Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez ibox
    Tak to wygląda.
    tego się obawiałem... Czym to lutujesz? Lutownicą do rynien? Radził bym to rozlutować, wyczyścić i polutować na nowo z mniejszą ilością cyny(masz na nią jakiś upust że tyle jej ładujesz?) Na święta masz zajęcie jak znalazł :wink:

Skomentuj

TDA to bardzo dobry wzmacniacz dla poczatkujacego... ale nie w wykonaniu irka :???:
      irek potrafi tak zminiaturyzowac plytke ze nawet osoby z odrobina doswiadczenia maja problemy z lutowaniem... a co dopiero kompletnie poczatkujacy :???:

jakiej grubosci masz cyne?
      jaki grot?

proponuje dac cienszy grot + cyna 0,5-0,9mm

czesc filtra wyglada nie najgorzej - ale okolice wzmacniacza to juz przesada

Skomentuj

Postanowiłem zrobić wszystko od nowa na kompletnie nowych częściach. Do pracy zabiorę się w ferie. Co do jakości tych ścieżek to zgadzam się z wami ze to jest porażka ale to dlatego miedzy innymi iż cyna którą posiadam ma grubość 2mm.. jest zdecydowanie za gruba na tak małe ścieżki.

A tak ogólnie to jaką metodą polecacie wykonać płytkę PCB bo miałem nie mały problem aby ta płytka jakoś wyglądała i ścieżki były w miarę poprawne.

Skomentuj

Zamieszczone przez ibox
          cyna którą posiadam ma grubość 2mm.. jest zdecydowanie za gruba na tak małe ścieżki.
          tak - kup mala fiolke cienkiej cyny
          Zamieszczone przez ibox
          A tak ogólnie to jaką metodą polecacie wykonać płytkę PCB bo miałem nie mały problem aby ta płytka jakoś wyglądała i ścieżki były w miarę poprawne.
          termotransfer - czytaj przyklejony temat i cwicz

efekt masz na poprzedniej stronie

a wymienic mozesz tylko scalaki bo reszta elementow powinna byc OK lub latwa do sprawdzenia

Skomentuj

ibox nie poddawaj się! Też teraz siedze nad tym samym mostkiem. Lutowalem podobną cyna i dużym grotem i także był to mój pierwszy tak skomplikowany uklad i nie ruszył od razu... luty u mnie są podobne do Twoich, popraw je z kalafonią (łatwiej z nią zwarcia usuniesz) posprawdzaj ze schematem napięcia w krytycznych punktach. Mi dzisiaj odpalił, wszystko śmiga tylko chyba nie działa stan czuwania (mimo ze mam trafo i inne niezbędne elementy) bo nie rozłącza mi nawet po 30minutch wiec troszkę zabawy jeszcze mnie czeka. Może ma ktoś sugestie dot. mojego problemu?

ibox lutownica do góry i pomęcz jeszcze swoją płytkę :) (moją wytrawił Pawel S - wiec mialem trochę łatwiej - jeszcze raz wielkie podziękowania dla niego)

Skomentuj

Co tam moze nie dzialac? To tak prosty uklad. Kazaem 12 latkowi go polutowac i i za 20 minut mi go dal i dziala od kopa..

Skomentuj

pegelmesser kurna to niezły cwaniak z tego 12 latka, ja sie cały wieczór męczyłem z tym mostkiem a mam prawie 2 razy więcej lat :P

Skomentuj

Szkolony przeze mnie...jak nie kijem to palka...

Skomentuj

Wzmacniacz wreszcie odpalił ale gra za cicho jak na 150w rms tzn. że słychać porównywalnie do telefonu a nawet znacznie ciszej. Co może być tego przyczyną ?

Głośnik trochę buszy. Nic nie daje zmiana fazy.

Skomentuj

no to zdecydowanie cos nie tak z nim :lol:
                      z czego podajesz wygnal?

