Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zalewanie transformatora toroidalnego żywicą.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zalewanie transformatora toroidalnego żywicą.

No właśnie jak się za to zabrać by uzyskać jak najlepszy efekt wyciszający ?

Mam pompę próżniową, mogę zrobić komorę próżniową z jakiegośszybkowara, kubek na transformator teżsię znajdzie.

Żywica chyba najlepiej jakiś Epidian 52 ?

Pytanie jak to zrobić ? Zalać tak jak jest ? Zdjąć zewnętrzną folie ? Trafo w kubku położyć na jakiś stopkach z gumy by uzyskać prześwit ? Gwint mocujący chyba najlepiej już po utwardzeniu nawiercić i nagwintować ? Inne sprawy, na które trzeba zwrócić uwagę ?

Podobno podgrzać całość, bo się żywica robi bardziej płynna. No i włącz pompę po zalaniu. Ihmo dobrze byłoby jeszcze tym potrząsać.
    Ja mam po drugiej stronie ulicy zakład który przewija silniki i mi to za parę zł zrobią (nie opłaca się babrać w tym samemu, ale nie mogę się od m-ca zmoleścić żeby wykręcić trafo i pójść do nich) ale z tego co opowiadali - tak robią.

Skomentuj

Po co sie fatygowac z gwintowaniem, zatop nakretke i po krzyku. Jak zeriwiesz folie, to pewnie lepiej żywicą obleje zwoje. Ogólnie wg mnie dobrze myślisz

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
        Po co sie fatygowac z gwintowaniem, zatop nakretke i po krzyku. Jak zeriwiesz folie, to pewnie lepiej żywicą obleje zwoje. Ogólnie wg mnie dobrze myślisz
        Problem w tym, ze pierwotnego oraz rdzenia i tak nie obleje bo przecież jest izolacja między :/ I tu pytanie co buczy w trafach toroidalnych ;-)

Skomentuj

Izolacj sper szczelna tez nie jest, pampa załatwi sprawe myślę.

Skomentuj

Ktoś sprzedawał trafo przygotowane do zalania, to folia była zdjęta. Wydaje mi się ze najbardziej buczy wtórne, gruby drut, ciężko jest go dopasować. Pierwotne masz cienkie, zazwyczaj jest lakierowane co zmniajsza wibracje uzwojeń.

Skomentuj

Ja się kiedyś zastanawiałem czy wlać od razu tyle ile trzeba - na oko (dużo) czy robić to kilka razy mniejszymi warstwami...

Skomentuj

Jak ma pompe to nie ma różnicy. No bo przykładowo szczelina moze byc w tej pierwszej warstwie, zalejesz ja i co wtedy ? Trudniej bedzie z tymi kolejnymi, zeby szczelnie zalać

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
                  Izolacj sper szczelna tez nie jest, pampa załatwi sprawe myślę.
                  Myślę, że jest wystarczająco szczelna niestety :/

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                  Ja się kiedyś zastanawiałem czy wlać od razu tyle ile trzeba - na oko (dużo) czy robić to kilka razy mniejszymi warstwami...
                  To jest dobre pytanie co najmniej z jednego powodu ... Przy utwardzaniu żywicy epoksydowej wytwarza się ciepło, im większa ilość tym więcej podobno ... Czy zalanie całego trafa "na raz" nie spowoduje przetopienia izolacji na uzwojeniach (albo co gorsza samo zapłonu) ?

Skomentuj

Używałem tej żywicy nie trzeba podgrzewać po zamieszaniu temp będzie około 60 stopni, garnek w którym mieszkałem rozgrzał się tak że ciężko go było trzymać dłużej jak kilka sekund i jest dość płynna coś w stylu oleju.

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                      I tu pytanie co buczy w trafach toroidalnych ;-)
                      Wszystko.
                      Najczęściej od skłądowej stałej w sieci i wszelkiej maści śmieci.

Skomentuj

Zamieszczone przez krojo Zobacz posta
                        Używałem tej żywicy nie trzeba podgrzewać po zamieszaniu temp będzie około 60 stopni, garnek w którym mieszkałem rozgrzał się tak że ciężko go było trzymać dłużej jak kilka sekund i jest dość płynna coś w stylu oleju.
                        Ano właśnie nie zaszkodzi ta temperatura trafu ?

