Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Car audio e39

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

W sumie nie musi być od jednego sprzedawcy, po prostu fajnie by było. Ale piorytetem jest jakość, za mało pieniędzy mam żeby wybrzydzać.

Skomentuj

Car audio e39

W e39 nawet 16 w miarę sensownie idzie zamontować. Kosztów moze ci to nie podniesie przyprawiając jedynie roboty ale brzmienie moze stanowczo poprawić. :)

Na SCA jest temat w instalacjach e39 z duża ilością fotek od kuchni.

http://www.strefacaraudio.pl/topic/3...-marek/?hl=e39

Polecam przejrzeć :) niby to kombi ale furtki i nie tylko ma identyczne :)

Wyszło z tego naprawdę fajnie z jajem grające auto :)
      Last edited by Przemcio; 29.05.2016, 16:09.

Skomentuj

Twoje urządzenia, które używasz w samochodzie to:
        1. radio cyfrowe DAB+ (stereo) jeśli takiego nie masz to rozważ zakup czegoś takiego: DigitRadio 100 lub DigitRadio 100 IR ewentualnie HAMA DIR3000
        2. odtwarzacz płyt compact disc (stereo)
        Moim zdaniem wzmacniacz/wzmacniacze, bo tu też jest kilka możliwości:
        A.
        zintegowany klasa D (2 kanały L/P w jednej obudowie z przedwzmacniaczem)
        głośniki: tweeter x2, midwoofer x2, subwoofer z podwójna cewka x1 zamiennik subwoofer x2).
        B.
        monofoniczny klasa D szt1
        monofoniczny klasa D szt1
        przedwzmacniacz do j.k.w. szt1
        dla systemu typu 2.0 (głośniki: tweeter x2, midwoofer x2, subwoofer z podwójną cewką x1 lub zamiennik: subwoofer x2)
        C.
        wersja z 3-ma monoblokami klasy D i tu moc
        może być różna:
        wzmacniacz klasy D, 100 Wat Subwoofer.
        wzmacniacz klasy D, ~50 Wat.
        wzmacniacz klasy D, ~50 Wat
        obydwa powyższe dla lewego/prawego kanału głośniki jak w A.B.
        przedwzmacniacz.

Jak widać proponuje stereo, ze względu na źródła dźwięku i kilka innych aspektów, których niewymieniam.

Wysłane z mojego HUAWEI Y560-L01 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Przemek zapomniałem wogole o BMW Marka
          Dużo ciekawych rzeczy mozna podpatrzeć

- - - - - aktualizacja - - - - -

krzyszy691 powiedz o co ci chodzi w poście powyżej, bo zastanawiam sie i nie potrafię zrozumieć
          Juz pierwszy twój post był minimum dziwny ale ten :/
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Krzyszy691 --- szczerze to nie pomagasz chłopakowi nic. Generalnie wszystko co napisałeś w tym temacie to jakaś masakra. I ludziom którzy maja jakieś pojęcie o graniu w aucie aż sie odechciewa pisać.

Szkoda mi chłopaka bo jeszcze uwierzy w to co piszesz w innym wypadku tak jak Dan124 zaparzył bym popcorn :)

Skomentuj

Super te panele boczne, jeśli jest sens i dałoby zmieścić 16 bez wycinania tapicerki, to możemy tak zrobić.
              Sprzęt jest, mdf jest, osoba która to zrobi jest.
              Tylko te włókno szklane, na czym On je nakładał ? Jakaś specjalna folia aluminiowa ?
              Dałoby rady dodać jakieś usb czy bluetooth do tego ? Np. zamiast zmieniarki ? Czy emulator zmieniarki da rady ?
              Last edited by TheHan2; 29.05.2016, 18:05.

Skomentuj

To nie jest żadna specjalna folia aluminiowa tylko zwykła gruba folia kuchenna dla złapania formy i odpowiedniego kształtu.

Tapicerki nie trzeba było pruć jedynie minimalnie poszerzaliśmy otwór bo akurat w takim rozmiarze fajna siatka sie trafiła. Chyba z maskownic DLS.

Z emulatorami zmieniarek nie pomogę bo nie uznaje tego badziewia. Po to robisz porządne granie w aucie żeby słuchać jakościowej muzyki a nie badziewnych mp3. Jak zrobisz wszystko porządnie to sam uznasz ze nie warto używać słabych formatów i niskiej jakości płyty.

Skomentuj

Z tym emulatorem to pomyślę, ogólnie czasem fajnie jest podłączyć telefon pod radio, zwłaszcza, że w większości muzykę mam .flac i .mp3 320, no nieważne.
                  Włóknem szklanym uszczelnialiście ten panel, czy potem wyciągnęliście tą płytę spod włókna ? Czy masz jeszcze wymiary tych boczków i chciałbyś się nimi podzielić ?

Skomentuj

Car audio e39

Z włókna była tylko zrobiona ta wanienka. Gruby laminat wyszedł. Wyklejony matami i przykręcony do drzwi razem z panelem z mdf. Na fotkach chyba wszystko dokładnie widać.

