Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ciekawa końcówka mocy - mocna

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
    10k/390 + 1 ~ 26.7
    Dokladnie tyle wynosi wzmocnienie samej koncowki, do tego tlumik 0,83raza bo rez wejsciowy 20k tyle tlumil i wychodzi 22x. Jesli rez wejsciowy ma teraz 2k to wzmocnienie ma blisko 26razy a wiec nadal malo.

Oczywiscie mozna zwiekszyc tylko kto wtedy dobierze kompensacje czestotliwosci?
    Dwa razy wieksze wzmocnienie to dwa razy wieksze znieksztalcenia, dwa razy nizszy DF, dwa razy wezsze pasmo itd.
    Wysrubowane parametry wynikaja z malego wzmocnienia a wiec gigantycznej glebokosci petli sprzezenia zwrotnego. Trudno powiedziec ile ono ma, sam opamp ma ok 100dB plus wzmocnienie ukladu co da wypadko grubo ponad 120dB a moze i osiagnie nawet ze 150dB. Ustabilizowanie takiego sprzezenia to nie lada sztuka.

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
      To jak ten wzmak Irek pozytywnie skomentował to śmiało można robić
      No bez przesady, zaraz bedzie ze irek powie "ludzie jedzcie g..o" i wszyscy sie rzucą, bo przeciez miliony much nie mogą sie mylić hehe.

Ludzie dajcie sobie spokoj z tym wzmacniaczem, to nic lepszego od Holtona czy innego podobnego.
      Podniecacie sie jak 12-latkowie na widok panienki bez majtek.
      Last edited by brencik; 16.01.2011, 10:23.

Skomentuj

dla mnie irek akurat jest osobą na której opini do do wzmacniacza mogę się oprzeć, na wejściu jest rezystor 1k :) więc jak ustaliliśmy wzmocnienie ma lekko ponad 26. Fakt może i nie dużo ale też można w razie czego jakieś pre dorobić.

co do basów i ludzkiego słuchu, to nie tylko na nich mamy różnice, co każdy chyba wie...

Irku a znasz końcówkę którą nie tyle byś polecił (bo takiej nie ma :) ) co polecił byś bardziej niż tą ?? moc ok 250-300W

Oj brencik brenck żal mi ciebie.

Skomentuj

ta koncówka wydaje sie być ciekawsza :http://cxem.net/sound/amps/amp135.php
          Oferuje większe moce,możliwość stosowania tranzystorów mocy bipolarnych jak i unipolarnych.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
            Dokladnie tyle wynosi wzmocnienie samej koncowki, do tego tlumik 0,83raza bo rez wejsciowy 20k tyle tlumil i wychodzi 22x. Jesli rez wejsciowy ma teraz 2k to wzmocnienie ma blisko 26razy a wiec nadal malo.
            Ja mam schemat gdzie na wejściu jest 1k i 100k :) czyli razy 0.99.

Oczywiscie mozna zwiekszyc tylko kto wtedy dobierze kompensacje czestotliwosci?
            Dwa razy wieksze wzmocnienie to dwa razy wieksze znieksztalcenia, dwa razy nizszy DF, dwa razy wezsze pasmo itd.
            Wysrubowane parametry wynikaja z malego wzmocnienia a wiec gigantycznej glebokosci petli sprzezenia zwrotnego. Trudno powiedziec ile ono ma, sam opamp ma ok 100dB plus wzmocnienie ukladu co da wypadko grubo ponad 120dB a moze i osiagnie nawet ze 150dB. Ustabilizowanie takiego sprzezenia to nie lada sztuka.
            Na szczęście tyle sprzężenia jest tylko na małych częstotliwościach nie chcę mi się dokładnie liczyć ale pewnie 0db jest góra na 700-800khz więc powinno być jeszcze bezpiecznie.

---------- Post dodany o 14:00 ---------- Poprzedni post o 13:25 ----------

Zamieszczone przez zbyszek Zobacz posta
            ta koncówka wydaje sie być ciekawsza :http://cxem.net/sound/amps/amp135.php
            Oferuje większe moce,możliwość stosowania tranzystorów mocy bipolarnych jak i unipolarnych.
            Problem w tym że dziś LME49810 jest dostępny a co będzie jutro ?

