Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stara lampa i nowy wzmacniacz. Tylko dla odważnych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez bawolek Zobacz posta
    ten profil można zamówić docięty na dowolną długość bezpośrednio w hucie Kęty :)
    jak było by więcej chętnych to mogę się tym zając...
    mi na boczki do obudowy też by się przydał
    przy czym dowolna długość musi być większa niż 7.5cm
    do tego cięcie jest minimalnie pod kątem a nie prostopadle (1-2 stopnie)
    chyba, że kupili inną piłę, ale nie podejrzewam

wiem, bo osobiście kiedyś poszedłem z panem magazynierem na halę wybierać profil i uciąć na wymiar...
    następnie udajemy się na wagę, wtedy było to jakieś 15zł /kg

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
      Wybierz odpowiedni radiator i napisz jak widzisz jego umiejscowienie, a ja rysuje, daje do podglądu i wycinamy blachę na obudowę..
      To proponuje zrobić jak było na początku z radiatorami wewnątrz.

Skomentuj

Czyli standardowa obudowa z wyciągniętymi na zewnątrz radiatorami. (poprawiłem :) )
        Last edited by dolphin123; 14.07.2011, 12:49.

Skomentuj

zewnątrz obudowami.
          ? radiatorami :)

Skomentuj

tak, poprawiłem..

Mam dwie trudniejsze opcję na obudowę...
            1. Niska obudowa na wysokość elementów na pcb. Lampy wystawione na zewnątrz i na górnej blasze otwory, aby radiatory również wystawały (żebra prostopadle do blachy jak w poście #153). Trafo na zewnątrz, umiejscowione centralnie za lampami i przykryte jakimś deklem.
            2. Wyższa obudowa na wysokość radiatorów. W miejscu gdzie znajdują się lampy, obniżenie obudowy do wysokości elementów na pcb. Radiatory byłyby przykryte jak transformatory w lampowcach.. Trafo sieciowe przy którymś z radiatorów.

W obu tych przydkach największym problemem będzie umiejscowienie trafa sieciowego, gdyż każdy może mieć jego inne wymiary...

No i 3 klasyczna opcja. Cała obudowa wysokości radiatora i wszystko umieszczone wewnątrz. Lampy wystawione poza obudowę.

Skomentuj

1. Niska obudowa na wysokość elementów na pcb. Lampy wystawione na zewnątrz i na górnej blasze otwory, aby radiatory również wystawały (żebra prostopadle do blachy jak w poście #153). Trafo na zewnątrz, umiejscowione centralnie za lampami i przykryte jakimś deklem.
              Osobiście był bym za tą opcją :)

W obu tych przydkach największym problemem będzie umiejscowienie trafa sieciowego, gdyż każdy może mieć jego inne wymiary...
              To jest problem. Trzeba dać zapas na najgorszy przypadek :)

Skomentuj

To jaką wysokość wewnętrzną musi mieć minimalnie obudowa? Podstawki lamp minimalnie też mogą wystawać z 1-2mm. PCB nie trzeba ustawiać na 0,8-1cm dystansach, myślę że wystarczy nakrętka m4.

No i najważniejsze. Napisz mi ile od bocznej krawędzi pcb będzie wystawać bok radiatora, aby prawidłowo między żebrami były mocowane tranzystory.
                Profil A6023 http://www.piekarz.pl/?page=offer&item=2120
                Chodzi o zielone linie jako początek umiejscowienia radiatora. Mogą być tak jak są na rysunku, czy wymanewrować góra,dół aby pasowały tranzystory?
                Last edited by dolphin123; 14.07.2011, 14:12.

Skomentuj

Poprawie te nieszczęsne wymiary na tej płytce bo takie nie symetryczne bez sensu trochę. Postaram się rano wrzucić zmieni się tylko położenie lampy i te ułamki.

To jaką wysokość wewnętrzną musi mieć minimalnie obudowa? Podstawki lamp minimalnie też mogą wystawać z 1-2mm.
                  7cm ?

:)
                  No i najważniejsze. Napisz mi ile od bocznej krawędzi pcb będzie wystawać bok radiatora, aby prawidłowo między żebrami były mocowane tranzystory.
                  Nie celowałem między żebra :) Może tak zostać. Ja zawsze wiercę otwory gdzie wypadną i gwintuje na grubość radiatora :)

http://www.piekarz.pl/?page=offer&item=2118
                  Chyba jednak ten żeby wystawał trochę więcej poza obudowę i dało się przykręcić trany wewnątrz.

Skomentuj

Ten 1cm wolnej przestrzeni między radiatorem a dolną podstawą chyba bez sensu.. Stabilniej będzie umocować radiator do dolnej pokrywy obudowy.
                    Te 5cm pod pcb chyba też sporo. Dałbym spokojnie 4 a cała obudowa (przy blasze 1mm) zamknęłaby się w 65mm i profil A6023 10cm wystawałby 35mm- minimalnie mniej niż lampa. To jak? 4 czy 5cm od pcb do podłogi?

---------- Post dodany o 20:29 ---------- Poprzedni post o 20:29 ----------

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                    Poprawie te nieszczęsne wymiary na tej płytce bo takie nie symetryczne bez sensu trochę. Postaram się rano wrzucić zmieni się tylko położenie lampy i te ułamki.
                    Jak zrobisz symetryczne pcb, to dużo ułatwi przy montażu

Skomentuj

Ten 1cm wolnej przestrzeni między radiatorem a dolną podstawą chyba bez sensu.. Stabilniej będzie umocować radiator do dolnej pokrywy obudowy.
                      Dałem przykładowo dobrze żeby była jakaś wolna przestrzeń ułatwi to przepływ powietrza wewnątrz obudowy. Z montażem nie widzę problemu - na małe kątowniczki :)

Te 5cm pod pcb chyba też sporo. Dałbym spokojnie 4 a cała obudowa (przy blasze 1mm)
                      4cm mogą być chyba z tego co patrze najwyższe kondensatory mają 3.5cm. (1000u/63V)

Jak zrobisz symetryczne pcb, to dużo ułatwi przy montażu
                      wysłałem Ci na skrzynkę.

