Zamieszczone przez irek
WM generuję zegar MCLK bezpośrednio z generatora kwarcowego . Zegar spdif jest odzyskiwany przez DPLL i taktuję tylko zapis do pamięci FIFO. Sygnał z generatora kwarcowego trafia na PLL która jest "przestrajana" ilością danych w FIFO (jest tam układ obliczający ile zostało w pamięci fifo ta różnica pakowana jest na cyfrowy filtr iir o częstotliwości granicznej ułamka Hz dalej na przetwornik c/a który przestraja analogową PLL) . Jest to bardzo efektywny sposób redukcji jitter-a i ten WM to najlepszy odbiornik spdif na rynku. Można by powiedzieć że jest to dla jitter-a po prostu filtr dolnoprzepustowy tłumiący go już od ułamków Hz.
Po za tym jest chyba tańszy od DIR-a w TME nie całe 2 dychy :)
http://www.tme.eu/pl/katalog/artykul...earch%3Dwm8804
Zamieszczone przez irek
Wolfson WM8741 jest w TME za niecałą stówę za sztukę (drogo).
Zamieszczone przez irek
Na pewno wyjdzie to ponad 200PLN nie licząc ewentualnych kosztów prototypownia.
E-MU USB ma na pokładzie niezły przetwornik AKM asynchroniczną transmisje USB obsługę formatów HD i nowa kosztuje 400PLN nie wiem czy się opłaca z tym grzebać obecnie.
Robienie samemu moim zdaniem ma sens tylko wtedy kiedy uda się zrobić dużo taniej lub niekoniecznie taniej ale dużo lepiej :)
Zamieszczone przez Żółwik
W USB 2.0 się pojawił z zegarem nie mam problemu a jitter określa tylko i wyłącznie zastosowany generator kwarcowy. Dane są synchronizowane już po stronie odbiornika.
Mam częściowo napisaną implementacje klasy audio na procesor Atmela z ARM7 i wiem dokładnie jak to działa. Jak zaczynałem to pisać to wybór procesorów z USB był nie wielki a już takie które miały wbudowany I2S były rzadkością (Oprogramowanie pisałem praktycznie od 0 bo nie był żądnych przykładów wtedy). Dlatego potrzebny był dodatkowy układ programowalny w którym było I2S i fifo. Obecnie USB pojawiło się w popularnych 8bitowy AVR mają też I2S do podłączenia kodeka audio i wszystko za kilkanaście PLN. Ale dostępnej implementacji audio class (wykorzystującej transmisje asynchroniczną) jak nie było tak nie ma (chyba). Ja obecnie nie mam czasu żeby to skończyć w warunkach amatorskich bez specjalistyczno oprogramowania i sprzętowych debuggerów odpluskwianie tego zajmuje całe wieki. Atmel pracuje nad tym i powinna się pojawić nota aplikacyjna w "najbliższym" czasie.
http://atmel.com/dyn/resources/prod_...s/doc32139.pdf
metoda synchronizacji "D"
Można by wykorzystać PLL (metoda B) ale wymaga to zakupu układu CS2200 który ani nie jest tani ani dostępny. Kod źródłowy dostępny jest gdzieś na sotnie atmela.
Skomentuj