Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sym by flodins v0.2 temat techniczny

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez benek161
    Co ciekawe wcześniej kiedy podłączałem te płytki do jakiś dwóch różnych traf to działało. Ma ktoś jakieś sugestie?
    zle podlaczyles, pewnie jakies petle mas.

Skomentuj

a ja am szybie pytanie do samego syma, zmniejszając wzmocnienie według tego co jest podane na stronie autora symka czułość wejścia spada z 0,7V do 1,4V ?

Skomentuj

Problem rozwiązany. Pomogło zwarcie masy wejścia z masą wyjścia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Warg
          a ja am szybie pytanie do samego syma, zmniejszając wzmocnienie według tego co jest podane na stronie autora symka czułość wejścia spada z 0,7V do 1,4V ?
          zmiana rezystora sprzezenia z 500om na 1k obnizy dwukrotnie czulosc ale nie wynosi ona wcale 0,7V tylko mniej i jest uzalezniona od mocy wyjsciowej czyli napiecia zasilania.

Skomentuj

sugerowałem się tym co jest podane na stronie autora symka :roll:

Gain: 32dB (~1:40) full output at 0.7v input (0.5v rms)

Skomentuj

tylko ze zla wartosc przepisales dla mocy 100w/4 czulosc wejsciowa wynosi 450mV

Skomentuj

dobry temat i dużo można się dowiedzieć.Jeśli czegoś brak to dokłdnych informacji na temat cewki (no średnica drutu 0,7 to owszem cos się znajdzie ale większe średnice drutu to już brak)

Skomentuj

ta cewka to tam jest tylko po to zeby byla a w zasadzie pewnie nie jest potrzebna jak na razie nikt nie sprawdzal czy jest potrzebna i dokladnie jaka, to niestety dosc trudne testy.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                    a cewka to tam jest tylko po to zeby byla a w zasadzie pewnie nie jest potrzebna
                    no ale na schemacien jest a Ty Irku jak mało kto dobrze wiesz do czego jest potrzebna

Skomentuj

jest potrzebna albo i nie jest, jesli wzmacniacz jest dobrze skompensowany to nie jest potrzebna, moje wzmacniacze jej nie maja co poprawia szybkosc narastania sygnalu i zmniejsza szkodliwe rezystancje na wyjsciu. scalone koncowki mocy tez nie maja tej cewki w typowej aplikacji, choc czesto jest ona potrzebna ale to juz zalezy od konkretnej aplikacji.

Skomentuj

Mam proste pytanie. Wiem, że są na forach różne zasilacze i różne konfiguracje podłączeń zasilania masy itd ale nie chciałbym czegoś spalić a mam to w zwyczaju także podpowiedzcie mi proszę jak to podłączyć
                        MOJA PAINTOWA WARIACJA :roll: :
                        [img][/img]

P.S. Dać schemat zasilacza? (czy znana sprawa bo od flodinsa jest on)

Skomentuj

Witam, mam problem z symem. Chodzi o to ze układ pobiera za duży prąd , wynosi on przy załączeniu 250mA a po kilku minutach 290mA (amperomierz wpiety w gałąź minusa). Napiecie na wyjsciu dziwnie zmienia swoja wartość od 11mV do 25mV. Napięcie na rezystotach emiterowych wynosi 53mV. Wszystko oczywiscie bez obciążenia i przy zwartym wejściu. Na początku pomyliłem sie i zamiast rezystora 220ohm dalem 27k. Po zmianie dzieje sie tak jak opisałem. Zamiast mpsa18 mam na odwrót wlutowany bc546 ,a zamiast potka 500 mam 3,3k. Regulacja nie zmienia prądu, poprzednio byl potencjometr 200ohm ale tez nic nie regulował a prąd wynosił okolo 300mA. O i zapomnialem o najważniejszym, po podłączeniu glośnika dokladnie gdn22/140/8 scx podczas gdy jest bas strasznie pierdzi w miarę jak się podgłaśnia. Źródła sygnału to mp3 oraz komputer poprzez karte dzwiękową. Co to może być?? Poprzednio mialem wzmacniacz na tip 142 i 147 i tez przy basie pierdział. Postanowilem teraz wymienić mostek prostowniczy i to samo. Może elektrolity?? Jeszcze symie zauważyłem że przy zwartym wejsciu gdrzeje sie resystor 4,7ohma i kondensator filtrujacy 100n (ceramiczny) tzn. zaczyna się błyszczeć i jest ciepły. Chyba nic nie zapomniałem powiedzieć, więc prosze o diagnoze :wink: Jak będzie trzeba pośle fotki.
                          Pozdrawiam

