Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zabudowa Car Audio Ford Mondeo Mk3- skrzynia basowa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zabudowa Car Audio Ford Mondeo Mk3- skrzynia basowa

Witam szanownych Forumowiczów.

Pomimo, że jestem zarejestrowany od niedawna, jestem stałym bywalcem Waszego forum od wielu lat. Tak więc znam panujące tu opinie, zasady i wiem z czyją opinią liczyć się najbardziej.

Chciałbym Was bardzo prosić o pomoc w temacie nagłośnienia mojego samochodu:

Ford Mondeo Mk3; kombi; alternator 90A

Moje obecne nagłośnienie to:

Radio JVC KW-XR611 (2 DIN)
    2 komplety głośników (łącznie cztery sztuki, pasażerowie z tyłu też mają) 16 cm Helix B62c (50W RMS)
    Helixy napędza wzmacniacz Alpine V12 MRV F300s (4x50W RMS @ 14,4V)
    przewody zasilające: Renegade 20mm^2

Ostatnio sprzedałem skrzynię zamkniętą opartą na głośniku JBL CS1204 w obudowie zamkniętej zasilanej przez Carpowera HPB-602 (około 200 W RMS w mostku 4R) aby jak się nietrudno domyśleć przesiąść się na coś lepszego.

Ponieważ jestem bardzo zadowolony z wzmacniacza Alpine, subwoofer chciałbym zasilić jego bratem, V12 MRV T500, który w mostku przy 4R i napięciu zasilającym 14,4V daje 300W RMS.

Po wymierzeniu przestrzeni bagażnika (przypominam - kombi) - zrodził mi się taki oto koncept:

W centralnej części zabudowy schowany będzie kondensator (najprawdopodobniej będzie to 1F Hifonics HFC1000), przyłącza kondensatora będą też elementem rozdzielającym - to tu będą się łączyć przewody doprowadzające prąd z akumulatora z tymi, które powędrują do wzmacniaczy. Dlatego też ścianka za kondensatorem jest obniżona, by można było łatwo pociągnąć przewody. Nie będzie widać oparcia siedziska - zupełnie z tyłu skrzyni zostanie zasłonięte wszystko kocem do obijania skrzyń, by nie przedostawało się światło.

Na lewej ściance skrzyni zostaną wycięte otwory do regulacji wzmacniaczy.

Wolne miejsca za kondensatorem zostanie wykorzystane do upchania nadmiaru kabli, inwertera do zimnych katod, a także jak doskonale widzicie jest tam terminal od głośnika który w prostej drodze wiedzie do wzmacniacza. Okrągłe otwory w ściance przy wzmacniaczach służą oczywiście do przeprowadzenia kabli.

Same wzmacniacze zostaną lepiej wyeksponowane poprzez umieszczenie ich pod kątem około 15 stopni, ma to też pomóc w lepszym chłodzeniu i wymianie ciepła z powietrzem również od spodu wzmaka.

Tak, dobrze widzicie - niebieskie elementy na górze to zimne katody. Proszę, nie wdawajmy się w dyskusje czy to dobry pomysł - uważam że delikatne podświetlenie może dodać uroku, a jak stwierdzę, że to się nie nadaje - zawsze jest wyłącznik. Dlatego też przed katodami jest listwa, która ma sprawić, że katody nie będą walić po oczach, tylko delikatnie oświetlać wzmacniacze.

Tak to przedstawia się koncepcyjnie, teraz przejdźmy do meritum. Potrzebuję dobrego głośnika. Ma być zasilany 300W RMS na 4R, schodzić nisko, grać ładnie i soczyście. Na razie "swoimi siłami" wyłoniłem 4 kandydatów:

1. Focal Polyglass 33V1 400W RMS - br 45l strojenie 35 Hz
    2. Helix Precision P12 350W RMS - br 45l strojenie 35 Hz
    3. Rockford Fosgate P1S4-12 250W RMS - closed 45l
    4. Hifonics HFi 12D4 300W RMS - closed 45l

STX odrzucony, gdyż tym wzmacniaczem ledwo go rozbujam :(.

