Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projektowanie zwrotnicy krok po kroku :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakiś czas temu zaświtał mi w głowie nowy pomysł. A może by udoskonalić swój przedni system w samochodzie i pobawić się w 3-way. Tak więc zrobiłem. Rozejrzałem się za głośnikiem i z racji dobry opinii i dobrej ceny wybór padł na Tang Banda.
    Więc do rzeczy. System ma być aktywno-pasywny za względy na ilość kanałów we wzmacniaczach (więcej się już nie zmieści :zalamany: ). Podział między niskim a średnim aktywnie, między średnim a wysokim pasywnie. A oto pomiary i projekt zwrotki. Wielkie dzięki dla Irka bez, którego by ta zwrotka nie powstała.
    zawodnicy:
    tb w3-315d
    vifa d25nc (neo26)

oto pomiary:

faza tb

charakterystyka tb

faza vify

charakterystyka vify

filtracja dla tb

filtracja dla vify

charakterystyka wypadkowa

podział

charakterystyka kątowa ok 30st

zwrotnica

Jak widać wyszło bardzo ładnie. Nawet lepiej niż się spodziewaliśmy. Bałem się bardzo charakterystyki kątowe i fazę ale jest ok. Z racji bardzo trudnego do filtracji przebiegu charakterystyki głośnika wysokotonowego trzeba było użyć filtra 18dB/oct. Minimum impedancji ze względu na użycie głośnika 8 i 6 ohm leży wysoko i wynosi 4,3 więc bardzo akceptowalne.
    Napędzał to będzie genesis b40
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

W sumie sprawa moich cewek lekko rozwiana bo juz mam,tera kolejny drobny problem dylemat bo nigdzie niemoge tego doszukac: co zlego bedzie jezeli czestotliwosci podzialu w zwrotnicy 2way zachodza na siebie,dosc mocno np. 2000hZ dla dolnego pasma i 2300hZ ale dodam ze oba przetworniki w pasmie krancowym dolnym gornym juz mniej odtwarzaja wskutek swoich wlasciwosci,wiec taki podzial jakby ratowal ich srodek po zbudowaniu z tego kolumny. Trudno dokladnie wyjasnic o co biega ale postaram sie,chyba ze ten post nie pasuje do tego tematu to rozumiem.

Skomentuj

Zamieszczone przez DDN
        co zlego bedzie jezeli czestotliwosci podzialu w zwrotnicy 2way zachodza na siebie,dosc mocno np. 2000hZ dla dolnego pasma i 2300hZ ale
        Jakbyś pokazał wyniki pomiarów, to szybko byś dostał odpowiedzi.

Skomentuj

Taaa gdybym to mial takie mozliwosci to by bylo nieco lepiej a tak to moge tylko na "sluch" wszystko robic metoda prob i bledow niemal. Nigdy nie korzystalem z takich wyspecjalizowanych urzadzen do "budowy" naglosnien bo od daaawna robilem to w miare tak jak ma byc,wiem wiem zara gromy z nieba poleca w moja strone ale cuz jedni graja teoretyka a ja praktyka i tamci sa i beda tylko teoretykami ja wole najpierw cos juz zrobic a potem to ulepszyc niz czysto hipotetycznie zrobic wiele pomiarow,planow i potem budowac by znowu cos poprawiac jak juz przecie to powinno byc idealnie. Mniejsza w to i tak duzo ciekawych informacji mozna dowiedziec sie patrzac na te pomiary,wykresy tylko po co sie tak rozdrabniac....jak i tak polowa z tego to tylko teoria a ona nie daje dzwieku

Skomentuj

DDN, skoro od lat robisz tak jak ma być to czemu zadajesz tak podstawowe pytania? Wiesz lepiej i nas sprawdzasz? Czy po prostu nie wiesz ale i tak udajesz mądrego twierdząc, że i tak twoja metoda jest lepsza.

Jakbyś trochę liznął teorii to byś wiedział dlaczego się rozsuwa częstotliwości. Ułatwie ci życie, częstotliwość filtru jaką sie podaje jest dla częstotliwości gdzie występuje spadek ch-ki równy -3dB, natomiast połącczenie ch-k zwykle wykonuje się w -6dB. Dlatego rozsuwa sie częstotliwosci. A co się stanie jak nie rozsuniesz to musisz sobie sam odpowiedzieć.