Skomentuj

Zwiększony pobór prądu i grzanie się Zobla (C3 + R6)... wygląda na to że się wzbudza
                            i tu ciężko coś doradzić bo ten układ "tak ma" (to bubel), możesz jeśli masz Toshiby jako sterujące wymienić je na motorole MJE15030 i MJE15031 to częściowo załatwiało sprawę w egzemplarzach które u mnie były (wzmacniacz był stabilny z obciążeniem rezystancyjnym...)
                            Spróbuj też zwiększyć wzmocnienie (co obniży sprzężenie zwrotne) przez zwiększenie R25
                            na 33k-47k. Ten potek powinien być 470om lub 500om i taki wstaw.
                            Bez oscyloskopu to i tak błądzenie po omacku.

Skomentuj

No właśnie ja mam te motorole mje. Wszystkie tranzystory koncowe i sterujace mam od flodinsa, i wydaje mi sie ze one sa w porządku. Moze zaraz pokombinuje z tym rezystorem ale i tak watpie by to dzialalo normalnie:/ Boje się jednego wymiany wszystkich tranzystorów. Może jeszcze flodins się wypowie albo irek. jakby trzeba byl to moge jechac do kumpla on ma oscyloskop.

Skomentuj

jeśli się wzbudza na Toshibach, to podobno dobrym rozwiązaniem jest zmiana wartości C19 na 3,3pF

Skomentuj

A co tu pisac, wzmacniacz jest zle skompensowany i dlatego niestabilny.
                                  Przy toshibach trzeba wstawic 3,3pF choc ja mialem taki egzemplarz i tez sie podwzbudzal, po kilkunastu minutach walki z ta pojemnoscia dalem sobie spokuj.

Jak ktos lubi sie oszukiwac ze to wspanialy wzmacniacz to jego sprawa.

Skomentuj

Ja mam tą wersję syma na Toshibach, z elementami jak w spisie, bez dodatkowych pojemności i nic się nie wzbudza. Wzmacniacz po 1 godzinie pracy z obciążeniem jest ledwo letni i nie słychać żadnych zniekształceń. Jeśli byłby to zły wzmacniacz to każdy egzemplarz powinien się wzbudzać i działać niestabilnie.

Skomentuj

Mylisz się kolego. Stabilny, dobry wzmacniacz to taki, który nie wzbudza się w każdym wykonaniu. Do tego toleruje różne tranzystory. Weź na przykład konstrukcje fabryczne. Myślisz, że tam, na linii produkcyjnej ktoś ma czas na walkę ze wzbudzeniami? Wzmacniacz musi działać poprawnie zawsze, nawet jeśli trzeba nieco zmodyfikować układ bo skończyły się tranzystory danego typu a są inne (no, takie przypadki to pewnie 25 lat temu w kryzysie).
                                      Jeśli poprawnie wykonany wzmacniacz u jednych działa u innych nie, to znaczy, że jest do d...

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                                        Wzmacniacz po 1 godzinie pracy z obciążeniem jest ledwo letni i nie słychać żadnych zniekształceń.
                                        A co ma piernik do wiatraka? Jak wzmacniacz sie nie grzeje to znaczy ze wogole nie dziala albo gra na baaaardzo malej mocy. Zaraz stwierdzisz ze wzmacniacze ktore sie grzeja wprowadzaja znieksztalcenia.
                                        A skad wiesz ze sie nie wzbudza? Podlaczales oscyloskop? Egzemplaz ktory mialem wzbudzal sie tylko na 4omach i tylko przy mocy 0,5W!?

Skomentuj

Kombinowałem z tym rezystorem i kondensatorem i niestety roznicy duzej nie ma, prad wynosi 250mA. Co muszę zrobić żeby ten wzmacniacz wreszcie działał tak jak należy?? Wymienić tranzystory końcowe i sterujące??

Skomentuj

Czaruję...
                                          X