Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moda na DAC-a w PC Audio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie udało mi się zmniejszyć płytki do 120mm następna dostępna obudowa to 160mm. Szkoda że wcześniej o obudowach nie pomyślałem teraz już 3 raz tą płytkę projektuje.

Skomentuj

szkoda
      to rozciągamy płytkę do 160mm?

mógłbyś odrobinę zwęzić płytkę żeby się wsunęła w obudowę
      najlepiej to zamówić i wtedy byś dokładnie wiedział

Skomentuj

Tutaj mata fajnego DACa

http://www.audiophonics.fr/audiophon...98-p-4993.html

Skomentuj

Zobaczę jak będzie wyglądać właśnie te 160 zostanie sporo wolnego miejsca. Wymiary tak dopasuje aby płytka "wlazła" :) wszystko jest tam ładnie narysowane.

Skomentuj

jakby co to ja dalej czekam na kontakt żeby tę prototypową płytkę zrobić :)
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

mam nadzieję że usłyszę efekt po przejściu ze zintegrowanego Realtec ALC888 :P

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                jakby co to ja dalej czekam na kontakt żeby tę prototypową płytkę zrobić :)
                Pamiętam. Jak będzie ostateczna wersja to się skontaktuje :)
                Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                mam nadzieję że usłyszę efekt po przejściu ze zintegrowanego Realtec ALC888 :P
                To mogę zagwarantować :)

Skomentuj

panowie a jak wypada konfrontacja DAC vs SB live na kx?

Skomentuj

coś chyba prace stanęły... ??

Skomentuj

Wszystko w swoim czasie. Cały wolny czas poświęcam zaległym projektom. Część części już skompletowałem muszę jeszcze kupić wszystkie gniazda itp. aby sprawdzić czy wszystko pasuje.

Skomentuj

a jakiś przybliżony czas w jakim się za niego zajmiesz?? oczywiście nie odbierz że naciskam na Ciebie :P po prosu pytam podoba mi się ten dac i chętnie bym go wykonał za jakiś czas więc na zamówienie PCB jak najbardziej się piszę :) jeśli takowe będzie... masz spis elementów ?? możesz pokazać ?? co prawda widać na schematach ale to nie to samo mając przed oczami po prostu spisane wszystkie elementy... a chcę sobie popatrzeć co, gdzie i jak, np dostępność i ceny....

Skomentuj

Spisu elementów jakiego takiego jeszcze nie ma (oficjalnego).
                          Na razie uruchomiłem tenora, po 2 tygodniach męczarni. Niby był wykrywany normalnie przez system ale po podłączeniu do dac nieważne czy przez spdif czy I2C na wyjściu DAC-a były krzaki straszne. Dzisiaj włączyłem i zaczęło działać nie mam pojęcia dlaczego :) Jakość sygnałów na wyjściach cyfrowych jest fatalna master clock wygląda jak piła nie wiem dlaczego.
                          Przetestowałem też WM8804 i chodzi nawet udało mi się pod proc podłączyć można wyciągnąć sporo ciekawych rzeczy.
                          Chcę jeszcze zanim zacznę coś majstrować z docelowa płytką pobawić się dac-iem wolfsona bo mam pewne wątpliwości jeszcze.

Jak widzisz nie ma obsługi wyższych częstotliwości próbkowania niż 48k też nie wiem dlaczego.

Skomentuj

Nie wiem na ile aktualne sa te schematy które zamieszczałeś wcześniej ale jesli zrobiłeś w-g nich to nie ma prawa działać.
                            Sygnał cyfrowy z tenora moze nie jest tak ładny jak z PCM-ek TI ale jet dobry, a przepuszczony przez DOBRZE zaaplikowanego WM8804 jest bardzo dobry.
                            A Tenor aby działał na wyższych rozdzielczościach musi o tym "wiedzieć"

