Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

U mnie obudowa jest całkowicie odizolowana od elektroniki. Miałem łączyć , ale skoro wszystko gra jak należy to zrezygnowałem. Przynajmniej na razie bo będę jeszcze zaglądał do środka w celu zamontowania selektora źródeł.

Skomentuj

Prowadzenie masy zmieniałem już kilkukrotnie i wprowadzane zmiany nie dawały absolutnie żadnego efektu, obecnie jeden wzmacniacz przechodzi kompletny tuning czyli tam gdzie uważamy, że trzeba dać odsprzęgające to tam je dajemy wcześniej dostał takie na prostowniku i to pomogło wyciszyć brzęczenie ale tylko gdy nic pod RCA nie jest podłączone. Jak podłącze kable RCA i jakieś urządzenie np. CD czy PRE to brzęczenie powraca na poprzedni poziom.

Skomentuj

Nie obraż się, ale problemu szukaj u siebie. Cos źle połączyłeś i tyle. płytki nie dają tego efektu. Przeczytałem kiedys cały ten wątek i nikt nie pisał nic o jakims dzwonieniu i pierdzeniu. Jedyny problem poruszany w tym watku to był cichy brum słyszalny w głosnikach jednak podczas słuchania muzyki wszystko było ok. Popełniasz jakiś błąd w połączeniach kablowych i tyle. Nie twierdzisz chyba że wszystkie płytki są wadliwe zresztą jak napisałeś kazda od kogoś innego. Płytki pozostaw w spokoju i szukaj problemu w tym co ty zrobiłeś . Jeśli łączysz wszystko dokładnie tak jak opisano to w tym watku to nie ma prawa nic zlego się dziać bo nikt nie miał takiego efektu. Poza tym nie podajesz żadnych napięć jakie panują w kluczowych miejscach połączeń, jaki zastosowałes transformator ( transformatory) itp. Ba nie wiadomo nawet jak wszystko połaczyłeś.

Skomentuj

Kolego napisałem, że pierwszego kupiłem gotowego (zamówienie grupowe), trafo Chyba Noratel 630w z Chińskim sofstartem bez protectora i bez zabezpieczeń i po PIERWSZYM włączeniu dzwonił oczywiście bez muzyki lub jak kto woli w przerwach między muzyką na co zwróciłem od razu uwagę. Ja go nie dotykałem. Masa wejściowa sygnału podłączona była do środka masy w zasilaczu. Po dodaniu protectora i zabezpieczeń nic się nie zmieniło więc przeniosłem masę tak jak napisał "dźwiedziu" z wejścia RCA od razu do masy obudowy (obudowa połaczona z masą środka zasilacza) plus inne lepsze przewody sygnału wejściowego (ekranowana Melodika) i nic się nie zmieniło i tak jest do dziś w nim.
          Kolejne dwa składają się CAŁKOWICIE Z GRUPÓWKI (elementy, trafa, kondy, wszystko) jedne płytki składał kolega dźwiedziu a drugi komplet ja obydwa DZWONIĄ tak samo jedynie co pomogło to dałem odsprzęgające na PROSTOWNIKU i dzwonienie mocno ucichło ale tylko gdy nie jest podawany sygnał wejściowy.

Skomentuj

Nie zmienia to faktu że dzwoni tylko u ciebie.

Skomentuj

Kolego @saszacom....jakby Ci tu delikatnie powiedzieć:
              choćbyś użył nawet platynowych kabli moczonych w ciekłym azocie to przy takiej pętli masy jaką tu ewidentnie zrobiłeś-brum będzie zawsze !
              Wypnij msę przy rca i gdzie tam jeszcze masz ...a najlepiej przejrzyj wątek,bo o ile pamiętam to są tam schematy połączeń mas przy 450

Skomentuj

Kolego @freedi dzięki za rady, jak ktoś nie przeczytał ze zrozumieniem to proszę aby się nie wypowiadał, napisałem cytuję "Masa wejściowa sygnału podłączona była do środka masy w zasilaczu. Po dodaniu protectora i zabezpieczeń nic się nie zmieniło więc przeniosłem masę tak jak napisał "dźwiedziu" z wejścia RCA od razu do masy obudowy (obudowa połączona z masą środka zasilacza)"
                Last edited by saszacom; 22.03.2019, 22:32.

