Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pytania w zwiazku z JL AUDIO 12" w3-d2
Collapse
X
-
a jak to jest z zasilaniem w aucie?? bo nie wiem czy mam 12V czy 14,4V jakims miernikiem czy co??i tak bede musial wymienic aku na mocniejszy...
Czyli narazie z propozycji pieca to mam :
-rockforda fosgata
-axtona
jak macie jeszcze jakies pomysly to piszcie ja bede kupowal wzmaka po wyplacie czyli w czerwcu jak trzeba bedzie to dam i te 500zl :) bede skladal wszystko dluzej ale porzadniej
Skomentuj
-
Michone zamiast się dołować opiniami ludzi to posłuchaj tego głośnika i dopiero po odsłuchach wyciągnij wnioski, jak ci się nie spodoba zawsze możesz go sprzedać.
Po pierwsze to wrzuć tego JL-a do budy closed, zasil go monacorem HPB-1502 i posłuchaj, ktoś kto mówi że ten wzmacniacz się nie nadaje to niech się zastanowi dokładnie co mówi. Podstawowa zasada jeżeli chodzi o wzmacniacz do suba to wydajność prądowa stopnia mocy i odpowiednie zasilanie, tu nie chodzi o THD rzędu tysięcznych procenta, wystarczy jak nie będzie więcej jak 1% przy pełnej mocy.
[ Dodano: 2006-05-20, 20:41 ]
Tutaj fotka którą robił umberto http://images1.fotosik.pl/17/drpcq4weujqkhlja.jpg
Jak widać wzmacniacz ma konkretną przetwornicę na dwóch impulsowych trafach toroidalnych, do tego w końcówce mocy siedzą toshiby. Napewno próżno szukać takiej konfiguracji np. w rockford fostage w tym przedziale cenowym.
Skomentuj
-
Na przesterowanym wzmaku membrama lata jak szmata, jak głośnik jest kiepsko zrobiony to może się rozlecieć albo cewka rozklepie się o dno nabiegunnika, JL to raczej wytrzymały głośnik i napewno 500W mu nie zaszkodzi.
Takiego potwora jak JBL 60W to raczej słabo rusza, zapodaj mu wzmak 300W i mocno go przesteruj i wtedy opisz co się dzieje, najlepiej zapodaj sygnał z generatora np 20Hz. Przesterowany sygnał przypomina trapez-prostokąt napewno to nie służy głośnikowi. Nikt mi nie wmówi że słabszy wzmacniacz jest lepszy. Przykładowo wzmak janka, zasilałem 3 różnymi zasilaczami +-50V +-64V i +-78V, najlepiej głośnik gra na najmocniejszym zasilaczu, napewno dynamiczniej szybciej i poźniej się przesterowuje.
W symulacji tego JL-a , buda closed 35L, przy 500W membrama wychyli się ciut ponad linowy skok, w praktyce pewnie mniej bo podatność zawieszenia nie jest liniowa.
Skomentuj
Skomentuj