Nigdy nie słyszałem żadnego z powyższych - czy polecacie szczególnie jakiś model, a może macie lepsze propozycje? (kwota jaką mogę przeznaczyć - 350 PLN, 500 PLN absolutne max)

Moim faworytem jest Focal - ma on jednak moc znamionową rzędu 400W RMS, wzmacniacz dostarczy mu 300W - czy ta moc zapewni dobrą kontrolę głośnika?

Kolejnym wielkim problemem jest dobór tunelu BR. Nie ukrywam, że chciałbym port br szczelinowy, jak podstawiam odpowiednie wartości w WinISD wychodzą mi wartości, które nijak mogę zastosować w swoim projekcie skrzyni:

Macie jakiś pomysł? Czy okrągły otwór br i kolanko jest jedynym wyjściem?

Czy macie może jeszcze jakieś uwagi, spostrzeżenia odnośnie projektu - może mógłbym jeszcze coś ulepszyć?

Pozdrawiam,

Łukasz
    Last edited by __LukaS__; 10.07.2012, 21:40. Powód: Dodanie dodatkowego opisu.

Brawo za opis i prezentacje projektu, aż otwarłem oczy na dobranoc, by to wszystko przeczytać i ogarnąć.
    Pomysł na zabudowę też fajny, daje plus.

Co do głośników - focala słuchałem 27v1 i helixa. pozostałych nie. Jednak helix mnie bardziej urzekł - mniej highendowy niż focal,daje więcej fanu, bardzo fajnie się zgrywa z resztą systemu. Myślę że Kicker CVR124 by Ci przysiadł po przesiadce z JBL, ew, jak coś z większą kulturą - MB Quart DWH302, bardzo fajny przetworniczek jak dla mnie, ale chyba z racji tego że lubię niemieckie brzmienie.

Co do tunelu - zrób szczelinowy, z lewej lub prawej strony głośnika - będzie to zarazem fajnie wyglądać, a i zrobione jak trzeba.

Skomentuj

Dziękuję za pozytywną opinię.

Helix P12 ma również u mnie wysokie noty:
      1. W drzwiach mam helixy i głośniki miałbym tej samej firmy.
      2. Mniejsza moc RMS - 350W, czyli Alpinka sprawniej go napędzi.

Odpaliłem jeszcze raz WinISD i wychodzi mi (zmieniłem też strojenie na 30 Hz), że przy wysokości portu 36 cm i szerokości 5 cm, port powinien być długi na 1m i 15 cm , przy szerokości:
      4 cm - 90 cm,
      3 cm - 64 cm,
      2 cm - 38 cm
      (i dalej jest już niedopasowanie).

Jak mam te 38 cm zmieścić w budzie, która górną krawędź ma 20 cm? zrobić załamanie pod kątem 90 stopni i puścić dalej, o tak:

Tak będzie dobrze?
      Last edited by __LukaS__; 10.07.2012, 23:26. Powód: literówki

Skomentuj

ja pierdziu ale fajne ja też chce tak rysować
        co to za program

Skomentuj

Zamieszczone przez __LukaS__ Zobacz posta
          Po wymierzeniu przestrzeni bagażnika (przypominam - kombi) - zrodził mi się taki oto koncept:
          bardzo ciekawy i prosty sposob na montaz wzmacniaczy - nie pomyslalbym o tym

STX odrzucony, gdyż tym wzmacniaczem ledwo go rozbujam
          akurat tutaj bym sie nie zgodzil. mocowo bedzie OK
          tylko ta 12-stka dla mnie to nic specjalnego. oczywiscie gra duzo lepiej od drozszej konkurencji... ale aluminiak byl duzo lepszy

Jak mam te 38 cm zmieścić w budzie, która górną krawędź ma 20 cm? zrobić załamanie pod kątem 90 stopni i puścić dalej, o tak:
          dokladnie tak
          tylko daj troche wiecej - jakies 2,5cm
          przy 2cm powinno byc OK, bez swistow. ale jednak bym wolal miec spokoj

co do poprawnego wyliczania tunelu szczelinowego w winisd:
          podaj pojemnosc bez odejmowania tunelu!
          dlugosc tunelu licz srodkiem przekroju
          wtedy odchylka w realu bedzie na poziomie 1-2Hz

(zmieniłem też strojenie na 30 Hz
          szczelinowy licz wyzej
          po montazu obudowy latwiej jest obnizyc strojenie niz podniesc

Skomentuj

Dokładnie jak Paweł S pisze - zwiększ trochę średnice tunelu, bo 2cm moim zdaniem to takie za małe, nie przyszłościowe. A upchać tunel się da bez problemu, miejsce masz, więc lepiej zrobić zapas.

