Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa przetwornicy Irka.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Z urządzeń domowych to jedynie żarówkę Ewentualnie grzałkę do wody o rezystrancji 15-20R.

Podłącz uniaka na wyjście. Jako źródło prądu podepnij akumulator (nie spadnie tak szybko napięcie). Na wejściu miernik (pomiar napięcia aku), to samo na wyjściu (pomiar spadków napięcia na wyjściu, wpinasz pomiędzy + i - pomijając mase). Kręcisz na full i robisz pomiary. Potem zaprezentuj :)

---------- Post dodany o 13:49 ---------- Poprzedni post o 13:48 ----------

Jak pomierzysz spadki napięcia to zostaw całość na jakieś 10-15 min na pełnej mocy (oczywiście nadzoruj całość :) ) i sprawdź co się nagrzewa.

Skomentuj

Jutro rozpocznę testy.
      Sygnał jaki mam podawać na wejście to ma być sinus czy muzyka?
      Podczas słuchania muzyki napięcie będzie znacznie skakało i nie wiem czy zarejestruję jednocześnie dwa napięcia.
      Z drugiej strony jak dam sinus 1kHz to ogłuchnę na koniec (brak obciążenia rezystancyjnego odpowiedniej mocy) :)

BTW. Kupiłem dzisiaj 2x IRF1010E.

Skomentuj

Możesz robić testy na muzyce. Znasz kogoś kto słucha sinusa ? :)

Napięcie mierz międzygałęziowe (+ i -). Chyba że masz 3 mierniki to możesz jednocześnie mierzyć napięcie wejściowe i obie połówki napięcia wyjściowego.

Skomentuj

Przy testach napotkałem na problem.
          Wzmacniacz gra czyściutko, ładnie i głośno.
          Niestety po przekroczeniu bariery 4,5A poboru z akumulatora Uniamp cichnie i za chwilkę włącza się ponownie.
          Kiedy max pobór prądu wynosi poniżej 4,5A gra głośno i czysto.
          Jest to taki sam efekt dźwiękowy jak zadziałanie zabezpieczenia termicznego.
          Testowałem na napięciu zasilania 12,3V z akumulatora, które przysiadało do 11,6V.
          Podczas maksymalnej głośności (nie przekraczając 4,5A z aku ale blisko tej bariery) napięcie wyjściowe przetwornicy spadało momentami do +/- 41V
          Zabezpieczenie prądowe na przetwornicy przekręcone na max.
          Może zakres regulacji jest za mały i trzeba wymienić któryś rezystor w układzie?
          Zaznaczę, że uniamp przy zasilaniu z trafa 250W 2x35V (czyli ok +/- 48V) nie wyłączył się nigdy nawet na przesterze).

---------- Post dodany o 16:01 ---------- Poprzedni post o 16:00 ----------

Zapomniałbym dodać. Cały czas świeci dioda zielona i napięcie na wyjściu nie zanika w momencie ciszy. Ten sam efekt przy odpalonym silniku.

Skomentuj

4,5A z aku, przy napięciu ~12V daje Ci jakieś 50W :| Nie mam pojęcia dlaczego uniak Ci się wyłączył. Napięcie siada Ci średnio o 1V/10W. To średni wynik.

Próbowałeś podkręcić głośność na max ? (nie do 4,5A tylko na max :) )

Skomentuj

Spadki napiecia mozna zobaczyc tylko na oscyloskopie. Impulsy pradowe sa kilku krotnie wieksze niz sredni prad ktory mierza mierniki. I to wlasnei w tych impulsach napiecie moze spadac wylaczajac wzmacniacz. Nie wiem jak uniamp jest podlaczony do tej przetwornicy.

Skomentuj

Gdyby nawet na wyjściu przetwornicy napięcie spadło na tak krótki ułamek czasu do tego stopnia aby wyłączyć wzmacniacz to czy elektrolity w uniampie nie powinny podtrzymać go włączonego? Po odłączeniu od zasilania gra jeszcze ładnych parę sekund, ponieważ zamiast mostka prostowniczego mam zwory i podaję napięcie stałe. (Nie działa szybkie wyłączanie.)

Skomentuj

Raczej wykluczyłbym problem ze spadkami napięcia.

Skomentuj

Prosiłbym o informację czy w układzie przetwornicy jest rezystor 36R czy 36k?
                    Ja zamontowałem 36k.

Problemu doszukiwać się w Uniampie czy w przetwornicy?

Może po raz 3 przewinąć trafo i zrobić je perfekcyjnie... niby nic się nie grzeje w przetwornicy. Elementy lekko ciepłe.

Czy jest możliwe, że to zabezpieczenie w przetwornicy jest ustawione na zbyt małą wartość?

---------- Post dodany o 18:59 ---------- Poprzedni post o 18:58 ----------

Lub czy może to być w jakiś sposób wina mosfetów? Jeszcze nie podmieniałem na te IRF1010E.

