Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw 2.1 uniamp x2 koncept

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
    Oj widac brak doswiadczenia. Zaufaj mi, czasami nawet bedziesz przyciszal kolumny!
    Wlasnie,glosnik niskotonowy ma skutecznosc 86 db a nisko-srednio od stx seria awx maja 89,o ile dobrze rozumuje dwukrotnie bardziej musze podkręcić bas żeby poziom glośności był wyrównany? Wiem ,że ciężko o glosnik niskotonowy o efektywności 89 w małym litrażu ale ciągle szukam czegoś interesującego.Największy jednak dylemat polega na wyborze wysokotonowca,seria awx od stx-a kosztuje 120 zl sztuka rozumiem wydac 160 na nisko-srednio ale może istnieje jakiś zamiennik niekoniecznie firmy stx z ,którym awx by się dobrze zgrał oraz istnieje udostepniony projekt zwrotnicy? Bo jak narazie 2x gdn-18-140-4 oraz 2x GDWK-10-250-8-AWX SW.STX.8.2.300.2x4.F.S.MC.
    Na te przetworniki wydam 700 zl+ 100zl zwrotnice jednak gdyby udało sie ożenic tego stx-a z jakas tańszą niekoniecznie gorszą kopułką w kieszeni zostałoby ok 150 zł,tylko pytanie czy ktoś z Was ma jakieś propozycje?

Skomentuj

Dwa razy większa moc skutkuje +3bd
      marcinsywala.pl
      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez jozef213 Zobacz posta
        glosnik niskotonowy ma skutecznosc 86 db a nisko-srednio od stx seria awx maja 89
        zwroc uwage ze kolumny masz 2!
        wiec bedzie 86 vs 92dB!
        dlatego mocy na suba nigdy za wiele

jak narazie 2x gdn-18-140-4 oraz 2x GDWK-10-250-8-AWX SW.STX.8.2.300.2x4.F.S.MC.
        przeciez to troche bez sensu
        jak sub 8" to bierz GDNa 15cm!

Na te przetworniki wydam 700 zl+ 100zl zwrotnice
        taaa - zebys sie nie zdziwil

gdyby udało sie ożenic tego stx-a z jakas tańszą niekoniecznie gorszą kopułką
        nie ma czegos takiego :p

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          jak sub 8" to bierz GDNa 15cm!
          wiec moze wezme gdn-a 15 i sub 10" o skutecznosci 89 z tym ze jest to glosnik dwucewkowy wiec powinien zagrac na tym samym poziomie glosnosci czyli 2 x 89 db?
          Co do kopułki to 120 zl za sztuke to wg. mnie jest dosc duzy wydatek, rozumiem że klasyczna PJ bedzie świszczeć i piszczeć jak to mówią ,ale to juz przesada.:)

Na stronie stx-a nie widze 15stek AWX ,czy może źle patrze?
          Last edited by jozef213; 18.01.2013, 17:53.

Skomentuj

Od konca
            Zle patrzysz. Ma inna nazwe
            Zdecydowanie lepszy efekt uzyskasz przy tanim GDNie a dobrej kopulce niz odwrotnie
            Jezeli mowa o samochodowej 10" to efektywnosc jest podana przy zasilaniu obu cewek!

Skoro brak kasy to ja bym wrocil do poczatku moich wypowiedzi - TDA + tansze glosniki

Skomentuj

Ewentualnie uni+na jakis czas tansze glosniki albo dozbierac i przedluzyc w czasie wykonanie projektu.

Skomentuj

Zrób na start same satelity i jednego UniAmpa, później złożysz drugi UniAmp,przedwzmacniacz i zrobisz sub.
                Problem z obudową? Wchodzisz na allegro i szukasz w dziale uszkodzone czegoś co się nadaje na obudowę.

Skomentuj

No tak,ale to jest wg. mnie jak to mówią jedna robota wole odlozyc wiecej kasy i zlozyc odrazu wszystko.Co do obudowy to kupie blache alu na boki i dol,a na gore jakas blache stalowa perforowana bo zastanawiam sie czy w srodku nie dac radiatorow, wlasnie szukam w dziale uszkodzone ale nic sensownego za niewielka cene nie moge dostać.
                  Na chwile obecna brakuje mi do uniampow tylko kondow i tranzystorow sterujacych ,ktorych w okolicznym elektroniku nie bylo jak juz bede mial wszystko to zlutuje rzutem na tasme 5 plytek uniampa,odpale wszystkie a nadwyzke sprzedam. Szkoda że nie moge znalesc sklepu internetowego ,ktory mialby naprawde szeroki asortyment,ale to juz inna kwestia Mysle że najwiekszym problemem teraz bedzie zrobienie schematu połączeń miedzy elementami wzmacniacza ,bo na chwile obecną mam chaos w glowie,np. skoro uzywam wzmacniacza 2.2 to powinny byc 2 filtry na subwoofer ,czy dobrze mysle ze nie mozna wpiac w 1 filtr dwoch sygnalow ?