Skomentuj

Zamieszczone przez dio Zobacz posta
                              Nie wiem na ile aktualne sa te schematy które zamieszczałeś wcześniej ale jesli zrobiłeś w-g nich to nie ma prawa działać.
                              Nie pisz kodem tylko co konkretnie. Jeśli widzisz błąd na schemacie to miło by było jak byś powiedział o nim teraz a nie jak wszystko polutuje. Ja tam nic nie wymyślałem to praktycznie schemat z eval-bordu. Zresztą sprawa się wczoraj wyjaśniła i za kłopoty odpowiadał stab 3V3 który nie polubił się low esr-owym kondensorem przypadkowo wlutowanym mu na wyjście i oscylował.
                              Sygnał cyfrowy z tenora moze nie jest tak ładny jak z PCM-ek TI ale jet dobry, a przepuszczony przez DOBRZE zaaplikowanego WM8804 jest bardzo dobry.
                              ? Napisz co masz konkretnie na myśli.
                              Być może jest to kwestia montażu w takich a nie innych warunkach, ale np PCM27XX miał na wyjściu ładne prostokąty a chodził dokładnie na tej samej płytce :).
                              A Tenor aby działał na wyższych rozdzielczościach musi o tym "wiedzieć"
                              Mam nadziej że nie trzeba mu podłączać pamięci z konfiguracją ?. W nocie nie ma niestety napisane jakie są domyślnie obsługiwane tryby.

Skomentuj

Co u Ciebie jest masterem dla zegara Tenor czy WM?
                                Ja łączyłem Tenora z WM-em po I2S i na wyjściu WM-a był piękny prostokąt praktycznie bez jittera ale na pająka tego nie zrobisz.
                                WM8804 jak zauważyłem jest bardzo wrażliwy na aplikacje, prowadzenie i rozdział masy - wszystko masz w nocie.
                                Jak już to wszystko dopniesz to naprawde pieknie gra.
                                Tenorowi "powiesz" najprościej instalując sterownik - bez problemów dostępne są w sieci sterowniki np Teralinka.

Skomentuj

Co u Ciebie jest masterem dla zegara Tenor czy WM?
                                  Tenor sam dla siebie jest masterem :)
                                  Ja łączyłem Tenora z WM-em po I2S i na wyjściu WM-a był piękny prostokąt praktycznie bez jittera ale na pająka tego nie zrobisz.
                                  jittera to się po wyglądzie prostokąta nie da określić :)
                                  WM8804 jak zauważyłem jest bardzo wrażliwy na aplikacje, prowadzenie i rozdział masy - wszystko masz w nocie.
                                  Nie zauważyłem działa bez problemów w warunkach "polowych". Ale oczywiście jak w przy każdym szybkim układzie cyfrowym masa, zasilanie, płytka ma znaczenie.
                                  Tenorowi "powiesz" najprościej instalując sterownik - bez problemów dostępne są w sieci sterowniki np Teralinka.
                                  Dzięki.

Spróbuje z zewnętrznym generatorem (DAC w trybie master) w weekend jak mi się uda podłączyć proca pod tenora i z nim "dogadać".

Skomentuj

jakieś postępy?

Skomentuj

Płytka jest w warsztacie i się robi. (bez większych zmian niestety nie byłem wstanie zagwarantować że wszystko po złożeniu do kupy będzie pasować w obudowę)
                                      WM odpalony i działa. O dźwięku nic nie napisze bo chodził z filtrem pierwszego rzędu :)
                                      Twój tenor jest u mnie.
                                      Przepraszam że to tyle trwa ale kasa przeznaczona na ten projekt zawsze była potrzebna gdzie indziej.

Skomentuj

Płytka jest u mnie.
                                        Wygląda na to że prawie wszystko pasuje. Ale prawie robi różnice otwory pod "czincze" są za małe :) powinny być frezowane ale mam nadzieje że nie będzie problemu z rozwierceniem.
                                        Zrobiłem mały remanent i wygląda na to że brakuje mi jeszcze kilku rezów więc dac zacznę składać dopiero w przyszłym tygodniu. Jak nie będzie niespodzianek to weekend za tydzień dac powinien być gotowy :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                          Jak nie będzie niespodzianek to weekend za tydzień dac powinien być gotowy

Super !! Czekam na rezultaty z niecierpliwością....

Moją głowę zaprząta od jakiegoś czasu Lampucera w wersji MAXI na PCM1798 i DIR9001....Jednak skutecznie powstrzymuje się od wydania pieniędzy.... Myślę, że warto poczekać na testy i ocenę Twojego projektu:)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X