Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ESP P3A - ciekawy wzmacniacz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

nie zrobilem, bo plytka bylaby wieksza,
    poza tym mozna uzyc rezystorów 5W metalizowanych
    zreszta jak ktos chce wcisnac talie kolosy to i tak wcisnie np mozna wlutowac od str druku

Skomentuj

oo widze ze ktoś ma większe zdolności niz ja naprawde rewelka brawo :-) a gdzie mozna dostać te tranzystorki mpsa42 ??

Skomentuj

rezystory mocy mozna wlutować w pionie albo na długich drutach nad płytką. to 2 rozwiązanie ma tą zalete że będą lepiej chłodzone. uwazam że lepiej mieć zgrabną płytke :)

Skomentuj

daawno temu kupowalem je do zegara NIXIE u Gembary w Poznaniu na ulicy siemirackiego

ostatnio ELSTAT wprowadził je do swojej oferty
          www.elstat.com.pl
          koszt 50gr/szt

aha zapomnialem dodac ze footprints pod 100n maja raster 8mm zrobilem specjalnie taki, bo takie mialem w pudeleczku ;p

jak znajda sie chetni to moge zrobic PCB pod wersje 500Watową......plytka bedzie dłuższa o 4 kolejne tranzystory...

Skomentuj

wszystko pieknie ładnie ... tylko te zwory :/ troche ich duzo :/ wiem ze ciezko wyeliminowac ... grrr :P

[ Dodano: 2005-02-13, 13:52 ]
            mały update z mojej strony :P wersja podstawowa z wszystkimi tranzystorami na radiatorze oraz 2 wersje masy: gwiazda (pogrubione sciezki masy) lub polygon plane :)

p.s .. update dedykowany biednemu choremu esh0'owi któremu zaczyna sie "tydzień smierci" i nie ma czasu na pierdoly :P

Skomentuj

a sprawdzałeś tą druga PCB ?? bo ja stawiam 2 zł że to sie wzbudzi w gównianym ułożeniu ...

Skomentuj

Narazie nie testowalem tych plytek ale postaram sie przetestowac :) wes pod uwage ze polygon plane takze zostal zrobiony ala gwiazda (łączy sie tylko przy wejsciu) w sumie to wiem ze przy m.cz nie ma potrzeby stosowania takich wynalazkow ale jak ktos chce to mozna wykorzystac :)

Skomentuj

!!!!!UWAGA!!!!!

na plytce wdal sie błąd!!!!
                  mianowicie wyprowadzenia T sterujących [T4,T5,T6].....
                  przepraszam za pomylke!
                  patrzac na rysunek....
                  srodkowe i te z prawej strony piny, trzeba zamienic miejscami

Skomentuj

Witam

Pytanie do kolegi barszczyka:

Jakis czas temu zamiesciles na forum swoja realizacje wzmacniacza P3A. Chciałęm sie dowiedziec jakich tranzystorów mocy i sterujacych ogolnie wszystkich zastosowales w tym wzmaku?

za pomoc bede wdzieczny

pozdr

Skomentuj

Myślałem o subie no i o wzmacniaczu do niegono i pomyślałem o p3a. No i mam takie pytania:
                      >Testował już ktos ta pierwsza wersje i płytke jak to dział czy nie ma z tym wzmakiem jakiś problemów??
                      >Jak wzmacniacz zachowuje sie pod obciązeniem 4 ohm??
                      >Szaflik, czy był bys w stanie zaprojektowac płytke do wersji 200W o ile sie da??
                      >Może ktos skonwertowac płytke p3a 100W w skali 1:1 do pliku pdf??

Skomentuj

ja robilem z tego projektu

http://img211.imageshack.us/my.php?i...oard9ak0zk.jpg

pcb w skali 1:1 moge na maila wyslac w formacie pdf

wzmacniacz ruszyl odrazu(no... po kilku moich bledach ;]) na obciazeniu 4 ohm dobrze gra, nie grzeje sie zbyt mocno, ale radze zapewnic mu solidne chlodzenie

Skomentuj

Na tej pcb jest błąd, nóżk 3 elementu E$2 jest niepodłączona - a powinna

Skomentuj

noszzz kurde widzisz wiedzialem ze o czyms zapomnialem :)

Skomentuj

http://img224.imageshack.us/my.php?image=plyta7wz.jpg
                              Czyżby chodziło o to i czy tak ten problem nalezy skorygowac??

dragon, jesli mozesz wyslij mi plytke n.lukasz@op.pl Moze masz odrazu rysunek scieżek bez elementow żeby mozna było odrazu wrzucić na drukarke laserowa papier kredowy no i płytka gotowa??

Ma moze ktos wersję 200W??

Skomentuj

ŁukaszN, tak, teraz oki.

Skomentuj

Finalna już chyba wersja i od dłuższego czasu nie przerabiana wygląda mniej więcej tak :

Załączone pliki

Skomentuj

Na tej płytce, którą teraz Szaflik podał, polecam rozsunać nóżki diody, dzięki czemu możemy powiększyć ścieżkę masy...

Skomentuj

Nie żebym się czepiał ale Szafik moze masz płytke z normalnie podpisanymi elementami zgodnie ze schematem bo tak to mnie czeka dłuuuga droga z odpowiednim dopasowaniem elementów

Ps: Dzieki za plytke

Skomentuj

niestety ... pogadaj z esh'em moze ma ;]

Skomentuj

Mam chyba w eaglu wpisane wartości elementów, ale na pewno nie mam pooznaczanych w stylu Rx, Cx itd Luknę...

ps. ;]

Skomentuj

Czaruję...
                                          X