Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Końcówka a voodoo.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

problem z "Hi-endowymi" wzmacniaczami jest taki, że dokładając 1000% do wzmacniacza otrzymujemy tyle co dokładając 10% do ceny głośnika (oczywiście mówię o cenach produkcyjnych - ceny detaliczne u wielu producentów nie są w ogóle powiązane z kosztami produkcji )
    Już średniej klasy wzmacniacz jest na tyle dobry, że drobna zmiana zwrotnicy bądź ustawienia kolumn wnosi dużo więcej niż wymiana na topowy model.
    Każdy element toru audio wnosi coś do dźwięku - trzeba sobie tylko zadać pytanie o jego % wkład...

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
      Już średniej klasy wzmacniacz jest na tyle dobry, że drobna zmiana zwrotnicy bądź ustawienia kolumn wnosi dużo więcej niż wymiana na topowy model.
      Nikt tego nie kwestionuje ale z ciekawości zapytam - jaki to jest średniej jakości wzmacniacz wg. Twojej osoby?

Skomentuj

problem z "Hi-endowymi" wzmacniaczami jest taki, że dokładając 1000% do wzmacniacza otrzymujemy tyle co dokładając 10% do ceny głośnika (oczywiście mówię o cenach produkcyjnych - ceny detaliczne u wielu producentów nie są w ogóle powiązane z kosztami produkcji )
        Każdy element toru audio wnosi coś do dźwięku - trzeba sobie tylko zadać pytanie o jego % wkład...
        I to pisałem już od początku, choć fanatycy próbują mnie zlinczować...

Zapewne smutno by było, kiedy nie rozróżniliby wzmacniacz x od wzmacniacza y po brzmieniu, bo ja pewnie nie dałbym rady. Pytanie kto jest na prawdę "złotouchy", a kto tylko tak myśli?...

Skomentuj

Ampli, mam cos dla Ciebie. Tutaj sie odnajdziesz http://xyzpawel.blogspot.com/

Skomentuj

ampli, daj sobie na wstrzymanie. Wszyscy się ciesza że masz Diore. Graj sobie na niej do końca świata. Super! Ale nie szerz herezji!
            marcinsywala.pl
            Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
              Nie mam zamiaru bezmyślnie kopiować drogich końcówek
              A kto bezmyślnie kopiuje?
              Ja czy inny kolega kopiuje lub składa bo lubi się w to bawić, eksperymentować itd
              Kto ci każe robić od razu monobloki m-6000?
              Wystarczy bg1 Borysa czy inny forumowy wzmacniacz.

Zrobić PCB i polutować na nim hajendowe elementy z trananmi Toshiba albo Sanken to żadna sztuka
              Chcesz to lutuj kondensatory "no name" i tranzystory od mietka z garażu ale puźniej nie płacz że wszystkim działa a tobie nie lub po kilku miesiącach z kondensatorów masz "beczki".
              Ja nie jestem fanem bg (czyt: black gate) i tym podobnych bo dla mnie to jest głupota, ale nie kupie też czegoś za co nie jestem pewny.
              Wzmacniacz ma grać u mnie a jeżeli zechce go sprzedać to u drugiego kolegi jak najdłużej.
              I nie ma sensu oszczędzać parę groszy bo to się na pewno zemści.
              A skoro mam kaprys wydać na rezystor 40gr zamiast 10gr to chyba moja sprawa?

Skomentuj

Jak już o elementach - tranzystory stosowane niegdyś w przemyśle oraz starsze kondensatory jakościowo i wytrzymałościowo są bardzo dobre.

Rezystory - lepiej kupić w większych ilościach np w TME, szczególnie 5W, bo w sklepach czysto detalicznych jest spory narzut, podobnie z tranzystorami średniej i małej mocy.

Jak widać jest kilku innych użytkowników, którym już nie chce się więcej, myślę że post Sound Wave powiedział w temacie bardzo dużo, a reszcie widocznie się nudzi.