Koniecznie zaokrąglij płyty przy wlocie tunelu, tak by nie powstawały na krawędziach świsty.

Miło nam będzie, jak zechcesz potem zaprezentować na forum swoją ukończoną pracę :)

Skomentuj

Witam, a więc tak:

ejanek
              ja pierdziu ale fajne ja też chce tak rysować
              co to za program
              Paint oczywiście :). A tak serio to Google Sketchup. Darmowy, prosty i mający wielki potencjał. Polecam wszystkim zainteresowanym zaznajomić się z nim, bo jego możliwości nie kończą się na projektowaniu obudów do głośników. Jest bardzo intuicyjny, sam ogarnąłem go w tydzień, w sieci można znaleźć wiele tutoriali, również po polsku. Najlepsze jest to, że ma wielką bazę elementów. Przykładowo ja do swojego projektu musiałem zrobić od zera kondensator i osłonę na głośnik. Wzmacniacze, głośnik i terminal znalazłem gotowy - wystarczyło zaimportować i dopasować do potrzeb.

dokladnie tak
              tylko daj troche wiecej - jakies 2,5cm
              przy 2cm powinno byc OK, bez swistow. ale jednak bym wolal miec spokoj

co do poprawnego wyliczania tunelu szczelinowego w winisd:
              podaj pojemnosc bez odejmowania tunelu!
              dlugosc tunelu licz srodkiem przekroju
              wtedy odchylka w realu bedzie na poziomie 1-2Hz
              Dziękuję za wskazówki. Dziś już się nie wyrobię ale na pewno zastosuję się do podpowiedzi i dokonam korekt w projekcie.

akurat tutaj bym sie nie zgodzil. mocowo bedzie OK
              tylko ta 12-stka dla mnie to nic specjalnego. oczywiscie gra duzo lepiej od drozszej konkurencji... ale aluminiak byl duzo lepszy
              Z początku brałem pod uwagę SW 12-2-500 F-S-PP. Jednak z opinii tu wyczytanych wiem, że te 300W, którymi dysponuje wzmacniacz byłyby dobre na jedną cewkę.

bardzo ciekawy i prosty sposob na montaz wzmacniaczy - nie pomyslalbym o tym
              Troszkę mam obawy jak będę obklejał budę kocem, ale już w myślach mam "amelinowe" kątowniki, które zamaskują łączenia i będą trzymać materiał.

Koniecznie zaokrąglij płyty przy wlocie tunelu, tak by nie powstawały na krawędziach świsty.

Miło nam będzie, jak zechcesz potem zaprezentować na forum swoją ukończoną pracę
              Dzięki za dobre rady, na pewno będę na bieżąco raportował postępy. Nie mogę sobie pozwolić na szybkie skończenie projektu - brak czasu, ale postaram się systematycznie dłubać.

Myślę że Kicker CVR124 by Ci przysiadł po przesiadce z JBL, ew, jak coś z większą kulturą - MB Quart DWH302
              MB Quart - na szybkiego szukając w Internecie znalazłem info, że do dobrego grania potrzebuje budy 70l, a to o wiele za dużo niż mogę zaoferować. Bardzo lubię koncern Maxxsonocs. Dzięki za dobrą propozycję :)

Kicker CVR, zgodnie co jest tu napisane:

http://www.sonicelectronix.com/item_...-07CVR124.html

to ten głośnik ma 2 cewki i 400W RMS - pytanie czy na każdą przyjmie te 400W jak STX - jak tak to chyba wyśmieje mój wzmacniacz :).

Podsumowując (zanim zacznę robić projekt konkretnie pod głośnik Helixa) - nie przychodzi Wam do głowy inny ciekawszy przetwornik (nie to, że wybrzydzam, wręcz przeciwnie)? Mogę śmiało kupić Helixa?

Pozdrawiam.
              Last edited by __LukaS__; 11.07.2012, 17:18.

