Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Końcówka a voodoo.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A IRS2092? Ma dość wielu zwolenników, na zagranicznym forum trochę głośniej chyba o nim.

Skomentuj

Zamieszczone przez karmer Zobacz posta
      tranzystory pracują jako przełączniki więc pracują dwustanowo i nie powinno być zniekształceń skrośnych?
      nie do końca .
      Przyczyną podobnych zniekształcań w klasie D jest tak zwany czas martwy .
      Tranzystory nie wyłączają się natychmiast i aby uniknąć przewodzenia obu naraz ustawia się pewien czas przez który oba tranzystory nie przewodzą

Skomentuj

Możesz coś więcej napisać o UcD? Jaki model posiadasz?

Skomentuj

Posiadam moduły z kina domowego
          UCD ma dość głębokie sprzężenie zwrotne w które sprytnie włączony jest jest filtr wyjściowy .
          Dzięki czemu niwelowane są jego zniekształcania (rdzeń ferrytowy jest nieliniowy ) jak i wpływ jego impedancji na charakterystykę kolumn .

Skomentuj

Dosyć drogi biznes aby zastosować w aktywnych. UcD180HG - prawie 600zł za mono 180W :-)

Skomentuj

Tak jeszcze mi się przypomniało o śmiesznych panach, którzy składają wzmacniacze na LM3886 (historię chyba większość zna).
              Czego warta jest tak kostka? Jakoś nie miałem przekonania, bo lubię sobie sklecić coś samemu, eksperymentować i wiedzieć jak działa, ale myślicie też, że to zwykły mit?

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                Tak jeszcze mi się przypomniało o śmiesznych panach, którzy składają wzmacniacze na LM3886 (historię chyba większość zna).
                Czego warta jest tak kostka? Jakoś nie miałem przekonania, bo lubię sobie sklecić coś samemu, eksperymentować i wiedzieć jak działa, ale myślicie też, że to zwykły mit?
                Tak, Linkwitz to tez taki smieszny pan, no nie? :)

Skomentuj

Ogólnie ludzie od audio są prześmiesznymi idiotami/komikami, co nie :) ?

ampli to ksywa od Twojego napędu stereo? Gainclone'y może nie są 7 cudem świata, ale to przyzwoite kostki za przyzwoite pieniądzę, więc nie mam pojęcia do czego pijesz.

Skomentuj

Nie, ale jak zwykłą kostkę okładają elementami za ciężkie pieniądze, z nadzieją że będzie to genialnie grać, niestety śmiesznie to wygląda, bo jeśli ktoś zrobi to samo na zwykłych elementach (ale jeszcze nie tych totalnie badziewnych), to trudno by miało inne parametry...

Aktualne napędy to stare wzmacniacze Unitry (z modyfikacjami, topologia prosta, ale od samej końcówki ciężko wymagać mi więcej, bo gra nieźle) i Technicsy (mnie to nie jara, ale zawsze mogę powiedzieć, że są tam złote elektrolity i potencjometry Alps, więc jest wspaniale), AN7062 to genialna kostka.

Trzeba wiedzieć w którym momencie kończą się różnice i zaczyna wiara, robili Panowie ślepe testy?
                    Last edited by ampli; 27.11.2013, 08:36.

Skomentuj

Nie, ale jak zwykłą kostkę obkładają elementami za ciężkie pieniądze, z nadzieją że będzie to genialnie grać, niestety śmiesznie to wygląda, bo jeśli ktoś zrobi to samo na zwykłych elementach (ale jeszcze nie tych totalnie badziewnych), to trudno by miało inne parametry...
                      Bo okładanie drogimi elementami nie wykracza poza ich umiejętności i wiedzę techniczną w tym zakresie. Po prostu drogiego "polecanego" konda każdy głupi kupić potrafi.. Co innego jak trzeba zrobić coś bardzie skomplikowanego, wówczas się okazuje, że ci panowie mają dwie lewe rączki a wiedzy zwyczajnie brak.

