Na allegro pojawiły się tanio TST 80/004 2X24V czy można do takiego mostka podłączyć 2 takie trafka i by się nic nie działo ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez irek
Mozna zastosowac dwa trafa po 80W tylko po co? Jak tanie musza byc dwa trafa 80watowe zeby byly tansze od jednego 150-160w?Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Arek460Mógłby mi ktoś podać jaki jest mniej więcej koszt wykonania mostka tda samemu ?
jak bedziesz kupowal wszystko w lokalnym sklepie elektronicznym to moze wyjsc nawet ponad 100zl
ja mialem troche "smieci" i kompletny mostek kosztowal mni ok 40zl
(radiator od kompa, trafo z odzysku, kondy z odzysku itp itd)
Skomentuj
-
mam pytanie do ludzi ktorzy budowali mostek tda Irka, gdzie mozna dostac trafo czuwania ktore pasuje do otworow w plytce? z tego co szukalem (a naszukalem sie sporo) to wszystkie trafka ts2/56 dostepne w sklepach internetowych maja inny rozstaw wyprowadzen niz te ktore sa na plytce tzn we wszystkich trafkach ktore widzialem, jedne wyprowadzenia sa blizej siebie, a drugie troche dalej, a na plytce wyprowadzenia tworza kwadrat
byl bym wdzieczny za podpowiedzi :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez delorianPowolutku, na schemacie wyrazie widzę T1 i T2 BC546
Chodzi mi o T1 i T2 z subwofer7294_ver1.1, wersja w mostku.
Zamieszczone przez damianiwszystkie trafka ts2/56 dostepne w sklepach internetowych maja inny rozstaw wyprowadzen
Najlepiej nie dawac tego trafa i przekaznika, bedzie duzo taniej a czuwanie na toroidzie o mocy 150W bedzie pobierac nawet mniej mocy niz to 2watowe trafko.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez damianimam pytanie do ludzi ktorzy budowali mostek tda Irka, gdzie mozna dostac trafo czuwania ktore pasuje do otworow w plytce? z tego co szukalem (a naszukalem sie sporo) to wszystkie trafka ts2/56 dostepne w sklepach internetowych maja inny rozstaw wyprowadzen niz te ktore sa na plytce tzn we wszystkich trafkach ktore widzialem, jedne wyprowadzenia sa blizej siebie, a drugie troche dalej, a na plytce wyprowadzenia tworza kwadrat
byl bym wdzieczny za podpowiedzi
poszukaj na allegro - czasami da sie znalezc takie trafka za 1-3zl
ja mam pol kartona po butach
Zamieszczone przez irekNajlepiej nie dawac tego trafa i przekaznika, bedzie duzo taniej a czuwanie na toroidzie o mocy 150W bedzie pobierac nawet mniej mocy niz to 2watowe trafko.
w wersji stereo mozna pociagnac zasilanie np ze wzmacniacza lub z komputera i podpiac pod STBY MUTE. wtedy wlaczajac jedno wlacza sie wszsytko
Skomentuj
-
znalazlem dwa trafka 12V 4VA
dobrze mysle, ze zeby zastosowac je zamiast ts2/56 musze zmienic po pierwsze przkeaznik na 12V, R35 (do leda) 2x mniejszy, tylko co z R38 i R30? z tego co mi wychodzi to z oryginalnego trafka po wyprostowaniu jest ok. 22V, a nie 24, jak to sie ma do 12V AC z mojego trafka?
prosze o wyjasnienie :)
Skomentuj
-
To napiecie jest potem stabilizowane na zenerkach 12V wiec musi byc wieksze od 12V a z tego trafa nie wiem czy bedzie. Musisz to sprawdzic ew zmniejszyc rezystory od zenerek.
Przekaznik 24V pracuje prawidlowo od ok 16V w stosunku do wersji 12V pobiera dwa razy mniej pradu.
Ale tak jak pisalem nie jest ten uklad potrzebny a nadal bedzie dzialac funkcja auto on/off.
Skomentuj
-
Ale tak jak pisalem nie jest ten uklad potrzebny a nadal bedzie dzialac funkcja auto on/off.Zamieszczone przez irekMusisz to sprawdzic ew zmniejszyc rezystory od zenerek.Przekaznik 24V pracuje prawidlowo od ok 16V w stosunku do wersji 12V pobiera dwa razy mniej pradu.
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez irekJesli nie wmontujesz malego trafa i przekaznika to trafo glowne bedzie pracowac caly czas a uklad auto on/off bedzie wylaczac sama koncowke mocy.
Może to głupie pytanie i odpowiedź jest oczywista ale z elektroniką mam raczej mało do czynienia (przynajmniej od strony zasad jej działania) i po prostu tego nie wiem a jest to informacja, wydaje mi się, ciekawa i przydatna - proszę kolegów o wyrozumiałość
Skomentuj
Skomentuj