Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co to jest dwójnik? Połączenie kondensatora i rezystora, czy coś innego?
    Irku mam jeszcze pytanie, skąd można wziąc potrzebne przełączniki do druku i jakie mają byc?

[ Dodano: 2008-06-14, 22:50 ]
    Aha, a ten dwójnik to jak wlutowac? Między plusem a minusem, czy tylko na plusie/minusie?

Skomentuj

malyzmc,
      Zamieszczone przez irek
      zmneijsza on podwzbudzanie koncowki na glosnikach o duzej indukcyjnosci. Typowo sa to glosniki z cewkami od 50mm w gore.
      czyli praktycznie takiego glosnika nie podlaczysz pod mostek TDA ;]

Skomentuj

No dobra może mi to nie potrzebne, a jak z tymi przełącznikami? Kto wie gdzie można kupic dobre i pasujące do mostka?

[ Dodano: 2008-06-15, 09:13 ]
        Pawle właściwie dlaczego nie podłącze takiego głośnika pod mostek? Gdyby to nie było możliwe to chyba Irek by o tym nie napisał :razz:. Można podłączyc na przykład GDN-22-300-8-SW. No chyba, że chodzi ci o moc, której potrzeba do jego zasilenia.

Skomentuj

niechodzi mi o to ze niemozesz podlaczyc tylko wlasnie o dopasowanie mocy
          przeciez najmocniejszy glosnik jaki oplaca sie tutaj podlaczyc to GDN 27-150

Skomentuj

irek, jest moze jescze aktualna oferta tego wzmaka, z filtrem i zasilaczem (bez trafa) za 63zł? jesli tak to z chęcią bym kupił

Skomentuj

Kurde odp[aliłem ten mostek i niuby gra, ale chyba nie działa opuzżnione załączanie kolumn bo jak włączam to w głośniku leciutko trzeszczy :neutral: Czyżbym o czymś zapomniał?

Skomentuj

Zamieszczone przez malyzmc
                jak włączam to w głośniku leciutko trzeszczy
                trzeszczy caly czas czy tylko jedno pukniecie? bo jak caly czas to niejest to

Skomentuj

takie puknięcie właśnie, tak nim szarpnie

[ Dodano: 2008-06-29, 21:04 ]
                  Co jest nie tak;>

Skomentuj

Aplikacja mostkowa TDA nie gwarantuje idealnie cichego zalaczania i wylaczania.

Skomentuj

niemam pojecia co jest tego przyczyna ale jak skladalem mostek wg projektu irka (sam stopien mocy) to czasami dzialal normalnie a czasami wlasnie stuki mial.

Skomentuj

aha to meze tak bedzie

Skomentuj

Byc moze sie wyglupie, ale zaryzykuje.
                          Temat o SUBIE, ale chodzi mi glownie o typowe stukniecia i odsluchy dla tych kostek.
                          Wczoraj odpalilem wstepnie moj drugi wzmacniacz 2x TDA7293. Pierwszy byl 7294. Ten 93 dla tego, ze mialem do dyspozycji trafo 250VA/ 2x30VAC( 7293 ma wyzsze maksymalne napiecie zasilania, w porownaniu go 94 moze dostac do 120VDC, 94 do 100VDC) Ot po prostu nie chcialem ryzykowac.

Ale nie o tym.

Troche tez pobawilem sie z wartosciami rezystorow w torach STby i MUTE. We wszelkich aplikacjach widzialem ze ladowanie kondensatorow 10uF jest ograniczane( czas) pzez 22k Ί . Tak tez mialem w poprzednim wzmacniaczu. I tez mialem problem z pukaniem w glosniku zaraz po wlaczeniu. Majac rezystor 33k Ί zastosowalem wlasnie taki. Jakby Problem zniknal. Wzmacniacz wlacza sie natychmiast ale nie zauwazylem pukniecia w glosniku. Byc moze poprostu mam szczescie ze tak sie nie dzieje. Moze to tez za sprawa 93, a nie 94 nie wiem.

Mam tez pytanie. Rezystor w sprzezeniu odpowiadajacy za wzmocnienie wstawilem 1k. Docelowo wzmacniacz ma pracowac z kolumnami 8 Ί . Teraz odpalilem na glosniku 4 Ί ale wydaje mi sie jakby troszeczke mniej mocy oddawal.

Jaki powinien byc ten rezystorek dla obciazenie 8 Ί ??

Zasilanie 42VDC w stanie jalowym. Po max wysterowaniu napiecie siada troszke i utrzymuje sie na poziomie Âą 39-40VDC .

Zasilacz to 2 tory prostownikowe 1 trafo. Takze napiecie symetryczne uzyskuje juz za prostownikiem, a nie jak wczesniej podawalem na wejscie mostka cale napiecie i stala GND dla symetryzacji.Ale to malo wazne tak tylko pisze.

Jeszcze jedna zmiana wydaje mi sie dosc istotna. W porownaniu z pierwszym wzmacniaczem zmienilem wartosc kondensatora ktory znajduje sie miedzy wejsciem sygnalu a masa ukladu. W pierwszej aplikacji zalecany byl 1nF. Z pierwszego wzmacniacza bylem srednio zadowolony poniewaz slaszalne byly po podlaczeniu do komputera szumy. Strasznie mnie to denerwuje. W drugim ten kondensator metoda prob dobralem na ok 47nF. Teraz po max wysterowaniu np z odtwarzacza Audio (oryginalna plyta Bajmu, nie MP3) w kompie i wcissnieciu pauzy w glosnikach nie slysze szumow. Na pierwszym wzmacniaczu te szumy mnie denerwowaly.
                          Tak czy siak polecam zabawe z wartosciami pojemnosci w torze wejsciowym.

