Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw 2.1 uniamp x2 koncept

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prawdopodobnie na biurku do komputera a subwoofer na podlodze,szkoda że każdy krytykuje a tylko kilka osób stara sie pomoc w realizacji projektu,trafo z podwojnymi odczepami zalatwione,koszt 170 zl w znajomym zakladzie za tydzien powinno byc nawiniete ,czyli sprawa zasilenia dwoch uniampow juz rozwiazana,problem z wyodrebnieniem pasma dla niskotonowca wydaje sie nadal aktualny gdyz kit avt filtra nie wydaje mi sie dobry jakosciowo patrzac po opiniach ;/

---------- Post dodany o 22:28 ---------- Poprzedni post o 21:15 ----------

a może zamiast mostkowac uniampa na subwoofer pojdzie glosnik dwucewkowy np http://stx.pl/sw-stx-8-2-300-2x2-f-s-pc-duplikat-1.html co wy na to?

Skomentuj

Pewnie, ze mozesz zastosowac glosnik dwucewkowy, tylko, ze wersje 2x4ohm. Chyba ma dosc ciekawe opinie. Jezeli idzie o filtr wcale nie jest zly, ale trzeba subsonica w gore podciagnac troche bo glosnikom szybko xmax sie konczy i obnizyc poziom sygnalu, odezwij sie na pw to Ci powiem co i jak.
      Okleina to powaznie kiepski pomysl, jak chcesz konkretnych rad w tej materii pisz pw, choc na forum jest wszystko to czasem cieZko znalezc tak by sie w glowie nie namieszalo:-)

Skomentuj

Dwucewkowy stx moze byc do uniampa. Preamp od AVT ine pasuje? Bierz tego z advance electronic model A-140. Jak zamówisz potrzebne ci częsći w maks dwóch trzech miejscach to zaoszczędzisz na przesyłce i raczej się zmieścsisz w 1100zł. Zrób jakąs drewnianą budę dla wzmaków i oklej ją fornirem jaki kupisz do kolumn.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
          Okleiny bym się nie tykał.
          na allegro sa okleiny takie jak na fabrycznych kolumnach. ale co z tego ze szybko skoro fornir potrafi wyjsc taniej?

Zamieszczone przez jozef213 Zobacz posta
          Prawdopodobnie na biurku do komputera
          to tymbardziej bym sie nie pchal w 17cm woofer

czyli sprawa zasilenia dwoch uniampow juz rozwiazana
          szkoda ze sie tak pospieszyles - nie pomyslales o odczepach dla filtrow/preampow!

problem z wyodrebnieniem pasma dla niskotonowca wydaje sie nadal aktualny
          sam sub to nie problem. problem to podzial miedzy subem a monitorami. robiac system 2,1 warto zadbac o filtrowanie monitorkow od dolu
          wszystko to mial wbudowane wzmacniacz na TDA

a może zamiast mostkowac uniampa na subwoofer pojdzie glosnik dwucewkowy np http://stx.pl/sw-stx-8-2-300-2x2-f-s-pc-duplikat-1.html co wy na to?
          ja bym dal 2szt i system 2,2
          lub 10" 2x4r

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
          Zrób jakąs drewnianą budę dla wzmaków i oklej ją fornirem jaki kupisz do kolumn.
          wszyscy odradzaja wbudowanie wzmacniaczy w suba... ale zapewne sam sie musisz przekonac dlaczego :p

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            szkoda ze sie tak pospieszyles - nie pomyslales o odczepach dla filtrow/preampow!
            Odczepy 12v beda dwa i to starczy,najlepsze ze za 150 zl mam 500VA taki jaki chce
            wszyscy odradzaja wbudowanie wzmacniaczy w suba... ale zapewne sam sie musisz przekonac dlaczego
            Czy oprocz wygody uzytkowania cos mi umknelo w tej kwestii? Wiem ze osobna buda dla wzmaka wyglada ladnie,nawet profesjonalnie i mam pod reka zawsze pokretla ale to wszystko z zalet ) jesli sie myle prosze o poprawe,wiem juz ze wzmaka stereo zawsze latwiej sprzedac niz zabudowe typu 2.1 ale ja to robie dla siebie a nie na sprzedarz

