Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projektowanie zwrotnicy krok po kroku :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    szkoda irek, że nie jesteś z Wro. Bym z checią podskoczył i zweryfikował JIGa oraz SW, czyli poprostu swoją zwrotkę w mojej odgrodzie...

Zamieszczone przez irek
    Zbrodnia jest tez robienie tego pomiaru przy duzej mocy bo z tak bliska cisnienia sa ogromne i mikrofon latwo przesterowac. Powinno sie zmniejszyc moc wzmacniacza a nie jak SW nakazuje czulosc mikrofonu.
    Też to odkryłem po paru pomiarach, i między innymi przez takie manewry (regulacja wzmacniacza) nie da się zmierzyć efektywności.

I co tutaj człowiek poradzić ma :evil: ...

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
      Powiedzcie mi kto wlacza szeregowo z wysokotonowka cewke?
      np.Sound Wave....
      Zamieszczone przez irek
      Przez bezmyslne symulacje w SW gdzie ludzie nie posiadaja fundamentalnej wiedzy o filtrach powstaja czasem idiotyczne zwrotki, owszem ladnie wyglada charakterystyka ale reszta jest do bani.
      Powiedzcie mi kto wlacza szeregowo z wysokotonowka cewke? To jest symulacyjny absurd!
      Tak myślę że mnie chciałes zaczepić Irku.Napisałem że zwrotnica
      spierdyczona(celowo),a wykres wklejiłem tylko poglądowo żeby zobrazować że symulować się da cokolwiek i jest to wiarygodne,nawet dla szeregowej cewki na kopółce.
      Wcale się nie przechwalam "kto robi lepsze pomiary mikrofonem z długopisu",tylko chce pokazać że SW to dobre narzędzie,bo bez certyfikatów i profesjonalnej kalibracji też działa i można pracować,porównywać,projektować i symulować,oczywiście konsultując wszystko z ludzkim słuchem :)

Chciałem Ci irek, zadać pytanie.
      Co trzeba by było zrobić aby SW mierzył SPL ???
      Wydaje mi sie to niemożliwe ale zapytać można.

Skomentuj

SoundStarStudio widocznie musiałem coś skopać w programie SW.
        Dlatego sugerowałem się na szczęście tylko pomiarami. Bo potem sama kupa by wyszła...

Zamieszczone przez SoundStarStudio

Chciałem Ci irek, zadać pytanie.
        Co trzeba by było zrobić aby SW mierzył SPL ???
        Wydaje mi sie to niemożliwe ale zapytać można.
        pytanie nie do mnie ale ja śmiało twierdze:
        Nie da się. Czyli nic nie zrobisz :)

Skomentuj

Irek, masz może w takim razie jakąś alternatywę na ten nieszczęsny Twoim zdaniem SW bo coś czuję że do do unijiga którego montujesz/montujecie będziecie sprzedawać jakiś program który będzie cudowny.

W ogóle czy jest sens zabawy z jakimś innym/lepszym programem dysponując tylko warunkami domowymi czyli dużym pokojem ?

Jak robiłeś zwrotki w programie ( nie pamiętam nazwy ) uważałeś że są zrobione dobrze bo przecież je udostępniłeś. Jeśli bym zmierzył te same głośniki i zasymulował Twoją zwrotnicę i charka wyszła by podobna dalej twierdziłbyś że Sw jest do niczego>?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
            ( nie pamiętam nazwy )
            CLIO?

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
              CLIO?
              Paweł S pisał gdzieś to,chyba MTB Precision czy jakoś tak....

Skomentuj

Generalnie wszystkie kombinacje sa dozwolone a symulator w tym pomaga wiec nawet szeregowej cewki z wysokotonowka mozna posluchac ale nikla szansa zeby ja znalezc w firmowej konstrukcji. Symulator tez nie powie wam nic o wytrzymalosci glosnika a jak widze 4,7uF lub wiecej na wysokotonowce 8omowej to juz jest powod do zmartwienia.

Robilem pomiary roznymi systemami w roznych warunkach i kazdy ma swoje wady i zalety ale zaden nie jest idealny. System pomiarowy to tylko narzedzie aby kontrolowac wprowadzane poprawki ktore musza opierac sie na podstawie odsluchow. Projekt zwrotnicy to w zasadzie metoda prob i bledow choc poprawna elektrycznie mozna zrobic za pierwszym razem. Ja jednak zawsze robie kilka wersji i slucham ktora brzmi najlepiej.

