Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zabudowa Car Audio Ford Mondeo Mk3- skrzynia basowa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

75 litrow na samochodowy woofer to juz za duzo

jak ta zabudowa ma byc na stale to bym proponowal zrobic testowa skrzynke bez wykonczenia na odsluch

Skomentuj

Jasne, po prostu zacząłem symulować w WinISD, by była ta "górka" i wyszła mi taka objętość, chciałem wtedy zmienić koncept projektu na taki:

Pomimo, że litraż obudowy jest większy, sam projekt zajmuje mniej miejsca w bagażniku (85 l vs 113 l), nie ma problemu z tunelem br (zwiększony do 5 cm i nie nachodzi na układ magnetyczny). Nie jest co prawda tak "ładny" (moim zdaniem oczywiście) jak poprzedni, no ale przede wszystkim ma to dobrze grać.

OK, zastosuję się to Twoich wskazówek, wracam do pierwotnego konceptu i tak jak mówisz, przed obklejeniem materiałem wszystko złożę i zobaczę co mi ucho powie :).

Skomentuj

Zamieszczone przez __LukaS__ Zobacz posta
        po prostu zacząłem symulować w WinISD, by była ta "górka" i wyszła mi taka objętość,
        to sie tyczy raczej podniesienia strojenia o te 2-3Hz

jednak bardziej mi sie widzi pierwsza wersja :/

Skomentuj

Mając dystrybutora rainbow-a pod bokiem piszesz że w olsztynie nie ma pozadnego sklepu z CA? Poszukaj Strefa ciszy ... powodzenia z projektem show-skrzynki

Skomentuj

Mając dystrybutora rainbow-a pod bokiem piszesz że w olsztynie nie ma pozadnego sklepu z CA? Poszukaj Strefa ciszy ... powodzenia z projektem show-skrzynki
            Ale mówimy o sklepie Car-Audio, czy o firmie oferującą profesjonalny montaż systemów audio?

Poszukaj Centrum Audio w Nysie, Maxpol w Poznaniu, czy Corado w Krakowie - sklepie, gdzie wchodzisz i masz ściany sprzętu i sprzedawców gotowych by Ci to wszystko podłączyć - wtedy pogadamy.

Jeżeli zaś mówisz o firmie, która profesjonalnie zrobi mi zabudowę i sprowadzi pożądany sprzęt to masz rację - Strefa Ciszy, Bud-Wil - Olsztyn jest miejscem, gdzie na pewno klient wyjdzie zadowolony.

Sam kilka razy byłem w Strefie Ciszy - moje wrażenia są jak najbardziej pozytywne - zarobieni, pracujący w pocie czoła ludzie, którzy z trudem znajdują czas, by podejść do mojego auta i wycenić robotę, pracujący nad projektami, których wartość sprzętu przekracza wartość mojego samochodu. Mam do nich wielki szacunek, ale i wiem, że ja tam nie pasuję.

Dzięki za doping, nie wiem tylko czy "show-skrzynkę" mam odbierać w pozytywnym czy negatywnym słowa tego znaczeniu. Tak czy inaczej - dziękuję za opinię.

Skomentuj

To ja jeszcze dodam sugestie - zostań przy pierwszym wariancie, dużo lepszy wizualnie,druga konstrukcja dość oklepana i wg mnie wygląda to dziwnie.

Dwa - nie powiększaj obudowy, bo zmniejszy się na pewno szybkość oraz wytrzymałość mocowa, pieca do niego też nie masz w planach jakiegoś bóg wie jakiego, a Hifonicsy lubią mieć zapas watów, choć mają przeważnie wysokie BL i może się wydawać że mniejszą mocą też się je dobrze napędza.
              Jeszcze patrząc na muzykę której słuchasz - rozważył bym skrzynkę zamkniętą i znikł by problem tunelu, oraz wyszła by mniejsza skrzynka, a akustyka samochodu zrobiła by swoje od dołu.

Skomentuj

Witam, i zapraszam do prezentacji gotowego projektu mojej "show-skrzynki" :flapper:.

Widok ogólny z wymiarami:

Widok tylnej części, otwory do regulacji wzmacniaczy, miejsce na poupychanie nadmiaru kabli, terminal głośnikowy:

Dodałem aluminiowe kątowniki przykręcane śrubami imbusowymi. Najważniejszym ich zadaniem jest maskowanie łączeń materiału. Mają też ten materiał przytrzymywać w miejscu by po kilku miesiącach nie było sytuacji, że zaczyna mi odchodzić. Na pewno też w jakiś sposób będą chronić zabudowę przed rzeczami walającymi się w bagażniku.

Nad wzmacniaczami zainstalowane będą zimne katody mające na celu oświetlenie wzmacniacza, podświetlenie ma być delikatne, więc przed katodami jest osłona, dzięki której katody nie będą świecić wprost, tylko na wzmacniacze.

