Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez ibox
    problem w tym że gdy podkręcę potencjometr Volume w okolicy połowy to już zaczyna świecić dioda limitera mocy. Sygnał podaje z Sound Blaster X-Fi Xtreme z włączoną opcja wzmocnienia basu.
    wylacz podbicie basu i zmniejsz glowna glosnosc na 70-75%
    wtedy bedziesz mogl odkrecic go na maxa

jakbys teraz zdjal ten limiter i podglosnil na maxa to bys slyszal tylko jeden wielki przester :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
      Zamieszczone przez tobster
      Gdzieś można nabyć gotowe PCB
      niestety ale irkowi sie juz skonczyly...
      Zamieszczone przez tobster
      a może ktoś ma zamiar wytrawiać i może zrobić 1 sztukę więcej :>?
      jakby ktos chcial to moge potrawic... ale napewno nie bede wiercil :P
      Cenowo jak to wygląda ?

Skomentuj

a ile dajesz? :>
        moze lepiej juz na PW pisz o szczegoly

Skomentuj

Mi jedna została jakby co, jak robiłem dla m@riana to zrobiłem jedną nadto i jak ktoś chce to pisać pw.

Skomentuj

A jakie trafo będzie potrzebne do pojedynczego TDA ? 100VA wystarczy czy lepiej będzie większe i jakie napięcie (2x24 ? ). Jaki głośnik proponujecie do tego ??

Skomentuj

80-100VA starczy
              2x24v dla glosnika 4ohm
              2x28v (30 juz jest niebezpiecznie na granicy) dla 8ohm

jedyny tani glosnik jaki znam ktory do tego sie nadaje to ARN 226
              napewno nic mocnijeszego jak 60w

Skomentuj

A muszę odizolować TDA od radiatora ? No i jaki radiator będzie potrzebny, wystarczy od taki od komputera ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Arek460
                  A muszę odizolować TDA od radiatora ?
                  Tak musisz. Od komputera może być za mały, chociaż widziałem konstrukcje z takimi radiatorami, ale były dodatkowo chłodzone powietrzem z wentylatorka.

Skomentuj

A czym mogę odizolować TDA.

Skomentuj

Kup podkładki mikowe w sklepie elektronicznym i przezroczystą pastę termo-przewodzącą.

Skomentuj

Jesli radiator nie bedzie do niczego dotykal to nie musisz go odizolowac. Wystapi na nim ujemne napiecie zasilania co moze popiescic przy dotykaniu. Dlatego zazwyzcaj podlacza sie go do masy a TDA przykreca przez podkladke mikowa posmarowana z obu stron pasta termoprzewodzaca.

Skomentuj

No i jaki radiator będzie potrzebny, wystarczy od taki od komputera ?
                          tak, sam taki posiadam. ale konieczny jest wentylator! nie musi pracowac na max obrotach ale musi chlodzic...

Skomentuj

a czym mam zasilić ten wentylator ???

Skomentuj

a czym mam zasilić ten wentylator ???
                              nie wiem, może wodą? :shock:

Skomentuj

Najlepiej jednak napieciem.

Skomentuj

Arek460, zrobisz sobie zasilacz pomocniczy 12V... Naprawdę takie pytania nie powinny mieć miejsca jak chcesz się brać za budowę wzmacniacza

Skomentuj

ale ja nie chce podpinać dwóch kabli do gniazdka. Nie wiedziałem że wodą można coś zasilić ;d

Skomentuj

ale ja nie chce podpinać dwóch kabli do gniazdka.
                                      Jakich kabli do jakiego gniazdka? Co to ma do rzeczy?

Skomentuj

ale ja nie chce podpinać dwóch kabli do gniazdka
                                        no to niestety musisz porozmawiac z penem Tesla bo tylko jemu sie udalo (podobno) przesylac energie elektryczna bezprzewodowo :P

a na powaznie http://diyaudio.pl/portal.php?show=36 i do tego pomocniczy zasilacz z zasilania wzmacniacza (ten w irka ukladzie jest za slaby)

Skomentuj

Panowie może jeszcze jakiś głośnik zaproponujecie do pojedynczego TDA, bo właśnie takie robie :neutral:

[ Dodano: 2010-01-29, 08:33 ]
                                          Mam jeszcze jedno pytanie jak mam zamontować kondensatory od druku ? w wer. V2 może ma ktoś jakieś foto byłbym bardzo wdzięczny
                                          - 4K7 OD DRUKU (-C10, masa)
                                          - 10K OD DRUKU (C21)

PS Przepraszam ale nie mogłem już edytować posta :sad:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X