Skomentuj

nie można, koszt filtru to kilka złotych

Skomentuj

scythe1123 ,niestety nie kilka zl a conajmniej 30 sztuka ,mowie oczywiscie o regulowanym z ustawieniem basu,odciecia oraz fazy.Szukam takze potencjometru 50k stereo moj wybor padl na alpsa za 40 zl glownie dlatego ze jest z wlacznikiem jednak wyczytalem gdzies opinie jakiegos elektronika ze "niebieskie alpsy nierowno daja sygnal na kolumny" przez co nie graja rowno,czy może ktoś z was potwierdzić to czy jest to mit?
                      Druga sprawa to jak wyglada kwestia wyboru kabli połączeniowych,skoro doprowadzam sygnał kablem nieekranowanym zwyklym chinchem 1,5 mm to rowniez od gniazda rca do wejścia na plytke rownież moge uzyc zwyklego 2mm z miedzi beztlenowej za kilka zlotych?

Skomentuj

Witam powownie,czy moze ktos poradzic co lepiej sie oplaca mostowac uniampa czy uzyc glosnika dwucewkowego? chce wiedziec co kupowac i jak najszybciej konczyc projekt,pozatym to tez warunkuje jaki niskotonowiec od stx-a kupie.nie znalazlem zadnego filtra dp ktorym moglbym to zmostkowac ,na chwile obecna jestem juz troche zmeczony tym projektem i chce go jak najszybciej skonczyc wiec prosze o pomoc pozdrawiam

Skomentuj

filtr z carton audio mogl mostkowac koncowki...
                          no i filtr ravena tez bedzie mial taka mozliwosc

Skomentuj

Rozumiem ze jest to filtr kolegi z forum,cos czytalem o nim,jesli zasile go z koncowki mocy czyli 35volt to jestem jak najbardziej zainteresowany,wybor glosnikow "normalnych" jest duzo wiekszy i mialbym wieksze pole manewru. Co do uniampa nie moge nigdzie dostac kondensatora 2u2 mkt na 50v jesli jest ktos zorientowany w temacie czym go mozna zastapic?
                            mysle czy zakladac temat w budowanie na ekranie jak bede mial wszystko bo to nic odkrywczego w sumie monitory na AW i zmosX-achtkowany uni na 2.1 na wspolnym trafie :)
                            Swoją drogą to STX nieźle sobie życzy za te monitory bo 1600zl za pare gdzie ja spokojnie zmieszczę sie w 1000zł.

Skomentuj

Kondensatorów nie ma? http://bit.ly/YqsWPc

p.s. pozwoliłem sobie na mały żart, mam nadzieję, że się nie obrazisz :)

Skomentuj

http://www.piekarz.pl/?page=offer&item=27326

Swoją drogą to STX nieźle sobie życzy za te monitory bo 1600zl za pare gdzie ja spokojnie zmieszczę sie w 1000zł.
                                czyli raczej BARDZO MALO!
                                przyklad http://www.audioacademy.com.pl/_new/phoebe.htm
                                koszt glosnikow jakies 550zl. koszt kolumn 3500zl :p
                                jeszcze ciekawszy przyklad byl z tonsilami pulse ale chyba je wycofali z produkcji

Skomentuj

Zamieszczone przez infinity Zobacz posta
                                  Kondensatorów nie ma? http://bit.ly/YqsWPc

p.s. pozwoliłem sobie na mały żart, mam nadzieję, że się nie obrazisz :)
                                  takie zarty to ja lubie kolego

---------- Post dodany o 12:33 ---------- Poprzedni post o 12:20 ----------

Eh usunelo mi całą długą wypowiedź do Pawel S ,chcialem powiedzieć że ludzie kupią wszystko firmy ktora ma dobry marketing i pozornie cena ma iść za klasą sprzętu.
                                  zaluje ze wlutowalem juz rezystory oprocz tych co trzeba to wszystkei weglowe 0,25 w a szkoda bo zobaczylem na necie ze metalizowane znowu az tak drogie nie są a żywotność wieksza zawsze

Skomentuj

zanim skonczy sie zywotnosc tych rezystorow to zmienisz zestaw pewnie 10x

Skomentuj

wlasnie tu tkwi sek ze nie zamierzam i bede sie tego bardzo mocno trzymal,gdy tylko skoncze ten zestaw daje sobie spokoj z tym .

Z czego robic interkonekty wewnątrz wzmacniacza?
                                      Paweł a jak sprawa z filtrami od Ravena? mozna gdzies je dostać?

Skomentuj

wlasnie tu tkwi sek ze nie zamierzam i bede sie tego bardzo mocno trzymal,gdy tylko skoncze ten zestaw daje sobie spokoj z tym
                                        kto tak nie mowil/pisal niech pierwszy rzuci glosnikiem!

rob ze zwyklych cienkich kabli sygnalowych. mikrofonowe sa dobre, ale malo wygodne

zobacz temat ravena - czekamy na plytki

Skomentuj

mowisz ze dowolny kabel o przekroju 1mm sie nada ekran przylutowac do masy gniazda ?

takie cos sie nada?
                                          http://www.nowyelektronik.pl/searchs...ielo%BFy%B3owe

Skomentuj

Czaruję...
                                          X