No i może przypomnę, że system audio jest dla odbiorcy i mu ma się podobać, nie bez powodu ludzie kupują/robią lampowce, które na papierze mają gorsze parametry, ale ładnie grają.

Jak ktoś chce wierności niech kupi identyczne monitory studyjne jak realizatorzy danego nagrania, wybuduje identyczne pomieszczenie, itd...

Skomentuj

Skończ już pieprzyć, ile można słuchać wywodów od gościa który gówno słyszał bo jego jedyny wzmacniacz to Diora lub Technics a kolumny pewnie na STX'ach lub Tonsilach a jest pierwszy do pier... pisania.

Z całym szacunkiem do kolegi kamer który jako jedna z dwóch osób negujących wpływ wzmacniacza na brzmienie w tym temacie jest w stanie przyjąć pewne założenia, że akurat może coś być na rzeczy.

Skomentuj

Zamieszczone przez http://xyzpawel.blogspot.com/
                    Ciekawym fenomenem są audiofile umiarkowani, uważający się za rozsądnych i kierujących rozumem w swoich działaniach. Trzeba przyznać, że często tak właśnie robią. Gorzej, gdy dyskusja schodzi na „granie” odtwarzaczy CD i wzmacniaczy… wtedy nagle włącza się u nich tryb wiary, przełączają się w tryb „zombie” i beż żadnej żenady sięgają do argumentów swoich przeciwników: przecież to oczywiste, że się różnią, bo to przecież słychać :) Swoim postępowaniem przypominają mi tak zwanych postępowych katolików, często inteligentnych i wykształconych ludzi, którzy bez mrugnięcia okiem piszą banialuki, gdy piszą o wierze i bogu, jak gdyby to były realne byty (jak ktoś jest oburzony, to niech przedstawi dowody na jego istnienie, chętnie się oddam w ręce dobrego i wszechmogącego boga :)
                    To by było na tyle.

Skomentuj

Ampli - zaczynasz się gubić lub nie czytasz tego co wcześniej piszesz.
                      Usiądź na fotelu czy kanapie, zapuść ten wynalazek i uspokuj się :-) a najlepiej już nic nie pisz.

Skomentuj

ampli, nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Jesteś ślepy, zapatrzony w swoją tezę, która jest tak naprawdę czysto teoretyczna. "Bawisz" się jakimiś szajsowatymi wzmacniaczami. Raven1985 tłumaczył z czego mogą wynikać różnice, SoundWave też napisał, że wpływ jest choć % mniejszy niż wnoszą same głośniki czego nikt nie kwestionuje. Ty jednak prawie na końcu wrzucasz cytat z jakiegoś bloga, który brnie już w totalną skrajność:-) Twoja niekonsekwencja jest porażająca bo parę postów wyżej trochę inaczej Cie odbierałem, choć to nie znaczy, że lepiej:-) Rozumiem, że kwestie finansowe wymuszają na Tobie "zabawę" tym co masz, próbujesz się jakoś pocieszyć tą swoją tezą? Rozumiem gdybyś się osłuchał ogólnie, posłuchał wzmacniaczy do których w tym momencie "pijesz" i wtedy twierdził, że nie słyszysz różnicy. Stawiało by Cie to w nieco lepszej pozycji. Choć znów należy kolego ignorancie wrócić do tezy, że Twój sprzęt jest wart tyle co jego najsłabsze ogniwo.. Panie zintegrowany. Ignorujesz kwestie, że cały tor jest ważny i nie piszę tu o przewodach, czy kondensatorach itd. Jak daje lepsze to ze względu na trwałość bo dla mnie to nie "gra". Polemika z Tobą robi się straszliwie żałosna i przykra, a najgorsze jest to, że ktoś niedoświadczony przyjdzie przeczyta te Twoje autorytatywne wywody i potraktuje Cie może jako autorytet, choć dla mnie to jesteś anty. Próbujesz być mądry, ale Twoje teorie nijak się mają z praktyką, czego nawet nie zweryfikowałeś i szerzysz herezje. Uspokój się i zachowaj swoje pseudo tezy dla sb, przyjdź porozmawiać jak się trochę osłuchasz i wymienisz istotniejsze części toru...

