Teraz już sam nie wiem. Brać głośniki jednego producenta czy dobierać je według efektywności ? Wzmacniacz 4 kanałowy czy 2 i monoblok ? Jakich producentów polecacie ?
tweeter 20 mm podałeś taki parametr - dotyczy on wymiaru charaktrystycznego kopułki. Ale żeby dobrać głośnik potrzebny jest parametr: otwór montażowy XX mm. Musisz to zidentyfikować, dokonując pomiarów. Inaczej zamówisz nieprawidłowe podzespoły.
Wysłane z mojego HUAWEI Y560-L01 przy użyciu Tapatalka
Widzę, ze masz troszkę (bo to jest dość mało) i chcesz poprawić granie
Samochód ciężki w zrobieniu a ty nie masz nawet podstawowej wiedzy na ten temat
Sprawa wyglada tak:
Żeby zrobić jakikolwiek system musisz zacząć od źrodła sygnału : radia
Chcesz zostawić oryginalny... spoko można, ale jakość tego jest mocno dyskusyjna
Jak ma grać dobrze to trzeba wymienić go na lepsze bądź wyciągnąć sygnał cyfrowy i podłączyć zewnętrzny procesor (1000zl)
Moza tez wyciągnąć sygnał rca (nie wiem czy z tego modelu się uda bo z młodszych to ciężki temat) i podłączyć zewnętrzny wzmacniacz
Więc przechodzimy dalej: wzmacniacz
Minimum co potrzebujesz to 5 kanałow więc 2 wzmacniacze 2 i 4 kanały lub jeden 5 kanałow
Jak ma być dobrze to nie będzie tanio
Można coś fajnego znaleźć już od 500 zł (5 kanałow)
Teraz temat glosnikow
Twoja tapicerka i drzwi będzie bardzo problematyczna w wygłoszeniu.
Średniak - ok ale po co ale o tym potem
Wysokotonowe w słupku - ok
Z tylu głośniki - uważam, ze nie potrzebne - lepiej dołożyć do przednich i kupić lepsze
Sub- zależny od frontu, mocy wzmacniacza i sposobu jego montażu
Teraz kable- cena zestawu gotowego do montażu to ok 200zl - tani
Cena mat to drzwi to ok 400
Cena przerobienia i montażu tego wszystkiego zależna jest od skomplikowania ale nie będzie tanio bo... nie będzie łatwo
Moja propozycja:
Dobry system na front na 13-15cm wooferze np focal lub morel (ustalimy cenę to znajdziemy model)
System 2 drożny wystarczy bo na małym wooferze dobrym tweeterze zagra lepiej niż na budżetowym 3 droznym
Radio albo oryginał z wyciągniętym sygnałem ( będzie grać ale nie poukładany sceny dźwiękowej) lub procesor ( zrobimy tak ze będzie jak należy)
Wzmacniacz - proponuje dobra oldschoolowa 5 kanałowe - poszukamy
I sub do bagażnika - dobre 10"
Szczerze ci powiem, ze montaż tego wszystkiego i zabudowa wyniesie tyle co masz do wydania
Nie wiem czy kolega prowadzi Caritas czy pomoże za free
Jeśli włożycie sporo własnej pracy i powiesz jaki efekt chcesz osiągnąć to chętnie pomogę w doborze klocków
A no i najważniejsze! Strojenie tego wszystkiego
Montaż to dopiero początek zabawy
Niestety 3000zł to jest max. Mogę chyba naciągnąć lekko kwotę do +-100zł, nie więcej.
Czyli 2 drożne z przodu, 13cm woofer oraz procesor jeśli będzie to grało adekwatnie do ceny. Ogólnie mam prawdopodobnie seryjny wzmacniacz od bmw w bagażniku pod zmieniarką więc chyba nie powinno być problemu z podłączeniem innego.
Kwestia tylnych głośników, zostawić je takie jakie są czy wywalić bo mogą psuć odczucia ?
Mam osobę, która mi zrobi skrzynię do suba, także wystarczy że będę wiedzieć co to za głośnik i jaką pojemność ma mieć obudowa.
Czyli wychodzi cieniutko z pieniędzmi z tego co widzę,
Mamy procesor 1k
wzmacniacz dajmy ok 600zł
wygłuszenie 400zł
przewody (co to za zestaw ? Ile tych przewodów będzie ?) 200zł
skrzynia na suba +- 100zł
jakieś peszle i pierdoły pewnie też koło 100zł
sam bezpiecznik 50zł
Czyli zostaje nam 650 zł żeby wyczarować jakieś głośniki.
ach no i zwrotki, chyba, że będą w zestawie z głośnikami.
Chyba, że źle liczę :)
Kolega dostanie swoją dolę, ale ona jest poza tymi 3k, więc nie liczę do tego. Ogólnie ma być przyjemny, czysty dźwięk z mocnym basem bez zmiany wnętrza/tapicerki poza dodaniem suba w bagażniku.
Z tego co pamiętam to jest w bagażniku.
Robiłem kiedyś audio w e39 szkoda że nie mam zdjecia.
To były 2 drogi na przodzie mds06 w drzwiach dorobione panele na wysokości tam gdzie jest średni ton.
Wysokie na słupkach a był to seas jakis ktn25.
A bas to zrobilem tak że podwiesiłem skrzynke pod tylną półką a głośnik wychodził przez półkę.
Wzmacniacz był 4 kanały ale nie pamietam co to było.
I dawało to wszystko radę i grało bardzo przyjemnie nic w bagażniku nie waliło bo bas grał do kabiny.
Skrzynka oczywiscie zamknieta😀.
Ile lat temu to było jeszcze mi się chciało wycinać w samochodzie i dłubac😀.
Roboty to chyba mi z tydzień zeszło.
A zapomniałem dodać ze radio było dokladane bo fabryka to nieporozumienie.
Więc życzę powodzenia w dłubaniu bo auto wymagajace ale zrobić się da.
Dobrze, zrobię tak. Niestety mam radio 16:9 z CD i nie chciałbym go wymieniać.
Teraz co dalej ? Mam schowek na narty.
Taki mi pomysł przyszedł, żeby suba włożyć w schowek nad akumulatorem w bagażniku, tylko czy warto ? Czy może lepiej zrobić standardowe pudło ?
Znalazłem jak wyciągnąć sygnał z przedwzmacniacza, czy ktoś już to robił ? http://e39.hu/keptar/albums/userpics...CA_out_2~0.JPG
Dobrze, tak zrobimy. Dobra nowina jest taka, że jeśli to coś da to budżet mogę spokojnie podnieść do 3500zł
Załatwię rca z przedwzmacniacza, tylko teraz potrzeba reszty klocków do złożenia.
Ten rodek wygląda dobrze i jego opinie są dobre. Tylko chciałbym zakupić wszystkie klocki razem, jeśli to możliwe.
A co powiecie o soundstream reference 604 ?
Skomentuj