Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz na bipolarach około 500W do subwofera (zamiast Holtona)

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A co myślicie o czymś takim? Swego czasu natknąłem się na to w internecie... sam osobiście jakoś przekonany do tego wzmaka nie jestem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
      Swego czasu natknąłem się na to w internecie... .
      możesz wkleić linka gdzie to znalazłeś?

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
        A co myślicie o czymś takim? Swego czasu natknąłem się na to w internecie... sam osobiście jakoś przekonany do tego wzmaka nie jestem.
        A co mozna ocenic po schemacie? Topologia taka sama jak moj n-mosfet tylko ja dodalem chociaz zabezpieczenie pradowe i bootstrap zeby nie stosowac dodatkowego napiecia zasilania. Na razie robilem wersjie na jednej, dwoch i trzech parach mosfetow czyli 450W/4. Tu widze piec par i to nie wiem czemu wysokonapieciowych IRFP450.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez brencik Zobacz posta
        Może być od falownika 10kW? Waży jedyne 10kg. Sam radiator oczywiscie.
        Wole nowy radiator a nie ze zlomu. Chyba, ze i Ty chcesz dostac koncowke ze smieci?

Skomentuj

Irek a jaka jest różnica miedzy używanym radiatorem a nowym? Nowy lepiej oddaje ciepło? Stary się zużywa?

Skomentuj

Nie na temat...
            Ze śmieci można całkiem ciekawe sprzęty złożyć.
            Radiatory, trafa i przetwornice podatne na przeróbki to istny skarb.

Kupujesz na każdy eksperyment nowy radiator?

Skomentuj

Irek lubi prowokować :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jasne że używane radiatory można pakować w kolejne konstrukcje

Skomentuj

Tylko nie znasz jego rezystancji termicznej.na której Irkowi zalezy, ogolnie kazdem kto buduje wzmacniacze powinno. Ale nie kazdego stac na takie wybrzydzanie... :/

Skomentuj

Zamieszczone przez 1grzecho
                  możesz wkleić linka gdzie to znalazłeś?
                  http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2765845.html
                  http://hobbyelectronicsdri.blogspot....th-mosfet.html

Skomentuj

Opis znalazłem właśnie na tym blogu.
                    Nie wiem co można ocenić po schemacie, raczej elementarne błędy albo właśnie topologię :)
                    Domyślam się, że swoich projektów na kilku parach nie udostępniasz/nie sprzedajesz płytek?

Skomentuj

Mam a w zasadzie mialem wiadro smieciowych radiatorow, wyladowaly na smietniku. Kupuje profile dwu metrowe bezposrednio z huty kety. Znam ich parametry.
                      Uzywany podziurawiony radiator malo kiedy nadaje sie do powtornego wykorzystania. Trafi Ci sie dziura pod tranzystorem i co? I bedziesz sie zastanawiac dlaczego sie spalilo? Tak tak 10kilogramowy radiator to jest cos. Przykrecic koncowke uruchomic pograc 10 minut i wrzucic w oszafy bo nie wiadomo co z caloscia zrobic.

Trafo ze smieci tez chcecie przewijac? Zalosny ten wasz 500watowy wzmacniacz.

Kiedy wy sie nauczycie, ze koncowka mocy to najmniejszy i najtanszy problem? A ciagle tylko to samo pytanie skad wziac koncowke o mocy 500W? Juz mi sie nawet nie chce pytac skad wezmiecie glosnik o takiej mocy.

To co sa chetni na koncowke czy nie ma? Radiator moze byc dowolny byle mial dwa plaskie niepodziurowane miejsca o wymiarach ok 110x40mm, zasilacz tez mnie nie interesuje byle nie wywalal bezpiecznikow czyli z soft startem.

Mam nadzieje, ze wiecie, ze koncowka takiej mocy potrzebuje automatycznego podglasniania podczas zalaczania, bo bez tego przekaznik zalaczajacy kolumny bedzie sie czesto sklejal.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta

Kiedy wy sie nauczycie, ze koncowka mocy to najmniejszy i najtanszy problem? A ciagle tylko to samo pytanie skad wziac koncowke o mocy 500W? Juz mi sie nawet nie chce pytac skad wezmiecie glosnik o takiej mocy.
                        oczywiście że sama końcówka jest najtańsza...
                        jeśli chodzi omnie to:
                        jako zasilacz mam nowy toroid 800va 2x55v ac(soft start też mam), baterie kondensatorów też
                        mam
                        dodatkowo mam też zasilacz impulsowy do wykorzystania (pochodzi z telewizora lcd-przestrojony) na napięcia od 2x89V do 2x99v dc(napięcie regulowane)-moc 1,2kw
                        głośnik do tego suba to EMINENCE LAB 12
                        Także irku zaproponuj coś wreszcie?
                        aha jeśli chodzi o automatyczne podgłaszanie to dlamnie jest zbędne gdyż subwoofer jest zawsze włączany przed amplitunerem
                        Last edited by 1grzecho; 30.03.2015, 21:02.

Skomentuj

Nie na temat...
                          challenge accepted???

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta

A ciagle tylko to samo pytanie skad wziac koncowke o mocy 500W? Juz mi sie nawet nie chce pytac skad wezmiecie glosnik o takiej mocy.
                            Irku , to musi być koniecznie wzmacniacz 500W bo:

500W na powazny sub to minimum. Velodyne robi 1250W.

Skomentuj

Dyskusja sięgnęła dna. Dziękuję wszystkim za sensowne, logiczne oraz merytoryczne wypowiedzi. W końcu można chwile poczuć się jak na elektrodzie :)

Skomentuj

Ja czasami czuje się gorzej niż na elektrodzie. Jak z małymi dziećmi :)

Skomentuj

Dyskusja sięgnęła dna. Dziękuję wszystkim za sensowne, logiczne oraz merytoryczne wypowiedzi. W końcu można chwile poczuć się jak na elektrodzie :)
                                  to może na elektrodzie Ci pomogą. tam jest odpowiedni poziom

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobo Zobacz posta
                                    to może na elektrodzie Ci pomogą. tam jest odpowiedni poziom
                                    Cytują klasyka "Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości"

Skomentuj

Cytują klasyka "Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości"
                                      i dziwisz się że nikt z Tobą nie chce poważnie porozmawiać. a poziom odpowiedzi jest dostosowany do poziomu Twoich argumentów. nawet Lema cytować nie trzeba.

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobo Zobacz posta
                                        nawet Lema cytować nie trzeba.
                                        taaa, Lema...

Skomentuj

tak trudno jest poszukać sobie ?
                                          http://www.irf.com/technical-info/re.../iraudamp9.pdf
                                          Jest tam wszystko wystarczy poskładać albo poszukać gotowca na jebaj .
                                          A jak za drogo albo za trudno to nie truj dupy .

Skomentuj

Czaruję...
                                          X