Dużo widać :) No tak może była to fotka z testów UNIamp-a..
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
zestaw elementow (KIT) do uniampa
Collapse
X
-
MariuszElektro, tak, wiem, miało być mA :smile:
Jeśli chodzi o te wartości to chyba raczej jest to dla podłączonego całego trafa. Czekam aż jeszcze komuś uda się uruchomić bo ciągle niepokoi mnie grzejący się rez uruchomieniowy mimo, że prąd w gałęzi nie przekracza 5mA (sprawdzone 2 miernikami).
Skomentuj
-
Dobra, chyba coś mi się pomieszało. Zmierzyłem jeszcze raz pobór prądu z gałęzi, ale tym razem miernik ustawiłem na prąd zmienny bo taki przecież wychodzi z trafa i wyszło mi ok. 220mA przy napięciu na emiterowych ok. 8-9mV. Więc już wiem dlaczego rez uruchomieniowy się grzeje.
Nie wiem jaki powinien być prawidłowy pobór prądu. Może przy rozruchu tak ma być, w końcu podpinamy tylko jedną gałąź zasilania?
Poczekam na innych...
[ Dodano: 2008-08-09, 16:23 ]
Gdyby nie ten grzejący się rezystor to wszystko byłoby w porządku (napięcia na emiterowych, stałe na wyjściu - w normie). Sam nie wiem, czy mogę podpiąć całe trafo :???:
Skomentuj
-
DZIAŁA!!! :grin:
Gra pięknie, w głośnikach niemalże całkowita cisza, żadnego brumu czy szumu. Yamaha A-520, którą mam ma więcej szumów niż UniAmp. Kolumny XW+ARV.
Dla uruchamiających:
- w trakcie rozruchu prąd z jednej gałęzi wynosi ok. 200mA.
- później podpiąłem wszystkie przewody, ale przez 2 rez uruchomieniowe. Prąd z gałęzi nie przekraczał 100mA (z reguły ok. 90mA)
- narazie robię testy z kolumnami 8ohm (4 ohmowych nie posiadam:(). Radiator po 10min grania przy głośnej muzyce jest zimny (A6023, L=7cm).
Życzę powodzenia innym składającym :smile:
[ Dodano: 2008-08-10, 16:17 ]
Aha, napięcie na emiterowych ustawione w trakcie rozruchu na ok. 6-7mV. W trakcie rozgrzewania prąd rośnie, więc lepiej wybrać dolną granicę.
[ Dodano: 2008-08-10, 16:19 ]
No i jeszcze jedna sprawa, żeby zmierzyć prąd pobierany z gałęzi musicie ustawić miernik na prąd ZMIENNY (co jest chyba oczywiste). Niestety tanie mierniki hipermarketowe nie mają opcji pomiaru prądu zmiennego tylko napięcia zmiennego. Ja mam na szczęście stary dobry miernik wychyłowy.
Skomentuj
-
Wszystko było w porządku, spanikowałem :razz:
Rezystor owszem, grzał się, ale tylko jak była podpięta jedna gałąź. Po prostu trzeba zrobić tak jak Irek napisał - włączyć, wyregulować, sprawdzić stałe na wyjściu, wyłączyć. Jak podpiąłem 2 gałęzie przez rezystory to wszystko było w porządku.
[ Dodano: 2008-08-10, 17:01 ]
Aha, no i jakby nie patrzeć prąd pobierany z jednej gałęzi był 2 razy większy niż gdy było podpięte całe trafo.
Rezystory "uruchomieniowe": 22R @ 5W.
[ Dodano: 2008-08-10, 17:03 ]
Teraz pojawia się kolejny problem. Co dalej? Jakiś preamp by się przydał no i obudowa... :smile:
Skomentuj
-
Ja mam tanio atmegi SMD, kupuje bez vatu po cenach hurtowych :) Dlatego kilka projektów na tym poszło. Oczywiście fajnie będzie jak się pochwalisz swoją zabawką, najlepiej oddzielnego topika by sie zrobiło na temat preampów TDA7318. Jest to fajna konstrukcja. Sama kośc również ogólnodostępna i niedroga, bodajże ostatnio płaciłem ok 8zł za wersje SMD.
Chciałbym też zrobic uniampa +tda i porównac z moim denonem, ciekaw jestem, który sprzęcior lepiej wypadnie w stereo :)
Skomentuj
Skomentuj