Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lamm LL2.1 przedwzmacniacz lampowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tutaj też się lutuje

na płytce Korkoczonga jest kondensator 100nF, a nie 10nF, uważaj na to :) Jest to C8/C19.

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
      Sam planuję kiedyś sprawdzić wersję z Allegro bo zbiera również dobre opinie jak i chyba właśnie chętnych na AS zbierają bo zasilacz jest poprawiony więc chętnie poczytam opinie o nim, z tego co doczytałem to psu dobrze też mieć na lampie bo inaczej ponoć nie gra

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
      Czy porównywał ktoś obie wersje tzn z zasilaczem na lampie i bez?

Skomentuj

Witam miałem lamma na zasilaczu bez lampy i porównaliśmy z lamm-em znajomego który ma wersje na full wypasie z tym zasilaczem i na ecc82 sq philips , ecc88 simens zagrało to świetnie ja miałem jeszcze lampy 6N1P a ecc88 takie same jak i rezystory kondensatory więc różnica mogła być na lampie wejściowej i zasilaczu a była wyczuwalna znacznie pod alephem mini
        Last edited by rysiu126; 22.11.2017, 19:59.

Skomentuj

Zamieszczone przez rysiu126 Zobacz posta
          Witam miałem lamma na zasilaczu bez lampy i porównaliśmy z lamm-em znajomego który ma wersje na full wypasie z tym zasilaczem i na ecc82 sq philips , ecc88 simens zagrało to świetnie ja miałem jeszcze lampy 6N1P a ecc88 takie same jak i rezystory kondensatory więc różnica mogła być na lampie wejściowej i zasilaczu a była wyczuwalna znacznie pod alephem mini
          Czyli innymi słowy warto pójść w zasilacz na lampie

Skomentuj

No niestety nie ma co oszczędzać bo naprawdę potrafi to odwzajemnić ten przedwzmacniacz szczególnie lampy mają kluczowa znaczenie np . na tesli nie brzmi za ciekawie

Skomentuj

Zamieszczone przez rysiu126 Zobacz posta
              szczególnie lampy mają kluczowa znaczenie
              Szczególnie jak wstawi się taką ze znacznie obniżoną emisją...
              Proponuje zetrzeć napisy z lamp i wtedy badać. I tak większość dzisiejszych lamp to chińska produkcja na wychechłanych liniach technologicznych z lat 60-tych i 70-tych. No ale napis czyni cuda.
              http://www.trioda.com/forum/viewtopi...%B3bki#p283951
              http://www.jacmusic.com/nos/images/Fakes/
              Last edited by Penetrator; 24.11.2017, 19:18.
              https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Dobra, mam już ECC88, a właściwie 6n23p od voskhod i stoję przed wyborem ecc82/12au7, ktoś coś by polecił? mało się o tym przewinęło tu.

Skomentuj

Chcesz zamienić ECC88 na ECC82? To są zupełnie inne lampy i nie obejdzie się bez zmian w układzie.
                  https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Penetrator Zobacz posta
                    Chcesz zamienić ECC88 na ECC82? To są zupełnie inne lampy i nie obejdzie się bez zmian w układzie.
                    W Lammie masz na wejściu ECC82 2 połówki równolegle WK, a potem ECC88 w ukladzie SRPP na wyjściu. I zapięte to dość fikuśnym sprzężeniem zwrotnym.

Skomentuj

A powiedzcie mi skad kupujecie te małe kondy 110 pF , 27p,17p...bo chyba nie bardzo tutaj warto ładowac te malutkie ceramiki? Czy się mylę?

Jeszcze wymądziłem takie zasilanie,w symulacji wygląda ok,czy cos byście zmienili? Wartośc pierwszego konda i dławik wziąłem z noty katalogowej EZ81. No i trafo można uzyć na 200-0-200v.

https://diyaudio.pl/i/28025/f78bdec6...1512574334.jpg

Czy trafo 2x200v 0,06A wydoli na anodowe czy będzie na styk? Oczywiście dla dwóch kanałów.

Do preampu chcę zastosować ecc82 i pcc88 ,mam ich full te pierwsze od RFT ale drugie pcc88 to tesla..a coś mi sie obiło o uszy że te tesle sa słabiutkie.
                      Last edited by front247; 06.12.2017, 16:53.

Skomentuj

Tesla zwykła ecc88 psuła i zamulała dźwięk tak samo miałem jakieś rft ecc82 ale może lampy były trefne lub coś ale za to tesla gold pin 32 zagrała już przyzwoicie w lamie i i-ampie

Skomentuj

Proszę o pomoc. Mianowicie mój lamm strasznie brumi, przy dotknięciu potka brum się zwiększa. Przy aktywnych wyjściach sygnału (selektor wyjść) brum przy wkładaniu rca(jak brakuje jeszcze styku obu mas kabel-gniazdo) się również zwiększa, po włożeniu wtyku maleje do stałego poziomu, nie znika całkowicie. Potek do połowy powoduje zmniejszenie brumu, im bardziej zgłaśniam lub ściszam brum się zwiększa dość regularnie względem obrotów potkiem. Uziemienie z bolca wtyczki na płytę montażową czy bez uziemienia całkowicie pogłos nadal taki sam. Robiłem test bez lamp na zworkach z kabli - wszystko się normuje, zero brumu, wtyki nie buczą przy wkładaniu, zero szumu, potek od początku do końca cichy a muzyka gra jak trzeba.
                          Czy może być to wina lamp? kupione na alle... używane, niby sprawne. Dodam, że przed wysyłką do mnie gotowego lamma na innych lampach (ecc88) grał jak trzeba. Jak wrzucić fotki jakieś czy cokolwiek dodać to jeśli umiem to proszę pytać.

