Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moda na DAC-a w PC Audio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jeżeli masz wiertła to nie powinno być problemu, chyba, że jest połączenie między wartswami

Skomentuj

Mój projekt też niedługo startuje :)

Będzie to coś w tym stylu, tylko płytkę zaprojektuję od początku:
      http://www.diyaudio.com/forums/digit...ac-design.html

Skomentuj

Jakiś fajny stopień analogowy by się jeszcze przydał :)

Skomentuj

Tak, za tym będzie I/V na LM4562 (jeśli nie pomyliłem oznaczenia), PGA2310 i na koniec TPA6120 :)
          Tylko będę to robił modułami, bo docelowo z tego ma powstać przedwzmacniacz z wejściami analogowymi i cyfrowymi (optyka) i zintegrowanym wzm. słuchawkowym -- moduł DAC będzie pierwszy.

Sent from my Milestone using Tapatalk

Skomentuj

Lepiej zainteresuj się takim:

Charka i impedancja wejściowa.

To I/V Hawksford-anieco nieco zmodyfikowany. Oryginalny był skopany. Hawksford chciał aby odfiltrowane śmieci przez filtry nie pałętały się po masie i zamiast do masy podłączył filter do wejścia. W teorii wszystko działa bo teoretycznie jest tam zerowa impedancja. Niestety w praktyce na wyższych f impedancja się paprze i niestety paprze się też charka. Można to obejść biorąc różnicowo napięcie z ostatniego kondensatora filtra, niestety to "nieco" komplikuje układ. Ja podłączyłem do masy.
            Ukłąd miał też dosć wyokie zniekształcenia na wysokich f (symulowane 0.2% na 20k zmierzone an 1k 0.005 po kilku zmianach są poniżej 0.001% :) w całym zakresie audio. Filter jest Bessla -75k 3db rząd 3. 3 biegun jest na wyjściowym opku opa1632 który zajmuje się usunięciem śmieci common mode, symetryzacją i buforuje wyjście.
            Oryginalny papier:
            http://www.essex.ac.uk/csee/research...0amplifier.pdf

Skomentuj

Dzięki, na pewno poczytam :)

Skomentuj

Grrrrrrryyyyyyyyyy paczka dotarła do mnie po świętach ale to nic. Wlutowałem tenora i pupa. Nie działa :(. Jak na razie wszystko wskazuje na to że go ubiłem przy lutowaniu, może ESD nie wiem. Nie ma sensu montować reszty dopóki to nie będzie działać.

---------- Post dodany o 20:13 ---------- Poprzedni post o 19:58 ----------

Już działa UFFFF.

Skomentuj

Co było nie tak?

Skomentuj

źle podpiołem pull-up-a na USB podłączyłem do D- jak w low speed device (wcześniej akurat projektowałem płytkę pod low speed) ale to znalazłem od razu.
                    W układzie jest kilka wprowadzeń NC i jedno TEST na jednym schemacie maiłem je pull-up -owane 5.6k do zasilania 3v3, w nocie nic na ten temat nie pisało więc na wszelki wypadek dałem te rezy i to był właśnie błąd wylutowałem je i śmiga :) W testowym układzie wcześniej ich nie lutowałem.

---------- Post dodany o 18:32 ---------- Poprzedni post o 21:13 ----------

Mam dość. Płytka za prawie 150PLN jest do kosza.
                    Zastanawiam się od 2h jakim cudem na wyjściu staba -15V mam -19V i nie mogłem tego fenomenu wyjaśnić.
                    W końcu patrzę na schemat w notę LM337 na schemat w notę i co widzę ?
                    Nota: ADJ - 1 WE -2 WY - 3
                    Schemat: ADJ - 2 WE - 1 WY - 3
                    Żeby w bibliotece Protela błędy były ?
                    Ma ktoś jakiś pomysł ? Może zna ktoś stab z takim rozstawem ?
                    :mad:

Skomentuj

Z tymi stabilizatorami bywa różnie. 78xx mają zazwyczaj wyprowadzenia w takiej kolejności: we, gnd, wy, natomiast 79xx w większości wypadków gnd, we, wy, ale też nie zawsze. Dlatego zawsze szukam noty dokładnie tego stabilizatora, którego mam w ręce i sprawdzam te wyprowadzenia. Pewnie podobnie jest z regulowanymi stabilizatorami.

Nieraz pomimo dobrze wlutowanego ujemnego stabilizatora napięcie jest sporo niższe, czyli przy 7915 zamiast -15V mam -18 do -20V. Dwa razy się tak naciąłem i wymieniałem takie stabilizatory, a problemem był brak obciążenia. Po podłączeniu do układu lub obciążeniu stabilizatora jakąś żaróweczką napięcie "spadało" do -15V.

Skomentuj

Zamieszczone przez djbuh Zobacz posta
                        Nieraz pomimo dobrze wlutowanego ujemnego stabilizatora napięcie jest sporo niższe, czyli przy 7915 zamiast -15V mam -18 do -20V. Dwa razy się tak naciąłem i wymieniałem takie stabilizatory, a problemem był brak obciążenia.
                        Właśnie chciałem to napisać -- w nocie pewnie jest informacja o minimalnym prądzie stabilizacji. W nocie Fairchilde'a jest jak byk 10 mA do 1,5 A:)
                        Gdzie zamawiałeś płytkę? Bo ja w "prototypy" i potem w "drukowane".

