Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Symasym PCB - grupowe zamowienie plytek

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

o ile dobrze pamiętam to ten rez z cewką jest zabezpieczeniem przed obciążeniem indukcyjnym, więc wszystko zależy od zestawy głośnikowego

Skomentuj

do zabezpiecznie przed obciazeniem indukcyjnym jest jesli dobrze pamietam dwujnik wyjsciowy...

slowa irka na temat cewki z rezystorem na wyjsciu mam nadzieje ze sie nie obrazi:

Wyjsciowa cewka z rezystorem jest opcjonalna (tyczylo innego wzmaka nei wiem jak jest tu dlatego pytam) i wszystko zalezy od rodzaju obciazenia i rozkladu polaczen, jest to cewka zabezpieczajaca wzmacniacz przed wzbudzeniami na obciazeniu pojemnosciowym jakim jest np dlugi kabel glosnikowy.

i wyjasnilem juz sobie ze takie zabezpieczenie jak cewka owinieta wokol rezystora stosuje sie wlasnie na rezystorze 10ohm

a to co mnie najbardziej ciekawi to to czemu mialo sluzyc zmiana kondow 1000uf na 470...

Skomentuj

W dokumentacji czasem nie nastapil błąd,podajesz ze na rezytor R7 nalezy nawinąć cewke a sam w swoim projekcie-gotowym zlożonym ukladzie rezystor z cewka masz oznaczony jako R1 moge sie mylić,tak samo jak pisalem w poscie powyzej otwory pod R1 są wywiercona na sam rezytor i na uzwojenie-cewke
        a Ty najlepiej wstrzymaj się do soboty z lutowaniem bo widzę, że kompletnie nie wiesz o co chodzi z tym dławikiem i mylisz R1 i C2 z R7

ten rezystor R7(10Ω!) z cewką jest nad C7, ma tam byc i koniec, to jest zabezpieczenie przed pojemnością a nie indukcyjnością, jest on szeregowo z wyjsciem OUT i jest to NAJWIĘKSZY rezystor nie licząc emiterowych, jeśli dalej ktoś nie potrafi zlokalizować to niech poprosi mamę o pomoc bo mi ręce opadają

nie będę udzielał odpowiedzi na pytania elementarne, wszystko da się polutować bez jakiejś sekretnej wiedzy
        wszystko robic wg tego:
        http://flodins.info/pliki/sym_v0.2/sym_dok.pdf

w sobotę złożę jednego syma i zrobię dokładne zdjęcia krok po kroku,

jeśli ktoś będzie pytał tutaj jak coś wlutować to nie uzyska odpowiedzi

Co do pozostałych pytań jakie tu padły, wszystko juz co najmniej dwa razy pisałem na forum, więc w ramach podziękowania każdy kto ma jakieś wątpliwości niech przeczyta całe dwa wątki o symie i zaoszczędzi mi odpowiadania dziesięć razy na to samo pytanie lub chociaż wstrzyma się aż założę temat techniczny

Skomentuj

Płytka do tego wzmacniacza jest doskonałą ilustracją odwrotności przysłowia "Przerost formy na treścią" :mrgreen:
          Nie dziwię się że nie wywołała ta płytka żadnego zainteresowania na forum Audiostereo :wink:

Flodins bez urazy - nie było w tym złośliwości.

Skomentuj

Hej mam prośbę do flodinsa, możesz umieścić schemat pasujący do twojego PCB??
            Zauważyłem kilka niezgodności co do oryginału ze strony http://www.lf-pro.net/mbittner/Sym5_...ymasym5_3.html
            Chodzi mi o wartości niektórych rezystorów. Np. R10 i R11 u ciebie jest 2kΩ a w oryginale 22Ω.
            Wiem, że ten temat dotyczy zamówienia, ale na pewno przyda się wszystkim którzy zamówili tu płytki.

Skomentuj

Nie na temat...

hehe standard ....ludzie przeciez bylo napisane jak BYK ..wjedz sobie do działu "w budowie" i poczytaj watek o modyfikacjach flodnisa !!!! jak byscie przeczytali tamten watek to nie pisalibyscie pierdół ...

pegelmesser mial 101% racji ........

to samo sie dzieje co przy uniampie...

