Jak najbardziej. Myślę, że fajnie zagra :) Chociaż jakbyś mógł tanio wyrwać 227ESD, to polecam.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Tanie cd vintage
Collapse
X
-
Nie zgadzam się z tym :P Przynajmniej jeśli chodzi o 227ESD w wersji z czterema przetwornikami, ponieważ była jeszcze jakaś inna wersja.
W 227ESD pracują dwie kostki TDA1541A R1 (jest to kostka stereo, więc 2x DAC). Kostki pracują równolegle dla każdego kanału, każdy kanał idzie na dwa DAC'i (każdy z osobnej kości, naprzemiennie) i potem prądy są sumowane.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz postax7es? ze 2k trzeba liczyc. Ceny sa dobre tylko zawsze jest obawa o laser, tyle ze one z dnia na dzien nie padaja wiec jak kupujemy z pewnego zrodla to mozna brac.
Miałem taki przypadek i z tego co mi wiadomo nie był odosobniony
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaNo to lecisz. Byle by tylko nic związanego z lampami lub NOS :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kolmen Zobacz postaLamp nigdy nie polecam , natomiast NOS w przypadku PCM56 daje bardzo dobre efekty
Problem jest taki, że jak jest nadpróbkowanie, to taki filtr gładzikowy jest banalnie prosty i daje odpowiednie efekty. Bez nadpróbkowania nie da się zaprojektować prostego filtru, który mógłby wyciąć częstotliwości ponad akustyczne powyżej tych 22 kHz, gdzie do tych 22 kHz nie miałby spadku, a przy 44 miałby spadek kilkunastu decybeli w celu odpowiedniego wygładzenia przebiegu.
Jakiś czas temu myślałem jak połączyć te dwa światy, tj. NOS i OS, co mi wyszło? A no właśnie interpolacja liniowa, która podniosłaby częstotliwość bez wpływu na dźwięk względem NOS. Taki filtr da się zaprojektować w FPGA i właściwie już coś podobnego zrobiłem, ale na razie tylko 2x OS w celach edukacyjnych - na razie muszę dokończyć podstawy projektu (inne założenia są, nie myślałem, że jeszcze filtr interpolacyjny do tego dodam) i potem zastanowię się nad resztą.Last edited by .3lite; 28.01.2016, 16:08.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kolmen Zobacz postaMylisz się , padają dosłownie w chwili
Miałem taki przypadek i z tego co mi wiadomo nie był odosobnionySansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
youtube.com/user/Mr1Raziel
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaNiestety NOS dla małych częstotliwości próbkowania (w tym wypadku 44,1 kHz) to głupota i już tłumaczę dlaczego. Nadpróbkowanie jest wymagane w celu prostego filtrowania analogowego na wyjściu DAC (filtr gładzikowy). Bez tego filtru (a w NOS go usuwasz, ponieważ nie da żadnych efektów) wyjście DAC wygląda jak drabinka i jest to bardzo niebezpieczne dla wzmacniacza i naszych kolumn.
Gram codziennie w pracy używając NOS DACa na PCM56 projektu Molibdena od kilku lat
Nie gryzie , nie kopie i nie ryczy a wręcz przeciwnie , gra naprawdę przyjemnie i z klasą
Prawdę mówiąc zastąpił pewnego Soniaka wymienionego wyżej i moim zdaniem radzi sobie z dźwiękiem znacznie lepiej :)
Ale to pewnie dlatego że do słuchania używam uszu i nigdy nie widziałem żadnych wykresówLast edited by kolmen; 28.01.2016, 14:56.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kolmen Zobacz postaW jakim sensie niebezpieczne
Masz swój system i jak tak preferujesz, to nic mi do tego. Po prostu tłumaczę jak powinno się robić poprawnie, a potem dopiero trzeba myśleć o dźwięku. Ja bym czegoś takiego nie podłączał pod swój wzmacniacz i kolumny.Last edited by .3lite; 28.01.2016, 16:10.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaW takim, że wzmacniacz może się wzbudzić
Drabinkowy DAC ma charakterystykę kształtu sin(x)/x więc pierwszy alias jest tłumiony chyba tylko o 3dB a filtry na wejściu wzmacniaczy zwykle są dużo wyżej .
No i taki dac ma stłumione pasmo już przed 20k.
Jak to wygląda można sobie zobaczyć :
http://www.stereophile.com/content/a...r-measurements
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaPrzede wszystkim to wzmacniacze są mocno nieliniowe powyżej 20kHz, a z takiego daca dostaną niemal tyle samo sygnału na w.cz. co mają w paśmie roboczym .
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaZniekształcenia IMD będą wracać od tego w.cz. w pasmo audio .
