Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz na bipolarach około 500W do subwofera (zamiast Holtona)

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Najgorsze, że te mikowe to strasznej jakości są !
    Kupiłem tego ze 200-300 sztuk a ledwo wybrałem 32 na 2 wzmacniacze !
    Popękane , z bąblami , połamane itp itd.
    Jeszcze trzeba je rozdzielić na cieńsze, kolnąłem jak szewc
    Taniej kupić ceramiczne i mniej roboty.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez brencik Zobacz posta
    Witam!
    Co proponujecie z dzisiejszych konstrukcji w tym temacie?
    Klas D na IR :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
      Kupiłem tego ze 200-300 sztuk a ledwo wybrałem 32 na 2 wzmacniacze !
      Popękane , z bąblami , połamane itp itd.
      Jeszcze trzeba je rozdzielić na cieńsze, kolnąłem jak szewc
      Taniej kupić ceramiczne i mniej roboty.

Klas D na IR :)
      Ja kupilem jakieś 30sztuk i żadna nie była popekana czy z bąblami, dziwiłem się w ogóle że to mika, wygląda jak jakies elastyczne szkło, czy folia, tyle ze gdzieniegdzie światło rozszczepiała. Nawet się rozwarstwiać nie chciała... Tak swoją drogą to niepewną podkładkę mozesz naprawić lepszą pastą którą to wreszcie stosujemy na dwie strony podkładki...

Wracając do tematu to każda forumowa konstrukcja będzie dobra. Ja celowałbym w BG7. Na początku tematu masz napisane ze spokojnie dźwignie +/-100V także nie wiem w czym masz jeszcze problem.
      Last edited by SowaZ; 25.03.2015, 20:06.

Skomentuj

[QUOTE=raven1985;442890

Klas D na IR :)[/QUOTE]
        Co masz na myśli?

Skomentuj

Zamieszczone przez 1grzecho Zobacz posta
          Co masz na myśli?
          Nie trudno się domyslec.
          Jakie sa klasy wzmacniaczy?
          Jaka firma produkuje tranzystory?
          Juz?

Skomentuj

Co masz na myśli?
            http://www.aliexpress.com/item/Class...697125545.html

Skomentuj

Nie trudno się domyslec.
              skoro nie trudno Ci się domyśleć to podaj konkretny wzmacniacz a nie tylko klasę D

Skomentuj

Panowie temat nie jest o podkładkach, ale o wzmakach ok 500w na bipolarach. Proszę o jakieś propozycje...
                Jak nie bedziesz umial dobrze przykrecic tranow do radiatora to wzmacniacza nie zrobisz. Widze ze nie masz pojecia o tym co robisz.

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                To prawda. Zawze jak cos kupuje w sklepie elektronicznym to kupuje kilka podkladek mikowych zeby sprawdzic jakie maja. Obecnie kupuje u piekarza i odpada ok 30-40% ale glownie ze wzgledu na grubosc. Popekanych czy z bablami jest do 10%. Niestety grubosc jest bardzo rozna, wybieram tylko te ktore daja sie zginac w palcach. Te grubsze ida do mniej wymagajacych konstrukcji.

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
                Ja kupilem jakieś 30sztuk i żadna nie była popekana czy z bąblami, dziwiłem się w ogóle że to mika, wygląda jak jakies elastyczne szkło,
                To albo Ci sie udalo albo kupiles estrofol! Czyli syf do kwadratu!! Gdzie kupiles?

Ciekawe skad oni te moce biora. Z tego co widze jest to jeden kanal single ended wiec zeby uzyskac 700W/4omach potrzeba zasilania pod obciazeniem ok +-80V.

Skomentuj

A ja kiedyś kupiłem na aukcji przy okazji jakieś skrawki cieniutkiej miki i sobie sam docinam nożyczkami, czasem BD139 lub stare trany w TO3 trzeba poprawiać, ale da się to ogarnąć, ważne żeby nie było zadziorów po wierceniu i gwintowaniu, więc robię poprawkę większym wiertłem.

PS Jak podkładka topi się pod grotem, to jest jakiś szmelc.

Skomentuj

Zamieszczone przez 1grzecho
                    Irek wybacz bo szanuję Cię jako konstruktor ale tranzystory do radiatora przykręcić umiem.
                    To niestety troche za malo, zeby wykonac wzmacniacz duzej mocy.

Zamieszczone przez 1grzecho
                    więc jeśli masz jakieś propozycje to poczytam
                    Mam ale z obawy o zdrowie amatorow z forum nie proponuje wzmacniaczy duzej mocy.

A jak myslisz dlaczego od wielu wieli lat nikt nie wymyslil, nie zaproponowal gotowego wzmacniacza duzej mocy? Nawet chinczyki produkujace wzmacniacze nie wiedza ile maja one mocy :)

Odpowiedz na tytulowe pytanie brzmi: Nie ma zadnej sensownej konstrukcji wzmacniacza 500W do wykonania przez amatora.

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                    PS Jak podkładka topi się pod grotem, to jest jakiś szmelc.
                    Taki termiczny test ma jakis sens :)
                    Last edited by irek; 27.03.2015, 16:44.