Skomentuj

a ja mam pytanie z tego co widze kondki 100nf wszystkie jakie uzyles to mks czy mkp jakos tak... a jakie sie lepiej spisza - takie wlasnie jak ty czy ceramiki?? czy np nonpolar 0.1uf (100nf) zwykly elektrolit (tyle ze jak juz powiedzialem nonpolar)

Skomentuj

Daniel69-> z tego co wyczytałem to najlepszę są MKS2, ale mogą też być MKP. Looknij na płytkę zmontowaną przez flodinsa, tam dobrze widać jakie są poszczególne kondensatory.

bawolek->A myślisz że nie szukałem?? Przeczytałem ten wątek już dosyć dawno, bo interesuje sie symkiem od dłuższego czasu. Nie zadaje głupich pytań w stylu jak wlutować rezystor, ale chodzi mi o konkretną sprawę. Nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie dlatego postanowiłem je zadać tutaj...
                  Jedyny wątek o symku w dziale "w tarakcie budowy" to ten temat: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14193

Nie ma tam nic na temat o który pytałem. Prosiłem jedynie o schemat dalej sobie poradzę...
                  Zresztą po to jest chyba forum...

P.S nie jestem ani stolarzem, spawaczem czy też dekarzem....ale wy jesteście zapewne od nich dużo lepsi i wszystko wiecie....

Skomentuj

widzialek kilka wersji flodinsa i za kazdym razem uzywal innych raz mks raz ceramikow - w tym samym miejscu dlatego pytam...

Skomentuj

Ja wzoruje się na oryginale. 100nF ceramik dam tylko C1, reszta MKS2. Zresztą jak mi się zmieści, to tam tez postaram sie dać MKS2.

Pzdr Devolt

Skomentuj

Zamieszczone przez dio
                        Płytka do tego wzmacniacza jest doskonałą ilustracją odwrotności przysłowia "Przerost formy na treścią" :mrgreen:
                        Nie dziwię się że nie wywołała ta płytka żadnego zainteresowania na forum Audiostereo :wink:
                        całkowicie sobie z tego zdaję sprawę (: musiałbym zrobić płytkę 3x3cm na dwustronnej w całości smd poza końcowymi i miedź 0,5mm z soldermaską z polimerów

Ja wzoruje się na oryginale. 100nF ceramik dam tylko C1, reszta MKS2. Zresztą jak mi się zmieści, to tam tez postaram sie dać MKS2.

wszystkie kondensatory najlepiej foliowe, ja dałem C1 ceramiczny bo akurat tylko takie pasowały na poprzednich płytkach, te płytki ktore Wy macie są zoptymalizowane tak zeby wszedzie dac foliowe (MKT czy inne), C6, C8, C10, C13 można dać monolity, tantale, ceramiczne czy nawet unipolarne elektrolity, reszta... zalecałbym min. MKT

[ Dodano: 2009-05-27, 20:04 ]
                        dzięki devolt znalazłem błąd w spisie elementów na pozycjach R3 R5 R10 R11 wszędzie było 2k a ma być 22R, przepraszam wszystkich którzy polutowali za wprowadzenie w błąd, obecna lista jest na pewno dobrze

poprawiona wersja dok_sym_v0.2

Skomentuj

Zamieszczone przez flodins
                          C6, C8, C10, C13 można dać monolity, tantale, ceramiczne czy nawet unipolarne elektrolity, reszta... zalecałbym min. MKT
                          z tego wynika - dobrze rozumiem... ze nonpolar black gate 0,1uf z serii N ma byc gorszy niz mkt ?? jelsi mowisz ze te 4 moga byc ale pozostale zalecal bys mkt

Skomentuj

Zamieszczone przez flodins
                            całkowicie sobie z tego zdaję sprawę (: musiałbym zrobić płytkę 3x3cm na dwustronnej w całości smd poza końcowymi i miedź 0,5mm z soldermaską z polimerów
                            O i wtedy zrobiłbym sobie wzmacniacz 2x100W w obudowie zegarka naręcznego :mrgreen:

chłodzenie w garnku z wodą :shock: :mrgreen:

Skomentuj

Do mnie płytki również doszły. Dziękować floodins :)

Skomentuj

Zamieszczone przez mor den siur
                                Do mnie płytki również doszły. Dziękować floodins :)
                                Takie inf. słac na PW. Rozumiem panike jak by nie doszly, ale jak doslzy to o co chodzi....

Skomentuj

i jak z tymi poprawkami w dokumentacji?

Skomentuj

przecież jest napisane 6 postów wyżej. Zobacz na końcu ostatniego posta flodinsa.
                                    Chodzi o wartości 4 rezystorów.

Wystarczy porównać wartości elementów z oryginałem i wszystko widać jak na dłoni.

Skomentuj

devolt, ah no tak, rozmawialem z flodinsem na gg i mowil ze jest blad, czekalem wiec na info od niego ale cisza, na forum tez nowego posta nie bylo - a "dodano" nie pokazuje jako nowy post.

Dzieki

Skomentuj

Nigdzie nie moge znalesc schematu symka by flodins z jego oznaczeniami elementów - ułatwioby to sprawę.

Skomentuj

flodins jak tam sobotni turtorial ??

Skomentuj

Czaruję...
                                          X