Zamieszczone przez ibox
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
TDA to bardzo dobry wzmacniacz dla poczatkujacego... ale nie w wykonaniu irka :???:
irek potrafi tak zminiaturyzowac plytke ze nawet osoby z odrobina doswiadczenia maja problemy z lutowaniem... a co dopiero kompletnie poczatkujacy :???:
jakiej grubosci masz cyne?
jaki grot?
proponuje dac cienszy grot + cyna 0,5-0,9mm
czesc filtra wyglada nie najgorzej - ale okolice wzmacniacza to juz przesada
Skomentuj
-
Postanowiłem zrobić wszystko od nowa na kompletnie nowych częściach. Do pracy zabiorę się w ferie. Co do jakości tych ścieżek to zgadzam się z wami ze to jest porażka ale to dlatego miedzy innymi iż cyna którą posiadam ma grubość 2mm.. jest zdecydowanie za gruba na tak małe ścieżki.
A tak ogólnie to jaką metodą polecacie wykonać płytkę PCB bo miałem nie mały problem aby ta płytka jakoś wyglądała i ścieżki były w miarę poprawne.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez iboxcyna którą posiadam ma grubość 2mm.. jest zdecydowanie za gruba na tak małe ścieżki.
Zamieszczone przez iboxA tak ogólnie to jaką metodą polecacie wykonać płytkę PCB bo miałem nie mały problem aby ta płytka jakoś wyglądała i ścieżki były w miarę poprawne.
efekt masz na poprzedniej stronie
a wymienic mozesz tylko scalaki bo reszta elementow powinna byc OK lub latwa do sprawdzenia
Skomentuj
-
ibox nie poddawaj się! Też teraz siedze nad tym samym mostkiem. Lutowalem podobną cyna i dużym grotem i także był to mój pierwszy tak skomplikowany uklad i nie ruszył od razu... luty u mnie są podobne do Twoich, popraw je z kalafonią (łatwiej z nią zwarcia usuniesz) posprawdzaj ze schematem napięcia w krytycznych punktach. Mi dzisiaj odpalił, wszystko śmiga tylko chyba nie działa stan czuwania (mimo ze mam trafo i inne niezbędne elementy) bo nie rozłącza mi nawet po 30minutch wiec troszkę zabawy jeszcze mnie czeka. Może ma ktoś sugestie dot. mojego problemu?
ibox lutownica do góry i pomęcz jeszcze swoją płytkę :) (moją wytrawił Pawel S - wiec mialem trochę łatwiej - jeszcze raz wielkie podziękowania dla niego)
Skomentuj
-
Ostatnio równiez podłączyłem sobie ten wzmacniacz do suba na jakimś żółtym stx'ie 27cm (seria SS czy jakoś tak) - tak dla potestowania. Sygnał miałem podłączony do wejścia wysokopoziomowego. Po uruchomieniu zauwazyłem, że sub gra bardzo cichutko, nawet jak podkręcę go na całą głośność i momentalnie się przesterowuje (nawet jak potek był ściszony a głośność zwiększałem na wzmacniaczu stereo). Pomyślałem, że albo mam jakiś błąd we wzmaku albo jest on taki dziadowski (najmniej prawdopodobna opcja) albo po prostu ten STX to taka straszna kupa. Okazalo się, że miałem zamienione przewody w wejściu wysokopoziomowym i kanały lewy i prawy były w przeciwfazie w stosunku do siebie. Po zmianie wszystko się poprawiło i grał normalnie. Wydaje mi się, że sygnały z kanału lewego i prawego znosiły się nawzajem przez przeciwfazę (ale to tylko tak na chłopski rozum bo nie znam się na elektronice i nie jestem w stanie poprzeć tego teorią). Niemniej jednak sprawdź jak to u Ciebie wygląda - może masz podobnie.
Skomentuj
-
Witam mam pytanko czy do TDA7294 V2 muszę robić płytkę inną niż V1 na stronie http://www.fratu.pl/irek/?wzmacniacz-do-subwofera-na-tda7294-(sub7294v2),32 nic nie pisze, a poprawki są wypisane. Czy jak dam ten spis elementów http://www.fratu.pl/irek/files/sub7294V2_spis.pdf to sprzedawca dojdzie jaki element ma mi dać czy może być z jakimś problem, nie będzie mógł rozszyfrować np GN. RCA STEREO ?
Skomentuj
-
Poprawki:
częstotliwości odcięcia zmienia się teraz prawidłowo (w prawo zwiększa się częstotliwość)
trzeba by irka zapytac - ale chyba jeszcze nie wrocil...
o ile sie nie myle to ma sporo plytek do tej nowej wersji - napisz do niego i cierpliwie czekaj na odpowiedz
Zamieszczone przez Pawell_17Czy jak dam ten spis elementów http://www.fratu.pl/irek/files/sub7294V2_spis.pdf to sprzedawca dojdzie jaki element ma mi dać czy może być z jakimś problem, nie będzie mógł rozszyfrować np GN. RCA STEREO ?
sprzedawca moze miec problemy z moca rezystorow - powiesz ze 1/4w wystarczy
przelacznikow i zlacz jest pelno - wiec lepiej wydrukuj fotke zeby wiedzial jakie szukac
reszta jest zrozumiala dla kazdego po podstawowym kursie elektroniki :P
Skomentuj
-
Witam. Mam następny problem z tym mostkiem. A więc złożyłem suba z popularnym głośnikiem tonsila GDN 30/120/1 ale problem w tym że gdy podkręcę potencjometr Volume w okolicy połowy to już zaczyna świecić dioda limitera mocy. Sygnał podaje z Sound Blaster X-Fi Xtreme z włączoną opcja wzmocnienia basu.
Aha skrzynie zestroiłem na ok 37Hz.
Skomentuj
Skomentuj