Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Irek, co mogło się stać z układem po dwóch uruchomieniach przestało działać ciche włączanie i wyłączanie głośnika, sprawdzałem elementy układu MUTE i STANDBY i wyglądają na w porządku (oczywiście brakuje tranzystora ale podobno może go nie być), a wzmacniacz jako taki działa bez zarzutu?

Skomentuj

Jesli uklad robiles sam to mogles zapomniec o diodzie od strony druku ktora wycisza wzmak w jednym z polozen przelacznika fazy. Najpierw sprawdz czy uklad tak samo sie zachowuje w obu pozycjach fazy i czy nie ma ani cichego wlaczenia ani wylaczenia. Bo ciche wylaczenie moze sie zepsuc ale ciche wlaczanie nie ma takiej mozliwosci.

Skomentuj

Irku, sam robiłem ten układ ale zastosowałem diodę po stronie druku i faktycznie ciche włączanie działa przy jednym położeniu przełącznika fazy ale i tak przy wyłączaniu słychać głośne brrrrrruuub...(albo coś podobnego) trochę boję się o głośnik!Sprawdzałem jeszcze raz wszystkie elementy i wyglądają na OK chyba ,że klapnęło ciche wyłączanie w kostce TDA?

Skomentuj

A czy to glosne wylaczenie jest w obu polozeniach fazy?
          Sprawdz czy na diodzie zenera 5,6V jest takie wlasnie napiecie przy wlaczonym zasilaniu. Po wylaczeniu powinno od razu spasc. Sprawdz czy dioda zenera i dioda obok oraz ta od druku jest w dobra strone wlaczona i czy nie ma zwarcia.

Skomentuj

irek, ja już od razu pytam ile chcesz za naprawe mostka TDA... wysłałem Ci pw... dodam że zasilacz jest ok i scalaczki chyba też

PozdroO

Skomentuj

Irek , miałęś rację odwrotnie wlutowałem tą diodę od strony druku ale dalej układ działa tylko w jednym położeniu przełącznika fazy.Pozostałe elementy są OK.

Skomentuj

W jednym z polazen fazy nie gwarantuje cichego wlaczania moze byc jakis stuk. Wylaczanie przebiega raczej cicho.

Skomentuj

A zostało Tobie jeszcze troche tych wzmacniaczy?

Skomentuj

troche za duzo zostalo bo musialem zamowic 40 plytek :)

Skomentuj

Bo musisz się irek bardziej zareklamować :o)

Skomentuj

eeee wole sprzedawac te plytki przez dwa lata i robic je jak mam czas i ochote. Jak bym sie wystawil na allegro to by mi pewnie glowe urwali. No ale mysle o stworzeniu kompletnego wzmacniacza do suba. Niestety polowa ludzi kupujacych moduly ma problemy z prostym podlaczeniem.

Skomentuj

wyłączanie

a moze mi ktoś pomóc.. przeczytałem cały post ale potrzebuje zronbic tak aby wzmacniacz wyłączał sie po okolo 1 minucie przy braku sygnału wejsciowego.. które elementy zmienic.. czy taka zmiana idzie w rzchubę?? prosz o odpowiedz

Skomentuj

niestety układu standby nie ma w tym projekcie irka. poszukaj dobrze na elektroda.pl tam powinieneś znaleźć fajny układ czuwania.

Skomentuj

Moj pierwszy projekt ma czuwanie. A ze jest bardziej rozbudowany to ma dwa TDA. Czuwanie dziala albo na dodatkowym trafie i przekazniku albo czysto elektronicznie opierajac sie o trafo glowne.

Skomentuj

czuwanie

Irku...a czy moglbysmi przyblizycz troszkę jak skrócic czas czuwania tego na 2 tda i trafie z przekaznikiem..??

Skomentuj

Skrucic? Myslalem ze te 4minuty to i tak za malo. Bo jak nic sie w muzie czy filmie nie dzieje to sub potrafi sie wylaczyc. Skrocic nie ma problemu zamiast 100uF (w rogu plytki) wystarczy dac 47u a jak ktos chce nawet mniej. Musi to byc dobry elektrolit.

Skomentuj

Irku i pojawil sie juz projekt ? :> czy jeszcze jak jest to napisz ;]

Skomentuj

a będzie to projekt publiczny? bo to może być ciekawe

Skomentuj

Wzmacniacz ma sie pojawic w EDW 9/05 jak wszystko dobrze pojdzie :)

Skomentuj

Cześć Irek, wczoraj chciałem podłączyć do twojego układu (podstawowy TDA7294) subsonica i niechcąco zwarłem przewód sygnałowy z radiatorem TDA , coś zaiskrzyło i teraz na wyjściu głośnikowym mam napięcie zasilania (tj +35V),sprawdziłem diody,rezystorki i podmieniłem TL ale wciąż to samo( na przełącznik fazy na pin2 przychodzi około 7,5V) , ty znasz ten układzik jak własną kieszeń mógłbyś pomóc gdzie może być uszkodzenie?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X