Skomentuj

1. Funkcjonalnosc
              2. Jezeli bedziesz mial problem z brumieniem, latwiej bedzie Ci sie ratowac w zewnetrznej obudowie
              3. Wbrew pozorom madry montaz elektroniki nie jest wcale taki latwy, a pamietaj o drganiach jakie beda przenoszone na elektronike, na pewno nie jest to porzadane zjawisko.
              4. Apetyt rosnie w miare jedzenia jak to mowia, za rok moze dwa bedziesz chcial cos lepszego a najrozsadniej bedzie zaczac od wymiany glosnikow razem z obudowami. Latwiej bedzie Ci sprzedac suba bez dziury na elektronike i uwierz wspomnisz te slowa;-) bo wzmaki bedziesz mogl sobie zostawic.

Skomentuj

Wiec po czesci przyznaje racje ale wyprowadze sobie z obudowy suba glosnosc/bas/wlacznik i starczy taki panel sobie wytocze z drewna kilka elementow i jesli fajnie to zrobie to funkcjonalnosc bedzie,co do samego wzmacniacza ,czy konieczne jest stosowanie przedwzmacniacza? z kanalow lewego i prawego chce zrobic trzeci i dac na druga koncowke mocy potem filtr aktywny 24 db/oktawa/nadal niewiem w jaki sposob najlepiej to wykonjac.Ten glosnik dwcewkowy to prawdziwy potwor sprawnosc 92 dB ,wiec bede musial prawdopodobnie poszukac odpowiednio glosnych glosnikow wysoko i nisko-srednio zeby to jakos razem funkcjonowalo, jednak mysle ze taki 70 litrowy subwoofer z br i zejsciem do 35 Hz bedzie swietnym rozwiazaniem

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko
                  Zrób jakąs drewnianą budę dla wzmaków i oklej ją fornirem jaki kupisz do kolumn.
                  wszyscy odradzaja wbudowanie wzmacniaczy w suba... ale zapewne sam sie musisz przekonac dlaczego :p
                  Do mnie to mówisz czy do autora tematu? Bo cytujesz mnie, więc skłaniam się ku tezie, że do mnie. Ale z tobą różnie bywa i rzadko kiedy wiadomo do kogo i co gadasz. Tak jest w tej wypowiedzi. Cytat z mojego posta mówi o zbudowaniu obudowy wmaka z elementami drewna oklejonymi fornirem a odpowiedź pawła, naszego znakomitego, o odradzaniu wbudowania wzmacniacza w suba. Noż kurwa, gdzie tu sens?
                  Last edited by gooralesko; 19.12.2012, 20:29.

Skomentuj

ale wyprowadze sobie z obudowy suba glosnosc/bas/wlacznik i starczy
                    i mega brumy na kablach :p

Ten glosnik dwcewkowy to prawdziwy potwor sprawnosc 92 dB ,wiec bede musial prawdopodobnie poszukac odpowiednio glosnych glosnikow wysoko i nisko-srednio zeby to jakos razem funkcjonowalo, jednak mysle ze taki 70 litrowy subwoofer z br i zejsciem do 35 Hz bedzie swietnym rozwiazaniem
                    o czym ty piszesz? :???:

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                    Do mnie to mówisz czy do autora tematu? Bo cytujesz mnie, więc skłaniam się ku tezie, że do mnie.
                    oczywiscie ze do autora. ciebie zacytowalem bo jestes kolejny ktory doradza osobna obudowe