Nie wiem czemu SW i inne podobne nie mierza efektywnosci, moze dlatego ze pomiar MLS daje wynik tylko w charakterystyce bez wzorca efektywnosci ale jednak CLIO efektywnosc mierzy. Ja uzywalem glownie systemu mierzacego metoda TDS gdzie wynik byl od razu w efektywnosci i pelnym pasmie, szkoda ze tej metody nie maja dostepne programy.
                SW jest ciekawy z powodu symulatora ale interfejs uzytkownika jest tragiczny w obsludze. Hobbybox jest fajny w obsludze i ma duzo funkcji tylko razi niemiecki jezyk.

Zamieszczone przez El_liero
                Też to odkryłem po paru pomiarach, i między innymi przez takie manewry (regulacja wzmacniacza) nie da się zmierzyć efektywności.
                Bezwzgledna efektywnosc nie jest taka wazna bo i tak nikt nie zna dokladnej czulosci swojego mikrofonu, chodzi o to zeby po wprowadzaniu zmian w zwrotnicy lub strojeniu b-r bylo widac jak zmienia sie efektywnosc.
                Jakby ktos chcial poeksperymentowac z pomierem basu to niech wsadzi glosnik do jakiejs obudowy z dwoma bass-reflexami, jednym z tylu a drugim z przodu. I zmierzy z 1cm dwie wersje raz z tylnym a drugi z przednim takim samym b-r i porowna wyniki. A potem zmierzy charke z 25cm a moze nawet mniej ale tylko z pzerdnim b-r tak aby mikrofon byl oddalony rowno o 25cm od centum b-r i glosnika, nastapi wtedy akustyczne sumowanie a nie matematyczne jak przy pomiarze z 1cm. Ciekawe jak rozne beda wyniki?

Pomiary akustyczne czym by ich nie wykonywac zawsze sa odbarzone duzymi bledami i tu nic sie nie poradzi. Wazne zeby robiac zwrotnice patrzec na ogolny wyglad charakterystyki a nie ogladac jej pod lupa bo to nie ma sensu, dlatego wrecz konieczne jest bardzo glebokie wygladzanie wykresow bo ono pokaze nam ogolne zrownowazenie a tylko na to mamy wplyw. Na lokalne ''gorki i dolki'' nic nie poradzimy bo i tak nie wiadomo czy sa z glosnika czy z systemu pomiarowego. Za duzo ludzi skupia sie na perfekcyjnej prostej linii a to nie o to chodzi.

Skomentuj

Każdy ma jakieś swoje założenia i do czegoś dąży, choć uzyskiwanie na sile najbardziej płaskiej charki też moim zdaniem jest niezdrowe , chociaż STX idzie w tym kierunku.

Myślę żę najlepsze co możemy zrobić w DIY to bawić się systemem pomiarowym bo jest to najbliższe prawdzie, a weryfikacja słuchowa jest przecież nieodzowna i można ją przeprowadzić. Sam w swojej ostatniej kosntrukcji zmieniałem zwrotnicę 4 razy, jeśli słuch mówi mi coś i widzę to na charce dlaczego mam się tym nie sugerować i wspomagać?

Skomentuj

Odświeżę temat :wink:
                    Mając pomiary głośników jak w symulacji SW uwzględnić odległość między głośnikami :?:

Skomentuj

Sprecyzuj pytanie, chodzi o to jak daleko od siebie są głośniki we froncie ?

W programie mozna uwzględnić głebokość czyli tzw parametr offset i zasymulować co się stanie jak cofniesz głośnik o ileś tam.

Jeżeli chcesz zbadać wpływ rozstawu głośników na froncie to nie ma to wiekszego znaczenia jeżeli poprawnie wykonasz pomiar (umiejscowienie mikrofonu). Jeżeli oba głośniki miałeś pomierzone np z inimalnym rozsunięciem a chcesz sie dowiedzieć co sie stanie jak jeden będzie 30cm dalej od drugiego to porzy załozeniu tego samego warunku pomiaru (położenia mikrofonu) za pomocą trygonometrii wyliczysz sobie offset dla osuniętego głośnika. Offset pojawi sie dlatego, że wydłuży sie droga dzwięku do mikrofonu.

Skomentuj

Witam!

Przepraszam za OT, ale nie znalazłem nigdzie takiego schematu jak szukam, czyli :

TVM ARN-150-03/04 (4ohm) + GDWK-10-200-8-PJ

Czy ma ktoś taki schemat zwrotnicy ?

Pozdrawiam,
                        Krzysiek191022.

Skomentuj

krzysiek191022 do arna 8ohm jest w przyklejonym temacie o zwrotkach. Jedynie czysto teoretycznie mozesz zmienic wartosci ale nie bedzie to idealem..

Skomentuj

Witaj!

Zamieszczone przez dolphin123
                            Jedynie czysto teoretycznie mozesz zmienic wartosci ale nie bedzie to idealem..
                            Tak, wiem. Słyszałem, że zmienia się wartość kondów i cewek, czyli połowa wartości cewki i dwa razy większy kond. No nic, pokombinuję coś z prowizoryczną zwrotką, bo sprzętem ani wiedzą na temat projektowania zwrotek - nie posiadam ;-)

Pozdrawiam,
                            Krzysiek191022.