Wymiarów nie mam niestety juz żadnych. W miarę stary temat juz. A poza tym wszystko robi się na bieżąco.

Warto przyłożyć się do pracy. Te drzwi były zrobione na "beton" i grały naprawde super. Jak nie BMW

Mat silentcoata wyszlo na nie ok 3,7-3,8m2. Kolega az nie dowierzał. Najpierw pukał w głowę jak kazalem mu kupic 4m2. Zgodził sie dopiero jak powiedziałem mu ze to co zostanie odkupie od niego :) Myślał ze zejdzie mu 2-2,5m a z bulkpaka podwójnego czyli 4m2 2x20szt zostały chyba 3 :) a nie marnował czy nie dublował. Kładzione były z głową ale dokładnie.
                    Last edited by Przemcio; 29.05.2016, 20:15.

Skomentuj

Tak zrobię, czyli głośniki przednie niech będą 160mm czy 165mm skoro będzie znaczna poprawa brzmienia.
                      Teraz tylko trzeba skompletować sprzęt
                      Last edited by TheHan2; 29.05.2016, 20:42.

Skomentuj

Dobra 15 tez zrobi robote a nie bedziesz musiał nic robic z tapicerka poza wyrzuceniem ori "duszącej" maskownicy. Dobra 15-tke odpowiedzą Ci Łukasz lub Daniel jak skończą popcorn

Skomentuj

No np.tec ls155 fajny głośnik no i jak na 15 to nie ma się czego wstydzić do niego ls29neo i mamy wypasione 2 drogi.
                          Tylko ceny nie mieszczą się w założonym budżecie 😕.

Skomentuj

Tylko po co takie głośniki jak radio zostaje fabryczne?

Poza tym nie ma zwrotnicy w zestawie a budżetu na projekt nie widzę
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Niby tak ale z drugiej strony to przy dobrym zestawie z dobra zwrotka ma szanse zagrac to na poziomie.
                              Kolega mial niedawno bardzo klasowy zestaw Dls Nobelium w super stanie za dobre pieniążki ze zwrotkami ori oraz hiendowymi szytymi na miare :) moge zapytac czy ma jeszcze o ile nie sprzedał bo mial naprawde tanio a jest pierwszym właścicielem :)

Dodatkowym atutem tutaj jest to ze woofer mimo 3 calowej cewki jest płytki w montażu. Wiec jest naprawde moze to byc ciekawa opcja i alternatywa na oszczędzenie paru groszy na procku itd :)
                              Mimo ze glosniki droższe troche to bardzo klasowe :)

Mysle ze gra warta świeczki :)

Skomentuj

Robiłem zwrotnice do takiego systemu
                                Wyszła więcej niż spoko
                                To był najwyższy swego czasu system dls, kosztował ok 3 tys zł
                                To juz takie wkroczenie na wyszły poziom

A nowe zwrotnice pozwoliły na lepsze dopasowanie głośników do sobie i przeniesienie ich w wyższy poziom dźwięku
                                Last edited by lklukasz; 30.05.2016, 09:39.
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Car audio e39

Jak przyłożysz sie do furtek i dobrze zasilisz to moze sie okazac ze subwoofer bedzie zbędny bo same woofery Cie zadowolą :)
                                  I wtedy masz kolejny luz w budzecie :)

Skomentuj

Sam robiłeś zwrotki ? Wartości części skąd brałeś ? Za pomocą WinISD, z noty katalogowej czy na słuch ?

Ogólnie chciałbym mieć suba, zawsze to można go odłączyć czy zmniejszyć moc, ale ja może nie mam racji ? Musisz mi powiedzieć czego mam szukać i ile mniej więcej to wyjdzie to wtedy może coś jeszcze wyskrobię

Skomentuj

Gdzie jest aku?

Jeżeli w bagażniku to przewody będą taniej.

Mając otwór na narty nie ma problemu z subem.

Wrócę do domu to moge pokazać obudowę suba zrobioną do e38.

Zacznij od drzwi ,zrób je tak żebyś nie musiał juz o nich myśleć.

Wzmakow nawet u mnie cos by sie znalazło.

Skomentuj

Tak, aku mam w bagażniku, mam schowek na narty. Jeśli możesz pokazać suba to bym prosił.
                                        Drzwi chciałbym zrobić ze wszystkim za jednym zamachem, tzn. wygłuszyć, zrobić panele i wsadzić głośniki wraz z przewodami.

Skomentuj

Zamieszczone przez TheHan2 Zobacz posta
                                          Sam robiłeś zwrotki ? Wartości części skąd brałeś ? Za pomocą WinISD, z noty katalogowej czy na słuch ?
                                          Zwrotnice robi sie za pomocą pomiarów a potem korekty na słuch
                                          2 drogi to około 12h pracy

Dan pamiętasz model suba - dls którego wkładaliśmy w podłogę, zabudowę w BMW 330x?
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X