Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moda na DAC-a w PC Audio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Stronka ze zbiorem DAC-ów DIY:
    http://circuit-zone.com/index.php?cat=Audio_DAC

A tu kolejny DAC z wzmacniaczem słuchawkowym, który może okazać się ciekawym:
    http://www.audiostereo.pl/USB_DAC_Au...mx1_64115.html

APROPO EBAY-a...POLECAM ZAPOZNAĆ SIĘ:

http://shop.ebay.com/raindrop_hui/m....d=raindrop_hui

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik
      raven1985, Mogę Cię prosić o podanie linków do tego sensownego projektu.... ( o ile ten projekt został opublikowany przez twórcę.)
      http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...t=38273&p=19#k
      http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...at=59430&p=1#k

[ Dodano: 2010-08-25, 11:03 ]
      A tu kolejny DAC z wzmacniaczem słuchawkowym, który może okazać się ciekawym:
      http://www.audiostereo.pl..._mx1_64115.html
      Ten jest fajny bo ma asynchroniczny USB 96k/24bit mam ten układ TENOR :)

Skomentuj

raven1985, ja też mam jedną sztukę, ale nie wiem co z tym zrobić >.> bo myślałem że to jest coś takiego jak PCM, czyli ma wbudowany DAC

tamten projekt na AS jakoś utknął

Skomentuj

DAC:
          http://en.wikipedia.org/wiki/Digital...alog_converter
          http://pl.wikipedia.org/wiki/Przetwo...rowo-analogowy
          Tym właśnie jest.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
            raven1985, ja też mam jedną sztukę, ale nie wiem co z tym zrobić >.> bo myślałem że to jest coś takiego jak PCM, czyli ma wbudowany DAC

tamten projekt na AS jakoś utknął
            Nie to tylko konwerter USB->I2S do którego trzeba podłączyć jeszcze jakąś kość DAC. Zaletom układu jest to że pracuje asynchronicznie zegar dla DAC może iść bezpośrednio (bez jitter-owo) z gen. kwarcowego a nie z PLL (jak w PCM-ach). Można też wykorzystać go jako konwerter USB->spdif obsługujący 96k/24bity.
            Pewnie na urlopy powyjeżdżali. Ja bym płytkę bezproblemowo zrobił ale nie mam dokumentacji scalaka człowiek który to sprowadził podpisał z tą firmą jakąś umowę i nie może/(nie chce) jej rozpowszechniać (nawet Chińczycy datasheeta nie mają :) )

Skomentuj

raven1985, pytanie do Ciebie bo jesteś bardziej obeznany w temacie ode mnie:
              Czy ten dac z wykorzystaniem USB będzie lepszy np od pcm2702 lub 2704(mam aktualnie obie):
              http://allegro.pl/dac-usb-na-pcm1793...128863439.html
              Czy jest sens inwestować w to tyle kasy czy np postarać się załatwić tego daca:
              http://allegro.pl/tube-usb-dac-pcm27...162740580.html

lub po prostu czy jest sens zamienić moją pcm 2702/2704 na coś w cenie do 250zł?

Skomentuj

raven1985, a ty nie będziesz robił do tego DAC'a? bo wtedy fajnie by było jakby było takie uniwersalne, że łyka USB jak i SPDIF

Skomentuj

Ale Panowie co za problem.
                  Kolega Pingwing ana AS udostępnił schemat
                  http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=64468
                  Zaprojektować płytkę i do przodu
                  Zapewniam Was układzik działa bardzo dobrze.
                  Dokumentacje posiadam ale także nie mogę jej udostępnić.
                  Ale pytajcie się...

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
                    raven1985, pytanie do Ciebie bo jesteś bardziej obeznany w temacie ode mnie:
                    Czy ten dac z wykorzystaniem USB będzie lepszy np od pcm2702 lub 2704(mam aktualnie obie):
                    http://allegro.pl/dac-usb...1128863439.html
                    Czy jest sens inwestować w to tyle kasy czy np postarać się załatwić tego daca:
                    http://allegro.pl/tube-us...1162740580.html

lub po prostu czy jest sens zamienić moją pcm 2702/2704 na coś w cenie do 250zł?
                    Sens jest ale tych chińczyków bym unikał. Ta lampucera była by OK pod warunkiem że masz spdif w kompie. Możesz się porozglądać za używką E-MU USB jakość dźwięku porównywalna ( o ile nie lepsza) a funkcjonalność dużo większa (np. obsługa 96k/24b)

raven1985, a ty nie będziesz robił do tego DAC'a? bo wtedy fajnie by było jakby było takie uniwersalne, że łyka USB jak i SPDIF
                    Tak. Muszę jeszcze przetestować ten scalak i oddaje płytkę DAC-a do zakładu. Mój DAC będzie dość drogi same opki do I/V to koszt niecałych 200PLN.