Skomentuj

Z początku brałem pod uwagę SW 12-2-500 F-S-PP. Jednak z opinii tu wyczytanych wiem, że te 300W, którymi dysponuje wzmacniacz byłyby dobre na jedną cewkę.
                bez przesady
                10" przy ok 350w daje juz znac ze to koniec mozliwosci
                tak wiec przy 12" bedzie pewnie podobnie

Troszkę mam obawy jak będę obklejał budę kocem
                laczenia bedzie widac na zewnetrznych krawedziach. na wewnetrznych zalamaniach da sie to ladnie ukryc

nie przychodzi Wam do głowy inny ciekawszy przetwornik
                mam nie drogo 12" RE (nie pamietam modelu - nowy 369zl)
                lub poszukaj czegos wlasnie z RE w tym budzecie - marka warta wiecej niz konkurencja

Skomentuj

MB Quart - na szybkiego szukając w Internecie znalazłem info, że do dobrego grania potrzebuje budy 70l, a to o wiele za dużo niż mogę zaoferować. Bardzo lubię koncern Maxxsonocs. Dzięki za dobrą propozycję
                  Wg. manuala: http://www.maxxsonics.net/manuals/mb...dfs/dwh302.pdf gra w małych budach, i ja też słuchałem go w 45L BR i jakoś nie wołał o większą budę. Demonem zejścia nie był, bo to już bardziej kulturalny głośnik, za to zaskakiwał barwą, zróżnicowaniem i szybkością.

A Kicker - pierwszy raz jak go usłyszałem to grał w BR oryginalnej u kolegi pod Blaupunktem co ma 170W w mostku, i nie słyszałem żeby nie był nie dowatowany - grał z mega wykopem, powerem, o dziwo przy tym barwę dość ciepłą miał i był zróżnicowany. Otwarłem bagażnik i dwa razy otwarłem oczy, raz że to kicker a dwa że pod takim wzmakiem.
                  Przełożyłem do siebie pod Kenia 401m i dopiero zrobiło to mega robotę. Właśnie sam będę zmieniał Xeteca na Kickera, lecz czekam na używkę albo jak się koledze znudzi.
                  I on ma wersję 4ohm pojedynczą cewke.

Z subami jest niestety ten ból, ze trzeba je powozić przeważnie u siebie, żeby dowiedzieć się czy Ci odpowiada. Ciężko będzie szczerze doradzić Ci przez internet, bo wiadomo że każde ucho i oczekiwania ma inne.

Z RE audio to SR10 mnie jakoś tak przekonał - chociaż gra bardzo podobnie do Xeteca, natężeniowo i szybkościowo, jednak barwę ma lepszą, bardziej cieplejszą, a jednak rewelacji wg nie ma. Spodziewałem się szybszego i lepszego głośnika właśnie sądząc po opisach na forum.

Skomentuj

SW 12-2-500 F-S-PP lepiej nie dawać powyżej 350 watów. 500 W Program Power nie wiem co to jest, ale jak mu tyle dałem to usmażyła się cewka grał pół minuty. Głośnik bez rewelacji bardziej lubiałem starego stxa AP pierwszą wersję z podwójnym magnesem, bo innych nie słuchałem. W niego można było wpompować całego carpowera hpb 1502 i łykał bez problemu. Jego wadą były urywające się czasem linki zasilające cewkę.

Skomentuj

Witam :).

mam nie drogo 12" RE (nie pamietam modelu - nowy 369zl)
                      lub poszukaj czegos wlasnie z RE w tym budzecie - marka warta wiecej niz konkurencja
                      Pamiętam jak byłem na jakimś moto pikniku i nagle do mych uszu zaczął dochodzić bas idealny. Główka automatycznie obrała kierunek skąd dochodził dźwięk, a ciało podążyło za główką - podchodzę - koleś chwali się sprzętem w bagażniku - było to właśnie RE Audio, model MT2-15 zasilane bodajże monoblokiem Oriona. No coś fantastycznego. No ale to zupełnie inna półka... no ale może z czasem...

Wracając jednak Pawle do Twojej propozycji to domyślam się ze chodzi o model RE12-S4 - jeżeli to ten przetwornik to wg. specyfikacji ma on 200W RMS na 4R. Ja dam mu 50% więcej mocy to nie zrobię mu krzywdy?

