Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zestaw elementow (KIT) do uniampa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A jakie mogą być wrażenia z montażu ? ;D
    Uruchomię go jak będzie trafo... póki co nie mam do niego jeszcze zasilania i radiatora... wzmak musi nabrać mocy urzędowej po złożeniu :lol:
    ...ale zdjęcie mogę zamieścić (może ktoś jakiś błąd wypatrzy ?)
    Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
      Dostałem KIT za co :thx:

Kilka uwag odnośnie zestawu elementów:
      Primo: problemy z liczeniem. Mam nadmiar kondów 100nF i tranów BC546
      Secundo: kond 47uF/25V zamieniony został na 47uF/63V i jest za duży (nie mieści się koło konda 10000uF).
      Poza tym wszystko gra i buczy :) (OFC jeszcze te nieszczęsne rezy, ale to już zostało omówione).
      I to samo co Quester te same uwagi :)
      Ja miałem o jeden za dużo 100nF.

Quester No tak jak sądziłem robicie podstawowy błąd nie lutujcie podzespołów do PCB przed przykręceniem ich do radiatora.

Najpierw się odmierza dziurki później się przykręca a później się je lutuje :)

Ach.... Zapomniałem Ten drut do połączeń AA BB CC DD zajefajnie się formuje...

Skomentuj

Ja też dzisiaj dostałem zestawik- piękniutki jest- dzięki
        Mam tylko pytanko: czy te rezystory duże (emiterowe, tak?) trzeba po prostu zalutować pod spodem bezpośrednio do płytki? A, no i po co ta blaszka?

Skomentuj

Zamieszczone przez La'Mefenzo
          Ja też dzisiaj dostałem zestawik- piękniutki jest- dzięki
          Mam tylko pytanko: czy te rezystory duże (emiterowe, tak?) trzeba po prostu zalutować pod spodem bezpośrednio do płytki? A, no i po co ta blaszka?
          Blaszka:

Ta blaszka ???

A od spodu masz footprinty wraz z miejscami lutowania po bokach. :)

gi

Skomentuj

Pawel S., list zwykły czy polecony?

Skomentuj

MariuszElektro, trochę za dużo w życiu zmontowałem układów żeby robić tak elementarny błąd ale dla dobrego ostatecznego wyglądu powtykałem do zdjęcia trany (więc proszę nie posądzać mnie o ignorancję :P ). Co do drutu: w kicie jest linka, więc wygrzebałem z lamusa kawałek izolowanego drutu miedzianego 1,5mm^2 bo ładniej wygląda niż swobodnie dyndająca linka.
              La'Mefenzo, blaszka to radiator do mostka prostowniczego. Rezystory lutujesz od strony druku do padów bez otworów.

Skomentuj

Quester No chyba że tak :) Co z naszymi transformatorami??

Skomentuj

Pawle, ja juz ci wysłałem na priva adres... Są wakacje i przez ostatnie dwa tyg byłem odcięty od świata :twisted: Mam nadzieje że niedługo doczekam się przesyłki

Skomentuj

bart210 Oczywiście że polecony :)

Skomentuj

Quester, fajnie drut uformowałeś

A kiedy przykręcisz mini radiator na mostek? :P

Skomentuj

To nie problemy z liczeniem. Rozmawiałem z Pawłem i podobno tak miało być, ale dlaczego to niech on się wypowie

Skomentuj

Witam, podczas 1 uruchomienia zwieramy wejście do masy czy nie jest to konieczne?

Skomentuj

gilbert, http://mariuszelektro.elektroda.eu/uni.html

Skomentuj

gilbert Specjalnie dałem do podpisu link z uruchomieniem uniamp-a tam jest wszystko napisane. Wejście nie zwieramy do masy nie ma takiej potrzeby....

Skomentuj

Panowie, Irek pisał dlaczego jest ten dodatkowy kondensator http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=8...=asc&start=308

Skomentuj

bart210 Mowa jest o zwieraniu wejścia do masy a nie o kondensatorze dodatkowym :)

Skomentuj

Zamieszczone przez UKA
                                    To nie problemy z liczeniem. Rozmawiałem z Pawłem i podobno tak miało być, ale dlaczego to niech on się wypowie
                                    MariuszElektro czytaj cały topic, a nie tylko ostatni post :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                                      Zamieszczone przez UKA
                                      MariuszElektro czytaj cały topic, a nie tylko ostatni post :wink:

Nie che się znów kłócić ale to Ty kolego czytaj chodziło o nadmiar kondensatorów i tranzystorów w zestawie a nie o kondensatorze dodatkowym :)

Skomentuj

MariuszElektro, ale nadmiar jest po to, żebyś miał co pod płytke dolutować!

Czyli te kondy 100nF.

Skomentuj

Tak zgadza się. Ale rzadko się go stosuje. I po co ten temat od początku jedno i to samo :???: Kolega nie potrzebnie wylatywał z tym jak Filip z konopi. Wszyscy o tym wiedzą (albo i może nie? )

Takie tematy powinny się znajdować jak autor pisał temat o UNiamp-e wszystko opisane problemy, uruchomienie, itp.. a nie po 100 razy pisać to samo, bo innemu się nie chce szukać :neutral:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X