Tunel BR - strojenie obudowy 35 Hz, pojemność około 55l - WinISD wylicza długość 33 cm

Zaokrąglone wloty tunelu:

Wlot tunelu nie koliduje z układem magnetycznym głośnika, a nawet jest jeszcze z 2 mm zapasu :razz:

pojemność komory głównej wyszła 54,17 litra, dodatkowa komora za kondensatorem daje dodatkowe 5,86 litra. Od tej sumy odliczam 3,6 litra z racji podwójnej przedniej ścianki. Łącznie daje to pojemność 56,42 litra.

Chciałbym jeszcze raz wszystkim gorąco podziękować za pomoc i wkład przy tworzeniu projektu. Wasze dobre rady bardzo mi pomogły i pozwoliły rozwiać nękające wątpliwości. Dziękuję Bardzo. Pozdrawiam. :biggrin:

Łukasz

---------- Post dodany o 23:51 ---------- Poprzedni post o 23:47 ----------

A jeżeli ktoś już zapoznał się z Google SketchUp to projekt ten jest udostępniony i można go sobie zaimportować do programu i dokładnie obejrzeć. W wyszukiwarce obiektów wpisać "zabudowa Mondeo" i na pewno się pojawi.

Skomentuj

nie zapomnij o zaokragleniu wylotu tunelu i jego "zakretu"

Skomentuj

nie zapomnij o zaokragleniu wylotu tunelu i jego "zakretu"
                    Dzięki, masz rację, teraz nie zapomnę.

Dziś przyszła do mnie paczka z Hifonicsem. Większego głośnika nie trzymałem jeszcze w rękach. Tutaj dla porównania wykręciłem ze swojej kolumny Technics SB-LX70 przetwornik nisko tonowy. No i teraz pytanie z serii "znajdź 3 różnice" :lol::

By sprawdzić czy działa podłączyłem go pod wzmacniacz z filtrem LPF i zaaplikowałem około 70W RMS. Wrażenia pozytywne, bez obudowy i przy tak małej mocy był już w stanie wprawić w rezonans stojące obok szafki i stojące na nich rzeczy. Wybaczcie opis rodem z elektr**y, ale cieszę się jak dziecko.

Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez __LukaS__ Zobacz posta
                      Wybaczcie opis rodem z elektr**y, ale cieszę się jak dziecko.
                      Nie wiem czy psuć Ci zabawę, ale Twój głośnik był coś grzebany - jest wymieniona kopułka przeciwpyowa, a w dodatku nowa jest już wgnieciona, więc w przypadku skrzyni BR i konstrukcji chłodzenia cewki jak w peerlesie XLS czy xetecu który posiadam - a to jest dość częsta konstrukcja, niestety śmiem twierdzić że kopułka wyleci w powietrze.

Tutaj oryginalna kopułka - one były bardzo twarde więc nie sądzę że wymienił ją ktoś z racji tego, że się wgniotła, a raczej że musiał się dobrać do cewki...
                      Jakbyś dał lepsze zdjęcia to by było lepiej widać, bo też wydaje mi się że membrana z resorem była wklejana jeszcze raz.

Skomentuj

Nie wiem czy psuć Ci zabawę, ale Twój głośnik był coś grzebany - jest wymieniona kopułka przeciwpyowa, a w dodatku nowa jest już wgnieciona
                        Też ta różnica rzuciła mi się w oczy, jednak w rozmowie telefonicznej sprzedający powiedział mi, że głośnik ten został wyjęty ze skrzyni BP produkcji Hifonicsa. Nie wiem, czy Hifonics robi różne kopułki, jednak zostałem poinformowany, że przy głośniku nie było nic grzebane. W chwili wolnego wrzucę lepsze fotki i proszę Cię (Was) o opinię.

Dzięki, choć rzeczywiście entuzjazm mi w tym momencie mocno przygasł.

---------- Post dodany o 17:04 ---------- Poprzedni post o 16:06 ----------

Ok, wpierw chwila tłumaczenia - kiedy szukałem informacji w Internecie, na temat tego głośnika, przed zamiarem jego kupienia, natknąłem się np. na taką aukcję, gdzie też ma kopułkę bez logo (druga fotka):

http://allegro.pl/hifonics-zeus-zx-1...440193572.html

A już zupełnie wyprowadziła mnie w pole ta aukcja:

http://archiwumallegro.pl/hifonics_z...857511989.html

Gdzie na dobrej jakości fotce też jest brak logo. Pomyślałem więc, że są takie "wersje" i jest ok, dlatego też jak usłyszałem od sprzedającego, że nie był grzebany przyjąłem, że jest OK.

Ale wracając do problemu, oto lepsze fotki mojego głośnika:

Czy można z nich wywnioskować, że głośnik był naprawiany? Wiem, że po dobrej naprawie ciężko jest jednoznacznie stwierdzić, lecz jednak może rzuci Wam się w oczy coś charakterystycznego dla regenerowanych głośników.

Pozdrawiam, dzięki za pomoc.

