Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytania w zwiazku z JL AUDIO 12" w3-d2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

http://allegro.pl/item104780491__ide..._highend_.html

Skomentuj

a jak to jest z zasilaniem w aucie?? bo nie wiem czy mam 12V czy 14,4V jakims miernikiem czy co??i tak bede musial wymienic aku na mocniejszy...
      Czyli narazie z propozycji pieca to mam :
      -rockforda fosgata
      -axtona

jak macie jeszcze jakies pomysly to piszcie ja bede kupowal wzmaka po wyplacie czyli w czerwcu jak trzeba bedzie to dam i te 500zl :) bede skladal wszystko dluzej ale porzadniej

Skomentuj

14,4V masz przy pracujacym silniku...

Skomentuj

jak dobry alternator lub nowe auto

Skomentuj

Michone zamiast się dołować opiniami ludzi to posłuchaj tego głośnika i dopiero po odsłuchach wyciągnij wnioski, jak ci się nie spodoba zawsze możesz go sprzedać.
            Po pierwsze to wrzuć tego JL-a do budy closed, zasil go monacorem HPB-1502 i posłuchaj, ktoś kto mówi że ten wzmacniacz się nie nadaje to niech się zastanowi dokładnie co mówi. Podstawowa zasada jeżeli chodzi o wzmacniacz do suba to wydajność prądowa stopnia mocy i odpowiednie zasilanie, tu nie chodzi o THD rzędu tysięcznych procenta, wystarczy jak nie będzie więcej jak 1% przy pełnej mocy.

[ Dodano: 2006-05-20, 20:41 ]
            Tutaj fotka którą robił umberto http://images1.fotosik.pl/17/drpcq4weujqkhlja.jpg
            Jak widać wzmacniacz ma konkretną przetwornicę na dwóch impulsowych trafach toroidalnych, do tego w końcówce mocy siedzą toshiby. Napewno próżno szukać takiej konfiguracji np. w rockford fostage w tym przedziale cenowym.

Skomentuj

wystarczy ze bedzie tak wygladalo

Skomentuj

nie moge sie powstrzymac

Skomentuj

zajebisty :)
                  jednego nie wiem czemu nie ma jeszcze obudowy i dlaczego to nie jest zdjecie z auta :)
                  w koncu meski glosnik!

pospiesz sie bo jestem nastepny chetny na to cos :) mialem gti1200 teraz chyba pora na w12 :)

Skomentuj

Panie musze nastukac kasy 1500 na wzmacniacz ze 400 na fajna obudowe na kable na kondensator DLSa albo Helixa jeszcze swiat i ludzie mam nadzieje ze w wakacje uda mi sie juz zatrzachac buda w samochodzie

Skomentuj

a czy 500rms nie bedzie zaduzo dla tego glosnika??nie chce przegiac paly :)

Skomentuj

Nie będzie, nawet wskazane dać mocniejszy, przedzej rozwalisz głosnik słabszym wzmacniaczem jezeli się przesteruje.

Skomentuj

nie spotakalem sie nigdy z takim przypadkiem coolombo
                          podlaczylem JBLa zeby sprawdzic czy dziala pod 60W RMS i nic sie nie stalo

jezeli udalo ci sie rozwalic glosnik slabym wzmakiem to opisz to jakie byly objawy itp

Skomentuj

wisnia teoretycznie to możliwe - słaby wzmacniacz nie zapanuje nad membraną po czym głośnik może "paść" mechanicznie.... ale to tylko teoria :). Osobiście też wychodzę z założenia że lepiej mieć 50% zapasu mocy niż 50% niedoboru - o głośnik niema się co martwić.

Skomentuj

Na przesterowanym wzmaku membrama lata jak szmata, jak głośnik jest kiepsko zrobiony to może się rozlecieć albo cewka rozklepie się o dno nabiegunnika, JL to raczej wytrzymały głośnik i napewno 500W mu nie zaszkodzi.
                              Takiego potwora jak JBL 60W to raczej słabo rusza, zapodaj mu wzmak 300W i mocno go przesteruj i wtedy opisz co się dzieje, najlepiej zapodaj sygnał z generatora np 20Hz. Przesterowany sygnał przypomina trapez-prostokąt napewno to nie służy głośnikowi. Nikt mi nie wmówi że słabszy wzmacniacz jest lepszy. Przykładowo wzmak janka, zasilałem 3 różnymi zasilaczami +-50V +-64V i +-78V, najlepiej głośnik gra na najmocniejszym zasilaczu, napewno dynamiczniej szybciej i poźniej się przesterowuje.
                              W symulacji tego JL-a , buda closed 35L, przy 500W membrama wychyli się ciut ponad linowy skok, w praktyce pewnie mniej bo podatność zawieszenia nie jest liniowa.

Skomentuj

W tym tygodniu bede mial wzmacniaczyk 800W RMS dla tych moich 3ohm wiec nie bedzie tak zle z takim wzmakiem bede mogl robic alpejskie kombinacje z roznymi glosnikami bo bedzie mial 1360W RMS dla 1 ohm'a narazie nie zdradzam jaki to wzmak ale moge powiedziec ze ma 12 par tranow

Skomentuj

ostatnio dostalem propozycje kupna wzmaka Blaupunkt THA 280 cena duzo ok 300zl a ma wedlug informacji kotre znalazlem w internecie 240w RMS dla 4 ohm co sadzicie o tym wzmaku??czy jest cos wart??

Skomentuj

michone zauwazylem twoj temat o arx'ach TVM'a do samochodu i nie odpisujesz w tamtym temacie wiec napisze tutaj. Czy da sobie rade ta tesla bez tweetera , jak nie to czy trzeba jakies zwrotnice ?

Skomentuj

Czaruję...
                                    X