Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prosze o pomoc MDS08

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja się podłączę ze swoim pytaniem. Robię podobną skrzynkę pod mds'a o trochę innych wymiarach ale tylna ścianka również jest nachylona pod kątem 75'. Wczoraj zacząłem walczyć ze ścięciami na końcach górnej i dolnej płyty- poddaję się. W jaki sposób odręcznie z użyciem tylko pilnika i kątówki zrobić na całej szerokości płyty kat 75' tak aby tylna ścianka przylegała idealnie? Czy po prostu zostawić to tak jak jest, skręcić wkrętami i zaszpachlować szczeliny?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
      tylko ze ja bym dal rowniez z boku ten tunel - praktyczniejsze. ale na gorze tez moze byc
      co rozumiesz przez praktyczniejsze? to będzie zabudowa w kombi, wiec miejsca do góry jest dużo :smile:

jezeli szczeline chcesz miec na calej szerokosci to tunel bedzie duuuuzo dluzszy
      tak, szczelina miałaby byś na całej szerokości,
      a mógłbyś coś doradzić/wyliczyć co do wymiarów szczeliny

Tak to ma wyglądać:

Zamieszczone przez maaaly
      tylko pilnika i kątówki
      Najprościej do kątówki dokupić tarczę z papierem ściernym, /taki na zakładki/ i tym z grubsza, a potem pilnikiem dokładnie wyrównać

Skomentuj

trzmiel, wieczorem cos rozrysuje

Skomentuj

trzmiel, właśnie mam taką tarczę tylko, że na równo z każdej strony tego nie sposób zrobić. Dlatego pytam się czy opcja ze szpachlą wchodzi w grę?:)

Skomentuj

troche bez sensu
            wez 2 plaskowniki stalowe i przykrec je do plyty. jeden na dole na skraju plyty a drugi na gorze odsuniety odkrawedzi (narysuj sobie na kartce kat 75 stopni i zmierz ile to bedzie dokladnie)
            wtedy szlifujesz ta tarcza. plyta szybko zniknie a plaskowniki beda ograniczaly ilosc zbieranej plyty

Skomentuj

Ja zrobilem tak ze troszke wystawało i zeszlifowałem rowno ze scianami bocznymi, potem robiłem też wyżynarką - każdej praktycznie można ustawić cięcie pod kątem.

Skomentuj

Wszystkie skrzynie do mds08 sa ze skosem 75 stopni, a ja potrzebuję skos 65 st. Czy są jakieś projekty skrzynek br do mds08 ze skosem 65 st proszę i linki lub wstawienie rysunków. Prośba skierowana raczej do PawłaS bo jego projekty widziałem, ale jak ktoś ma sprawdzony projekt to również bardzo chętnie je zobaczę. Pozdrawiam,

Skomentuj

Zamieszczone przez szymon332
                  Wszystkie skrzynie do mds08 sa ze skosem 75 stopni, a ja potrzebuję skos 65 st. Czy są jakieś projekty skrzynek br do mds08 ze skosem 65 st proszę i linki lub wstawienie rysunków.
                  http://rapidshare.com/files/23398938...litrow_b-r.PDF
                  http://rapidshare.com/files/22956838..._zamknieta.PDF

:cool:

b-r sprawdzalem osobiscie. dodaj wzmocnienia na tylna scianke i jest OK. z tunelami zadnego problemu.
                  zamknietej nie testowalem

Skomentuj

z tunelami zadnego problemu.
                    Jak to z tunelami? Dobrze rozumuję: 2x155 daje jeden tunel ok 310mm?
                    Jeżeli tak to mają być dwa kołnierze na obu końcach - czy tunel wewnątrz powinien kończyć się bez kołnierza?

Jak wygląda takie wzmocnienie? :neutral:
                    P.S.
                    Podana wersja br idealnie odpowiada mi wymiarami :smile: .

Skomentuj

Jeżeli tak to mają być dwa kołnierze na obu końcach
                      tak
                      nie zrobilem zdjecia wiec nie pokaze jak to ma wygladac. ale zrozumiales co i jak

nie wiem na ile jest strojone ale brzmi dobrze wiec nie ruszalem :P
                      Jak wygląda takie wzmocnienie?
                      wystarczy przykleic listewke na srodku tylnej scianki. bez tego tez gra ale scianka wyraznie wpada w drgania

Skomentuj

a może by tak przednią i tylną ściankę zrobić z 20mm płyty? nie będzie na tyle sztywniejsza wtedy aby darować sobie te wzmocnienie?

Skomentuj

a może by tak przednią i tylną ściankę zrobić z 20mm płyty? nie będzie na tyle sztywniejsza wtedy aby darować sobie te wzmocnienie?
                          A co za problem przykręcić(lub przybić) kawałek listewki na tylną ściankę?

Skomentuj

szymon332, wzmocnienie wiecej da niz grubsza scianka.
                            jakbys zastosowal odpowiednie ozebrowanie to nawet moznaby z 10mm plyty zrobic i byloby OK :P

Skomentuj

zastosuję więc listewkę i nie będę kombinował, rozwiązanie z grubszą tylną ścianką zaproponował mi człowiek który będzie robił mi skrzynię, ale w końcu to ja decyduję :wink:

Skomentuj

rozwiązanie z grubszą tylną ścianką zaproponował mi człowiek który będzie robił mi skrzynię,
                                to nie zaszkodzi ale tez nie wiele pomoze

Skomentuj

Czaruję...
                                X