Pierwszy alias jest prawie na tym samym poziomie, ale reszta jest już w miarę tłumiona.
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaDrabinkowy DAC ma charakterystykę kształtu sin(x)/x więc pierwszy alias jest tłumiony chyba tylko o 3dB a filtry na wejściu wzmacniaczy zwykle są dużo wyżej .
Pierwszy ultrasoniczny alias z wyższej częstotliwości (powiedzmy 20 kHz i próbkowanie 44,1 kHz, co da nam alias na 24,1 kHz jeśli dobrze liczę) pójdzie na tweeter. A jako, że ma praktycznie taką samą amplitudę co główna częstotliwość, to nie będzie śmiesznie. Jeszcze lepiej wyjdzie z aliasem od próbkowania 48 kHz :)
Pomijam tutaj IMD aliasów wracających do pasma audio. Może kogoś to jara, nie wnikam :)
Dzięki Raven.
Jeszcze jakbyś mógł - co myślisz o interpolacji liniowej w prostym filtrze cyfrowym?Last edited by .3lite; 28.01.2016, 19:25.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaW takim, że wzmacniacz może się wzbudzić i rozwalić kolumny razem ze sobą. Zależy to oczywiście od jego konstrukcji i jak dobrze jest zbudowany. Możliwe jest też, że częstotliwości próbkowania przejdą na tweeter (zależy od wzmacniacza i jakie ma pasmo graniczne). Generalnie na wyjściu masz pełno syfu wysokoczęstotliwościowego, którego w ogóle nie filtrujesz.
Masz swój system i jak tak preferujesz, to nic mi do tego. Po prostu tłumaczę jak powinno się robić poprawnie, a potem dopiero trzeba myśleć o dźwięku. Ja bym czegoś takiego nie podłączał pod swój wzmacniacz i kolumny.
Nigdy nic nie wybuchło :)
Dobrze , że nie oglądam wykresów :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kolmen Zobacz postaDobrze , że nie oglądam wykresówAsustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kolmen Zobacz postaMiałem podpinane różne wzmacniacze , fabryczne i tworzone
Nigdy nic nie wybuchło
Dobrze , że nie oglądam wykresów
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaDobrze być ignorantem technicznym, przynajmniej nie wie się o ryzyku stosowanie pewnych rzeczy
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postawięc pierwszy alias jest tłumiony chyba tylko o 3dB a filtry na wejściu wzmacniaczy zwykle są dużo wyżej .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaDobrze być ignorantem technicznym, przynajmniej nie wie się o ryzyku stosowanie pewnych rzeczy :)
Przyjmując twój punkt widzenia każdy kto próbuje wyobrazić sobie granie analizując wykresy jet totalnym ignorantem muzycznym :lol:
Ja natomiast ignoruję tylko wykresy i analizę dlaczego tak gra i skupiając się na słuchaniu :)
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaOby tak zostało :)
To jest życie :)
I że nic nie wybuchnie :)
Zamieszczone przez .3liteZobaczmy jeszcze raz na obrazek, który pokazałeś, ponieważ mnie to nurtuje :) Pomińmy IMD w paśmie audio. Tam wejściowa częstotliwość to 19,1 kHz, czyli powstaje alias na 25 kHz (ponieważ mamy próbkowanie 44,1 kHz) o amplitudzie praktycznie takiej samej (!) jak częstotliwość wejściowa i tego aliasu nie da się pozbyć. Idzie na tweeter. Pytanie brzmi - co się stanie z aliasami między 60 a 70k? Przecież one są tylko o lekko ponad 10 dB wytłumione względem częstotliwości wejściowej. Jak wzmacniacz sobie z tym poradzi?
Prawidłowo zaprojektowany wzmacniacz bez problemu sobie z tym radzi
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kolmen Zobacz postaPrawidłowo zaprojektowany wzmacniacz bez problemu sobie z tym radzi
Jak nie wytnie, to pójdzie to na głośniki. Aliasu 25 kHz na pewno nie wytnie i pójdzie na głośniki z prawie taką samą amplitudą co wejściowa częstotliwość.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaAkurat sam wzmacniacz sobie poradzi, ale chodzi o filtr wejściowy, który powinien ten syf wyciąć.
Jak nie wytnie, to pójdzie to na głośniki. Aliasu 25 kHz na pewno nie wytnie i pójdzie na głośniki z prawie taką samą amplitudą co wejściowa częstotliwość.
Brzmi to tak samo jak dowodzeniu wyższość Wielkanocy na świętami Bożego Narodzenia :)
Z tego co mi wiadomo według projektu Molibdena powstała przynajmniej setka NOS DAC
Używało go przynajmniej setki osób i żadna nie miała jakichkolwiek problemów :)
Skomentuj
Skomentuj