Skoro całość na LM'ach to co chcesz porównywać?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Końcówka a voodoo.
Collapse
X
-
Nigdzie nie napisałem, że będą na LM-ach :) Jeszcze nie podjąłem decyzji. Prawdopodobnie będą to UniAmpy.
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaSkoro całość na LM'ach to co chcesz porównywać?
Skomentuj
-
UniAmp dupy niestety nie urywa, osobiście bardziej mi się podoba granie Symasyma a składałem obie końcówki w "ogromnych" ilościach :)
Zamieszczone przez karmer Zobacz postaMyślę, że dobry zestaw musi mieć płaską charakterystykę
Myślę, że lepszym wyborem są zwrotnice pasywne a niżeli DSP - musiałbyś popytać kolegę LuSzTi'ego o bardziej szczegółowe różnice ponieważ bawił się tym a ja z DSP mam minimalne doświadczenie :)
Skomentuj
-
W/g mnie, kompletując sprzęt, ważne jest by podobał się nabywcy.
Już nawet nie musi być na maxa naturalny, bo do tego długa droga ale liczy się radość słuchania na nim.
Różne wzmacniacze są: na bipolarach, mosfetach, lampach, w klasie A, AB, D... każdy z nich ma swoją "unikatową" barwę.
Ważne jest jak to spostrzega ucho nasze i czy się to nam podoba.
Wiadomo też iż najważniejszą kwastią niestety to wkład finansowy, a wtedy zaczynają się kompromisy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaJeżeli dobrze zrozumiałem to chcesz robić pomiary kolumn żeby wykazać różnicę między wzmacniaczami?
Osobiście uważam, że to i tak kolumny i pomieszczenie mają największy wpływ na jakość odbioru.
Dla przypomnienia:
Zamieszczone przez karmer Zobacz posta... że tak przeprowadzony test dałby nam jakąś informację o jakości zestawu.
Skomentuj
-
Na razie pozwoliłem sobie na test, na który mnie stać, pomiar cha-ki najpierw samej karty dźwiękowej, potem dzielnik napięcia i końcówka w torze, ta z WS442 ma całkiem równe pasmo, bo wykres wyszedł prawie tak samo jak bez niej.
Czyli tu wpływ duży nie będzie, chciałem też pomierzyć THD, ale obawiam się, że zintegrowana karta dźwiękowa mi nic na ten temat nie powie (być może sama z siebie ma większe).
(Żart)
Co do WS442, audiofil może sobie wmówić: mało elementów - duża wierność...
Kolejną rzeczą jest to, że nie słucham muzyki tylko dla sprawdzenia jak dobra jest realizacja, tylko jak dobra jest muzyka, natomiast system który ma spore podbicia, dowala szumami, charczącym tweeterem, albo ma tylko szerokopasmowca niskiej jakości, niestety jest dla mnie nieprzyjemny.
Uwierzcie, że łatwo popaść w paranoję, zmiany w zwrotnicy jeszcze da się wychwycić, ale zdarzało mi się zastanawiać, czy jest lepiej, czy sobie coś wmawiam podczas dłubania w różnych klockach...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez karmer Zobacz postaOsobiście uważam, że to i tak kolumny i pomieszczenie mają największy wpływ na jakość odbioru.
Ja zawsze myślałem że "Twój sprzęt gra tak, jak jego najsłabsze ogniwo".
Skomentuj
-
Podejrzewam, że złe ustawienie kolumn bardziej zepsuje dźwięk, niż ewentualnie poprawnie zaprojektowana końcówka średniej klasy, jeśli nawet dobre kolumny źle się ustawi, to może być nieciekawie.
No i to nie jest do końca tak, bo sprzęt zależy też od preferencji użytkownika, jednemu będzie się podobać, innemu nie, ciężko uogólnić do najsłabszego ogniwa...
Skomentuj
-
Mam diorę WS442, nie wiem co z nią robiłeś, ale to jest mega g**no;-) Śmieszne lm'y zjadają ją bez zająknięcia:-)
p.s. zintegrowana karta dźwiękowa i rozmawiamy o klasach wzmacniaczy i ich wpływie na dźwięk:-)? Ja to mało słuchu nie tracę z rozpaczy jak podłączyłem na chwilę integre w ostatnim czasie:-)
Skomentuj
-
Może z preampem, konturem tak, ale po zostawieniu samej końcówki jest do zniesienia.
Po skończeniu monitorków poszukam czegoś sensownego, na pewno ten WS nie jest gorszej klasy niż te dźwiękówki.
Teraz mam wpięty Technics SU-V65A, pewnie też uznacie to za badziewie, ale mi się całkiem podoba i parametrami był do przodu w porównaniu z krajowymi wzmacniaczami, radzę zerknąć do PDF-a od AN7062, dla mnie przyzwoita sprawa. Według datasheetu nie jest gorszy od LM-a (rozpatrując Technicsa jako całość, moc przy 2x52V też jest większa) oraz niebywałą zaletą jest to, że można samemu zdecydować jakie będą tranzystory końcowe i spora część końcówki, zacząłem projektować PCB, ale jako że Technics działa, to nie chciało mi się go dokończyć.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz postaA źródło czy napęd to już nie?- Mamy źródło w postaci co najmniej odtwarzacza CD (żadne mp3 ani radio internetowe)
- Korzystamy tylko z wyjścia cyfrowego (optycznego lub coaxial)
- Stosujemy zwrotnicę cyfrową
- Korzystamy z przetworników DAC klasy WM8742
- Stosujemy wzmacniacze dostosowane wydajnością do zastosowanych głośników.