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                          Skończ już pieprzyć, ile można słuchać wywodów od gościa który gówno słyszał bo jego jedyny wzmacniacz to Diora lub Technics a kolumny pewnie na STX'ach lub Tonsilach a jest pierwszy do pier... pisania.
                          UWAGI MODERATORA
                          Panowie ale nie schodźmy do poziomu AS .

To by było na tyle.
                          Much has been written about the sound of amplifiers in the Hi-Fi Press. Amplifiers can sound different due to non-linear distortion which generates new spectral components. The typical total harmonic distortion specification is merely a guide post and not a complete measure of amplifier distortion. THD should be below 0.1%, as a starting point, for amplifiers not to sound different from each other. More important is the distortion at low output power levels, below 2 W, where an amplifier spends most of its time during music reproduction, unless it is for Hard Rock. The crossover distortion of Class A/B amplifiers is impulsive in nature. It is very broadband and easily overlooked in the noise floor of the amplifier output spectrum. It registers low in a THD measurement, but the spectral components add in the time domain. They are responsible for much of the "solid-state sound". Class A amplifiers do not suffer from this inherent problem, but a well designed Class A/B can match their performance in practice.
                          Amplifiers can also sound different when their relatively high output impedance, or low damping factor, interacts with the combined loudspeaker and speaker cable load impedance to cause a frequency dependent drive signal at the speaker terminals. This is very much an issue with tube power amplifiers and passive crossover networks. The ORION drivers present a simple load to their amplifiers, which are essentially driving the voice coils directly. No inductors or capacitors are in the signal path. Even tube amplifiers could drive the tweeter and midrange, but the woofer presents too difficult a load to their transformer output.
                          http://www.linkwitzlab.com/orion-faq.htm

Siegfried Linkwitz

http://jipihorn.free.fr/Documents/Di...linterview.pdf

Bob Cordell

Jakoś PawełXYZ nie używa byle jakiego ampa diory tylko taki :
                          http://www.ati-amp.com/AT6012.php

Pełna zgoda i jeśli ktoś oczekuje jakiś kosmicznych zmian to się rozczaruje .
                          Często różnicy po prostu nie ma i nie ma w tym żądnych czarów .

Nie mam zamiaru bezmyślnie kopiować drogich końcówek,
                          Ale nie musisz kupować bo za kilka stów możesz sobie robić wzmacniacz którego nie usłyszysz
                          Nie musi być to kosmicznie drogie Acu .
                          Najdroższa w końcówce jest moc . Jak masz małe pomieszczenie i monitory to nie potrzeba setek watów .
                          Jest kilka spr. projektów . Nie są to układy łatwe w uruchomieniu i wymagana jest spora wiedza .
                          Ale taka jest tego cena ...
                          przykładowe :
                          http://www.linearaudio.nl/linearaudi...ndfl%20amp.pdf
                          http://www.epanorama.net/sff/Audio/C...0Amplifier.pdf

http://www.cordellaudio.com/papers/MOSFET_Power_Amp.pdf

Ale najpierw zrób porządne kolumny dopiero zawracaj sobie głowę resztą .

---------- Post dodany o 11:09 ---------- Poprzedni post o 11:06 ----------

Nie na temat...
                          Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Ampli, mam cos dla Ciebie. Tutaj sie odnajdziesz http://xyzpawel.blogspot.com/
                          Co jak co ale jego ostatni wpis jest mistrzowski

Skomentuj

Wolę zainwestować najpierw w to co da się łatwo usłyszeć - zestaw głośnikowy.

