Nie udało mi się zmniejszyć płytki do 120mm następna dostępna obudowa to 160mm. Szkoda że wcześniej o obudowach nie pomyślałem teraz już 3 raz tą płytkę projektuje.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Moda na DAC-a w PC Audio
Collapse
X
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postajakby co to ja dalej czekam na kontakt żeby tę prototypową płytkę zrobić :)
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postamam nadzieję że usłyszę efekt po przejściu ze zintegrowanego Realtec ALC888 :P
Skomentuj
-
a jakiś przybliżony czas w jakim się za niego zajmiesz?? oczywiście nie odbierz że naciskam na Ciebie :P po prosu pytam podoba mi się ten dac i chętnie bym go wykonał za jakiś czas więc na zamówienie PCB jak najbardziej się piszę :) jeśli takowe będzie... masz spis elementów ?? możesz pokazać ?? co prawda widać na schematach ale to nie to samo mając przed oczami po prostu spisane wszystkie elementy... a chcę sobie popatrzeć co, gdzie i jak, np dostępność i ceny....
Skomentuj
-
Spisu elementów jakiego takiego jeszcze nie ma (oficjalnego).
Na razie uruchomiłem tenora, po 2 tygodniach męczarni. Niby był wykrywany normalnie przez system ale po podłączeniu do dac nieważne czy przez spdif czy I2C na wyjściu DAC-a były krzaki straszne. Dzisiaj włączyłem i zaczęło działać nie mam pojęcia dlaczego :) Jakość sygnałów na wyjściach cyfrowych jest fatalna master clock wygląda jak piła nie wiem dlaczego.
Przetestowałem też WM8804 i chodzi nawet udało mi się pod proc podłączyć można wyciągnąć sporo ciekawych rzeczy.
Chcę jeszcze zanim zacznę coś majstrować z docelowa płytką pobawić się dac-iem wolfsona bo mam pewne wątpliwości jeszcze.
Jak widzisz nie ma obsługi wyższych częstotliwości próbkowania niż 48k też nie wiem dlaczego.
Skomentuj
-
Nie wiem na ile aktualne sa te schematy które zamieszczałeś wcześniej ale jesli zrobiłeś w-g nich to nie ma prawa działać.
Sygnał cyfrowy z tenora moze nie jest tak ładny jak z PCM-ek TI ale jet dobry, a przepuszczony przez DOBRZE zaaplikowanego WM8804 jest bardzo dobry.
A Tenor aby działał na wyższych rozdzielczościach musi o tym "wiedzieć"
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dio Zobacz postaNie wiem na ile aktualne sa te schematy które zamieszczałeś wcześniej ale jesli zrobiłeś w-g nich to nie ma prawa działać.
Zamieszczone przez dio Zobacz postaSygnał cyfrowy z tenora moze nie jest tak ładny jak z PCM-ek TI ale jet dobry, a przepuszczony przez DOBRZE zaaplikowanego WM8804 jest bardzo dobry.
Być może jest to kwestia montażu w takich a nie innych warunkach, ale np PCM27XX miał na wyjściu ładne prostokąty a chodził dokładnie na tej samej płytce :).
Zamieszczone przez dio Zobacz postaA Tenor aby działał na wyższych rozdzielczościach musi o tym "wiedzieć"
Skomentuj
-
Co u Ciebie jest masterem dla zegara Tenor czy WM?
Ja łączyłem Tenora z WM-em po I2S i na wyjściu WM-a był piękny prostokąt praktycznie bez jittera ale na pająka tego nie zrobisz.
WM8804 jak zauważyłem jest bardzo wrażliwy na aplikacje, prowadzenie i rozdział masy - wszystko masz w nocie.
Jak już to wszystko dopniesz to naprawde pieknie gra.
Tenorowi "powiesz" najprościej instalując sterownik - bez problemów dostępne są w sieci sterowniki np Teralinka.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dio Zobacz postaCo u Ciebie jest masterem dla zegara Tenor czy WM?
Zamieszczone przez dio Zobacz postaJa łączyłem Tenora z WM-em po I2S i na wyjściu WM-a był piękny prostokąt praktycznie bez jittera ale na pająka tego nie zrobisz.
Zamieszczone przez dio Zobacz postaWM8804 jak zauważyłem jest bardzo wrażliwy na aplikacje, prowadzenie i rozdział masy - wszystko masz w nocie.
Zamieszczone przez dio Zobacz postaTenorowi "powiesz" najprościej instalując sterownik - bez problemów dostępne są w sieci sterowniki np Teralinka.
Spróbuje z zewnętrznym generatorem (DAC w trybie master) w weekend jak mi się uda podłączyć proca pod tenora i z nim "dogadać".
Skomentuj
-
Płytka jest w warsztacie i się robi. (bez większych zmian niestety nie byłem wstanie zagwarantować że wszystko po złożeniu do kupy będzie pasować w obudowę)
WM odpalony i działa. O dźwięku nic nie napisze bo chodził z filtrem pierwszego rzędu :)
Twój tenor jest u mnie.
Przepraszam że to tyle trwa ale kasa przeznaczona na ten projekt zawsze była potrzebna gdzie indziej.
Skomentuj
-
Płytka jest u mnie.
Wygląda na to że prawie wszystko pasuje. Ale prawie robi różnice otwory pod "czincze" są za małe :) powinny być frezowane ale mam nadzieje że nie będzie problemu z rozwierceniem.
Zrobiłem mały remanent i wygląda na to że brakuje mi jeszcze kilku rezów więc dac zacznę składać dopiero w przyszłym tygodniu. Jak nie będzie niespodzianek to weekend za tydzień dac powinien być gotowy :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaJak nie będzie niespodzianek to weekend za tydzień dac powinien być gotowy
Super !! Czekam na rezultaty z niecierpliwością....
Moją głowę zaprząta od jakiegoś czasu Lampucera w wersji MAXI na PCM1798 i DIR9001....Jednak skutecznie powstrzymuje się od wydania pieniędzy.... Myślę, że warto poczekać na testy i ocenę Twojego projektu:)
Skomentuj
Skomentuj