Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam
    a czy bylaby w przyszlosci wersja 4 ohm okolo 150-250 wat?
    Pozdrawiam

Skomentuj

No dobrze, a co z mocą?
      Jak w porównaniu z TDA

Skomentuj

Ta przyszlosc juz jest :) wystarczy zastosowac dwa IRF250 i mamy 200W. Jak sie da IRF540 to mamy koszt porownywalny do TDA i moc ok 100W. Wzmak wyciaga wieksza moc od TDA nawet z tego samego zasilacza a to dlatego ze ma wieksza sprawnosc.

Skomentuj

No to czekamy z niecierpliwoscia na schemwty i wzor plytki :>

Skomentuj

irek a mozna zamówić u ciebie płytki ze skroconą dokumentacją??

Skomentuj

irku ja bym chcial zamowic u CIbeie ten wzmacniaczyk na jednym tda tylko nie wiem czy jeszcze to sprzedajesz ...
              odezwij sie prosze o ile mozesz (moje gg 2190950)
              dzieki pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez macias666
                irku ja bym chcial zamowic u CIbeie ten wzmacniaczyk na jednym tda tylko nie wiem czy jeszcze to sprzedajesz ...
                odezwij sie prosze o ile mozesz (moje gg 2190950)
                dzieki pozdrawiam
                irek sprzedaje.Pisz do niego na PW

Skomentuj

Hej!!!!
                  Planuje zrobic sub samochodowy na STX 27 150 8 SS, a do tego wzmak na mostku LM 3886, konkretnie na nim gdyż mam zamiar zrobić przetwornice w oparciu o trafo z zasilacza komputerowego, niestety bez dzielonego uzwojenia 12V, więc na wyjściu będzie jakies duże napięcie pojedńcze, a ten LM to chyba jeden z niewielu wzmacniaczy mogących pracować przy napieciu pojedyńczym (jest w nocie producenta)....
                  Co o tym myslicie???

[ Dodano: 2005-03-17, 12:40 ]
                  Aha, Irku, gdybyśbył tak uprzejmy i wysłał mi płytke, dokumentacje i najlepiej w formacie do protele, tj ogólnie wszystko co masz do tego wzmaka w najnowszej wersjji to byłbym bardzo wdzięczny !!!
                  Z góry THX!!!
                  (takero@wp.pl)

Skomentuj

trafo z zasilacza ATX da w takim ukladzie napiecie ok 90V a to chyba za duzo.
                    Dokumentacje do moich ukladow wysylam po zapytaniu na maila audioefm@interia.pl
                    Nie udostepniam plikow protelowskich.

Skomentuj

a ja mam pytanie dotyczące tego wątku: czy ktoś posiada listę elementów to tej płytki?

jeszcze jedno, na schemacie przy opóźnionym włączaniu/szybkim wyłączaniu trzeba pominąć ten tranzystor T1, bo tak tam pisze?

Skomentuj

Tak trzeba go pominac. Choc zdaje sie ze jak sie go wstawi to nic to nie zmieni. Zrobilem miejsce na tranzystor zeby szybciej rozladowywal on kondensator od szybkiego wylaczenia. Ale w praktyce rozladowanie samym rezystorem jest wystarczajace.
                        Wazne jest dolutowanie diody 1N4148 od strony druku bez ktorej uklad nie bedzie sie szybko wylaczal przy jednym z polozen fazy. Wynika to z uproszczonej konstrukcji odracacza fazy.

spis elementow:
                        Bill of Material for sub7294.Bom

Used Part Type Designator
                        ==== ================== =============
                        3 1N4148 D1 D2 D3
                        2 ZENER 12V DZ1 DZ2
                        1 ZENER 5V6 DZ3
                        ----------------------------------------------------------
                        2 22R R4 R5
                        9 470R R1 R3 R7 R10 R11 R13 R14 R15 R18
                        2 1K R32 R33
                        3 10K R12 R21 R22
                        6 22K R2 R6 R8 R16 R17 R19
                        3 47K R9 R20 R26
                        4 220K R23 R24 R25 R27
                        2 100pF 50V C14 C22
                        1 47nF 63V C15
                        6 100nF 63V C7 C8 C11 C12 C13 C16
                        4 4u7 16V C2 C18 C20 C21
                        6 22uF 50V C1 C3 C4 C5 C10 C23
                        2 100uF 16V C6 C17
                        1 4700uF 50V C9 C19
                        4 220R 5W R28 R29 R30 R31
                        1 POT.10K log. P2
                        1 POT.47K lin. P1
                        1 TL072 U2
                        1 TDA7294 U1
                        1 PRZELACZNIK PRZ1
                        1 ZLACZE 2PIN ZL1
                        1 ZLACZE 3PIN ZL5
                        1 MOSTEK 6A 200V BR1

Skomentuj

Po pierwsze: respect Irek
                          Po drugie: jaka jest fc subsonic'a w opublikowanym układzie na pojedyńczym TDA ?
                          Po trzecie: które C i R to subsonic ? (w przypadku chęci zastosowania subsonic'a aktywnego wartoby chyba wywalić filtr pasywny ?). Domyślam się że są to: C2, C8, R4...7 ?

Skomentuj

W ukladzie na pojedynczym TDA nie ma subsonic-a. To mialbyc mozliwie najprostrzy i najtanszy uklad wzmacniacza do subwofera. Dlatego nie ma subsonic-a a zmiana fazy rowniez jest dosc nietypowo rozwiazana co ma kilka wad. Moc pojedynczego TDA jest na tyle mala ze uklad jest typu amatorskiego i nie warto go za bardzo uszlachetniac.

Skomentuj

Hm... no cóż... nie jestem elektronikiem i źle oceniłem schemat Dzięki za odpowiedź.

Skomentuj

Właśnie opchnąłem mostek TDA by irek ... Chcę teraz tego 200W na tranzystorach ale dawno mnie nie było więc się pogubiłem w tym wątku :/ Jest już dostępny ?

Skomentuj

O ile mi wiadomo to jeszcze nie :(

P.S. Ma ktoś może wzór płytki do mostka TDA by Irek ?

Skomentuj

Wzmacniacz nie jest jeszzce gotowy ale ma szanse bo kilka wolnych dni swiatecznych przedemna.
                                    Pozatym EDW sie odezwalo i sprawa publikacji sie posunie do przodu.
                                    No chyba ze bedzie wielkie bum i po jablkach :)
                                    Mam juz dosc wybuchajacych TDA.....

Skomentuj

a czy mogę zamiast trafa symetrycznego 2*24v uzyc dwóch taraf sieciowych po 24 volty?????

prosze o pomoc

djzibi100@o2.pl

Skomentuj

mozesz

Skomentuj

ok wychodzi to duzo taniej dwa trafa po 250 wat to koszt 50zł a za 500 w toroid trzeba da koło 130. Tak pozatym sptrzedam toorida 400W 2*25V

Skomentuj

Czaruję...
                                          X