Jeżeli masz wiertła to nie powinno być problemu, chyba, że jest połączenie między wartswami
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Moda na DAC-a w PC Audio
Collapse
X
-
Mój projekt też niedługo startuje :)
Będzie to coś w tym stylu, tylko płytkę zaprojektuję od początku:
http://www.diyaudio.com/forums/digit...ac-design.html
Skomentuj
-
Tak, za tym będzie I/V na LM4562 (jeśli nie pomyliłem oznaczenia), PGA2310 i na koniec TPA6120 :)
Tylko będę to robił modułami, bo docelowo z tego ma powstać przedwzmacniacz z wejściami analogowymi i cyfrowymi (optyka) i zintegrowanym wzm. słuchawkowym -- moduł DAC będzie pierwszy.
Sent from my Milestone using Tapatalk
Skomentuj
-
Lepiej zainteresuj się takim:
Charka i impedancja wejściowa.
To I/V Hawksford-anieco nieco zmodyfikowany. Oryginalny był skopany. Hawksford chciał aby odfiltrowane śmieci przez filtry nie pałętały się po masie i zamiast do masy podłączył filter do wejścia. W teorii wszystko działa bo teoretycznie jest tam zerowa impedancja. Niestety w praktyce na wyższych f impedancja się paprze i niestety paprze się też charka. Można to obejść biorąc różnicowo napięcie z ostatniego kondensatora filtra, niestety to "nieco" komplikuje układ. Ja podłączyłem do masy.
Ukłąd miał też dosć wyokie zniekształcenia na wysokich f (symulowane 0.2% na 20k zmierzone an 1k 0.005po kilku zmianach są poniżej 0.001% :) w całym zakresie audio. Filter jest Bessla -75k 3db rząd 3. 3 biegun jest na wyjściowym opku opa1632 który zajmuje się usunięciem śmieci common mode, symetryzacją i buforuje wyjście.
Oryginalny papier:
http://www.essex.ac.uk/csee/research...0amplifier.pdf
Skomentuj
-
Grrrrrrryyyyyyyyyy paczka dotarła do mnie po świętach ale to nic. Wlutowałem tenora i pupa. Nie działa :(. Jak na razie wszystko wskazuje na to że go ubiłem przy lutowaniu, może ESD nie wiem. Nie ma sensu montować reszty dopóki to nie będzie działać.
---------- Post dodany o 20:13 ---------- Poprzedni post o 19:58 ----------
Już działa UFFFF.
Skomentuj
-
źle podpiołem pull-up-a na USB podłączyłem do D- jak w low speed device (wcześniej akurat projektowałem płytkę pod low speed) ale to znalazłem od razu.
W układzie jest kilka wprowadzeń NC i jedno TEST na jednym schemacie maiłem je pull-up -owane 5.6k do zasilania 3v3, w nocie nic na ten temat nie pisało więc na wszelki wypadek dałem te rezy i to był właśnie błąd wylutowałem je i śmiga :) W testowym układzie wcześniej ich nie lutowałem.
---------- Post dodany o 18:32 ---------- Poprzedni post o 21:13 ----------
Mam dość. Płytka za prawie 150PLN jest do kosza.
Zastanawiam się od 2h jakim cudem na wyjściu staba -15V mam -19V i nie mogłem tego fenomenu wyjaśnić.
W końcu patrzę na schemat w notę LM337 na schemat w notę i co widzę ?
Nota: ADJ - 1 WE -2 WY - 3
Schemat: ADJ - 2 WE - 1 WY - 3
Żeby w bibliotece Protela błędy były ?
Ma ktoś jakiś pomysł ? Może zna ktoś stab z takim rozstawem ?
:mad:
Skomentuj
-
Z tymi stabilizatorami bywa różnie. 78xx mają zazwyczaj wyprowadzenia w takiej kolejności: we, gnd, wy, natomiast 79xx w większości wypadków gnd, we, wy, ale też nie zawsze. Dlatego zawsze szukam noty dokładnie tego stabilizatora, którego mam w ręce i sprawdzam te wyprowadzenia. Pewnie podobnie jest z regulowanymi stabilizatorami.