To założenia wyjściowe moich dotychczasowych rozważań. Inna droga mnie nie interesuje na dzień dzisiejszy.
Oczywiście im lepszy kwarc we wszystkich powyższych urządzeniach tym lepiej.
Skomentuj
-
Wydawało mi się, że ten Technics jakoś ciepło i mniej ostro brzmi niż WS442, ale ch-ka jest dość płaska, więc albo jest to kwestia zniekształceń harmonicznych, albo sam głupieję i jednak rzeczywiście końcówka jest końcówka i wpływ jest słaby...
No nic, nie wiem czy jest sens jeszcze THD na zintegrowanej mierzyć.
Trzeba otworzyć oczy, bo jak coś nie wychodzi na pomiarach...
Jako ciekawostka subsonic filter i loud którego akurat nie używam, pierwszy wykres to sama karta.
Oba na jednym wykresie.
Z tego tylko widać, że wzmacniacz z przedwzmacniaczem łącznie nie wpływają na cha-kę przenoszenia, czyli trzeba szukać głębiej. (Chociaż widać, że nie podpicowali brzmienia jakimiś dziwnymi podbiciami włączonymi na stałe.)
Czyżby ucho było czulsze niż systemy pomiarowe i nie jestem tego do końca świadomy? Pomiary robię, by nie przerodzić się w audiofila, bo to ślepa droga, wolę być świadomym słuchaczem - uzasadnienie jeśli ktoś nie lubiłby mojego sceptycyzmu.Last edited by ampli; 27.11.2013, 22:13.
Skomentuj
-
Zastanawiałeś się co Ty w ogóle robisz? Mierzysz pasmo przenoszenia wzmacniaczy licząc na to, że znajdziesz w nich różnice? Litości...
Może czas wrócić na pierwszą stronę i przeczytać co kolega Raven napisał?
I tak przy okazji - THD nie zmierzysz swoją kartą ale EMU 0404 by sobie z tym poradziła bardzo dobrze.
Skomentuj
-
No to właśnie napisałem, z tego wynika, że nie jest to jakaś oczywista różnica, którą da się od razu zauważyć (pod tytułem podbicia, bo tego się po preampie spodziewałem), a raczej coś bardziej subtelnego i tu już sobie nie pomierzę byle badziewiem...
Wróciłem, THD w współczesnych konstrukcjach jest na tyle małe, że można je olać, ale powodem mogą być zniekształcenia skrośne zależne od prądu spoczynkowego, (moje wnioski) a jako że większość wzmacniaczy ma podobnie rozwiązany stopień wyjściowy i zazwyczaj regulację prądu spoczynkowego przy pomocy "Vbe multilpier", to też różnic wielkich nie będzie.
W schemacie accu było jakoś inaczej zrobione, jak pozbieram chęci, czas i podzespoły, to może pokombinuję z innymi sposobami.
Skomentuj
-
Kolego idź Ty lepiej słuchać tej swojej hajendowej karty zintegrowanej razem ze swoją nieaudiofilską diorą i nieaudiofilskiego technicsa:-) Próbujesz być najmądrzejszy i najfajniejszy, ale niestety Ci nie wychodzi. Próbujesz nas pouczać i robić za jakiś autorytet... Przynajmniej jest się z czego pośmiać:-)
Skomentuj
-
To jedno, inny przykład - wg. Twojej metody oceniania czy coś może zagrać inaczej (patrzenie na pasmo przenoszenia) gdy zaprojektuję zwrotnicę z innym podziałem przetworników ale z praktycznie takim samym pasmem przenoszenia to nie powinien słyszeć żadnych różnic.
THD też jest pomijalne w dzisiejszych wzmacniaczach :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz postaKolego idź Ty lepiej słuchać tej swojej hajendowej karty zintegrowanej razem ze swoją nieaudiofilską diorą i nieaudiofilskiego technicsa:-) Próbujesz być najmądrzejszy i najfajniejszy, ale niestety Ci nie wychodzi. Próbujesz nas pouczać i robić za jakiś autorytet... Przynajmniej jest się z czego pośmiać:-)
Jaka jest norma na hajend?
Zrobić PCB i polutować na nim hajendowe elementy z trananmi Toshiba albo Sanken to żadna sztuka, ale już wiedzieć czym różni się jedna konstrukcja od drugiej i jak każdy jej składowy element wpływa na efekt końcowy to jest coś.
Kolejnym poziomem umysłu byłoby AS, pewnie też nikt by mi tam nie uwierzył, że taki sam miedziany kabel za x razy więcej nie może inaczej zagrać, ale ślepych testów wystrzegają się jak ognia.
Przykład z cięciem w zwrotnicy słaby, bo tam dochodzi jeszcze zgranie fazowe.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ampli Zobacz postaPrzykład z cięciem w zwrotnicy słaby, bo tam dochodzi jeszcze zgranie fazowe.
Zamieszczone przez ampli Zobacz postaKolejnym poziomem umysłu byłoby AS, pewnie też nikt by mi tam nie uwierzył, że taki sam miedziany kabel za x razy więcej nie może inaczej zagrać, ale ślepych testów wystrzegają się jak ognia.
Skomentuj
Skomentuj