Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ciekawa końcówka mocy - mocna

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

UWAGI MODERATORA
    post nie na temat (pkt 9 ppkt b regulaminu serwisu) - wątek dotyczy określnej końcówki mocy, więc proszę nie zaśmiecać wątku.
    Q

Skomentuj

coś link nie działa ale podczepiałeś się też na audiostereo to po pierwsze a po drugie nie będzie chętnych bo ta końcówka to coś dziwnego... płytka ogromna a ma kilka elementów i mocy mniej niż uni z kompletem zabezpieczeń 2 kanałami itd

---------- Post dodany o 14:25 ---------- Poprzedni post o 14:24 ----------

więc proszę Cie nie zaśmiecaj wątku.

UWAGI MODERATORA
      Proszę nie zaśmiecać wątku niepotrzebnymi polemikami i upominaniem (pkt 9 ppkt b i f regulaminu serwisu) - w takich sytuacjach należy raportować zły post
      Q

Skomentuj

daniel69 może faktycznie coś pokręciłem:) Mam co jakiś czas jakieś przebłyski

Skomentuj

daniel-jak jest minimalna ilość płytek żeby zamówienie poszło?
          Bo na ta chwilę mamy od 9 do 18 szt.
          Układzik wydaje się poprawny(mocą nie oszałamia)-i jeśli cena PCB nie przekroczy wspomnianej przez Ciebie(jak dla mnie dziwnie niska i obawiam się żeby to nie był bubel)-to będzie ciekawa alternatywa dla szukających czegoś "mocniejszego na forum".
          I jeszcze jeden plus,że dzięki zaangażowaniu csbiczkabyc może będą dostępne kit-y do tegoż-nic tylko składać i łupać!...i potem będzie tysiące próśb o pomoc w odpaleniu!
          A tak poważnie-nie wiem czy jest sens (jak zadeklarowałeś) w angażowaniu się w "lepsze"elementy i w tego typu topologii tylko parę rzeczy może(o ile ma) mieć wpływ na jakość .Przechodziłem(nadal w tym jestem) przez ten etap i zdecydowanie stwierdzam-Gra Nie Warta Świeczki-no chyba ,że ktoś lubi...
          pozdrawiam

Skomentuj

nie wiem czy jest minimalna ilość płytek, wiem że od ich ilości zależy cena, w poniedziałek jestem umówiony u nich na wizytę więc wszystkiego się dowiem a co do jakości proszę się nie martwić nie zamówię płytek puki nie będę ich pewien, na wizycie postaram się o jakąś ich płytkę do domu i obejrzę ją, polutuję i zobaczę jak się zachowuje pod lutownicą, a przy okazji zobaczę jak się kolory prezentują

Zamieszczone przez freedi Zobacz posta
            A tak poważnie-nie wiem czy jest sens (jak zadeklarowałeś) w angażowaniu się w "lepsze"elementy i w tego typu topologii tylko parę rzeczy może(o ile ma) mieć wpływ na jakość .Przechodziłem(nadal w tym jestem) przez ten etap i zdecydowanie stwierdzam-Gra Nie Warta Świeczki-no chyba ,że ktoś lubi...
            pozdrawiam
            tutaj chodzi bardziej o wygląd a cena będzie jakieś 50-100 zł większa (za oba kanały) od elementów zwykłej jakości więc dla świętego spokoju i wspomnianego wyglądu płakał nie będę bo to nie majątek...
            Last edited by daniel69; 08.01.2011, 22:27.

Skomentuj

daniel do jakiej firmy jedziesz gadac o plytkach?
              Chodzi mi o nazwe i adres

a druga sprawa to czy warto przeplacac za hi-endowe elememty?
              Za ta kase zlozysz kolejna plytke
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ok.to dobrze,że chcesz być pewien jakości wyrobu.Ale ja mam złe doświadczenia co do profesjonalizmu naszych wyrobników-szczerze moje prasowanki wyglądają o niebo lepiej od niektórych poniekąd znanych wyrobów !
                Ale nieistotne-prąd najlepiej płynie w kablu:biggrin:.
                I faktycznie nie miałem na myśli różnicy 50 czy 100 zł za lepsze brandy(raczej myślałem o rząd wyżej).W sumie jeśli zachula na podstawowych to można się pokusić o jakieś pewniejsze elementy.Chociaż z ostatnich doświadczeń wiem,że nawet uznane marki nie bawią się w seryjnej produkcji we wstawianie czegoś magic...Accuphase bazuje np.na rezach węglowych,a kondy są jak najbardziej pospolite w większości dokupienia nawet na ebayu...Ale jak to za to gra!!!
                Nieważne.Dzięki daniel za motyw do działania!

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                  daniel do jakiej firmy jedziesz gadac o plytkach?
                  Chodzi mi o nazwe i adres
                  co do firmy to link był już wcześniej:
                  http://www.wojart.com.pl/obwody_drukowane.php

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                  a druga sprawa to czy warto przeplacac za hi-endowe elememty?
                  Za ta kase zlozysz kolejna plytke
                  może i tak ale widzisz, 90% tego za co chcę płacić więcej to wygląd a zrozumiecie jak mój plan wypali i zobaczycie polutowane płyteczki :) a chyba 50-100zł to nie pieniądz gdy chodzi o wygląd bo np obudowa... to już nie mały koszt... a przy okazji elementy lepszej jakości na pewno nie zaszkodzą.