Skomentuj

Ostatnio równiez podłączyłem sobie ten wzmacniacz do suba na jakimś żółtym stx'ie 27cm (seria SS czy jakoś tak) - tak dla potestowania. Sygnał miałem podłączony do wejścia wysokopoziomowego. Po uruchomieniu zauwazyłem, że sub gra bardzo cichutko, nawet jak podkręcę go na całą głośność i momentalnie się przesterowuje (nawet jak potek był ściszony a głośność zwiększałem na wzmacniaczu stereo). Pomyślałem, że albo mam jakiś błąd we wzmaku albo jest on taki dziadowski (najmniej prawdopodobna opcja) albo po prostu ten STX to taka straszna kupa. Okazalo się, że miałem zamienione przewody w wejściu wysokopoziomowym i kanały lewy i prawy były w przeciwfazie w stosunku do siebie. Po zmianie wszystko się poprawiło i grał normalnie. Wydaje mi się, że sygnały z kanału lewego i prawego znosiły się nawzajem przez przeciwfazę (ale to tylko tak na chłopski rozum bo nie znam się na elektronice i nie jestem w stanie poprzeć tego teorią ). Niemniej jednak sprawdź jak to u Ciebie wygląda - może masz podobnie.

Skomentuj

Po kilku godzinach czyszczenia ścieżek wzmak wreszcze chodzi poprawnie. Dzięki wszystkim za porady. :grin: Mam jeszcze takie pytanie czy można jakimś sposobem sprawdzić ile ten wzmak oddaje mi mocy ??

Skomentuj

oscyloskopem... :wink:

Skomentuj

Witam mam pytanko czy do TDA7294 V2 muszę robić płytkę inną niż V1 na stronie http://www.fratu.pl/irek/?wzmacniacz-do-subwofera-na-tda7294-(sub7294v2),32 nic nie pisze, a poprawki są wypisane. Czy jak dam ten spis elementów http://www.fratu.pl/irek/files/sub7294V2_spis.pdf to sprzedawca dojdzie jaki element ma mi dać czy może być z jakimś problem, nie będzie mógł rozszyfrować np GN. RCA STEREO ?

Skomentuj

Poprawki:

częstotliwości odcięcia zmienia się teraz prawidłowo (w prawo zwiększa się częstotliwość)
                                czyli wyglada na to ze jednak plytka zmieniona
                                trzeba by irka zapytac - ale chyba jeszcze nie wrocil...
                                o ile sie nie myle to ma sporo plytek do tej nowej wersji - napisz do niego i cierpliwie czekaj na odpowiedz

Zamieszczone przez Pawell_17
                                Czy jak dam ten spis elementów http://www.fratu.pl/irek/files/sub7294V2_spis.pdf to sprzedawca dojdzie jaki element ma mi dać czy może być z jakimś problem, nie będzie mógł rozszyfrować np GN. RCA STEREO ?
                                gniazdo stereo RCA (czincz) montowane na plytce - zobacz fotke (dolny prawy rog)

sprzedawca moze miec problemy z moca rezystorow - powiesz ze 1/4w wystarczy
                                przelacznikow i zlacz jest pelno - wiec lepiej wydrukuj fotke zeby wiedzial jakie szukac
                                reszta jest zrozumiala dla kazdego po podstawowym kursie elektroniki :P

Skomentuj

Gdzieś można nabyć gotowe PCB, a może ktoś ma zamiar wytrawiać i może zrobić 1 sztukę więcej :>?

Skomentuj

witam, czy trzeba odwracać do drukowania wzór płytki PCB ???

Skomentuj

Zamieszczone przez Arek460
                                      witam, czy trzeba odwracać do drukowania wzór płytki PCB ???
                                      Nie, wszystko już jest gotowe.

Skomentuj

Zamieszczone przez tobster
                                        Gdzieś można nabyć gotowe PCB
                                        niestety ale irkowi sie juz skonczyly...
                                        Zamieszczone przez tobster
                                        a może ktoś ma zamiar wytrawiać i może zrobić 1 sztukę więcej :>?
                                        jakby ktos chcial to moge potrawic... ale napewno nie bede wiercil :P

Skomentuj

Witam. Mam następny problem z tym mostkiem. A więc złożyłem suba z popularnym głośnikiem tonsila GDN 30/120/1 ale problem w tym że gdy podkręcę potencjometr Volume w okolicy połowy to już zaczyna świecić dioda limitera mocy. Sygnał podaje z Sound Blaster X-Fi Xtreme z włączoną opcja wzmocnienia basu.
                                          Aha skrzynie zestroiłem na ok 37Hz.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X