Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Na allegro pojawiły się tanio TST 80/004 2X24V czy można do takiego mostka podłączyć 2 takie trafka i by się nic nie działo ?

Skomentuj

Zamieszczone przez delorian
      Zamiast BC546 mogę zastosować 2n3906 odwrócony o 180 stopni?
      W modele sub7294 nie montuje sie zadnego tranzystora!

Mozna zastosowac dwa trafa po 80W tylko po co? Jak tanie musza byc dwa trafa 80watowe zeby byly tansze od jednego 150-160w?

Skomentuj

Zamieszczone przez irek

Mozna zastosowac dwa trafa po 80W tylko po co? Jak tanie musza byc dwa trafa 80watowe zeby byly tansze od jednego 150-160w?
        na Allegro są po 10zł, więc gra warta świeczki...
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Mógłby mi ktoś podać jaki jest mniej więcej koszt wykonania mostka tda samemu ? i czy ystarczy mi trafo 150va

Skomentuj

Zamieszczone przez Arek460
            Mógłby mi ktoś podać jaki jest mniej więcej koszt wykonania mostka tda samemu ? i czy ystarczy mi trafo 150va
            starczy, ok 60zł + radiator
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Arek460
              Mógłby mi ktoś podać jaki jest mniej więcej koszt wykonania mostka tda samemu ?
              koszt jest zalezny od tego co juz masz, co musisz kupic i gdzie kupic?
              jak bedziesz kupowal wszystko w lokalnym sklepie elektronicznym to moze wyjsc nawet ponad 100zl

ja mialem troche "smieci" i kompletny mostek kosztowal mni ok 40zl
              (radiator od kompa, trafo z odzysku, kondy z odzysku itp itd)

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                Zamiast BC546 mogę zastosować 2n3906 odwrócony o 180 stopni?
                W modele sub7294 nie montuje sie zadnego tranzystora!
                Powolutku, na schemacie wyrazie widzę T1 i T2 BC546
                Chodzi mi o T1 i T2 z subwofer7294_ver1.1, wersja w mostku.

Skomentuj

mam pytanie do ludzi ktorzy budowali mostek tda Irka, gdzie mozna dostac trafo czuwania ktore pasuje do otworow w plytce? z tego co szukalem (a naszukalem sie sporo) to wszystkie trafka ts2/56 dostepne w sklepach internetowych maja inny rozstaw wyprowadzen niz te ktore sa na plytce tzn we wszystkich trafkach ktore widzialem, jedne wyprowadzenia sa blizej siebie, a drugie troche dalej, a na plytce wyprowadzenia tworza kwadrat

byl bym wdzieczny za podpowiedzi :)

Skomentuj

Powolutku, na schemacie wyrazie widzę T1 i T2 BC546
                    Chodzi mi o T1 i T2 z subwofer7294_ver1.1, wersja w mostku.
                    Ten temat jest akurat o module na pojedynczym TDA. Za bc546 mozesz wstawic dowolny tranzystor NPN.

Zamieszczone przez damiani
                    wszystkie trafka ts2/56 dostepne w sklepach internetowych maja inny rozstaw wyprowadzen
                    Co prawda kupuje trafa na zamowienie i robia mi wyprowadzenia jak chce ale jak kupowalem ''firmowe'' indela to tez mialo wyprowadzenia na skrajnych nozkach.

Najlepiej nie dawac tego trafa i przekaznika, bedzie duzo taniej a czuwanie na toroidzie o mocy 150W bedzie pobierac nawet mniej mocy niz to 2watowe trafko.

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani
                      mam pytanie do ludzi ktorzy budowali mostek tda Irka, gdzie mozna dostac trafo czuwania ktore pasuje do otworow w plytce? z tego co szukalem (a naszukalem sie sporo) to wszystkie trafka ts2/56 dostepne w sklepach internetowych maja inny rozstaw wyprowadzen niz te ktore sa na plytce tzn we wszystkich trafkach ktore widzialem, jedne wyprowadzenia sa blizej siebie, a drugie troche dalej, a na plytce wyprowadzenia tworza kwadrat

byl bym wdzieczny za podpowiedzi
                      a co za problem wywiercic dziurke i pociagnac przewodem napiecie? ja tak zrobilem bo mialem inne trafo niz w irka projekcie

poszukaj na allegro - czasami da sie znalezc takie trafka za 1-3zl
                      ja mam pol kartona po butach

