Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Car audio e39

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jestem na goscinnych wystepach i nie mam dostepu do uzywek.

Szkoda moze to by pomoglo?

Chyba za duzo woza Ciebie w bagazniku.

Skomentuj

Teraz już sam nie wiem. Brać głośniki jednego producenta czy dobierać je według efektywności ? Wzmacniacz 4 kanałowy czy 2 i monoblok ? Jakich producentów polecacie ?

Skomentuj

tweeter 20 mm podałeś taki parametr - dotyczy on wymiaru charaktrystycznego kopułki. Ale żeby dobrać głośnik potrzebny jest parametr: otwór montażowy XX mm. Musisz to zidentyfikować, dokonując pomiarów. Inaczej zamówisz nieprawidłowe podzespoły.

Wysłane z mojego HUAWEI Y560-L01 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Nie na temat...
          dobra otwieram paczkę z chipsami i czekam na ciąg dalszy.

Skomentuj

Dziękuję za podpowiedź.
            Powiedzmy, że mam wymiary otworów montażowych. Co dalej ? Czym się kierować przy wyborze ?

Skomentuj

Widzę, ze masz troszkę (bo to jest dość mało) i chcesz poprawić granie

Samochód ciężki w zrobieniu a ty nie masz nawet podstawowej wiedzy na ten temat

Sprawa wyglada tak:
              Żeby zrobić jakikolwiek system musisz zacząć od źrodła sygnału : radia
              Chcesz zostawić oryginalny... spoko można, ale jakość tego jest mocno dyskusyjna
              Jak ma grać dobrze to trzeba wymienić go na lepsze bądź wyciągnąć sygnał cyfrowy i podłączyć zewnętrzny procesor (1000zl)
              Moza tez wyciągnąć sygnał rca (nie wiem czy z tego modelu się uda bo z młodszych to ciężki temat) i podłączyć zewnętrzny wzmacniacz
              Więc przechodzimy dalej: wzmacniacz
              Minimum co potrzebujesz to 5 kanałow więc 2 wzmacniacze 2 i 4 kanały lub jeden 5 kanałow
              Jak ma być dobrze to nie będzie tanio
              Można coś fajnego znaleźć już od 500 zł (5 kanałow)
              Teraz temat glosnikow
              Twoja tapicerka i drzwi będzie bardzo problematyczna w wygłoszeniu.
              Średniak - ok ale po co ale o tym potem
              Wysokotonowe w słupku - ok
              Z tylu głośniki - uważam, ze nie potrzebne - lepiej dołożyć do przednich i kupić lepsze
              Sub- zależny od frontu, mocy wzmacniacza i sposobu jego montażu
              Teraz kable- cena zestawu gotowego do montażu to ok 200zl - tani
              Cena mat to drzwi to ok 400
              Cena przerobienia i montażu tego wszystkiego zależna jest od skomplikowania ale nie będzie tanio bo... nie będzie łatwo

Moja propozycja:
              Dobry system na front na 13-15cm wooferze np focal lub morel (ustalimy cenę to znajdziemy model)
              System 2 drożny wystarczy bo na małym wooferze dobrym tweeterze zagra lepiej niż na budżetowym 3 droznym
              Radio albo oryginał z wyciągniętym sygnałem ( będzie grać ale nie poukładany sceny dźwiękowej) lub procesor ( zrobimy tak ze będzie jak należy)
              Wzmacniacz - proponuje dobra oldschoolowa 5 kanałowe - poszukamy
              I sub do bagażnika - dobre 10"

Szczerze ci powiem, ze montaż tego wszystkiego i zabudowa wyniesie tyle co masz do wydania
              Nie wiem czy kolega prowadzi Caritas czy pomoże za free

Jeśli włożycie sporo własnej pracy i powiesz jaki efekt chcesz osiągnąć to chętnie pomogę w doborze klocków

A no i najważniejsze! Strojenie tego wszystkiego
              Montaż to dopiero początek zabawy
              Last edited by lklukasz; 29.05.2016, 01:12.
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Niestety 3000zł to jest max. Mogę chyba naciągnąć lekko kwotę do +-100zł, nie więcej.
                Czyli 2 drożne z przodu, 13cm woofer oraz procesor jeśli będzie to grało adekwatnie do ceny. Ogólnie mam prawdopodobnie seryjny wzmacniacz od bmw w bagażniku pod zmieniarką więc chyba nie powinno być problemu z podłączeniem innego.
                Kwestia tylnych głośników, zostawić je takie jakie są czy wywalić bo mogą psuć odczucia ?
                Mam osobę, która mi zrobi skrzynię do suba, także wystarczy że będę wiedzieć co to za głośnik i jaką pojemność ma mieć obudowa.
                Czyli wychodzi cieniutko z pieniędzmi z tego co widzę,
                Mamy procesor 1k
                wzmacniacz dajmy ok 600zł
                wygłuszenie 400zł
                przewody (co to za zestaw ? Ile tych przewodów będzie ?) 200zł
                skrzynia na suba +- 100zł
                jakieś peszle i pierdoły pewnie też koło 100zł
                sam bezpiecznik 50zł
                Czyli zostaje nam 650 zł żeby wyczarować jakieś głośniki.
                ach no i zwrotki, chyba, że będą w zestawie z głośnikami.
                Chyba, że źle liczę :)
                Kolega dostanie swoją dolę, ale ona jest poza tymi 3k, więc nie liczę do tego. Ogólnie ma być przyjemny, czysty dźwięk z mocnym basem bez zmiany wnętrza/tapicerki poza dodaniem suba w bagażniku.
                Last edited by TheHan2; 29.05.2016, 01:48.