Swoją drogą to też byłaby ciekawa sprawa, tylko zmienić regulację prądu spoczynkowego http://obrazki.elektroda.net/28_1154360238.jpg

40zł/kanał byłoby fajną ceną (liczyłem dla jakiejś podobnej końcówki), a może się w tych granicach udać, do tego choćby współczesne tranzystory...

Załóżmy, że za jakiś czas skończę monitory w granicach 300zł (mam nadzieję, że vintageowe tweeterki Seas z allegro będą sprawne) i co mi wtedy da wzmacniacza za 3-30k?...
                            Według mnie byłoby to przerostem formy nad treścią, moje zdanie o kablach itd znacie, choć nie przeczę, że w pewnych zastosowaniach mogą mieć spore znaczenie, ale to specyficzne zastosowania jak wzmacniacze gitarowe, gdzie pojemność kabla ma wpływ na dźwięk dzięki sporej impedancji wyjściowej przetworników, dla gitarzystów lampy i dźwięk przesterowany są istotnym elementem, ale to nie to samo co jak największa wierność, wręcz coś zupełnie innego.

Panowie się śmieją z Technicsa, ale jakbym napisał, że pisze na nim jakaś inna firma, albo jest to wzmacniacz na LM-ie, to zaraz byłaby inna rozmowa. Zobaczył ktoś datasheeta od AN7062?
                            To nie jest jakiś badziewny drajwerek, dość złożona sprawa, nie pamiętam dokładnie co tam przeglądałem ale były stosowane w Marantzach i chyba też w Onkyo. Rotel za to miał schematy niewiele bardziej skomplikowane niż Diora (źródło prądowe zamiast bootstrapa po dodatniej stronie i inne źródło prądowe dla pary różnicowej), a jednak ma swoich zwolenników, którzy też potrafili walczyć, mam na myśli RA820 i podobne, dla mnie był ok, choć po zabawie zmieniłbym PCB dla większej stabilności.

---------- Post dodany o 11:24 ---------- Poprzedni post o 11:21 ----------

Nie na temat...
                            Wywody Pawła przypadły mi do gustu.

W wolnej chwili przejrzę te schematy.

Skomentuj

Załóżmy, że za jakiś czas skończę monitory w granicach 300zł (mam nadzieję, że vintageowe tweeterki Seas z allegro będą sprawne) i co mi wtedy da wzmacniacza za 3-30k?...
                              Nic Ci nie da bo lepiej mieć kolumny za 3k i wzmacniacz za 300zł a nie na odwrót. Co nie znaczy że kolumny za 300zł, szczególnie jak da się za to zrobić coś fajnego na używanych markowych głośnikach kupionych za 1/3 ceny, nie zagrają lepiej na drogim wzmacniaczu. Oczywiście zagrają. Po prostu robienie takiego zestawu jest bez sensu bo w sumie kosztów np te 3300zł można zrobić dużo lepszy zestaw kolumny + wzmacniacz.

Tylko nie buduj teorii że skoro do tych kolumn lepszy wzmak nic nie da to lepsze wzmaki nic nie dają w ogóle. Bo jest to teoria błędna u samych podstaw. Przy dobrych kolumnach słychać różnicę między dobrymi wzmacniaczami a co dopiero pomiędzy jakimś słabym a dobrym.

Skomentuj

Rafałku, sam podpadasz pod wywody kolegi ponieważ jak to kiedyś napisałeś:

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                Ale pewnie mało was obchodzą parametry a najbardziej ciekawi...
                                Brzmienie:
                                Dla osób korzystający z tradycyjnego wzmacniacza może to być szok poznawczy
                                Alexander zwraca uwagę na specyficzne brzmienia basu, ja też to zauważyłem.
                                W wysokich tanach nie ma nawet najmniejszego śladu ostrości - i to jest tak bardzo prze zemnie pożądana cecha dla której warto się pomęczyć
                                Resztę ocenicie sami jak ... sobie zbudujecie :P
                                A dokładnie o to nam "fanatykom" się rozchodzi, sam jako niezwykle dobry elektronik wiesz to dobrze i sam znasz różnice na pewno nie wynikające z pasma przenoszenia wzmacniacza :)
                                Last edited by .3lite; 28.11.2013, 12:31.

