakterystyke na basie?
A potrafisz zmierzyc efektywnosc?
Zrob pomiar calej kolumny, potem odwroc ja o 90-180stopni i zrob drugi pomiar jak sa zbierzne w +-1dB to masz dobry sprzet pomiarowy? Sprawdzisz to?
Podlacz mikrofon tak zebys mogl go uzywac normalnie czyli np pospiewac. Jesli stukanie w statyw albo obudowe bedzie slyszalne w glosniku to mikrofon do .. wiesz do czego.
Skomentuj
-
irek, przeciętny domownik może określić błąd pomiaru tylko poprzez różną odległość mic'a od kolumny, rónych ustawień mic'a względem kolumny, czy róznych ustawień kolumny względem mic'a.
Ch-ke basu można zmierzyć tylko z bliskiego pola (1cm) i do pewnej częstotliwosci wynik będzie prawidłowy ( w granicy tego głupiego błędu ).
Co do zmierzenia efektywności to jest to niemożliwe z SW.
Patrząc na twoje wypowiedzi irku, stwierdzam, że jesteś kompletnie przeciw SW i wszelkim pozytywnym rzeczom na temat SW.
A podpowiedz mi, ile razy obliczałeś zwrotę w SW z użyciem JIGa i preampa? I czy potem weryfikowałeś to w komorze bezechowej z prawdziwym sprzętem pomiarowym?
Swoją drogą, bardzo chciałbym taką weryfikację przeprowadzić :cool:
[ Dodano: 2009-10-25, 11:51 ]
SoundStarStudio,
prawie to samo :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez El_lieroSoundStarStudio,
prawie to samo
Podam przykład spierdyczonej zwrotnicy,który dokładnie zobrazuje nam że SW symulacje przeprowadza prawidłowo,w dodatku SW się musiał nieżle napracować nad skopaną fazą.....:) ale zasumulował ją ok :)
Żółty to zmierzona charka.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez El_lieroA podpowiedz mi, ile razy obliczałeś zwrotę w SW z użyciem JIGa i preampa?
Zamieszczone przez El_lieroCh-ke basu można zmierzyć tylko z bliskiego pola (1cm) i do pewnej częstotliwosci wynik będzie prawidłowy ( w granicy tego głupiego błędu ).
Zamieszczone przez El_lierostwierdzam, że jesteś kompletnie przeciw SW i wszelkim pozytywnym rzeczom na temat SW.
Przez bezmyslne symulacje w SW gdzie ludzie nie posiadaja fundamentalnej wiedzy o filtrach powstaja czasem idiotyczne zwrotki, owszem ladnie wyglada charakterystyka ale reszta jest do bani.
Powiedzcie mi kto wlacza szeregowo z wysokotonowka cewke? To jest symulacyjny absurd!
Zawsze po skonczeniu prac projektowaych trzeba wykonac pomiar calosci plus trzy pomiary katowe i impedancje potem odsluchy i korekta. Jesli ktos symuluje zwrotke a potem zamawia czesci i mysli ze to juz wszystko to sie myli.
Skomentuj
Skomentuj