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
                    opa627 mu nie odpowiada
                    Opa627 to staroć. Jak już to OPA827.

Najkorzystniej jakość/cena wychodzą układy LME49710 NS (płaciłem ostatnio 7PLN). Lepsze są tylko AD797, opa211, opa1611.

Przypominam że moc rośnie "kwadratowo" (dwukrotny wzrost napięcia to 4 x wzrost mocy).
                    I trzeba uwzględnić napięcie zasilania oaz "sztywność" zasilacza.

Jak zbierzecie powyżej 50 sztuk warto zapytać ich:
                    http://www.merkar.pl/
                    może być taniej.

Nie ma sensu stosowania drogich elementów.

Skomentuj

raven1985 czy patrząc Twoim fachowym okiem twierdzisz że to dobry układ, dobrze zaprojektowany?

Skomentuj

Tak jak już pisałem układ jest OK i przetestowany przez wiele osób na diyaudio.com. To coś ala PA300. Na pewno lepszy od badziewnych HOLTON-ów. Z tego co pamiętam to nawet Irek na elektrodzie pozytywnie się o tym wypowiadał :)

Skomentuj

To jak ten wzmak Irek pozytywnie skomentował to śmiało można robić

Skomentuj

Pozwolę sobie zacytować(link):
                            Zamieszczone przez irek
                            Ja bym jednak zasilil opampa z napiecia glownego (oczywiscie za pomoca stabilizatora na zenerkach) bo takie dwa osobne zasilacze stwarzaja pewien problem w przypadku uszkodzenia jednego z nich czy przepalenia bezpiecznika zasilania glownego. Nalezaloby sprawdzic wszystkie te ewentualnosci.

W zasadzie w necie nie ma zadnego sensownego ukladu wzmacniacza mocy ktory mozna by z czystym sumieniem polecic. Ten nie wyglada zle tylko dobrze byloby go nieco dokladniej zbadac. No i oczywiscie trzeba dodac uklad opoznionego zalaczania i zabezpieczen co jest juz proste a ze uklad ma tranzystory ograniczenia pradowego to i zabezpieczenie zwarciowe latwo bedzie zaaplikowac.

Skomentuj

Ale z tego co widzę opek jest zasilany z głównego zasilacza

---------- Post dodany o 13:39 ---------- Poprzedni post o 13:36 ----------

,, The +/-15V DC supplies to U101 are provided by R122, ZD101 and C107 (Positive Supply) and R123, ZD102 and C108 (Negative
                              Supply)"

Skomentuj

w tym projekcie tak, pewnie ktoś pytał Irka czy nie lepiej zasilić go osobno, sam nawet nad tym myślałem...

Skomentuj

Hmm, przyjrzycie się fotografii płytki, na jednym końcu są zaciski opisane "Supply to voltage amp", a na drugim "Supply to output stage".
                                  Być może jest możliwość wybrania, czy chce się zasilać osobno.

Skomentuj

Ale potem masz schemat podłączenia zasilania na którym jest pokazane że oba złącza są podpięte pod ten sam zasilacz

Skomentuj

znaczy ujmę to tak: wedle mnie zostało to oddzielone po to by same tranzystory móc zasilić z większego napięcia niż pozostałą część układu ( w celu uzyskania większej mocy) jedno złącze zasila z tego co pamiętam tylko trany końcowe a drugie złącze tranzystory te małe wszystkie plus op-ampa przez stabilizator na zenerach... ale na złączę drugie nie możemy bezpośrednio podać np+/-15V bo ono jak wspomniałem nie zasila tylko opka...

ja myślałem nad zrobieniem osobnego zasilacza dla opka by nie zasilać go z zenerków ale napięcie wtedy podane było by w inny sposób do nóżek opka (nie poprzez drugie złącze bo tak się nie da)

do bardziej ogarniętych w elektronice moc zależy tylko od napięcia tranów końcowych ?? można by było zasilić je np dużo większym napięciem np +/-70 czy nawet +/-80 a na złącze zasilające wszystkie pozostałe trany i opka podać zalecane napięcie np +/-50 czy tam +/-55
                                      Last edited by daniel69; 09.01.2011, 17:24.

Skomentuj

Czyli wzmacniacz ten ma możliwość pracy w klasie H?

Skomentuj

znalazłem na elektrodzie o tym wzmacniaczu (nie szukałem wcześniej nic o nim w Polsce) i też załączę słowa Irka - chyba się nie obrazi :) :

"Jesli trafo ktore masz ma ponad 400W a napiecie 2x55V to napiecie znamionowe bedziesz mial nawet ponad 400W/4omach, mozliwe nawet ze bedzie blisko 500W."

więc widzę że płytka daje na prawdę duże możliwości, do np mocnego subwoofera...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X