Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa przetwornicy Irka.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa przetwornicy Irka.

Witam,
    chciałbym wykonać taką przetwornice o mocy 400W.
    Mam na myśli tą z EDW 09/2004.
    Czy jest to realne przy dobrym wykonaniu transformatora i zastosowaniu tranzystorów IRF1010EZPBF ?
    Jeśli wyjdzie mi ok 350W to też się nie obrażę :)

Czy polecacie do tego Holtona 400 czy coś innego?

Dziękuję i pozdrawiam.

Spokojnie nawet 1kW z niej wyciągniesz. Warunkiem jest odpowiedniej mocy rdzeń toroidalny. Odnośnie tranzystorów, to spokojnie wystarczą.

A wzmacniacz, to najlepiej N-mosfet, również Irka :).

Skomentuj

Myślałem nad rdzeniem ETD44.
      Czy do 350-400W to już musi być toroid?

Gdzie znajdę wzór pcb i dokumentację do N-mosfeta?
      Niestety link z przyklejonego tematu mi nie działa.
      Do przetwornicy też napisałem o pcb do Irka ale narazie czekam na odpowiedź.
      Chyba, że ktoś ma to proszę uprzejmie podesłać na PW.

Skomentuj

ETD44 może okazać się zbyt mały, ażeby zmieścić na nim odpowiednią ilość drutu dla uzyskania 400W. Będzie się dość mocno grzał. Można spróbować. Najlepiej użyć większej ilości cienkich drutów tak, aby suma pól pow. ich poprzecznego przekroju była jednak nieco większa, niż jest podane w artykule. Musisz sobie przeliczyć.
        Wrzucę Ci tutaj oba .pdf'y, (chyba to nie jest niezgodne z regulaminem) może jeszcze komuś się przyda.

http://w643.wrzuta.pl/plik/0RIN7WULlEh/avt2732
        http://w643.wrzuta.pl/plik/60WdnZ7afJX/n-mosfet_avt2762
        Last edited by Polusek; 23.07.2011, 20:49. Powód: fake

Skomentuj

Kit AVT właśnie znalazłem sam :) ale dzięki.
          Mam ten numer EDW i czytałem arykuł.
          Zastanawiam się nad zrobieniem przetwornicy ok 250-300W + N-mosfet 200W.
          Wtedy ETD44 Powinno wystarczyć spokojnie.
          Jednak nadal nie mam wzoru pcb do obu projektów a płytki wykonałbym sam.

Skomentuj

ETD44 wystarczy i będzie ok.

Co do ilości zwojów to w wersji podstawowej (bez stabilizacji) masz wszystko podane w artykule. Jedyne z czym możesz mieć problem to nawinięcie trafa. Jak coś to szukaj na elektrodzie - tam jest dużo porad (szykaj pod nazwą "nawijanie bifilarne).

Skomentuj

Rozumiem, że na wzory pcb mam czekać aż Irek się odezwie?
              Naprawdę nie ma nikt tego na dysku zachomikowanego? :)

Skomentuj

Do N-mosfeta mam, ale przetwornicy nie, bo nie chciało mi się trawić i kupiłem z AVT.

Zawsze można przerobić z pdf'a z artykułu :).

http://w7.wrzuta.pl/plik/0D8jXJcRVPu/nowy_folder_3

Skomentuj

Wielkie dzięki za to pcb.
                  Teraz tylko pozostaje czekać na pcb od przetwornicy.
                  Jak nie będzie to sam przerysuje ale to w ostateczności...

Co do nawijania trafa.
                  Jakiej grubości i ile drutów równolegle zastosować na uzwojenie pierwotne a ile na wtórne?

Skomentuj

na elektrodzie jest temat zawierający 42 strony jak zrobić przetwornice 1kw, przez pierwsze 10stron nic się nie dzieje ale potem na podstawie irka przetwornicy coś im wychodzi...

Skomentuj

PCB możesz kupić gotowe w AVT - znacznie lepsza jakość niż PCB robione domowymi metodami.

Co do ilości drutów to przy mocy 350W musisz liczyć, że max prąd po stronie pierwotnej to 35A (przy 10V) i tyle powinieneś przyjąć jako maksymalną (górną) granice. Teraz tylko zależy od tego jakim drutem nawijasz (chodzi o średnice, potem policzymy przekrój i max prąd płynący przez każdy mm2). Gdybyś nawijał drutem 0,8mm (średnicy) to jeden taki drut przeniesie Ci ~3A. Nie przekraczaj gęstości prądu na poziomie 6A/mm2 (potem uzwojenia się grzeją). Czyli jeżeli nawijasz drutem o średnicy 0,8mm to musisz użyć 12 takich drutów równolegle. Zadanie wydaje się dość trudne :|
                      Możesz oczywiście nawijać drutem o większej średnicy, jednak musisz pamiętać o naskórkowości, czyli że przy częstotliwości np 30kHz prąd będzie wnikał tylko na głębokość 0,4mm więc drut 0,8mm wydaje się być jak najbardziej ekonomiczny (po co nawijać grubszym drutem, skoro jakaś jego część i tak pozostanie nie wykorzystana ?)

---------- Post dodany o 09:01 ---------- Poprzedni post o 08:58 ----------

P.S - ten temat z elektrody :
                      http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic535771

Skomentuj

Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz posta
                        PCB możesz kupić gotowe w AVT - znacznie lepsza jakość niż PCB robione domowymi metodami.