Z subami jest niestety ten ból, ze trzeba je powozić przeważnie u siebie, żeby dowiedzieć się czy Ci odpowiada. Ciężko będzie szczerze doradzić Ci przez internet, bo wiadomo że każde ucho i oczekiwania ma inne.
                      Zgadzam się w 100%. Jednak Wasze doświadczenie i osłuchanie pozwoli zawęzić obszar wyboru do kilku(nastu) rozsądnych propozycji. Cóż ja bym dał, żeby w Olsztynie był porządny sklep CA gdzie mógłbym posłuchać kilku wybranych przetworników i sam ocenić - a tak na dobrą sprawę mam jedynie Media-Markt, gdzie króluje budżetowy JBL, Blaupunkt, Magnat, etc.

Jak zwykle w takich sytuacjach bywa, pomału zaczynam mieć mętlik w głowie, na Allegro jest Raveland AXX 1515 300RMS za 220 PLN, w tym wątku też padło dużo fajnych propozycji.

Dobra, plan jest następujący - jest teraz na Allegro licytacja Helixa P12 - koleś sprzedaje w bardzo dobrym stanie, podobno grał tylko kilka godzin. Postaram się go upolować. Jak się uda - problem rozwiązany, jak nie - będę dalej kombinować.

Postaram się wkrótce zamieścić poprawiony projekt obudowy i skonsultować z Wami czy wszystko jest w nim OK.

Pozdrawiam,

Łukasz

Skomentuj

Pamiętam jak byłem na jakimś moto pikniku i nagle do mych uszu zaczął dochodzić bas idealny. Główka automatycznie obrała kierunek skąd dochodził dźwięk, a ciało podążyło za główką - podchodzę - koleś chwali się sprzętem w bagażniku - było to właśnie RE Audio, model MT2-15 zasilane bodajże monoblokiem Oriona. No coś fantastycznego. No ale to zupełnie inna półka... no ale może z czasem...
                        ja taki odsłuch nazywam "słuchaniem na Tedego"
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

podchodzę - koleś chwali się sprzętem w bagażniku - było to właśnie RE Audio, model MT2-15 zasilane bodajże monoblokiem Oriona. No coś fantastycznego. No ale to zupełnie inna półka... no ale może z czasem...
                          jak dla mnie za duzo :p
                          http://www.facebook.com/photo.php?fb...type=3&theater (sorki za face - nie chce mi sie ich ladowac)

wg. specyfikacji ma on 200W RMS na 4R. Ja dam mu 50% więcej mocy to nie zrobię mu krzywdy?
                          to starszy model ktory ma 175W
                          byl zasilany 4 kanalowym philipsem tylko z 2 kanalow i bylo OK

Skomentuj

Dziwny model dls-a masz tam w opisie

Skomentuj

oj pewnie ze zmeczenia :p

Skomentuj

Przeczytał temat bo mnie wizualizacje przyciągnęły:) Powiem że zapowiada się bardzo fajnie, nie mogę doczekać się efektu finalnego:) Sam jestem w trakcie budowy podobnej zabudowy, jak skończę wyląduje w gotowych konstrukcjach, Twoją mam nadzieję niedługo też tam zobaczyć ponieważ ogólnie na naszym forum jest mało gotowych konstrukcji CA... Co do problemów to niestety nie pomogę bo sam dopiero raczkuję w tej dziedzinie

Skomentuj

w tym mondeo 3 wzmacniacze spokojnie mieszcza sie we wnece na kolo zapasowe
                                  a suba mozna dobrze zabudowac w prawym boczku
                                  poszedl bym raczej w to rozwiazanie
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

popieram lklukasza choc projekt ciekawy, posiadasz kombi wiec pewnie chcialbys wykorzystac jego zalety

Skomentuj

Witam. Dziękuję wszystkim za uwagi i zainteresowanie tematem. Niestety, ale na razie nie udało mi się kupić Helixa P12, z nieznanych mi przyczyn sprzedający zakończył interesującą mnie aukcję przed czasem i nie odpowiada na moje wiadomości, czy cały czas można u niego ten głośnik kupić. Szperając po Allegro natrafiłem na inną, bardzo ciekawą aukcję i zobaczymy - może tu się uda :).