---------- Post dodany o 20:23 ---------- Poprzedni post o 20:19 ----------

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                        Żeby w bibliotece Protela błędy były ?
                        Trzeba było robić w Kicad'zie :)

Skomentuj

Nie zabiłeś niczego zbyt dużym napięciem? Dla testów zawsze można stabilizator kablem podłączyć.

Skomentuj

Wygląda nie ciekawie ale działa :)

Skomentuj

Łaski nie robi :)
                              Ja osobiście opampy dałbym jednak SMD.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                                Nie zabiłeś niczego zbyt dużym napięciem? Dla testów zawsze można stabilizator kablem podłączyć.
                                Najpierw uruchamiałem zasilanie aby potem nie było niespodzianek :)

---------- Post dodany o 18:36 ---------- Poprzedni post o 18:35 ----------

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                                Ja osobiście opampy dałbym jednak SMD.
                                LME akurat były w dip :)

---------- Post dodany o 17:07 ---------- Poprzedni post o 18:36 ----------

LNA - lutowanie na ekranie :)

Analogówga wystartowała bez problemów :)

Skomentuj

elegancko...
                                  Last edited by dolphin123; 06.05.2011, 16:17.

Skomentuj

Niestety nie odpalił :(

---------- Post dodany o 17:27 ---------- Poprzedni post o 12:04 ----------

Obornik spdif ruszył. Nie łapał synchronizacji bo trafko zamiast o przekładni 1 ma 0.5. Kupowałem jako 1:1. Ale DAC dalej nie gra :( Odpluskwianie trwa .

---------- Post dodany o 16:02 ---------- Poprzedni post o 17:27 ----------

DAC zagrał i to jest dobra wiadomość.
                                    Zła jest taka że do podglądu co jest na wyjściu podłączyłem mały głośniczek 4om początkowo z rezystorem 47om w szeregu ale było za cicho to rezystor zwarłem i włączyłem generator żeby zobaczyć jak sinus wygląda... Nie muszę chyba pisać jak to się skończyło...

---------- Post dodany o 16:51 ---------- Poprzedni post o 16:02 ----------

Na szczęście spaliły się tylko rezystory zabezpieczające i 2 diody.
                                    DAC gra :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                      Na szczęście spaliły się tylko rezystory zabezpieczające i 2 diody.
                                      DAC gra
                                      śledzę z ciekawością temat, fajnie, że udało się uruchomić
                                      czy udało się uruchomić wszystko już? czy coś jeszcze zostało?

no i jeśli już gra...to jak gra? :)
                                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                        czy udało się uruchomić wszystko już? czy coś jeszcze zostało?
                                        Z "grubszych" rzeczy część mikroprocesorowa została (regulacja głośności, wybór charki filtra cyfrowego). Trafko spdif, bo to co mam odmawia współpracy. Po zmianie terminatorów niby przebiegi są ok, nie ma odbić amplituda jest OK a WM nie łapie synchronizacji ? Na trafku z LAN wszystko działa ??? Jak się zdenerwuje to sobie sam to trafko nawinę :P
                                        Reszta to kosmetyka :)

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                        no i jeśli już gra...to jak gra?
                                        Słucham :) No i jako twórca nie jestem obiektywny :)

Jeszcze kilka słów o tym co wyszło w czasie uruchamiania:
                                        - na płytce w kradł się jeszcze jeden błąd. DAC się mutował jak spdif łapał synchronizację bo WM8804 wystawiał "1" sygnalizując brak synchronizacji a dla dac-a "1" na wprowadzeniu mute to "normal operation" Musiałem spojrzeć na złą tabelkę w dokumentacji :)
                                        - chciałem zastosować tanie źródło odniesienia REF195 w układzie czyszczenia zasilania DAC niestety się ono do tej aplikacji nie nadaje (wymaga obciążenia pojemnościowego 47u według noty ale u mnie jeszcze oscylował, w każdym razie warto było spróbować ) Więc jest LT1021.
                                        - WO LME49710 w tym samym układzie zasilania dac się "nie wyrabiały" WM pobiera ponad 50mA dałem AD797 spróbuje poszukać czegoś tańszego. Ewentualnie trzeba by dołożyć dodatkowy booster wspomagający WO.

---------- Post dodany o 14:54 ---------- Poprzedni post o 19:34 ----------

Brzmienie DAC przypadło mi do gustu :) po głowie już chodzi mi wersja 2.0 :) W słuchawkach cisza absolutna. Bez problemu sterowne są słuchawki 32om. Nie ma nawet co porównywać z "dziurką" w lapku.

Tak przymierzam się do części uP i mam drobny problem WM8741 miał do wyboru tylko 2 tryby filtru cyfrowego i jeden przełącznik wystarczył. WM8742 ma ich pięć :P i na tym nie koniec bo możliwy jest też wybór stopnia oversampling-u (LOW, MEDIUM, HIGHT) i jak by tego było mało można wybierać spośród 3 rodzajów dither-a a nawet go wyłączyć.

Skomentuj

Pobawiłem się tymi filtrami i są różnice w brzmieniu a nawet są pomiarowe :)
                                          Pożyczyłem niestety programator AVR, będę miał z powrotem w przeszłym tygodniu. Na razie podłączyłem pod STM32 :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X