---------- Post dodany o 13:06 ---------- Poprzedni post o 12:58 ----------

Jeszcze jedno kondensatory filtru zalania one mogą mieć więcej niż 6cm...
                      Last edited by dolphin123; 15.07.2011, 12:16.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                        Jeszcze jedno kondensatory filtru zalania one mogą mieć więcej niż 6cm...
                        Da się je umieścić poziomo?
                        Pod wieczór wrzucę projekt do oceny.

Skomentuj

Pewnie się da :) Ale to zleży kto co będzie wkładał wieć trzeba by zostawić zapas miejsca.

---------- Post dodany o 15:45 ---------- Poprzedni post o 13:19 ----------

Męczyło mnie wolne miejsce na pcb:

Korekcja feedforward w stopniu wejściowym :) (pewnie jeszve 2 diody będą potrzebne)
                          Mam też pomysł jak prosto do sumować sygnał błędu ze stopnia wyjściowego :) Ale muszę trochę najpierw policzyć :(

Skomentuj

Kupiłem X-Fi do lapka (PCIE) do pomiarów więc pracę przyspieszą bo nie będę musiał z tym wszytkim biegać do stacjonarki na górę żeby coś pomierzyć i polować na wolne miejsce :)

Skomentuj

Pomiar na bieżąco to podstawa. można wiele wydusić z układu. Jakiego programu będziesz używał?

Skomentuj

Ja używam SpectraLAB

Skomentuj

On jest darmowy czy trzeba licencję, ja wykupiłem licencję do Audiotestera ale mam go na IBM 2800 na karcie Juli@ i strasznie wolno chodzi a jak coś chce przyśpieszyć lub za dużo na raz zrobić to się wiesza. dlatego może jak bym zmienił oprogramowanie to by moze było lepiej. Tak w ogóle jeśli chodzi o pomiary to by był.

Skomentuj

Niestety nie jest darmowy.
                                    Wyrywam sobie właśnie włosy z głowy :mad: przez tą zakichaną kartę. Zainstalowałem stery bez tych wszystkich paneli no i oczywiście nie ma możliwości przełączenia wejścia mikrofonowego na line (są na tym samym wejściu) więc zainstalowałem tą "przecudną" Console udało się przełączyć. Przez kilka minut wszystko działało. Więc zainstalowałem Spectre opaliłem, działa... przez przypadek zawadziłem za kabel i wyciągnąłem kartę z slotu... komp oczywiście zawisł. Restart i teraz jak tylko włożę kabel do line in to stery się wieszają i nic nie działa. Programy zgłaszają że inna aplikacja korzysta z karty w trybie wyłączności.
                                    Karta też nie rewelacja 2 harmoniczna na -100dB ale tylko druga. Tryb 96k/24 jak zwykle nieużyteczny pojawia się mnóstwo harmonicznych przebijających nawet -90dB. Jeszce gorzej jest jak są ustawione różne częstotliwości próbkowania na we/wy wtedy pojawią się paskudne IMD a Cretive reklamował resampler z X-Fi jako "najlepszy na świecie" nic dziwnego że ludzie narzekają na dźwięk. Dźwięk ze słuchawek taki sobie znacznie lepszy niż z wbudowanego Relteka ale bez rewelacji.
                                    Nawet nie będę próbował z SW spr.
                                    Ogólnie nie polecam tej kary: http://support.creative.com/Products...ctDetails.aspx mimo ze można teraz to kupić za 9 dych.

Skomentuj

Masz win 7? W opcje regulacji głośności, wybierz kartę, właściwości i na ostatniej zakładce powinieneś mieć taki ptaszek i napis "zezwalaj aplikacjom na przejmowanie wyłącznej kontroli w systemie nad urządzeniem" czy coś takiego.

Skomentuj

Nie Vistę pomogła dopiero reinstalacja sterów.

Skomentuj

porównując TIM-y kart ( to co generuje zamiast prostokąta ) na oscyloskopie to lepiej wypada karta z mojego laptopa niz Juli@.
                                          Jak tez jak puszczę przebieg z Julii na analogowy miernik harmonicznych to też to nie wygląda zaciekawie też wypada laptop lepiej ale pomiary robione na siebie wypadają OK. Julia ma szumy własne zgodne z instrukcja na wejściu liniowym -130dB na symetrycznym chyba -160dB ale na symetrycznym nie moze robić pomiarów na siebie.
                                          jeśli chodzi o pomiar zniekształceń podawany sygnał z zewnętrznego generatora to pomiary się pokrywały, w tym wypadku karta umożliwia pomiary bardzo niskich zniekształceń poniżej 0,001% czego juz na analogowym mierniku nie zmierzymy. Przesłuchy między kanałami też sa dość spore co widziałeś dlatego pomiary robię jednokanałowo czasami jak stosuje zewnetrzny generator to go puszczam na drugi kanał aby móc odjąć wartość zniekształceń generatora. Na swojej prację 192k/24 umożliwia pomiar do 100kHz powyżej przymierzam się do zrobienia coś w style wobuloskopu na dwóch modulatorach kołowych i zewnętrznego generatora ale to jescze trochę zanim sie zabiore do tego.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X