Ta przyszlosc juz jest :) wystarczy zastosowac dwa IRF250 i mamy 200W. Jak sie da IRF540 to mamy koszt porownywalny do TDA i moc ok 100W. Wzmak wyciaga wieksza moc od TDA nawet z tego samego zasilacza a to dlatego ze ma wieksza sprawnosc.
irku ja bym chcial zamowic u CIbeie ten wzmacniaczyk na jednym tda tylko nie wiem czy jeszcze to sprzedajesz ...
odezwij sie prosze o ile mozesz (moje gg 2190950)
dzieki pozdrawiam
irku ja bym chcial zamowic u CIbeie ten wzmacniaczyk na jednym tda tylko nie wiem czy jeszcze to sprzedajesz ...
odezwij sie prosze o ile mozesz (moje gg 2190950)
dzieki pozdrawiam
Hej!!!!
Planuje zrobic sub samochodowy na STX 27 150 8 SS, a do tego wzmak na mostku LM 3886, konkretnie na nim gdyż mam zamiar zrobić przetwornice w oparciu o trafo z zasilacza komputerowego, niestety bez dzielonego uzwojenia 12V, więc na wyjściu będzie jakies duże napięcie pojedńcze, a ten LM to chyba jeden z niewielu wzmacniaczy mogących pracować przy napieciu pojedyńczym (jest w nocie producenta)....
Co o tym myslicie???
[ Dodano: 2005-03-17, 12:40 ]
Aha, Irku, gdybyśbył tak uprzejmy i wysłał mi płytke, dokumentacje i najlepiej w formacie do protele, tj ogólnie wszystko co masz do tego wzmaka w najnowszej wersjji to byłbym bardzo wdzięczny !!!
Z góry THX!!!
(takero@wp.pl)
trafo z zasilacza ATX da w takim ukladzie napiecie ok 90V a to chyba za duzo.
Dokumentacje do moich ukladow wysylam po zapytaniu na maila audioefm@interia.pl
Nie udostepniam plikow protelowskich.
Tak trzeba go pominac. Choc zdaje sie ze jak sie go wstawi to nic to nie zmieni. Zrobilem miejsce na tranzystor zeby szybciej rozladowywal on kondensator od szybkiego wylaczenia. Ale w praktyce rozladowanie samym rezystorem jest wystarczajace.
Wazne jest dolutowanie diody 1N4148 od strony druku bez ktorej uklad nie bedzie sie szybko wylaczal przy jednym z polozen fazy. Wynika to z uproszczonej konstrukcji odracacza fazy.
Po pierwsze: respect Irek
Po drugie: jaka jest fc subsonic'a w opublikowanym układzie na pojedyńczym TDA ?
Po trzecie: które C i R to subsonic ? (w przypadku chęci zastosowania subsonic'a aktywnego wartoby chyba wywalić filtr pasywny ?). Domyślam się że są to: C2, C8, R4...7 ?
W ukladzie na pojedynczym TDA nie ma subsonic-a. To mialbyc mozliwie najprostrzy i najtanszy uklad wzmacniacza do subwofera. Dlatego nie ma subsonic-a a zmiana fazy rowniez jest dosc nietypowo rozwiazana co ma kilka wad. Moc pojedynczego TDA jest na tyle mala ze uklad jest typu amatorskiego i nie warto go za bardzo uszlachetniac.
Właśnie opchnąłem mostek TDA by irek ... Chcę teraz tego 200W na tranzystorach ale dawno mnie nie było więc się pogubiłem w tym wątku :/ Jest już dostępny ?
Wzmacniacz nie jest jeszzce gotowy ale ma szanse bo kilka wolnych dni swiatecznych przedemna.
Pozatym EDW sie odezwalo i sprawa publikacji sie posunie do przodu.
No chyba ze bedzie wielkie bum i po jablkach :)
Mam juz dosc wybuchajacych TDA.....
Skomentuj