Skomentuj

Zamieszczone przez gazela922 Zobacz posta
                            Potek do połowy powoduje zmniejszenie brumu
                            Klasyczny przykład. Było o tym sporo, irek nawet pisał. Wystarczy poszukać.

Skomentuj

Zamieszczone przez Penetrator Zobacz posta
                              Klasyczny przykład. Było o tym sporo, irek nawet pisał. Wystarczy poszukać.
                              Jeśli mógłbyś nakierowac byłoby miło.

Skomentuj

Odgrzewam kotleta!
                                Chciałbym zbudować ten przedwzmacniacz w wersji z zasilaniem lampowym. Czy można gdzieś kupić płytki do analogu i zasilacza? Może ktoś chce sprzedać gotowca?

Skomentuj

Zamieszczone przez Ibmacir Zobacz posta
                                  w wersji z zasilaniem lampowym
                                  Czy ktoś z kolegów mógłby mi wykazać, że taka wersja zasilacza ma jakikolwiek inny sens poza wizualnym (no i własnej dumy z posiadania jeszcze jednej lampy) ? Sam zasilacz przecież "lampowego brzmienia" nie wnosi, bo to zasilacz, a całą robotę zrobi tu sam przedwzmacniacz na lampach. Jakość zasilania oczywiście jest ważna, ale bez lamp można do tego zrobić bardzo dobry zasilacz (i bardziej ekonomiczny).

Poza tym jeszcze jedno pytanie po co w zasilaczu z postu 28, taka bateria kondensatorów na wyjściu ?
                                  Last edited by tytka; 17.04.2019, 13:52.

Skomentuj

Zamieszczone przez tytka Zobacz posta
                                    Poza tym jeszcze jedno pytanie po co w zasilaczu z postu 28, taka bateria kondensatorów na wyjściu ?
                                    4 x 100 uF to traczej nic nadzwyczajnego -> https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post499644

Jeśli chodzi o zasilacz lampowy vs. półprzewodnikowy to chyba metoda pogromców mitów będzie najlepsza - wykonać oba i się samemu przekonać jaka jest różnica.

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvester Zobacz posta
                                      4 x 100 uF to traczej nic nadzwyczajnego
                                      Tylko że na wspomnianym przeze mnie schemacie widnieje 4 x 1000uF. A takich baterii, to nie widziałem nawet w zasilaniu lampowych stopni mocy.

Zamieszczone przez sylvester Zobacz posta
                                      wykonać oba i się samemu przekonać jaka jest różnica.
                                      A jeśli lampowy okazałby się gorszy i przy tym droższy, to czemu mam ryzykować moją kasą??
                                      A poza tym było pytanie, czy ktoś z Was może to wykazać.

Mój znajomy, ma bardzo dobrze brzmiący kompletny lampowy wzmacniacz mocy. A fakt, że zasilacz w nim jest na półprzewodnikach, wcale nie wpływa na to, że traci on przez to swe pięknie lampowe brzmienie.
                                      Last edited by tytka; 17.04.2019, 18:34.

Skomentuj

tytka główny projekt jest z audiostereo i tam proponuje zapytać :) znacznie więcej osób go złożyło niż tutaj także i opinii będzie więcej.
                                        Last edited by gavron04; 18.04.2019, 07:59.
                                        http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                                          główny projekt jest z audiostereo i tam proponuje zapytać
                                          Tego wolałbym uniknąć, bo odnoszę wrażenie, że tam wiele opinii kreują powiedzmy "wyznawcy pewnej religii". Dlatego wolałem zapytać tutaj, może ktoś z Was już to przerabiał.

Nie bardzo moja świadomość chce przyjąć fakt, że taki zasilacz lampowy może tu przynieść jakieś zauważalne (słyszalne) efekty. Choć zdecydowanie zdaje sobie sprawę, że jakość zasilania jest ważna.

Najlepsze efekty mogła by przynieść budowa baterii akumulatorów, ale byłby to pomysł dość kuriozalny, mimo, że jakość zasilania byłaby wówczas bardzo dobra.
                                          Można także zrobić dobry prostownik półprzewodnikowy ze stabilizatorem, to także powinno zapewnić bardzo dobra jakość zasilania.

A co do zasilaczy lampowych, to spotkałem się z opinią, że sprawdzają się one (ich właściwości się ujawniają) w zasadzie tylko we wzmacniaczach gitarowych i to tylko przy znacznym wysterowaniu wzmacniacza.
                                          Lampa zdaje się potrzebuje lepszej filtracji, bo przewodzi tylko w okolicach maksymalnych wartości napięcia prostowanego, przez co także wartości prądu przewodzenia osiągają duże wartości, a większe prądy diody lampowej, generują z kolei większe spadki napięcia na niej. (No i potrzebny tu inny transformator z możliwością żarzenia tej lampy, no i te dodatkowe waty na to tracone).

Choć z drugiej strony oryginalny przedwzmacniacz Lamm LL2.1 w zasilaczu ma lampę 6X4. Tylko czy ona cokolwiek wnosi do brzmienia, czy tylko tak zostało to wykonane, bo taki był zamysł twórcy, a sam prostownik nie przeszkadza w brzmieniu.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X