Przeczytał temat bo mnie wizualizacje przyciągnęły Powiem że zapowiada się bardzo fajnie, nie mogę doczekać się efektu finalnego Sam jestem w trakcie budowy podobnej zabudowy, jak skończę wyląduje w gotowych konstrukcjach, Twoją mam nadzieję niedługo też tam zobaczyć ponieważ ogólnie na naszym forum jest mało gotowych konstrukcji CA... Co do problemów to niestety nie pomogę bo sam dopiero raczkuję w tej dziedzinie
                                      Dzięki. Mój projekt jest dopiero w powijakach, więc nawet nie jestem w trakcie, jednak jak dojdzie do jego realizacji na pewno zamieszczę tu stosowny opis. Wydaje mi się, że byłoby to nie fair wobec Was, bym czerpał garściami z Waszej wiedzy, doświadczeń i dobrych chęci a po wszystkim wypiął się nie zostawiając śladu.

w tym mondeo 3 wzmacniacze spokojnie mieszcza sie we wnece na kolo zapasowe
                                      a suba mozna dobrze zabudowac w prawym boczku
                                      poszedl bym raczej w to rozwiazanie
                                      popieram lklukasza choc projekt ciekawy, posiadasz kombi wiec pewnie chcialbys wykorzystac jego zalety
                                      Widziałem, że są nawet gotowe skrzynie zamknięte 20l montowane koło tylnego lewego nadkola, do tego dobry 10" głośnik pokroju RE Audio i nie wątpię, że byłoby więcej jak zadowalająco jednak...

W momencie kiedy zmieniałem samochód przez długie lata aktywnie trenowałem sztuki walki. Kupno samochodu uzależniłem też od tego że z chłopakami (i dziewczynami, też się dobrze lały :) ) pakowaliśmy sprzęt, torby i zasuwaliśmy na drugi koniec Polski na warsztaty. I tu kombi było bardzo użyteczne. Niestety, kontuzja prawego kolana oraz wejście w etap "zarabiania na siebie", gdzie priorytetem stała się praca zawodowa a nie chłopięce marzenia, zmusiły mnie do zaprzestania treningów.

Pozostał więc duży bagażnik... osobiście wcale dużo nie przewożę. W razie czego mój projekt pomyślany jest tak, że w 15 min jestem w stanie odczepić przewody i wyciągnąć całą zabudowę, więc jakby była konieczność przeprowadzki czy długiego wyjazdu sądzę, że nie byłoby większego problemu. A w rodzinie ojciec ma jeszcze duży samochód (też kombi), więc przestrzeń bagażowa nie jest dla mnie priorytetem.

Poza tym - nie ukrywajmy - to ostatni moment i czas kiedy mogę pozwolić sobie na taki projekt. W końcu pomału trzeba już myśleć nad założeniem rodziny i kiedy pojawią się dzieciaki to wtedy będę kombinował z praktycznością. Jak na razie ma wyglądać i grać :).

Jej, rozpisałem się - do rzeczy. Drodzy forumowicze, znów potrzebuję Waszej pomocy. Chciałbym mieć możliwość kontroli natężenia basu w aucie. Moje radio niestety nie ma dedykowanych wyjść RCA na sub (w ogóle jeżeli chodzi o kontrolę subwoofera to jest po prostu porażka) i muszę o to zadbać we własnym zakresie. Potrzebuję pilota, takiego jak tu:

http://www.sonicelectronix.com/cat_i...l-remotes.html

Znalazłem nawet wątek, dzięki któremu mógłbym to zrobić samodzielne:

http://www.mobilesoundscience.com/f1...-few-bucks-49/

Jednak nie ukrywam, ze wolałbym gotowe rozwiązanie. Szukałem na Allegro, w Google, jednak może nie wiem jak się to dokładnie nazywa, ponieważ nic podobnego nie znalazłem. Wiecie może gdzie mogę taki sterownik dostać?

Pozdrawiam.

Łukasz

Skomentuj

Wiecie może gdzie mogę taki sterownik dostać?
                                        A chodzi Ci o taki na RCA czy wpinany do wzmacniacza? Bo jak do wzmacniacza, to już trzeba raczej szukać pod konkretny wzmacniacz pilota, mają różne gniazdka, rożnie rozłożone piny i różną wartość.

Skomentuj

Czaruję...