Skomentuj

... ale jak zwykłą kostkę obkładają elementami za ciężkie pieniądze, z nadzieją że będzie to genialnie grać...
                        Stosujesz takie elementy, które nie 'przyćmią' właściwości poprzednich stopni. Odnośnie np. kondensatorów uważam, że stosowanie lepszych ma sens choćby ze względu na ich "life time" i ESR.
                        Innym przykładem mogą być DAC-i Wolfsona. W 'design datasheet' napisane jest jak wół, że wzmacniacze operacyjne w filtrze wyjściowym muszą mieć szumy poniżej 3nV/Hz. Nikt oczywiście nie broni zastosować gorszych, ale tym samym pogorszysz właściwości toru. Jeżeli zależy Ci na jakości swoich urządzeń i ich długim życiu powinieneś stosować droższe elementy. Oczywiście należy uważać na naciągaczy.

Skomentuj

Trzeba wiedzieć w którym momencie kończą się różnice i zaczyna wiara, robili Panowie ślepe testy?
                          A może sam zaczniesz sobie robić ślepe testy? Zaraz założysz temat "STX i Excel a voodoo" i będziesz wmawiał ludziom, że istnieją tylko jedyne prawdziwe przetworniki bo na pewno nie słyszymy różnicy między nimi? :)

Tak jak napisałem na pierwszej stronie - sam zrób i sam potestuj, na forum jest pełno prostych wzmacniaczy jak chociażby wspomniany HEXFET i Symasym.

Skomentuj

Porównam sobie aktualne graty, choć boję się wyniku...

Swoją drogą może być tak, że za pierwszym razem różnica nie będzie do wychwycenia, a przy dłuższym słuchaniu dopiero coś się odczuje.

Skomentuj

Być może ale nie sądzę aby w przypadku Symasym'a i HEXFET'a ktoś z nas (tomq88, Borys, ja) sobie wmawiał różnicę więc myślę, że jak je kiedyś poskładasz to wychwycisz :)

Klony Accuphase to jednak inna bajka i to słychać od razu tym bardziej, że kilka minut wcześniej grałem na Symasymie.

Skomentuj

Jak najłatwiej sprawdzić bez kombinowania czy jest różnica na kolumnach/wzmacniaczu. Do tej pory na czymś słuchałeś, zmień daną część toru na 2-3 tyg i wróć do starego. Miłych wrażeń:-) W moim przypadku np: stx i ushery, albo GC, symek, accu, albo integra i moje emu0204.

Skomentuj

Moim skromnym zdaniem nie chodzi o to aby stwierdzić czy różnice występują, bo występować na pewno będą. Najbardziej miarodajnym testem byłoby nagranie w tym samym pomieszczeniu prawdziwego instrumentu np. gitary akustycznej i odtworzenie jej na testowanym sprzęcie. Ten, który będzie jak najwierniej odzwierciedlał rzeczywiste brzmienie instrumentu będzie lepszy. Test polegałby na odgrywaniu na przemian ustalonego akordu bądź pojedynczego dźwięku przez gitarzystę i zestaw audio (coś jakby strojenie gitary na słuch porównując brzmienie sąsiadujących strun - ten kto stroił wie o czym mówię). Myślę, że tak przeprowadzony test dałby nam jakąś informację o jakości zestawu.

Skomentuj

To na co czekasz? :)

Skomentuj

Czekam na mikrofon, interfejs. Takie testy będę przeprowadzał jak złożę aktywne kolumny, a przynajmniej napęd do nich. Głośniki mogą się zmieniać w trakcie.

Skomentuj

I co chcesz testować? Jakie końcówki mocy?

Skomentuj

O wzmacniacze pytałem w tym wątku:
                                          Wzmacniacze do kolumny aktywnej

Skomentuj

Czaruję...
                                          X