Zamieszczone przez irek
                      Najlepiej nie dawac tego trafa i przekaznika, bedzie duzo taniej a czuwanie na toroidzie o mocy 150W bedzie pobierac nawet mniej mocy niz to 2watowe trafko.
                      to sie przydaje jedynie w kinie domowym.
                      w wersji stereo mozna pociagnac zasilanie np ze wzmacniacza lub z komputera i podpiac pod STBY MUTE. wtedy wlaczajac jedno wlacza sie wszsytko

Skomentuj

znalazlem dwa trafka 12V 4VA
                        dobrze mysle, ze zeby zastosowac je zamiast ts2/56 musze zmienic po pierwsze przkeaznik na 12V, R35 (do leda) 2x mniejszy, tylko co z R38 i R30? z tego co mi wychodzi to z oryginalnego trafka po wyprostowaniu jest ok. 22V, a nie 24, jak to sie ma do 12V AC z mojego trafka?

prosze o wyjasnienie :)

Skomentuj

To napiecie jest potem stabilizowane na zenerkach 12V wiec musi byc wieksze od 12V a z tego trafa nie wiem czy bedzie. Musisz to sprawdzic ew zmniejszyc rezystory od zenerek.

Przekaznik 24V pracuje prawidlowo od ok 16V w stosunku do wersji 12V pobiera dwa razy mniej pradu.

Ale tak jak pisalem nie jest ten uklad potrzebny a nadal bedzie dzialac funkcja auto on/off.

Skomentuj

Ale tak jak pisalem nie jest ten uklad potrzebny a nadal bedzie dzialac funkcja auto on/off.
                            nie rozumiem, w takim razie po co jest te male trafko i przekaznik?
                            Zamieszczone przez irek
                            Musisz to sprawdzic ew zmniejszyc rezystory od zenerek.
                            tzn. R30 i R38?
                            Przekaznik 24V pracuje prawidlowo od ok 16V w stosunku do wersji 12V pobiera dwa razy mniej pradu.
                            niestety pod obciazeniem napiecie przysiada do ok 11V, czyli po wyprostowaniu mniej niz 16V jest :(

Skomentuj

To trafo jest do zasilania ukladu czuwania i po wykryciu sygnalu zalaczane jest trafo glowne. Jesli nie wmontujesz malego trafa i przekaznika to trafo glowne bedzie pracowac caly czas a uklad auto on/off bedzie wylaczac sama koncowke mocy.

Skomentuj

Nie na temat...
                                Zamieszczone przez irek
                                Jesli nie wmontujesz malego trafa i przekaznika to trafo glowne bedzie pracowac caly czas a uklad auto on/off bedzie wylaczac sama koncowke mocy.
                                Zakładając, że końcówka jest w trybie off ale układu czuwania nie ma i trafo główne pracuje ciągle - jaki jest wtedy pobór mocy z sieci? Czy podczas gry ten pobór zmienia się w zależności od różnych czynników czy może jest stały? Załóżmy, że trafo ma 200W.

Może to głupie pytanie i odpowiedź jest oczywista ale z elektroniką mam raczej mało do czynienia (przynajmniej od strony zasad jej działania) i po prostu tego nie wiem a jest to informacja, wydaje mi się, ciekawa i przydatna - proszę kolegów o wyrozumiałość

Skomentuj

dabyl, irek juz o tym pisal kilka razy - dobre toroidy pobieraja w trybie czuwania mniej mocy niz te male trafko. tak wiec ponizej 2-3W

Skomentuj

A gdzie mogę szukać poprostu mostka + płytka? Bo ciężko mi coś obczaić z tych podanych schematów ;d

Skomentuj

jak tak prostego schematu nie umiesz odczytac to niestety zostaje ci gotowy kit z allegro

Skomentuj

kup sobie lepiej KIT, masz wszystko 'na tacy',
                                        bedziesz przynajmniej pewny ze uklad jest OK,

jak nie popsujesz dalej to bedzie ok

Skomentuj

Bez przesady , umiem odczytać schemat tylko płytka jest pod kątem tego wszystkiego ...
                                          Kit odpada , mam układy w domu , problem jest tylko PDF z wzorem płytki i montażowiec.
                                          Ehh...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X