Zmienilem takze wartosc pojemnosci szeregowej w torze wejsciowym. Zalecane 2,2uF zastapilem 3x1uF. Niby nie duza roznica moglo by sie wydawac. Ale pozwolilo to na odrobine wieksze uwydatnienie niskoch tonow. No przynajmniej takie jest moje wrazenie.

Wiecej postaram sie napisac jak odpale kiedys to na docelowych ARN150+ VifaD27.

Irku jeszcze chcialbym zapytac. Wiadomo, ze aby zwiekszyc moc wyjsciowa wzmacniacza np do suba stosuje sie ww. TDA w mostku. Ale zalecane to jest tylko i wylacznie dla obciazenia >8 Ί.
                          Czy dla 4 Ί taki zabieg mozna wykonac laczac rownolegle dwie kostki 7293??

Pozdrawiam.

Skomentuj

TDA7293 moze zniesc zasilanie 120V ale tylko bez obciazenia i pod warunkiem ze kondensator bootstrapu jest podlaczony pod specjalne wyjscie a nie jak typowa aplikacja TDA7294. Wiec zeby wykozystac te 120V musimy miec specjalna plytke. Mozna zawsze wsadzic TDA7293 jako zamiennik 7294 ale wtedy nie bedzie do dyspozycji pelnego napiecia 120V.

Ciche wlaczanie zalezy od stalej czasu na wejsciu mute i stby ktora mozna dowolnie modyfikowac zwiekszajac kondensator lub rezystor. Moja aplikacja przewiduje jeszcze szybkie wylaczenie przy zaniku napiecia sieci. Sporo jeszcze zalezy od ukladow zewnetrznych w torze audio ktore generuja wieksze czy mniejsze stuki dlatego wzmacniacz powinien wlaczyc sie najpozniej a pierwszy wylaczyc.

W ukladzie mostkowym drugi scalak pracuje w ukladzie odwracajacym ktory nie ma funkcji wyciszania dlatego w mostku sa mniejsze lub wieksze stuki. Mowie o wlaczaniu wzmacniacza bez sygnalu bo zaleznie od sygnalu wlazcenie/wylaczenie bedzie glosniejsze lub cichsze.

Nie ma zadnego elementu ktory by trzeba zmienic zmieniajac obciazenie z 4 na 8om. Petla sprzerzenia zwrotnego ustala sie wzmocnienie ktoro nie moze byc za male bo wzmacniacz bedzie nie stabilny ani za duze bo siadzie pasmo przenoszenia i wzrosna znieksztalcenia.
                            Kondensator wejsciowy nie ma znaczenia byleby wraz z rezystancja wejsciowa przepuszczal pelne pasmo od dolu. Dla typowej rezystancjo 22k wystarczajacy jest kondensator zedu 470nF ktory od razu bedzie tworzyl subsonic na ok 20hZ -3dB. Oczywiscie mozna wstawic tam elektrolita o duzej wartosci i rozciagnac pasmo do pojedynczych hercow.

Kondensator na wejsciu w wejsciowym filtzre dolnoprzepustowym ogranicza pasmo od gory i nei powinien byc wiekszy od 1nF ew kilku nF. Przy wartosci 47nF pasmo pewnie siega co najwyzej kilku khz co jeszcze zalezy od rezystora szeregowego i impedancji wyjsciowej zrodla sygnalu. Jesli na wejsciu jest potencjometr to kondensator nie moze byc duzy.

Mozna polaczyc 4 TDA7294S lub 7293 w ukladzie szeregowo rownoleglym tylko po co? Lepie zrobic wzmacniacz tranzystorowy.

Skomentuj

Irku, zawsze robiłem tranzystorowce a teraz robię tego TDA, nie mogę zrozumieć czy na nogach st-by i mute ma być jakieś napiecie do poprawnej pracy czy mogę je zostawić niepodłączone bo na tych funkcjach nie zależy mi wcale.

Skomentuj

Profesjonalista, zobacz note katalogowa tej kostki. jak napiecie jest ponizej okreslonej wartosci to kostka jest wylaczona. jak pomiedzy wyzszymi wartosciami to jest wyciszona, a powyzej jakiejs wartosci wzmacniacz dopiero normalnie dziala

Skomentuj

Ech, myślałem że jest odwrotnie a tak będzie trzeba zasilać te nóżki jakoś.. :???:
                                  Dzięki.

Skomentuj

rezystor + kond i jazda :P

Skomentuj

Ale jak rezystor i kondensator ? :sad:

Skomentuj

Profesjonalista, skoro niewiesz to zdaj sie na wiedze i doswiadczenie innych - skozystaj albo z aplikacji producenta (tam masz opisane co daje zmiana jakiego elementu) lub skopiuj wartosci elementow z irka konstrukcji

Skomentuj

Wiem paweł, ale na oryginalne aplikacji nie wiedziałem podłączenia takiego aby kostka odrazu samodzielnie była włączona tylko kazano zewnętrznie doprowadzić zasilanie 3,5V w celu jej włączenia.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X