Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ten link dziwnie działa jakoś. Trzeba skopiować ten adres wkleić w "wiersz adresów" i enter. Ja tak zrobiłem :o)

Skomentuj

ok, juz kumam(schemat mnie zmylił:-)

wypas ten projekt, o takim czyms zawsze marzyłem.

!!POKŁONY DLA IRKA!!

a moze teraz cos mocniejszego? np.to samo do stk4048 lub pa300??? no dobra, zartowałem(dostajesz palec a chcesz całą rękę;-)

Skomentuj

a ma juz ktos spis elementow? pytam bo zaraz pewnie zaczne robic, a moze ktos juz zrobil i udostepni ;]

Skomentuj

Nie trzeba do tego nic więcej oprócz transformatora i radiatora - wiem bo mam. Wszystko jest bardzo profesjonalnie wykonane i pięknie polutowane do płytki - też dopracowanej do perfekcji. Więc bardzo polecam ten wzmak by irek. A tak na marginesie dodam że nie opłaca się kupować elementów i samemu składać bo to samo wychodzi w cenie, a lepiej chyba mieć wszystko przez profesjonalistę złożone

PozdroO

Skomentuj

Przydaloby sie jakos wyroznic ten topic, a najlepiej umiescic jako artykul.

Skomentuj

mam jeszcze takie pytanie:ta płytka to już jest odbicie lustrzane?

[ Dodano: 2005-02-21, 17:30 ]
              sorry to jest odbicie lustrzane, dopiero teraz zobaczyłem napis na płytce który jest na odwrót.

Skomentuj

Regulacja filtra to ok 80-150Hz 12dB/okt.
                Zasilacz +-12V dla TL072 jest juz na plytce i jest na zenerkach.
                Plytka jest widokiem od strony elementow.
                Spis elementow doloze jak wroce do domu, w niedziele juz czasu na to zabraklo.
                Gotowy uruchomiony uklad kosztuje u mnie 63zl a wersja mostkowa z trafem czuwania 120zl.
                Wersji na STK nie bedzie! Bedzie sam preamp do suba i wzmacniacz na mosfetach duzo tanszy niz STK i tez 200W.

Do projektu plytki wkradl sie maly blad. Mianowicie regulacja czestotliwosci odciecia suba dziala odwrotnie tzn czestotliwosc zwieksza sie w lewo a nie w prawo. Kto bedzie robil plytke sam niech sobie sciezki poprzestawia. Ja mam wykonanych 40 takich plytek wiec musze z tym zyc :)

Skomentuj

Irku...po prostu brawo :)

Skomentuj

Wreszcie ktoś zatroszczył się o elektroniczne kaleki takie jak ja :) Wielkie dzięki. Może to dzięki mojej dawnej prośbie o jakis artykuł o wzmacniaczach... :)

Skomentuj

irek, mam pytanie a nawet dwa.

Czy jezeli mam suba na ARN 226/05/4 to czy moge zamias trafa 2*24V uzyc 2*35V?? Domyslam sie ze odpowiedz bedzie brzmiala NIE.

I drugie pytanie czy zeby zmiejszyc napiecie na trafku to zwoje trzeba odwinac czy dowinac .. i po ktorej stronie czy po wtornej czy pierwotnej??

Skomentuj

.

irek jak tylko bede mial kase to zamowie u Ciebie jedna sztuke :)

Skomentuj

Zawsze znajdzie sie ktos, komu nie pasuje cos Szkoda Irku, ze nie wplotles w ta plytke subsonika - koszt niewielki a mniejsze obciazenia dla zasilania.

Skomentuj

w drozszej wersji jest subsonic

Skomentuj

A czy moglbym prosic o schemat i do tej wersji z subsonikiem?

Skomentuj

Schematu niestety nie udostępnię ( nie wiem czy autor miał to w planach ) ale jak by ktoś chciał zobaczyć fotki wzmaka w 2 wersji ( ukończonego w 96% to proszę bardzo. www.interecho.com/~adasko/wzmacniacz.rar

Skomentuj

irek, cięcie 80-150Hz,strasznie wysoko.Domyślam się że nie bedzie problemu ze zjechaniem odcięcia do 40-50Hz?

Skomentuj

adasko bardzo ladnie ci to wyszlo

PS zazdroszcze, IREK zbieram juz kase na drozsza wersje ;]

Skomentuj

A dlaczego na symulacji w Electronics Workbench punkty -3dB filtra wychodzą mi 60 i 150 Hz ?

Skomentuj

Wersja z dwoma TDA i czuwaniem na trafie ma prosty subsonic bierny 3-rzedu.
                                        W kolejnych wersjach z wyzszej pulki bedzie aktywny moze nawet regulowany.
                                        Schematy wysylam na prosbe z prywatnego maila audioefm@interia.pl

Waldorf do 4 omowego glosnika trafo 2x24V a do 8 omowego 2x28-30V. Jak masz trafo ze zbyt duzym napieciem to radze kupic nowe. Przewijanie traf czesto jest nie mozliwe ze wzgledu na ich nierozbieralne wykonanie. Choc nie wiem co to za trafo.

Filtr projektowany byl wlasnie na 60-150Hz. W praktyce na dolna czestotliwosc ma rowniez wplyw opadajaca charakterystyka samej koncowki mocy i duza tolerancja potencjometrow. Z pomiarow calosci dolna czestotliwosc wychodzi w granicach 70-80Hz o gorna ok 150Hz.
                                        Czestotliwosc zostala dobrana po wielu probach i taka wlasnie daje dobry zakres regulacji. Nie ma sensu robienia regulacji od 40Hz bo przy tej czestotliwosc sam glosnik ma juz opadajaca charakterystyke. Jak ktos jednak tak lubi to wystarczy zmienic dwa kondensatory i po sprawie.

Skomentuj

Zgodnie z prosba adasko zamieszczam fotki jego wzmacniacza.
                                          Bardzo dobra konstrukcja Irek Podziwiam
                                          Oto link nalezy go wlkeic do przegladarki bo cos nie chca dzialac i nie wiem dlaczego:
                                          http://www.motoman.piwko.pl/wzmacniacz.rar

Skomentuj

Czaruję...