Skomentuj

1. Od razu mówię że to raczej nie jest wina przetworki, a przynajmniej nie zab. zwarciowego. Gdyby się włączyło to zaświeciła by się czerwona dioda, a napięcie na wyjściu spadło by do 0.
                      2. Opisz dokładniej jak wygląda problem. Ja to odbieram tak, że uniak sobie gra, Ty podgłaśniasz, pobór prądu z aku dochodzi do 4,5A (~50W) i uniak się wyłącza na chwile. Co potem ? Możesz podgłośniać dalej ? (żeby pobór pradu z aku doszedł np do 10A). Może masz coś z potencjometrem/źródłem dźwięku ?
                      3. Wartości elementów sprawdź na schemacie. Tam jest 36k (jeśli mówisz o R11)
                      4. Na razie nie przewijaj.
                      5. Najpewniej by było gdybyś podłączył na wyjście jakiś inny wzmacniacz i sprawdził czy problem dalej występuje.

Skomentuj

Ad.2 Problem wygląda dokładnie tak jak opisałeś tyle, że nie mogę przekroczyć bariery 4,5A z aku.
                        O 5A nie ma nawet mowy żeby ujrzeć. Uni wyłącza się jak dojdę do 4,5A i na chwilkę milknie, chwilkę zagra, na chwilkę milknie i tak cały czas. Dalsze zwiększanie głośności nie powoduje wzrostu poboru prądu.

Jednak kiedy obciążałem przetwornicę czajnikiem to pobór prądu wynosił ponad 8A.
                        Właśnie transferuję pcb od n-mosfeta. Jak go ukończę to będzie na czym testować.

Co do n-mosfeta:
                        Czy przy tym napięciu zasilania trzymać się oryginalnego schematu czy podmienić np. niektóre tranzystory na takie na większe napięcie? MPSA42, MJE350.

Skomentuj

Nie. One sobie poradzą z +/-60V :) (tzw. trzymaj się oryginalnego schematu)

Nie mam pojęcia dlaczego uniak Ci tak robi. To wygląda tak, jakby załączało się zab. zwarciowe ?

Skomentuj

Właśnie, dokładnie tak to wygląda jakby załączało się zabezpieczenie zwarciowe :)
                            Tutaj mam schemat przerobiony na 4x IRFP250N.
                            R14,R17,R18,R25,R26,R34. Co z ich wartościami? Takie jak na tym schemacie? Reszty elementów nie ruszać?
                            Mam na myśli zaznaczoną diodę zenera C12V po lewo i D6 bav21

Skomentuj

Aha, więc robisz n-mosfet'a na 2 parach... W sumie to jaką moc chcesz z niego wyciągnąć ?

Jeżeli robisz wersje na 2 parach to wartości elementów mają być takie jak na powyższym schemacie. Te elementy w kółkach to elementy, których wartość zmieni się względem oryginału. Jeżeli robisz ten układ to zastosuj MPSA i MJE (wcześniej myślałem że cały czas mowa o wersji podstawowej).

---------- Post dodany o 09:22 ---------- Poprzedni post o 09:20 ----------

Jak już zmontujesz układ to sprawdź 3 razy poprawność montażu i płytke od strony druku żeby nie było jakiś zwarć. Pierwsze odpalenie przeprowadzaj na przetworce z ustawionym zab. zwarciowym.

Skomentuj

Chciałbym 200W ale jak widzę jak mi idzie z tą przetwornicą to chyba marne szanse? :)
                                Gdyby napięcie z przetwornicy spadło do +/- 40-45 V przy odpalonym silniku to jaką moc bym uzyskał z n-mosfeta?

---------- Post dodany o 09:47 ---------- Poprzedni post o 09:37 ----------

Może zadam głupie pytanie... ale czy wyjście sygnału z n-mosfeta podłączmy pomiędzy OUT a ??masę??
                                Złącze ma tylko jeden pin...

Skomentuj

Tak. Głosnik podpinasz do "OUT", a masę głosnika podpinsz do masy zasilania N-mosfet'a.

Jeśli napięcie spadnie do +/-40V to wyciągniesz z niego co najwyżej jakieś 100W. W Twoim układzie, gdy aku się rozładuje do tych 10V i napięcie spadnie pod obciążeniem do dostaniesz może z 60W. Za to przy włączonym silniku (14,4V) będziesz miał około 170W. Nie wiem czy jest sens budować n-mosfet'a na 2 parach. 170W powinien wytrzymać.

Skomentuj

Najprawdopodobniej załącza się zab. w Uni dodaj dodatkowy kondensator jak V2 http://www.fratu.pl/irek/files/uniamp150V2_schemat.pdf
                                    C35.
                                    Prądu miernikiem nie zmierzysz tak jak pisał Irek. Chwilowo prąd może być nawet kilkanaście A a ty mierzysz wartość średnią.

Skomentuj

Czy R40 i R45 560R można zastąpić rezystorem 510R? czy połączyć szeregowo 510R + 47R?
                                      Nie mam innego a chciałbym go ukończyć dzisiaj.

Skomentuj

Możesz dać szeregowo 510R i 47R.

Skomentuj

I niestety i tak czeka mnie wizyta w elektronicznym :/
                                          Nie mam kondensatorów 100pF (mam tylko 470pF najbliżej).
                                          Reszta polutowana.
                                          Jaki kondensator dać na wejście wzmacniacza? 1uF czy więcej?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X