Irek, co mogło się stać z układem po dwóch uruchomieniach przestało działać ciche włączanie i wyłączanie głośnika, sprawdzałem elementy układu MUTE i STANDBY i wyglądają na w porządku (oczywiście brakuje tranzystora ale podobno może go nie być), a wzmacniacz jako taki działa bez zarzutu?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Jesli uklad robiles sam to mogles zapomniec o diodzie od strony druku ktora wycisza wzmak w jednym z polozen przelacznika fazy. Najpierw sprawdz czy uklad tak samo sie zachowuje w obu pozycjach fazy i czy nie ma ani cichego wlaczenia ani wylaczenia. Bo ciche wylaczenie moze sie zepsuc ale ciche wlaczanie nie ma takiej mozliwosci.
Skomentuj
-
Irku, sam robiłem ten układ ale zastosowałem diodę po stronie druku i faktycznie ciche włączanie działa przy jednym położeniu przełącznika fazy ale i tak przy wyłączaniu słychać głośne brrrrrruuub...(albo coś podobnego) trochę boję się o głośnik!Sprawdzałem jeszcze raz wszystkie elementy i wyglądają na OK chyba ,że klapnęło ciche wyłączanie w kostce TDA?
Skomentuj
-
Cześć Irek, wczoraj chciałem podłączyć do twojego układu (podstawowy TDA7294) subsonica i niechcąco zwarłem przewód sygnałowy z radiatorem TDA , coś zaiskrzyło i teraz na wyjściu głośnikowym mam napięcie zasilania (tj +35V),sprawdziłem diody,rezystorki i podmieniłem TL ale wciąż to samo( na przełącznik fazy na pin2 przychodzi około 7,5V) , ty znasz ten układzik jak własną kieszeń mógłbyś pomóc gdzie może być uszkodzenie?
Skomentuj
Skomentuj