To tylko teoria a w praktyce tym czym ty sobie zaprzątasz głowę nikt się nie przejmuje. Bo robi się pomiar, symuluje filtr w celu dobrania optymalnego, później go filtr i sprawdza. W godzine masz zwrotnicę prawidłową pod względem technicznym a brzmieniowo to już ucho weryfikuje.
            W tę godzine byle diyowiec z jak to nazwałeś "specjalistycznym" sprzętem pomiarowym za 100 pare zł i po wcześniejszym przeczytaniu paru informacji z forum nt projektowania zwrotnic osiągnie więcej niż ty do tej pory osiągnąłeś kombinując na słuch i zastanawiając sie nad tak podstawowymi kwestiami jak to dlaczego sie rozsuwa częstotliwości filtrów.
            On nawet nie będzie wiedział, że trzeba coś rozsuwać, jemo to samo wyjdzie w trakcie symulacji i pomiarów filtru.

Nadal uważasz, że twoja metoda jest lepsza? :wink:

Skomentuj

Nie no bez przesady az tak do konca to nie robie czegos na "pale" i bez jakiejs tam informacji,ale nie korzystam tez ciagle z instytutu pomiarowego bo jak czegos niewiem nie umiem to sie za to nie biore,choc z wyjatkami. Nie jestem specem jak napewno co niektorzy tutaj i akurat wiem poco sie rozsuwa czestotliwosci tylko niewiem do konca nie znajac ch"ki drivera czy to dobry pomysl z punktu widzenia akustyczno fizycznego bo jak ten driver o nieznanym pasmie pociagnie od 2khz a midbas pogra do teoretycznie 2,3khz czy dzwiek nie pogubi sie,nie rozejdzie czy nie bedzie tez okropnego jazgotu w tym pasmie na ktorym oba beda graly rownoczesnie-ze tak powiem po prostemu. Trudno wytlumaczyc. Co by nie przeciagac tematu prosta odpowiedz mozna tak?

Skomentuj

jak nie znasz charki drivera to musisz poznac robiac pomiar. zmierzyc musisz impedancje, zeby poznac fs glosnika i wiedziec gdzie wypada jego minimalne ciecie.
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wiedza przecież nie boli - jeśli się czegoś nie potrafi to czasem warto się podszkolić :). Na stronie głównej diyaudio masz pełno artykułów nt. właśnie pracy z Speaker Workshop. 100 zł na sprzęt pomiarowy to niedużo, a pytania typu
                  niewiem do konca nie znajac ch"ki drivera czy to dobry pomysl z punktu widzenia akustyczno fizycznego bo jak ten driver o nieznanym pasmie pociagnie od 2khz a midbas pogra do teoretycznie 2,3khz czy dzwiek nie pogubi sie,nie rozejdzie czy nie bedzie tez okropnego jazgotu w tym pasmie na ktorym oba beda graly rownoczesnie-ze tak powiem po prostemu
                  znikną bezpowrotnie :). Swoją drogą płaska ch-ka wcale nie gwarantuje dobrego grania. Czasem również te z płaską grają jazgotliwie.
                  Droga jest prosta - najpierw pomiary,na ich podstawie zwrotnica, a później weryfikacja na słuch. Jeśli jest źle to dalej zabawa na komputerze.

Skomentuj

Tak tez myslalem...ale dla spokoju dalem go cietego nieco wysoko jak na 1,5" bo 2200hz albo ciut wiecej bo midbas gra "chyba" do 2600hz. Ok pobawie sie z tym jeszcze puki co gra dobrze ale pewnie moglo by lepiej.

Skomentuj

Iklukasz, gdzie robiłeś te pomiary ?

Skomentuj

Rfck, u Irka w domu w ala odgrodzie
                        wiem, ze w samochodzie bedzie inaczej ale beda jeszcze weryfikowane w samochodzie po montazu
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie wiedziałem gdzie dać to zapodaję tu:

http://audio.claub.net/software/jbabgy/PCD.html

Skomentuj

Czaruję...
                          X