Nieraz pomimo dobrze wlutowanego ujemnego stabilizatora napięcie jest sporo niższe, czyli przy 7915 zamiast -15V mam -18 do -20V. Dwa razy się tak naciąłem i wymieniałem takie stabilizatory, a problemem był brak obciążenia. Po podłączeniu do układu lub obciążeniu stabilizatora jakąś żaróweczką napięcie "spadało" do -15V.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez djbuh Zobacz postaNieraz pomimo dobrze wlutowanego ujemnego stabilizatora napięcie jest sporo niższe, czyli przy 7915 zamiast -15V mam -18 do -20V. Dwa razy się tak naciąłem i wymieniałem takie stabilizatory, a problemem był brak obciążenia.
Gdzie zamawiałeś płytkę? Bo ja w "prototypy" i potem w "drukowane".
---------- Post dodany o 20:23 ---------- Poprzedni post o 20:19 ----------
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaŻeby w bibliotece Protela błędy były ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postaNie zabiłeś niczego zbyt dużym napięciem? Dla testów zawsze można stabilizator kablem podłączyć.
---------- Post dodany o 18:36 ---------- Poprzedni post o 18:35 ----------
Zamieszczone przez mbar Zobacz postaJa osobiście opampy dałbym jednak SMD.
---------- Post dodany o 17:07 ---------- Poprzedni post o 18:36 ----------
LNA - lutowanie na ekranie :)
Analogówga wystartowała bez problemów :)
Skomentuj
-
Niestety nie odpalił :(
---------- Post dodany o 17:27 ---------- Poprzedni post o 12:04 ----------
Obornik spdif ruszył. Nie łapał synchronizacji bo trafko zamiast o przekładni 1 ma 0.5. Kupowałem jako 1:1. Ale DAC dalej nie gra :( Odpluskwianie trwa .
---------- Post dodany o 16:02 ---------- Poprzedni post o 17:27 ----------
DAC zagrał i to jest dobra wiadomość.
Zła jest taka że do podglądu co jest na wyjściu podłączyłem mały głośniczek 4om początkowo z rezystorem 47om w szeregu ale było za cicho to rezystor zwarłem i włączyłem generator żeby zobaczyć jak sinus wygląda... Nie muszę chyba pisać jak to się skończyło...
---------- Post dodany o 16:51 ---------- Poprzedni post o 16:02 ----------
Na szczęście spaliły się tylko rezystory zabezpieczające i 2 diody.
DAC gra :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaNa szczęście spaliły się tylko rezystory zabezpieczające i 2 diody.
DAC gra
czy udało się uruchomić wszystko już? czy coś jeszcze zostało?
no i jeśli już gra...to jak gra? :)Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaczy udało się uruchomić wszystko już? czy coś jeszcze zostało?
Reszta to kosmetyka :)
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postano i jeśli już gra...to jak gra?
Jeszcze kilka słów o tym co wyszło w czasie uruchamiania:
- na płytce w kradł się jeszcze jeden błąd. DAC się mutował jak spdif łapał synchronizację bo WM8804 wystawiał "1" sygnalizując brak synchronizacji a dla dac-a "1" na wprowadzeniu mute to "normal operation" Musiałem spojrzeć na złą tabelkę w dokumentacji :)
- chciałem zastosować tanie źródło odniesienia REF195 w układzie czyszczenia zasilania DAC niestety się ono do tej aplikacji nie nadaje (wymaga obciążenia pojemnościowego 47u według noty ale u mnie jeszcze oscylował, w każdym razie warto było spróbować ) Więc jest LT1021.
- WO LME49710 w tym samym układzie zasilania dac się "nie wyrabiały" WM pobiera ponad 50mA dałem AD797 spróbuje poszukać czegoś tańszego. Ewentualnie trzeba by dołożyć dodatkowy booster wspomagający WO.
---------- Post dodany o 14:54 ---------- Poprzedni post o 19:34 ----------
Brzmienie DAC przypadło mi do gustu :) po głowie już chodzi mi wersja 2.0 :) W słuchawkach cisza absolutna. Bez problemu sterowne są słuchawki 32om. Nie ma nawet co porównywać z "dziurką" w lapku.
Tak przymierzam się do części uP i mam drobny problem WM8741 miał do wyboru tylko 2 tryby filtru cyfrowego i jeden przełącznik wystarczył. WM8742 ma ich pięć :P i na tym nie koniec bo możliwy jest też wybór stopnia oversampling-u (LOW, MEDIUM, HIGHT) i jak by tego było mało można wybierać spośród 3 rodzajów dither-a a nawet go wyłączyć.
Skomentuj
Skomentuj