Skomentuj

Wiecie co,musze przyznać że zagieliście mnie wiedzą,musze przemysleć jeszcze raz caly projekt korzystając z waszych rad, narazie zloze,uruchomie wzmacniacz i pozniej bede sie martwil gdzie go wlozyc,jesli jednak bedzie w budzie suba to zostanie ekranowany podobnie jak przewody do ewentualnego przewodowego pilota.
                      o czym ty piszesz?
                      Ech,moj blad ten dwucewkowiec ma 89 dB skutecznosc i 300 wat mocy znamionowej a obudowa do niego to 30 l zamknieta i 45 z br tu link (czas odpocząć i na spokojnie wrocic do projektu bo zaczynam coraz bardziej kombinować,zalozeniem projektu bylo zrobienie w miare malych monitorow wspomaganych mocnym subem pozwalajacych zrobic mala impreze,oraz minimalizacja elementow potrzebnych do wykonania wzmacniacz co po czesci udalo mi sie osiagnac (wspolne trafo z 2 uzwojeniami symetrycznymi 35v oraz do filtra ,jeden wspolny radiator dla Uniampa,najlepiej by bylo gdyby ten zestaw zawarł sie w 3 elementach ale rozejrze sie nad obudowa do wzmaka i przemysle sprawe bo argumentów przeciw sie nazbieralo zbyt duzo zebym mogl to zignorować.
                      http://stx.pl/sw-stx-12-2-500-2x4-f-s-pp.html
                      Pozdrawiam i dziekuje wszystkim wypowiadajacym sie w moim temacie,wasze rady sa bardzo pomocne.

Skomentuj

pisalem o 10" a nie 12"
                        10" wg mnie bedzie lepszy bo basu niewiele mniej a skrzynia jednak sporo mniejsza

jeden wspolny radiator dla Uniampa
                        w subie by przeszlo. w osobnej obudowie juz by to dziwnie wygladalo :/

Skomentuj

Zalezy czy radiatory w srodku czy na zewnatrz;-)

Skomentuj

pomysl chwilke. wyobraz sobie radiator od uniampa. teraz 2 takie polaczone razem
                            minimalizujemy koszta wiec raczej nie bedzie to szerszy profil a poprostu dluzszy - czyli taki wielki jak w panelach do suba

a takie cos to mozna upchnac tylko na lezaco do obudowy...
                            lub zrobic plytka a wysoka obudowe

Skomentuj

@Pawel S. Wiec jestem przekonany do tego stx-a ,jak narazie co do wzmacniacza juz wszysto jest jasne,a kwestia umiejscowienia wzmaka juz podczas perojektowania obudow bedzie brana pod uwage,jednak zastanawia mnie jakich glosnikow do kolumn uzyc do 300 zl ,patrzylem na stronie Irka sa fajne projekty na stx koszt gdwk-35 i gdn 80 wiec cenowo by wyszlo dobrze,do tego proste projekty zwrotnic,martwie sie jednak skutecznoscia,chcialbym zeby nie graly sporo ciszej od suba na pelnym wysterowaniu.

Skomentuj

jak to na pełnym wysterowaniu? Poziom sygnału w filtrze możesz przecież ustawić rezystorami.

Skomentuj

Oj widac brak doswiadczenia. Zaufaj mi, czasami nawet bedziesz przyciszal kolumny!

Skomentuj

Witam ponownie,czy radiatory uniampa grzeja sie mocno? warto zastosowac wieksze czy te oryginalne wg projektu sa wystarczajace?

Skomentuj

to zalezy jak mocno go obciazysz i czy radiatory beda poza obudowa

Skomentuj

powiedzmy ze planuje glosniki 4 ohm, i planuje dosc mocno np przez 2,3 godziny obciazac sprzet,radiatory planuje dac po bokach urzadzenia.

Skomentuj

w takim razie daj wiekszy bo i tak nie zmiescisz nic w srodku na fabrycznych

Skomentuj

Czaruję...
                                          X