Skomentuj

Witajcie. Jestem tu nowy ale napewno nie zlelony tak jak w sesie elektoakustyki tak jak i pisania na forum. Mam pytanie w zwiazku z tematem o cewki a mianowicie ich obliczanie,nawijanie. Troche poszukalem na forum ale niema nic co by mi bylo potrzebne. A wiec tak jaka jest zaleznosc dlugosc=srednica drutu a wymiar korpusu na ktory sie nawija cewke. Przykladowo w ksiazce witorta doczytalem ze na korpus o sr.25mm po nawinieciu 175zwojow drutu 1,1mm uzyskuje sie 0,8mH A jak bym dal na ten sam korpus drut 1,6mm to wyjdzie ile tj.jaka indukcyjnosc?nierozumiem tego dlatego prosil bym o konkretne wyjasnienie. Dokladniej chce nawinac sobie cewki z drutu o sr.1,6mm o indukcyjnosc 1,2mH ile go potrzebuje,jaki dac korpus powietrzny itp?

Skomentuj

DDN, poczukaj sobie wzorów na wielowarstwową cewkę powietrzną. Grubość drutu będzie miała wpływ na gabaryty cewki a to na indukcyjność. Przy grubszym drucie i tej samej ilości zwoi na pewno uzyskasz nieco inną indukcyjność.

A tak w ogóle to ręczne nawijanie cewek jest pomyłką, bardzo cieżko to wykonać, im grubszy drut tym większa męczarnia. Ponadto idzie więcej drutu niż powinno bo masz słabsze wypełnienie niż z maszyny i gorsze proporcje cewki (średnica do długosci) bo fabryczne zwykle sa opytmalnie wyliczane dla danego drutu i indukcyjności tak aby drutu poszło jak naj maniej. Gotowe cewki nie są takie drogie, jak powietrzna za droga, kup rdzeniowa.

Skomentuj

Dzieki za odpowiedz no w sumie dylemat mam bo skladam zwrotnice do kolumn pelnopasmowych,klubowych (nie dam tu popularnego zwrotu Estradowych) i potrzebuje cewek z grubego drutu najlepiej 1,6mm bo tylko taki juz da rade wytrzymac ok 300/500watt. Koszt takiej o indukcyjnosci 1,4mH to ok 45zl szt o ile nie wiecej. A rdzeniowe to jakos mam do nich dystans. Wracajac do reszty twojej odpowiedzi-nauczylem sie nawijac cewke zwoj przy zwoju idealnie na styk ostatnio do nadstawek nawijalem 0,8mH z drutu 1,1mm i rezystancja wyszla 0,7ohm.

Skomentuj

Jak wolisz, ja bym nie nawijał a zapodał rdzeniowe :wink: . Szkoda się męczyć z nawijaniem, im grubszy drut tym gożej. W klubowych kolumnach nie ma to większego znaczenia i tak akustyka miejsca gdzie będą grać nie pozostawia złudzeń, że będzie słychac jakieś niuanse między cewkami :lol:

Skomentuj

No niby racja ale ja jak cos robie to w miare mozliwosci,wiedzy i zasobnosci portfela staram sie wycisnac maximum mozliwosci. Fakt ze naglosnienie PA to jednak nie jakosc a ilosc chociaz mozna kupic-zrobic soundsystem majacy doskonaly dzwiek,i duzy spl. Wiec tak w nawiasie gdzie znalezc duzo informacji na temat nawijania cewek?jesli mnie to zniecheci to zaczne kupowac cewki,bo nawijanie jest trudne ale robilem to wiele razy tylko wg.schematu wiec nie moglem robic innych tj.na grubszym drucie,a chce tera jak wspomnialem 1,5mm lub nieco grubszym nawijac.

Skomentuj

Jaki materiał najlepiej użyć na rdzeń do filtru dolnoprzepustowego oraz jaki współczynnik indukcyjności ma wartość dodawaną do wzoru?

Skomentuj

To sa specjalne rdzenie ze spiekow zelaza, niestety niedostepne wiec zostaje Ci tylko kupno gotowej cewki.

Wykonanie cewki na przypadkowym rdzeniu jest mozliwe tylko przy zmierzeniu jej rzeczywistej inducyjnosci, zadne wzory Ci sie nie przydadza. A na koniec moze sie okazac ze rdzen sie nasyci i bedzie klops a prad nasycenia rdzenia to malo kto potrafi zmierzyc.

No i prosze nie pisac w tym temacie bo bede usuwal posty jako nie na temat.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X