Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz na bipolarach około 500W do subwofera (zamiast Holtona)

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zmierzyłeś to jakoś ?

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
      ????
      Zerknij w noty katalogowe to zobaczysz do jakich napięć zasilających które tranzystory. W BG7 nie ma problemu bo wszystkie wytrzymają , inna sprawa wytrzymałościowy mocowa.
      [/url]
      Chyba się nie zrozumieliśmy, ja nie piszę o napięciu kolektor-emiter, symulowałem ten wzmacniacz, faktem jest że nie miałem takich tranzystorów końcowych co na schemacie, ale przy zasilaniu +/-80V i obciążeniu 4R wychodzi 44V RMS co daje w przybliżeniu 480W. Powtarzam to tylko symulacja.

EDIT: Program to SIMetrix
      Last edited by dario67; 06.03.2015, 12:42.

Skomentuj

To się źle wyraziłeś .
        Symulacja pewnie multisim . Akurat tego nie symulowałem.
        Last edited by toopcool; 06.03.2015, 12:28.

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
          myślę ze te dxy nawet nie startują do forumowych konstrukcji..
          słuchałeś dxa?
          zresztą piszemy tu o wzmaku typowo pod suba...

Skomentuj

Zamieszczone przez 1grzecho Zobacz posta
            zresztą piszemy tu o wzmaku typowo pod suba...
            A czy wzmacniacz do suba nie powinien grać co najmniej dobrze ?
            Bass to dla wzmacniacza spore obciążenie i nie powinno się powierzać odtwarzanie tego zakresu byle jakiemu wzmacniaczowi jeśli głośnik jest nieprzeciętny.
            Nie odnosi się to do DX .

Skomentuj

Chodzi chyba o to ze do suba nie musi miec pasma 100kHz, SR 100V/us, zniekształceń 0,0001% itp

Skomentuj

Zależy czego oczekujesz, myślę ze te dxy nawet nie startują do forumowych konstrukcji. Dla początkujących jest to fajna sprawa, kupujesz kit, lutujesz, uruchamiasz i działa.
                Na elektrodzie http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2679963-30.html to nawet chwalą ten wzmacniacz, to chyba nie jest taki zły.

Skomentuj

No nie wiem czy elektroda to taki autorytet w audio...

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
                    No nie wiem czy elektroda to taki autorytet w audio...
                    Heh ale chyba lepsze niz AS - chociaz zalezy pod jakim względem :)

Skomentuj

Tyle ze na elektrodzie chwalą praktycznie każdy wzmacniacz diy. Ten co wyslales ma ciekawy zasilacz, nic po za tym. Znowu na AS ludzie potrafią kupować złote bezpieczniki :)

Zresztą, o czym my piszemy. Żeby usłyszeć różnice dobrego a słabego wzmacniacza trzeba słyszeć oba. Jak kupisz dxa, to będziesz chwalił, bo będzie grał lepiej od chińczyka karaoke..

Wniosek wyciagnij sam, trochę racji ma brencik jeśli chodzi o parametry.. Nie ma sensu kupować wzmacniacza do suba który jest dobry na całym paśmie..

Skomentuj

Nie ma sensu kupować wzmacniacza do suba który jest dobry na całym paśmie..
                        Ale akurat wzmacniacz zły i dobry kosztują tyle samo... mogą być zbudowane nawet na takich samych elementach.

Skomentuj

BG7 moze pracowac z bardzo wysokim napieciem zasilania, +/-100V nie powinno byc problemem, mozna by tam pewne rzeczy podszlifowac przy takiej mocy, np poprawic kompensacje pradu spoczynkowego czy dodac jakies kondensatorki tu czy tam. Generalnie jest to bardzo klasyczne i sprawdzone rozwiazanie, w stopniu wyjsciowym jest potrony wtornik emiterowy ktory ma bardzo duza impedancje wejsciowa takze smialo mozna krzesac iskry z tranzystorow wyjsciowych.

Typowy wzmacniacz do suba powinien sie cechowac:
                          -przyzwoitym DF
                          -dobrym PSSR (tak conajmniej te 70dB)
                          -dobrze dobrana kompensacja temperaturowa
                          -kaganiec pradowy w stopniu wyjsciowym albo parka tranzystorow ekstra (w razie jak by impedancja obciazenia mocno spadla albo glosnik dal ciala)

Symulacje nie sa zle:

Rzeczywistosc tez nie jest najgorsza:

Jak bedzie troche czasu to podlacze pod troche wyzsze napiecie zasilania.
                          Wzmaczek robilem dosc dawno temu, od tamtego czasu nauczylem sie pewnych rzeczy i teraz zrobil bym go moze troche inaczej.

Do suba --> jak najbardziej.
                          i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

A nie mowilem a takie pytanko do 2r tez by dal rade ? Nniższe napięcia i pewnie z 4 pary ?

Skomentuj

Tak mozna smialo 2R gonic, jak juz pisalem potrojny wtornik emiterowy ma zajeb....ste wzmocnienie pradowe takze nie bedzie z tym problemu.

Mozna to dosc prowizorycznie przeliczyc:

Niech nam bedzie potrzeba oddac 10A w piku do glosnika, 10A / 50 (hfe tr koncowych) = 200mA / 100 (hfe driverow) = 2mA / 100 (predriver) = 20uA !! ze stopnia napieciowego (+ to co potrzebne jest do biasowania)

Teraz juz mam gotowy troche nowoczesniejszy stopien wyjsciowy do ktorego bedzie mozna dokladac sporo tranzystorow koncowych.

Tylko czy jest sens, przy takich duzych mocach to chyba lepiej sobie kupic jakas cyfrowa koncoweczke, nie dosc ze tansza to i sprawniejsza bedzie. Zasilacz,radiatory itp itd
                              i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                              https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

BG7 albo ZIBIG 3.0 bęe robił ale do subów około 150-200W/4om.
                                Jak potestuję to moze do 500W podejdę.

Skomentuj

a coś takiego na 3parach?
                                  http://olx.pl/oferta/koncowka-mocy-3...9-ID51Xvl.html

Skomentuj

To holton chyba jest, koledzy szukaja ciekawszych wzmacniaczy.

Skomentuj

to nie jest holton.

Skomentuj

1) Holton jest na Mosfetach przede wszystkim.
                                        2) No i ten lipny skoro 300W na 3 parach- to sie robi na 2.
                                        5) Ma miec 500W a nie 300. 300 to na mam do głosników satelitarnych w kinie.

Skomentuj

Sory faktycznie, z telefonu pisałem, moze klon kitu jakiegos.

Skomentuj

Czaruję...