Łukasz

Skomentuj

Hmm to Cię uspokoję trochę, owszem, Hifonics robił OEMowe głośniki i to jest jeden z nich. Natomiast skoro jest to OEM, i siedział w skrzynce BP, to jestem przekonany że ma inne parametery niż te co są podane w datashecie wersji oryginalnej. Wiele razy spotkałem się właśnie z sytuacja, że głośnik wyjety z fabrycznej skrzynki który miał być jakimś normalnym modelem z linii okazywał się głośnikiem całkiem innym, z innymi parametrami. Ja bym od wypadku i dla pewności, zanim popełnisz skrzynię sprawdził jego TSy, pomierzyć można za pomocą jednego rezystora, o czym jest napisane u nas na forum, a będziesz miał pewność ze dobrze obliczasz objętość skrzyni i portu br.

Dodatkowo uspokoję Cię także, ze kopułce nic się nie stanie, jednak to standardowa konstrukcja i jej nie wydmucha.

Po zdjęciach ciężko to określić - jakby ktoś spartolił robotę było by to widać, jednak tutaj jest całkiem ok, choć klej przy kopułce jakiś dziwny się wydaje, przy resorach położony dokładnie, a przy kopułce jakby nie bardzo.

Skomentuj

Dzięki LightSound. Wysłałem też zapytanie do koncernu Maxxsonics z prośbą o przesłanie parametrów. Wątpię aby odpowiedzieli, ale może kogoś ruszy.

Skomentuj

Wzmacniacz Signat ROM 2 Mark II - 600W RMS w mostku przy 4R. Warto się nim zainteresować?

Skomentuj

Kwestia tego jeszcze za ile

Skomentuj

Nowy - 1200 PLN, Na allegro do kupienia za 500 PLN plus dają do niego gratis kable zasilające Sinuslive 25 m^2.

Skomentuj

Wydaje mi się że cena ok

Skomentuj

Witam.

Miało być tak pięknie... a wyszło jak zawsze.

Zakupiłem wzmacniacz Hifonics Zeus ZX7500, ponad 900W RMS przy 4R:

http://amp-performance.de/932-Hifonics-Zeus-ZX7500.html

Tutaj jak już do mnie przyszedł:

Przyszedł, podłączam... na czerwono zapala się "protect"

Zgodnie z zasadą - podłączyłem tylko + , - i "remote", RCA i kable głośnikowe odłączone. Włączam i:

1. Przez sekundę świeci się na czerwono "protect"
                                      2. Następnie w ciągu sekundy około 5 razy naprzemiennie świeci się "protect" i zielona, słychać przy tym "terkot" z wnętrza wzmacniacza.
                                      3. Po tej sekundzie, gdzie zielona walczy z czerwoną, wygrywa czerwona i już na pozostaje na stałe.

- Testy robiłem w samochodzie przy zgaszonym i uruchomionym silniku.
                                      - zwróciłem szczególną uwagę na masę - na pewno jest solidnie.
                                      - by wykluczyć samochód, testy przeprowadziłem też w piwnicy gdzie mam akumulator żelowy i podpiąłem wzmacniacz bezpośrednio do akumulatora - to samo.

Mam pod ręką miernik, mogę pomierzyć tranzystory ale... nie wiem jak się to robi - czytając opisy w necie nie natrafiłem jeszcze na taki gdzie bym zrozumiał jak mam to zrobić. Jak mierzę 1 tranzystor to mam przeważnie (na wszystkich kombinacjach nóżek) miernik przez chwilę wariuje, a później na wyświetlaczu mam 1.

Oznaczenia tranzystorów są następujące: B1493; A1694; C4467.

Poniżej fotki środka:

Powiedzcie mi proszę:

1. Czy spotkaliście się kiedyś z taką awarią (te naprzemienne mruganie i trykanie)
                                      2. Jak zmierzyć poprawnie tranzystor bym widział, czy jest dobry.
                                      3. Czy znacie cenę takich tranzystorów?

Najgorsze że sprzęt kupiłem poza allegro, koleś uparcie twierdzi że wzmacniacz działał. Czy znane są Wam przypadki, że takie uszkodzenie mogło nastąpić w transporcie?

Pozdrawiam.

Łukasz
                                      Last edited by __LukaS__; 06.09.2012, 17:35. Powód: literówki

Skomentuj

Sprawdź jakie występuje napięcie stałe na wyjściu na jednym i drugim kanale. Nie powinno przekroczyć kilkunasta (kilkudziesięciu mV).

Skomentuj

Chwilka, muszę zejść do piwnicy i podłączyć sprzęt, za 15 min będą wyniki.

A więc tak:

Bezpośrednio po uruchomieniu wzmacniacza na obu kanałach mam około 0,5 V, które następnie szybko spada i po 1 minucie na jednym mam 0,002 V, na drugim 0,005 V, w mostku 0,003 V. Jeżeli odczekam kolejną minutę na jednym jest 0 V, na drugim 0,002 V, w mostku 0,002 V.

Jak testowałem w samochodzie, przy podłączonym głośniku, to w momencie zadziałania zabezpieczenia wzmacniacza, membrana głośnika wychylała się około 1 cm.

---------- Post dodany o 19:30 ---------- Poprzedni post o 18:49 ----------

I jeszcze jedno - te "trykanie" o którym pisałem dochodzi koło tych dwóch wielkich cewek po prawej stronie fotki.
                                          Last edited by __LukaS__; 06.09.2012, 18:12. Powód: Dodano zawartość.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X