Skomentuj

z tym akurat problemu nie ma .Interesowałem sie takim układem w 2008 i zakupiłem wówczas LM49810 bez problemu-obecnie jest tak samo.Znacząco upraszcza schemat,układ i oferuje bardzo dobre parametry.Wystarczy zaprojektowac pcb i esa.Aż dziwne,ze jest tak niepopularny.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                Na szczęście tyle sprzężenia jest tylko na małych częstotliwościach nie chcę mi się dokładnie liczyć ale pewnie 0db jest góra na 700-800khz więc powinno być jeszcze bezpiecznie.
                czyli co mam przez to rozumieć ?? :)

---------- Post dodany o 03:25 ---------- Poprzedni post o 20:53 ----------

A więc może inaczej. Nie będę ukrywał że sama płytka itd bardzo mi odpowiada akurat do obudowy... Wiec może powiedz Irku jakie zmiany należało by wprowadzić twoim zdaniem?? najlepiej bez zmiany pcb bo mamy wszelkie pliki już gotowe...
                Czy może jak już pytałem znasz lepszą końcówkę ok 250-300W ?? tylko taką dla której mamy gotowe pcb i najlepiej by nie była zintegrowana z zasilaczem... choć ja bym wolał ulepszyć tą której temat dotyczy.

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
                  czyli co mam przez to rozumieć ??
                  Im większe pasmo pętli tym więcej sprzężenia dla wysokich częstotliwościowi audio co przekłada się na mniejsze zniekształcenia, lepszy DF na nich ale też większe problemy ze stabilnością. Standardowo nie daje się więcej niż 1Mhz.
                  A więc może inaczej. Nie będę ukrywał że sama płytka itd bardzo mi odpowiada akurat do obudowy... Wiec może powiedz Irku jakie zmiany należało by wprowadzić twoim zdaniem?? najlepiej bez zmiany pcb bo mamy wszelkie pliki już gotowe...
                  Czy może jak już pytałem znasz lepszą końcówkę ok 250-300W ?? tylko taką dla której mamy gotowe pcb i najlepiej by nie była zintegrowana z zasilaczem... choć ja bym wolał ulepszyć tą której temat dotyczy.
                  Pisałem już co można zmienić bez zmiany układu. Ja bym się zastanowił nad tym co można zmienić żeby wyciągnąć większą moc w końcu są 4 pary Toshib :)

Skomentuj

Wiec może powiedz Irku jakie zmiany należało by wprowadzić twoim zdaniem??
                    Nie da sie wprowadzic zadnych zmian czysto teoretycznie, trzeba usiasc i obmierzyc caly uklad, poznac jego specyfike pracy wady i zalety a wtedy mozna zaczac modyfikowac i od nowa mierzyc co sie popsulo a co polepszylo. To zabawa na dlugie godziny i to tylko dla doswiadczonych z zapleczem pomiarowym.

Gdybym mial czas to bym juz dawno dokonczyl plytke do uniampa300E.

Skomentuj

ok te drobne zmiany z diodami itd się wprowadzi od strony pcb ale co z tym wzmocnieniem ?? możemy troche je zwiększyć ?? jak tak to do ilu i którym rezystorem lepiej ?? czy tym 390R np na 330R czy 10K na np 12K ?? to drobna zmiana 26 na 30 ale na razie pytam tylko...

Skomentuj

Trochę możesz zwiększyć i nie piwonio być problemu ale jakieś większe zmiany raczej odpadają ( a przynajmniej bez sprawdzenia) Ogólnie to było by źle jak by się wzmacniacz wzbudzał po zwiększeniu wzmocnienia. Powinien być też stabilny przy zmniejszeniu wzmocnienia o 6dB.

Skomentuj

czy tym 390R np na 330R czy 10K na np 12K ?? to drobna zmiana 26 na 30 ale na razie pytam tylko...
                          10k czy 12k to zadna zmiana, koncowka zeby byla autonomiczna musi miec wzmocnienie zedu 50-100 a wiec 2-4razy wieksze niz obecnie a taka zmiana bez testow jest ryzykowna.

Skomentuj

50-100 ?? to czemu twój uni nawet 50 nie ma ?? z bardziej znanych symasym tak samo nie jak i proste końcówki na lm3875 czy lm3886 mające ok 30...

ja akurat mam pre ale nie uważam by było potrzebne większe wzmocnienie jak 40-50 ( bez przedwzmacniacza już wtedy )...

mam dziwne wrażenie że wszystkich chcesz do tej końcówki zniechęcić... tylko że żadna ciekawsza nie została znaleziona czy zaproponowana. Widzisz niektórzy chcą końcówki mocniejsze a twojego uni300 pewnie się nie doczekamy, a szkoda. Pomijając fakt że uni300 to na pewno dobra końcówka ale płytka z wyglądu jest nieciekawa... i choć nie to się liczy to jednak fajniej jest lutować coś co jest i ładne z wyglądu...