Skomentuj

Się kolega nie spina tylko da se pomóc,bo przyczyna tego gdzieś jest i najczęściej wiadomo gdzie
                  A protektor i inne pierdoły poza samą końcówką nie mają tu akurat nic do rzeczy ...
                  Trza próbować różnych sposobów i połączeń....
                  Jak masz to zrobione na samej płytce końcówki?Wrzuć schemat kak to wygląda,bo z tego co kojarzę jest tam jakiś jedwn myk,połączenie...dźwiedziu to właśnie rozrysowywał,jak znajdę chwilę to pokażę.
                  pozdro i bez emocji
                  elektronika uczy pokory :)

Skomentuj

Witam,

Czy jest możliwość kupna końcówek mocy e-450(Lub innego kolna)? Jestem zainteresowany kompletem stereo.

Skomentuj

"freedi" ok. Jednego mam kompletnie rozebranego aby na nim poćwiczyć z kablami i odsprzęganiem oraz oczywiście masą.

Skomentuj

a czy kolega saszacom czytał ten post, na płytkach min brakuje kondensatorów 100nF C6 i C7.

Skomentuj

Czy to te przy d1, d2?

Skomentuj

Tak kolego "jaman7" czytałem i o prowadzeniu masy też, zwieranie sygnału wejściowego do masy nic nie daje dalej dzwoni więc chyba to jest w zasilaniu? Potwierdza to chyba to iż założone odsprzęgające na prostowniku pomogły. Obecnie zakładam takie od spodu płytki w newralgicznych miejscach (duże kondensatory, operacyjne - tam jeden jest no ale na dwa opki i to odsunięty daleko) oraz zostanie przerobione zasilanie pomocnicze aby nie biegło zmienne do płytki, czyli dodatkowy prostownik i takie tam jeszcze z kablami i zobaczymy po odpaleniu.
                            Last edited by saszacom; 28.03.2019, 20:54.

Skomentuj

Zamieszczone przez saszacom Zobacz posta
                              Tak kolego "jaman7" czytałem i o prowadzeniu masy też, zwieranie sygnału wejściowego do masy nic nie daje dalej dzwoni więc chyba to jest w zasilaniu? Potwierdza to chyba to iż założone odsprzęgające na prostowniku pomogły. Obecnie zakładam takie od spodu płytki w newralgicznych miejscach (duże kondensatory, operacyjne - tam jeden jest no ale na dwa opki i to odsunięty daleko) oraz zostanie przerobione zasilanie pomocnicze aby nie biegło zmienne do płytki, czyli dodatkowy prostownik i takie tam jeszcze z kablami i zobaczymy po odpaleniu.
                              możesz zrobić test bez zasilania pomocniczego, wzmacniacz normalnie ruszy, jeśli te efekty ustaną to znaczy że jest brak kondensatorów C6 i C7.
                              Last edited by jaman7; 29.03.2019, 16:25.

Skomentuj

Kondensatory C6 i C7 są we wszystkich trzech sztukach zamontowane ale ok. sprawdzę bez pomocniczego i zobaczę co będzie, dzięki.

Skomentuj

Witam,panowie proszę o pomoc, do kogo mógłbym się odezwać w sprawie e450.Mam taki problem ze mam "zjedzone "niskie częstotliwość ,basu prawie niema...Pozdrawiam.

Skomentuj

Wklejam zdjęcia

Skomentuj

Wklejam zdjęcia

Skomentuj

Panowie potrzebuję waszej porady.
                                        Zachorowałem na ten wzmacniacz i trafiłem sztukę na sprzedaż.
                                        Jest inaczej ułożona i zastanawiam sie nad różnicą w pojemności zastosowanych kondensatorów które są w narożnikach po stronie tranzystorów.
                                        Trafo jest w nim podobno od Jaskoniowca, kondy mają 33000uF
                                        Proszę o szybką podpowiedź czy warto go kupić?

Last edited by Limbaden; 22.04.2019, 00:26.

Skomentuj

Moim zdaniem radiatory są na 100% za małe. Jak uruchamiałem swojego to stał na desce i radiatory testowe były o połowę większe i czuć było że są mimo to za małe. Do cichutkiego grania wystarczą.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X