Zamieszczone przez dio
                    Ale Panowie co za problem.
                    Kolega Pingwing ana AS udostępnił schemat
                    http://www.audiostereo.pl...tml?temat=64468
                    Zaprojektować płytkę i do przodu
                    Zapewniam Was układzik działa bardzo dobrze.
                    Dokumentacje posiadam ale także nie mogę jej udostępnić.
                    Ale pytajcie się...
                    Jakiś fragment schematu. Ja chcę układ wykorzystać w trybie slave a do tego potrzebna mi jest pełna dokumentacja.
                    Jak masz tą dokumentację to mi poprostu prześlij obiecuję że nie sprzedam jej talibom za 1mln dolców :)

Skomentuj

Może dobrym pomysłem byłoby wspólne wybranie przyzwoitej wersji DAC-a ( w rozsądnej cenie- np. max = 300zł ) i opracowanie płytki jak i schematu na podstawie wiedzy jaką tutaj zbierzemy.

Płytki można by później gdzieś zamówić tak aby były prof. wykonane.

Wkleimy tutaj nasz projekt tak aby każdy mógł z niego skorzystać wiedząc, że otrzyma przyzwoitą rzecz za rozsądne pieniądze.

Skomentuj

Pin 22 - widac na schemacie.
                        Niestety dokumentacja nie jest taka dokładna jak np. PCM-ek
                        Udostepnić nie mogę - sorry umowa.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985
                          scythe1123 napisał/a

Tak. Muszę jeszcze przetestować ten scalak i oddaje płytkę DAC-a do zakładu. Mój DAC będzie dość drogi same opki do I/V to koszt niecałych 200PLN.
                          raven1985, W jakiej kwocie planujesz się zamknąć i na jakim DAC-u będziesz się "wzorował" ??

Skomentuj

Zamieszczone przez dio
                            Pin 22 - widac na schemacie.
                            Niestety dokumentacja nie jest taka dokładna jak np. PCM-ek
                            Udostepnić nie mogę - sorry umowa.
                            Rozumiem.
                            To może odpowiesz mi chociaż na kilka pytań.
                            1) Układ akceptuje na wszystkich pinach 5V ?
                            2) W trybie slave wystarczy podać sygnał BCLK (bit clock dla I2S ) czy trzeba podać pełny MCLK jeśli tak to gdzie ?
                            3) W trybie slave potrzebne są 2 zegray jeden dla 44.1k drugi dla 48k jak wydobyć informacje na temat bieżącej częstotliwości próbkowania ?

raven1985, W jakiej kwocie planujesz się zamknąć i na jakim DAC-u będziesz się "wzorował" ??
                            Kwotowo nie wiem bo koszty rozkładają się na dość długi okres więc aż tak się tym nie przejmuje. Część układów mam też z próbek.
                            Kość DAC to 2*AD1955
                            http://www.analog.com/static/importe...ets/AD1955.pdf
                            I/V na wzmacniaczach CFA AD811, pasywny filtr beslla + upuszczony bufor levinsona na wyjściu. (tylko 2 opki od i/v w torze audio)
                            Szacowane koszty: (najdroższe rzeczy)
                            4*AD811 180PLN
                            2*AD797 100PLN
                            2*AD1955 100PLN
                            FPGA XC3S200 + konfigurator 100PLN
                            główna płytka 80PLN
                            płytka wyświetlacza dot matrix 8 sztuk 100PLN (razem wyświetlaczami)
                            Kiedy "soft" dla FPGA będzie skończony tego nie wiem :) do zaprogramowania FPGA potrzebny jest programator.

W tej chwili nie jestem też wstanie powiedzieć czy DAC będzie udostępniony.

SPDIF nie będzie bo mi nie jest potrzebny ale będzie można podłączyć dowolny odbiornik.

Ostatecznie nie wiem czy będzie to FPGA bo od kiedy mam ten układ TNOR-a będzie w nim tylko mały proc konfigurujący AD1955 i sterownik dot-matrix a to może zrobić AVR za 8PLN. (wcześniej miała tam być część linku USB)

Wzorcem jest Mark Levinson NO. 390 i NO. 512

i DAC Levinsona (NO. 512)
                            http://www.slashgear.com/gallery/dat...d-no.512-6.jpg

Skomentuj

To może odpowiesz mi chociaż na kilka pytań.
                              1) Układ akceptuje na wszystkich pinach 5V ?
                              Nie
                              3,3V - jest na schemacie gdzie, oraz 1,8V

2) W trybie slave wystarczy podać sygnał BCLK (bit clock dla I2S ) czy trzeba podać pełny MCLK jeśli tak to gdzie ?
                              Wystarczy BCLK
                              3) W trybie slave potrzebne są 2 zegray jeden dla 44.1k drugi dla 48k jak wydobyć informacje na temat bieżącej częstotliwości próbkowania ?
                              Wystarczy jeden zagar.
                              Takie informacje są tylko w trybie soft.