Skomentuj

50-100 ?? to czemu twój uni nawet 50 nie ma ?? z bardziej znanych symasym tak samo nie jak i proste końcówki na lm3875 czy lm3886 mające ok 30...
                              bo mają małą moc.

Zawsze można dać opka przed końcówką więc akurat tutaj nie widzę problemu.

Skomentuj

twój uni nawet 50 nie ma ??
                                A ile ma, bo chyba nie wiesz o czym piszesz?

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69
                                  mam dziwne wrażenie że wszystkich chcesz do tej końcówki zniechęcić... tylko że żadna ciekawsza nie została znaleziona czy zaproponowana. Widzisz niektórzy chcą końcówki mocniejsze a twojego uni300 pewnie się nie doczekamy, a szkoda. Pomijając fakt że uni300 to na pewno dobra końcówka ale płytka z wyglądu jest nieciekawa... i choć nie to się liczy to jednak fajniej jest lutować coś co jest i ładne z wyglądu...
                                  heh a ja mam wrażenie że to Ty chcesz koniecznie nazbierać chętnych na swoje zamówienie płytek :p
                                  zamiast ją tak wychwalać po prostu zrób rzetelnie pomierz... przedstaw ... i zbieraj chętnych ;p
                                  Last edited by bawolek; 19.01.2011, 16:45.

Skomentuj

ej a że to w sprawie tej końcówki to powiedzcie mi jakie tranzystory zastosować zamiast MJE340/MJE350 ?? mowa i jakiś lepszych - kiedyś czytałem w temacie o uni jakie tam zastosować ale nie mogę już tego znaleźć...

---------- Post dodany o 17:53 ---------- Poprzedni post o 17:49 ----------

A ile ma, bo chyba nie wiesz o czym piszesz?
                                    uni ma ok 47... czyż nie ??

Zamieszczone przez bawolek Zobacz posta
                                    heh a ja mam wrażenie że to Ty chcesz koniecznie nazbierać chętnych na swoje zamówienie płytek
                                    zamiast ją tak wychwalać po prostu zrób rzetelnie pomierz... przedstaw ... i zbieraj chętnych ;p
                                    znaczy czy do zamówienia dojdzie czy nie już mnie jakoś to nie interesuje :) dla siebie płytki i tak będę miał.

Skomentuj

ej a że to w sprawie tej końcówki to powiedzcie mi jakie tranzystory zastosować zamiast mje340/mje350 ?? Mowa i jakiś lepszych - kiedyś czytałem w temacie o uni jakie tam zastosować ale nie mogę już tego znaleźć....
                                      ksa1381/ksc3503

Skomentuj

ej a że to w sprawie tej końcówki to powiedzcie mi jakie tranzystory zastosować zamiast MJE340/MJE350 ?? mowa i jakiś lepszych - kiedyś czytałem w temacie o uni jakie tam zastosować ale nie mogę już tego znaleźć..
                                        2SA1381/2SC3503
                                        http://north.pl/karta/2sc3503-tranzystor,1984817.html
                                        http://north.pl/karta/2sa1381-tranzystor,5723051.html
                                        Ale był bym ostrożny przy stosowaniu ich w tym wzmacniaczu.
                                        a ma tylko 80 - 100 W.

Skomentuj

Dokladnie 48 a wliczajac tolerancje elementow 5% przedzial wynosi ok 43-53x co daje czulosc przy mocy 120W/4 zedu 460mV co jest wartoscia wystarczajaca. Typowa czulosc wzmacniacza powinna zawierac sie w przedziale 200-500mV.

No to teraz kolego specjalisto policz sobie czulosc omawianej koncowki. Jesli potrafisz bo z tego co widze to glownie nabijasz posty pytajac o podstawy a porywasz sie na wzmacniacz duzej mocy nie majac pojecia co to jest wzmocnienie i czulosc.

---------- Post dodany o 18:40 ---------- Poprzedni post o 18:17 ----------

Cytat Napisał bawolek Zobacz post
                                          heh a ja mam wrażenie że to Ty chcesz koniecznie nazbierać chętnych na swoje zamówienie płytek
                                          znaczy czy do zamówienia dojdzie czy nie już mnie jakoś to nie interesuje dla siebie płytki i tak będę miał.
                                          Do pomiarow to mu jeszcze wiele lat nauki brakuje :)

Ale jak pisze sam sobie poradzi i mu nasze opinnie nie sa potrzebne bo wie lepiej wiec chyba mozna zamknac temat?
                                          Last edited by irek; 20.01.2011, 17:38.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X