Jakiś czas temu zaświtał mi w głowie nowy pomysł. A może by udoskonalić swój przedni system w samochodzie i pobawić się w 3-way. Tak więc zrobiłem. Rozejrzałem się za głośnikiem i z racji dobry opinii i dobrej ceny wybór padł na Tang Banda.
Więc do rzeczy. System ma być aktywno-pasywny za względy na ilość kanałów we wzmacniaczach (więcej się już nie zmieści :zalamany: ). Podział między niskim a średnim aktywnie, między średnim a wysokim pasywnie. A oto pomiary i projekt zwrotki. Wielkie dzięki dla Irka bez, którego by ta zwrotka nie powstała.
zawodnicy:
tb w3-315d
vifa d25nc (neo26)
oto pomiary:
faza tb

charakterystyka tb

faza vify

charakterystyka vify

filtracja dla tb

filtracja dla vify

charakterystyka wypadkowa

podział

charakterystyka kątowa ok 30st

zwrotnica

Jak widać wyszło bardzo ładnie. Nawet lepiej niż się spodziewaliśmy. Bałem się bardzo charakterystyki kątowe i fazę ale jest ok. Z racji bardzo trudnego do filtracji przebiegu charakterystyki głośnika wysokotonowego trzeba było użyć filtra 18dB/oct. Minimum impedancji ze względu na użycie głośnika 8 i 6 ohm leży wysoko i wynosi 4,3 więc bardzo akceptowalne.
Napędzał to będzie genesis b40
Więc do rzeczy. System ma być aktywno-pasywny za względy na ilość kanałów we wzmacniaczach (więcej się już nie zmieści :zalamany: ). Podział między niskim a średnim aktywnie, między średnim a wysokim pasywnie. A oto pomiary i projekt zwrotki. Wielkie dzięki dla Irka bez, którego by ta zwrotka nie powstała.
zawodnicy:
tb w3-315d
vifa d25nc (neo26)
oto pomiary:
faza tb

charakterystyka tb

faza vify

charakterystyka vify

filtracja dla tb

filtracja dla vify

charakterystyka wypadkowa

podział

charakterystyka kątowa ok 30st

zwrotnica

Jak widać wyszło bardzo ładnie. Nawet lepiej niż się spodziewaliśmy. Bałem się bardzo charakterystyki kątowe i fazę ale jest ok. Z racji bardzo trudnego do filtracji przebiegu charakterystyki głośnika wysokotonowego trzeba było użyć filtra 18dB/oct. Minimum impedancji ze względu na użycie głośnika 8 i 6 ohm leży wysoko i wynosi 4,3 więc bardzo akceptowalne.
Napędzał to będzie genesis b40
Skomentuj