Co do ilości drutów to przy mocy 350W musisz liczyć, że max prąd po stronie pierwotnej to 35A (przy 10V) i tyle powinieneś przyjąć jako maksymalną (górną) granice. Teraz tylko zależy od tego jakim drutem nawijasz (chodzi o średnice, potem policzymy przekrój i max prąd płynący przez każdy mm2). Gdybyś nawijał drutem 0,8mm (średnicy) to jeden taki drut przeniesie Ci ~3A. Nie przekraczaj gęstości prądu na poziomie 6A/mm2 (potem uzwojenia się grzeją). Czyli jeżeli nawijasz drutem o średnicy 0,8mm to musisz użyć 12 takich drutów równolegle. Zadanie wydaje się dość trudne :|
                        Możesz oczywiście nawijać drutem o większej średnicy, jednak musisz pamiętać o naskórkowości, czyli że przy częstotliwości np 30kHz prąd będzie wnikał tylko na głębokość 0,4mm więc drut 0,8mm wydaje się być jak najbardziej ekonomiczny (po co nawijać grubszym drutem, skoro jakaś jego część i tak pozostanie nie wykorzystana ?)

---------- Post dodany o 09:01 ---------- Poprzedni post o 08:58 ----------

P.S - ten temat z elektrody :
                        http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic535771
                        Z praktyki (mojej) wynika, że najlepiej nawijać jak najcieńszym drutem. Nie chodzi już nawet o naskórkowość, bo w przypadku grubego drutu, objętość miedzi, przez którą nie płynie prąd, działa znowu jako radiator :). Ale im cieńszy drut, tym jest bardziej giętki, przez co znacznie łatwiej się poddaje nawijaniu. A najważniejsza zaleta jest taka, że przestrzenie pomiędzy zwojami, stanowią mniejszy procent całego uzwojenia, czyli takie trafko ma większą sprawność. Wada jest taka, że trudniej o symetrię.
                        Ja używam drutów o średnicy 0,3... 0,5mm.
                        Najlepszym rozwiązaniem, jest użycie taśmy miedzianej. Trudno dostać w dobrej cenie, ale na takie trafko dużo jej nie potrzeba. Kupisz ją np. tutaj: http://www.audiosklep.com.pl/kable_jantzen.php

Skomentuj

Zamieszczone przez Polusek Zobacz posta
                          Tu masz nowy adres: http://audiosklep.net/index.php?cPath=38_62

Co do przewodów nie porównywałem ale inne akcesoria mają dużo droższe od innych sklepów.

Skomentuj

Zapewne powinienem wziąć tą taśmę w izolacji? Czy są one może czymś zabezpieczane?

Skomentuj

One nie są niczym zabezpieczone. Po prostu składasz kilka takich taśm równolegle i nawijasz, oddzielając każdy zwój taśmą (tak, aby np 20 "listków" taśmy miedzianej nie zlało się w jeden gruby zwój, tylko np żeby było 4 zwoje po 5 listków na każdy). Inaczej mówiąc dajesz kilka listków taśmy miedzianej i kolejny listek zwykłej taśmy izolacyjnej.

P.S - Popełniłem pewien błąd gdy pisałem o prądach na uzwojeniu pierwotnym - całkowity prąd jaki popłynie w tym uzwojeniu (tj. 35A) dzielimy jeszcze przez 1,41 bo przez każde uzwojenie prąd będzie przepływał tylko przez połowe okresu. W tym wypadku mamy jakieś 25A na każde uzwojenie. Dzielimy to przez dopuszczalną gęstość prądu (6A/mm2) i otrzymujemy około 4mm kwadratowych. Gdybyś nawijał drutem o średnicy 0,8mm (czyli 0,5mm kwadratowego przekroju) to musiałbyś użyć 8 drutów.

---------- Post dodany o 17:03 ---------- Poprzedni post o 17:02 ----------

A nie jak początkowo pisałem 12 drutów.

Skomentuj

Witam ponownie.
                                oba pcb zamówię w sklepie avt.
                                Powiedzcie mi czy tych rdzeni ETD44 jest kilka rodzajów i co jest ważne przy jego zakupie?

Skomentuj

Szukaj rdzeni oznaczonych 3C90 (ferryt z materiału 3C90). Może być ewentualnie 3F3 (nie zrobi dużej różnicy). Karkas weź poziomy.

O ETD44 zapytaj na allegro tego gościa :
                                  http://allegro.pl/show_user.php?uid=1929816

Skomentuj

Czy tranzystor IRFZ44 do przetwornicy zasilającej N-mosfeta Irka 200W wystarczy?
                                    Czy IRFZ44 i IRFZ44E, który jest podany w artykule w EDW to te same tranzystory?
                                    Czy rdzeń ETD44 F-867 ze sklepu avt się nadaje? Ewentualnie któryś z ich toroidalnych?

Skomentuj

Tak.
                                      Tak.
                                      Tak (są dedykowane do tych przetwornic a cena śmieszna).

Najlepiej w AVT się zaopatrz, bo masz dostępne wszystko co potrzebne w jednej paczce.

Skomentuj

Jeśli ktoś już nawijał to prosiłbym o podpowiedź ile drutu nawojowego kupić i jakie średnice tych drutów.

---------- Post dodany o 21:46 ---------- Poprzedni post o 21:21 ----------

Pisaliście, że te 0.5 by było ok.
                                        Lepszy będzie 0,425 mm czy 0,85 mm?
                                        Czy rolka 100g wystarczy czy trzeba więcej? Przy 0,85 jest go 19m / 100g

---------- Post dodany o 22:14 ---------- Poprzedni post o 21:46 ----------

Jako diody zakupiłbym BYV29 500V. Chyba będą ok. Obudowa lepsza bo można założyć radiator i 9A zamiast 5A jak w BY500.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X