Skomentuj

Pokaz zdjecie które radio jest u ciebie?
                  I który wzmacniacz ?
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Gdzie masz akumulator?

Skomentuj

Z tego co pamiętam to jest w bagażniku.
                      Robiłem kiedyś audio w e39 szkoda że nie mam zdjecia.
                      To były 2 drogi na przodzie mds06 w drzwiach dorobione panele na wysokości tam gdzie jest średni ton.
                      Wysokie na słupkach a był to seas jakis ktn25.
                      A bas to zrobilem tak że podwiesiłem skrzynke pod tylną półką a głośnik wychodził przez półkę.
                      Wzmacniacz był 4 kanały ale nie pamietam co to było.
                      I dawało to wszystko radę i grało bardzo przyjemnie nic w bagażniku nie waliło bo bas grał do kabiny.
                      Skrzynka oczywiscie zamknieta😀.
                      Ile lat temu to było jeszcze mi się chciało wycinać w samochodzie i dłubac😀.
                      Roboty to chyba mi z tydzień zeszło.
                      A zapomniałem dodać ze radio było dokladane bo fabryka to nieporozumienie.
                      Więc życzę powodzenia w dłubaniu bo auto wymagajace ale zrobić się da.

Skomentuj

Masz otwór na narty?

Zrób zdjęcie Twojej tapicerki drzwi przednich.

Skomentuj

Wzmacniacz mam z tunerem, oryginalny brucker bm54 https://drive.google.com/file/d/0BxS...ew?usp=sharing
                          Zdjęcie przednich drzwi:
                          https://drive.google.com/file/d/0BxS...ew?usp=sharing
                          Zibii szkoda, że nie masz zdjęć, chętnie bym zobaczył efekt.

Skomentuj

Najpierw podjedz do jakiegoś elektronika, żeby ci wyciągnął z radia/wzmacniacza sygnał rca

Ale tak jak zibi pisał i ja wcześniej, jego jakość to pomyłka
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dobrze, zrobię tak. Niestety mam radio 16:9 z CD i nie chciałbym go wymieniać.
                              Teraz co dalej ? Mam schowek na narty.
                              Taki mi pomysł przyszedł, żeby suba włożyć w schowek nad akumulatorem w bagażniku, tylko czy warto ? Czy może lepiej zrobić standardowe pudło ?
                              Znalazłem jak wyciągnąć sygnał z przedwzmacniacza, czy ktoś już to robił ? http://e39.hu/keptar/albums/userpics...CA_out_2~0.JPG
                              Last edited by TheHan2; 29.05.2016, 12:37.

Skomentuj

To sedan wiec cieżko bedzie sie przebić basem do środka
                                Lepiej zrobić zwykła skrzynie i postawić ja przodem do otworu na narty
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dobrze, tak zrobimy. Dobra nowina jest taka, że jeśli to coś da to budżet mogę spokojnie podnieść do 3500zł
                                  Załatwię rca z przedwzmacniacza, tylko teraz potrzeba reszty klocków do złożenia.

Skomentuj

dan zobacz co ciekawego jest na Allegro w 4ch
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Rodek R4100A w niezłym stanie

http://allegro.pl/rodek-r-4100a-made...229660174.html (RODEK R.4100A '' Made In USA '')

A tu kawał solidnego wzmacniacza, w jeszcze lepszej cenie.

http://allegro.pl/sony-xm-5540f-made...6.html#thumb/6
                                      Last edited by teodor; 29.05.2016, 15:02.

Skomentuj

Ten rodek wygląda dobrze i jego opinie są dobre. Tylko chciałbym zakupić wszystkie klocki razem, jeśli to możliwe.
                                        A co powiecie o soundstream reference 604 ?
                                        Last edited by TheHan2; 29.05.2016, 15:39.

Skomentuj

Kupno wszystkich żądanych elementów układanki car audio od jednego sprzedawcy jest trudne ,ale nie niewykonalne.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X