Skomentuj

Nie wiem czy dobrze pamiętam ale chyba przy mosfecie irek opisywał jak należy mocowac trany żeby odprowadzić z nich odpowiednio temp

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                        Odpowiedz na tytulowe pytanie brzmi: Nie ma zadnej sensownej konstrukcji wzmacniacza 500W do wykonania przez amatora.
                        Ale ja nie jestem amatorem...
                        Jestem zawodowym elektronikiem.
                        Wiem jak wygląda chłodzenie elektroniki, mam do czynienia z mocami wiekszymi niz 500W.

Skomentuj

.
                          Mam ale z obawy o zdrowie amatorow z forum nie proponuje wzmacniaczy duzej mocy.
                          to że wszystkich uważasz za laików to już wiemy

chociaż na tym forum jest wielu którzy sobie porodzili z nie jedną już końcówką mocy
                          dla mnie normalnym jest że byle amator nie powinien porywać się na takie projekty
                          Last edited by 1grzecho; 27.03.2015, 18:17.

Skomentuj

Ale ja nie jestem amatorem...
                            Jestem zawodowym elektronikiem.
                            Wiem jak wygląda chłodzenie elektroniki, mam do czynienia z mocami wiekszymi niz 500W.
                            Zawodowiec pyta na forum amatorow o schematy? hehe :)

No dobra zawodowe chlopaki mam dla was propozycje nie do odrzucenia!

Kto chce to zrobie mu koncowke mocy 500W/4omach za darmo!! Pokrywacie tylko koszt podzespolow i ew wysylek czyli ok 100zl.

Warunek!

Dostarczacie do mnie zasilacz ktory pod obciazeniem ma miec dosc dokladnie +-70V (co jest warunkiem uzyskania 500W/4omach). Napiecie zasilacza bez obciazenia nie wieksze niz +-90V

Do tego radiator o rezystancji cieplnej <0,3K/W

Sa chetni? Ilosc koncowek ograniczona! :)

chociaż na tym forum jest wielu którzy sobie porodzili z nie jedną już końcówką mocy
                            Przepraszam ale nie bardzo mam czas na przegladanie konstrukcji na forum. Mozesz podeslac link do opisu wykonanej koncowki o mocy 500W/kanal?

Skomentuj

Zawodowiec pyta na forum amatorow o schematy? hehe :)
                              To samo pomyślałem, ale dobrze że kto inny to napisał. A ty się nie zrazaj i mimo jakiś negatywnych komentarzy dalej dziel się wiedzą a ile ktoś z tego zaczerpnie to już jego sprawa

Skomentuj

to że wszystkich uważasz za laików to już wiemy
                                Tylko laicy zadaja takie pytania. Ci co sie znaja na koncowkach zajmuja sie elektronika a nie gadaniem.

Skomentuj

Przepraszam ale nie bardzo mam czas na przegladanie konstrukcji na forum.
                                  jesteś moderatorem i nie masz czasu na przeglądanie forum?

Sa chetni? Ilosc koncowek ograniczona!
                                  nie wiem jak inni ale ja nie chcę żebyś wykonywał końcówki dlamnie
                                  to forum diyaudio gdzie takie żeczy robi się samemu a nie zleca komuś
                                  ja proszę tylko o sprawdzone konstrukcje(propozycje końcówek)

Skomentuj

Zawodowiec pyta na forum amatorow o schematy? hehe
                                    A kto tu pyta o schemat? Schemat to najmniejszy problem.

Do tego radiator o rezystancji cieplnej <0,3K/W
                                    Może być od falownika 10kW? Waży jedyne 10kg. Sam radiator oczywiscie.

Mozesz podeslac link do opisu wykonanej koncowki o mocy 500W/kanal?
                                    Zawodowiec pyta na forum amatorow o schematy? hehe

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064
                                      Laik czy zawodowiec, ale jak ktoś ma trochę oleju w głowie, sprzęt i samozaparcie to bez problemowo złoży sobie taki wzmacniacz. .
                                      Dokładnie tak jak piszesz, osoba nie posiadająca takich umiejętności nie powinna się do tego zabierać i tyle

Skomentuj

Łatwiej będzie to w mostku zrobić, po 3 pary na kanał (lepiej nie ryzykować mniej), będzie to stopień trudności jak we wzmacniaczu stereo 250W/4Ohm, a uzyska się 500W/8Ohm, zasilanie w okolicach 2x63V, dla mostka 500W/4Ohm około 2x45V.
                                        Radiator przyglądając się estradowym konstrukcjom przez całą długość obudowy 19" i wentylatory obowiązkowo.

Dodam, że takiego nie robiłem, ot tak obserwacje gotowego sprzętu.

Jeszcze lepiej byłoby klasę G/H albo D, ale do D będzie przerąbane z dławikiem, przy 2x70V nawet szpulka potrafi się nieźle zagrzać, a stopień zakłóceń ogromny.
                                        Last edited by ampli; 28.03.2015, 15:05.

Skomentuj

Poszukajcie sobie d500 apexa, gdzieś po forach albo na diyaudio.com

Skomentuj

Czaruję...
                                          X