Skomentuj

Wkurza mnie to, że co by to nie było będzie "be", bo nie jest accu albo LM, kto powiedział, że to jedyne dobre konstrukcje?

W tym temacie nawet przywołałem kilka, to nikt nie zwrócił na nie uwagi, dobra z Unitry się możecie śmiać, bo to dość stara konstrukcja i może nie każdemu odpowiada, ale reszta już jest bardziej rozbudowana.

Załóżmy, że brzmienie Technicsa bardziej podoba mi się dzięki mniejszemu THD niż w Diorze, bo chyba tam napisali 0.003%. Wychodzi na to, że puki co nie wykorzystuję walorów nawet tego posiadając monitorki na ARN-ach...

Porównanie--> za 1k robię kolumny na (tańszych) Usherach, albo wydaję tyle na wzmacniacz i napędzam nim dalej ARNy. Jak myślicie co da skok jakości zauważalny od razu?

Nie na temat...

Każdy ma inny gust i może inaczej postrzegać dobre brzmienie, w wielkim uproszczeniu słucham starego Hard Rocka, jak wiadomo brzmienie samo z siebie jest ostre, do tego są to nagrania z lat, kiedy prawdopodobnie w studio mieli gorsze tory audio niż Wy w swoich domach. Jaka wtedy przyjdzie korzyść z droższych wzmacniaczy?

Skomentuj

Nie umiesz czytać, tak myślę przynajmniej ja.

Skomentuj

Wkurza mnie to, że co by to nie było będzie "be", bo nie jest accu albo LM, kto powiedział, że to jedyne dobre konstrukcje?
                                      A mnie wkurza, że pieprzysz trzy po trzy

Apeluje do ciebie ampli, daj sobie na wstrzymanie.

Jaka wtedy przyjdzie korzyść
                                      Taka, że nie będziesz ludzi wkurzał swoimi herezjami!
                                      marcinsywala.pl
                                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Jako autor tematu chciałem się dowiedzieć w jakim stopniu jest wpływ, niestety wielu nie jest w stanie podjąć rzeczowej dyskusji, można to podsumować "brzmi lepiej, bo tak", prawie nikt nie pofatygował się napisać czemu jednak jakieś różnice są, podziękowania dla tych, którzy napisali coś więcej, widocznie dla reszty nie istotne jest czemu różnica może występować, jak na przetwarzanie sygnału wpływają konkretne rozwiązania układowe, jak dobierać elementy w konkretnych przypadkach. Ok już poznałem wasze zdanie, to wam się podoba i tyle, jak macie coś do powiedzenia o rozwiązaniach, pod tytułem co lepsze, jakie wady i zalety mają konkretne końcówki, to bardzo chętnie posłucham, za taki obrażający spam serdecznie dziękuję.

Zamknąłbym ten temat, bo zrobił się z tego flame, no ale tu chyba nie ma takiej opcji...

Skomentuj

Porównanie--> za 1k robię kolumny na (tańszych) Usherach, albo wydaję tyle na wzmacniacz i napędzam nim dalej ARNy. Jak myślicie co da skok jakości zauważalny od razu?
                                          Moim zdaniem wzmacniacz jest równie ważny co kolumny, słuchałem w życiu już wielu zestawień, i nawet bdb wzmacniacz nie uratuje słabych kolumn i odwrotnie.

Daj tym ARNom dobrą wysokotonówkę i zainwestuj w naprawdę dobry wzmacniacz, zagra to o kilka klas lepiej niż Technics podłączony nawet pod FX-300.
                                          Oczywiście wszędzie podstawą jest dobre źródło, ja w komputerze mam ALC-892 i dzieli ten układ przepaść pomiędzy Sony CDP-970.
                                          Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Czaruję...
                                          X