Skomentuj

raven1985, nie no aż tak nie będę szalał, żeby taki DAC miał sens to trzeba by i dobre kolumny.

Ja myślę, że koło 200zł bym mógł dać za DAC'a

Przez pewien czas myślałem o tym by z jakiegoś CD'ka zrobić DAC ale to chyba nie takie proste...

Mam pytanie. Czy ktoś z Trójmiasta posiada DAC który na wejściu ma SPDIF, by sprawdzić jak to się spisze z moim laptopem. Bo nie wiem czy to zda egzamin, jak nie to już na USB ale wolałbym aby to SPDIF działało - o wiele wygodniejsza sprawa.

Skomentuj

scythe1123, ja mam lampucere czyli jest spdif :mrgreen:

Skomentuj

raven1985, nie no aż tak nie będę szalał, żeby taki DAC miał sens to trzeba by i dobre kolumny.
                                    Prosty DAC z noty zrobiłem już kilka lat temu. Teraz pora na coś lepszego.

Ja myślę, że koło 200zł bym mógł dać za DAC'a
                                    To jedynie chyba lampucera albo używka E-MU.
                                    Jak masz spdif w kompie to raczej działa :)

Zamieszczone przez dio
                                    Wystarczy jeden zagar.
                                    Takie informacje są tylko w trybie soft.
                                    Potrzebne są 2 bo DAC wymaga MCLK będącego wielokrotnością fs.
                                    Rysunek wyjaśnia o co mi chodzi i co chcę zrobić.
                                    Tryb programowy nie jest żadnym problemem.

Skomentuj

Jest SPDIF w gnieździe słuchawkowym się świeci na czerwono.

Skomentuj

Ale USB gra lepiej bo nie ma jittera od spdifa

Widze ze temat tak jak i na audiostereo zmierza do nikad. Wcale sie nie dziwie bo oczekiwania sa rozne a konstrukcja dosc trudna.

Sprobujmy podsumowac to co mozna zrobic:

Potrzebujemy odbiornika SPDIF i tu DIR9001 jest chyba najnowszy wiec moze i najlepszy? Ew inne propozycje?

Przydaloby sie podlaczenie USB i tu mozna zaadoptowac PCM2707 ktory jako wyjscie ma SPIF albo lepsze I2S. Niestety tego typu scalaki emuluja tylko standardowa karte muzyczna 16bit 44/48khz. Jest cos lepszego i dostepnego?

No i teraz jak juz mamy I2S to mozemy pomyslec o DAC-u, Jakie sensowne beda wspolpracowac z poprzednio wymienionymi?

Osobno podlaczany DAC przez I2S dalby mozliwosc uzycia roznych przetwornikow czyli dla roznych odbiorcow o roznej zasobnosci portfela. To samo z torem analogowym. Tu zazwyczaj wystarczy podmiana opampow a topologie wyznacza wyjscie DAC-a pradowe lub napieciowe wiec tor audio powinien byc nierozerwalny z DAC-iem, choc mozna dorabiac wynalazki lampowe, fetowe czy dyskretne. Na razie skupilbym sie na klasycznych opampach.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                          Ale USB gra lepiej bo nie ma jittera od spdifa

Fragment z HI-FI CHOICE nr 4-5 09, który może w jakimś stopniu wyjaśni o co chodzi...

(...)"Tym, co ratuje USB jest tryb pracy "izochronicznego" dla danych wymagających precyzyjnego timingu. W trybie tym pakiety wysyłane są z dużą regularnością. Nadal jednak nie ma żadnego sygnału z zegara i podobnie jak w przypadku S/PDIF, taktowanie jest definiowane na podstawie samych danych. W układzie S/PDIF dane są przesyłane z regularnością liczoną w mikrosekundach, podczas gdy USB zapewnia precyzję liczoną w milisekundach, a i tak należy uwzględnić możliwość wystąpienia sporego jittera.
                                          Uzyskanie sygnału taktującego z charakteryzujących się dość dużą regularnością danych jest możliwe dzięki układowi o nazwie Phase-Locked Loop, czyli PLL. Dobrej jakości układ potrafi znacznie ograniczyć jitter strumienia danych, ale zawsze jest to wynikiem jakiegoś kompromisu pomiędzy redukcją jittera i czasem potrzebnym na ustalenie odpowiedniego taktowania. Rozwiązaniem jest system SpAct, który szybko się synchronizuje a następnie zmienia swoje parametry, aby polepszyć redukcję jittera.
                                          Efekt jest taki, że USB może być wykorzystywany przez producentów w połączeniu z DAC-ami i zapewnić przyzwoitą jakość. Układy PCM270xxx zawierają podstawowe przetworniki DAC, ale niektóre posiadają również wyjście S/PDIF, które w połączeniu z drugą pętlą PLL i dedykowanym układem DAC zapewniają jakość hi-fi."(...)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X