Skomentuj

60st?
                          Żartujesz sobie.
                          90% na swiecie w takowej pracuje albo i wiekszej.

Skomentuj

Zamieszczone przez brencik Zobacz posta
                            60st?
                            Żartujesz sobie.
                            Są żywice typowo odlewnicze, które nie nagrzewają się tak bardzo w trakcie utwardzania. Za to niestety utwardzają się dość długo, ok 3-4 dni.

używałem takiej :

http://allegro.pl/przezroczysta-zywi...159063151.html

zostało mi jej kilka centymetrów w plastikowym kubku, nie nagrzała się ani trochę.

Skomentuj

Witam,
                              niedawno zalano mi żywicą transformatory z tego wątku.
                              Muszę przyznać w tym miejscu rację Irkowi, że zalanie nie zniweluje buczenia transformatora. Po położeniu na twardym podłożu nadal buczy (jeden z czterech zalanych transformatorów - przed zalaniem też buczał). Jak położę na podkładce od myszki komputerowej to jest bezgłośny. Wiele zależy od jakości samego transformatora niestety. Zalewane były bez podciśnienia, podgrzaną żywicą. Transformatory miały odwiniętą folię zewnętrzną. Jako dystans pomiędzy transformatorami a puszkami posłużył mi silikon. Najpierw zrobiłem dystans na spodzie puszki. Następnego dnia wsadziłem transformatory i zasilikonowałem punktowo po obwodzie.
                              Last edited by karmer; 13.03.2015, 20:58.

Skomentuj

Czyli bez podciśnienia zalanie nie ma sensu.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                                  Czyli bez podciśnienia zalanie nie ma sensu.
                                  Po swoich transformatorach uważam, że nie ma sensu, chodź trzeba przyznać, że w kubełkach ładnie wyglądają ;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez brencik Zobacz posta
                                    60st?
                                    Żartujesz sobie.
                                    No tak, tylko epoksyd podobno może mieć nawet samozapłon przy przygotowaniu większej ilości (nigdzie niestety nie piszą jaka to większa ilość), więc przyjmuje że nawet bez zapłonu temperatura może być dużo wyższa...

http://pfmrc.eu/index.php?/topic/353...u-przestrodze/

Zamieszczone przez dzabij Zobacz posta
                                    Są żywice typowo odlewnicze, które nie nagrzewają się tak bardzo w trakcie utwardzania. Za to niestety utwardzają się dość długo, ok 3-4 dni
                                    Są nawet specjalne żywice elektroizolacyjne do zalewania elektroniki:
                                    http://allegro.pl/zywica-elektroizol...161841660.html

Można nawet regulować jej elastyczność końcową proporcjami utwardzacza ...

W celach "wyciszenia" najlepiej chyba by odlew był elastyczny ? ? ?

Zamieszczone przez karmer Zobacz posta
                                    Witam,
                                    niedawno zalano mi żywicą transformatory z tego wątku.
                                    Muszę przyznać w tym miejscu rację Irkowi, że zalanie nie zniweluje buczenia transformatora. Po położeniu na twardym podłożu nadal buczy (jeden z czterech zalanych transformatorów - przed zalaniem też buczał). Jak położę na podkładce od myszki komputerowej to jest bezgłośny. Wiele zależy od jakości samego transformatora niestety. Zalewane były bez podciśnienia, podgrzaną żywicą. Transformatory miały odwiniętą folię zewnętrzną. Jako dystans pomiędzy transformatorami a puszkami posłużył mi silikon. Najpierw zrobiłem dystans na spodzie puszki. Następnego dnia wsadziłem transformatory i zasilikonowałem punktowo po obwodzie.
                                    Czym zalewane ? Epoksyd ? Nie było problemów z temperatura czy czymkolwiek innym ?
                                    Last edited by gi; 14.03.2015, 11:41.

Skomentuj

A gdyby tak zalać w kubku sylikonem?

Skomentuj

Może byś stłumił budzenie ale wątpię żeby to wyeliminował problem.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X