Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ok to kupię 2x24V.

Skomentuj

jak robisz mostek 2xtda to kup trafo 2x28-30V zwazywszy na glosnik jaki chcesz urzyc-8 ohmowy,jesli na pojedynczym tda to 2x24 dla 4 ohm jesli dla 8ohm to 2x28,

Skomentuj

Zamieszczone przez kaman777
        ak robisz mostek 2xtda to kup trafo 2x28-30V zwazywszy na glosnik jaki chcesz urzyc-8 ohmowy,jesli na pojedynczym tda to 2x24 dla 4 ohm jesli dla 8ohm to 2x28,
        Bzdura!
        Mostek 8om to to samo co pojedynczy TDA na 4om jesli chodzi o napiecie zasilania.
        Z trafa 2x24V dostaniesz +-30V stalego pod obciazeniem pelna moca albo nawet mniej. Ja stosuje 2x26V trafa.

Skomentuj

zastosowanie zasilania ok 28-30vAC spowoduje maly przyrost mocy a wielkie problemy z grzaniem sie ukladu

Skomentuj

Panowie mam jeszcze dwa pytanka:

1. Czy jako R21 mogę użyć 910kOhm?
            2. Jakie trafo kupić? mostek składam tylko dla samego faktu złożenia, wiem ze 2x24V 150W będzie dobre ale czy jeżeli kupie mocniejsze 200W czy 300W będę mógł je później wykorzystać do jakiejś innej konstrukcji??

Skomentuj

przy takim napieciu to raczej bedziesz mogl wykozystac do 2 mostkow TDA
              wieksza moc oczywiscie nie zaszkodzi

tak, moze byc 910k
              z tego co widze to zmieni to tylko czas wlaczenia/wylaczenia ukladu po wlaczeniu zasilania

Skomentuj

Witam,
                2x28 po wyprostowaniu da 44v, to jest stanowczo za dużo dla tda7294, on wytrzymuje 35v max, pewnie się nie spali od razu, ale będzie generował straty. Moim zdaniem 2x22v to max, najrozsądniej jest zastosować 2x19v 200VA, oczywiście dla mostka i obciążenia 8Ohm.

Skomentuj

Zamieszczone przez ryshard
                  Witam,
                  2x28 po wyprostowaniu da 44v, to jest stanowczo za dużo dla tda7294, on wytrzymuje 35v max, pewnie się nie spali od razu, ale będzie generował straty. Moim zdaniem 2x22v to max, najrozsądniej jest zastosować 2x19v 200VA, oczywiście dla mostka i obciążenia 8Ohm.
                  Kolega opowiada głupoty.
                  Prosze to sprostowac bo jeszcze ktos z poczatkujacych elektornikow to przeczyta i sobie zrobi smietnik w głowie.
                  2x28V da w szczycie (bez obciaznia, diody idelane) 39V. Z normalnymi diodami jakies 37V. PO obciazeniu pradem spoczynkowym koncowek bedzie pewnie 35V. PO obciazeniu pelna moca bedzie pewnie 32V.
                  Dlatego ja stosuje 2x26V.

Skomentuj

Zamieszczone przez brencik
                    Mostek 8om to to samo co pojedynczy TDA na 4om jesli chodzi o napiecie zasilania.
                    Z trafa 2x24V dostaniesz +-30V stalego pod obciazeniem pelna moca albo nawet mniej. Ja stosuje 2x26V trafa.
                    jesli chodzi o mostek to ok na pojedyczym tda przy napieciu2x26v pod obciazeniem 4 ohm kosta bedzie sie mocno grzala i moze ja szybko szlak trafic

Skomentuj

Fakt, pomyliłem się, zasugerowałem się złym postem z innego forum. Napięcie wyniesie
                      Uwy=(Uwe-1,4)*√2, czyli dla 28v przy spadku o,7v volta z diody, wyniesie niecałe 38v.

Skomentuj

witam.
                        Złożone i gra tylko ze przy jednej pozycji przełącznika Auto/On jest tylko ,,brum" i nic po za nim:( co może być przyczyna??

Jaki głośnik z aktualnej oferty stx polecacie do tego mostka??

Skomentuj

Zamieszczone przez suchythc
                          przy jednej pozycji przełącznika Auto/On jest tylko ,,brum" i nic po za nim:( co może być przyczyna?
                          nie mam pojecia - nie powinno cos takiego wystepowac
                          a czy przypadkiem nie trzymales wtedy tego przelacznika?

Zamieszczone przez suchythc
                          Jaki głośnik z aktualnej oferty stx polecacie do tego mostka??
                          GDN 22 SCX (zobacz dzial ogloszen )

Skomentuj

nawet jak go nie trzymam to jest tylko ten ,,brum" w pozycji auto nic więcej nie słychać :cry: ale w pozycji on jest wszystko oki :?: i podczas przełączania strasznie szarpie głośnikiem...

Skomentuj

nie mam pojecia to moze byc
                              sprawdz jeszcze raz elementy odpowiedzialne za dzialanie tego ukladu (wg schematu irka)

Skomentuj

przyczyna już znaleziona:)
                                było mikro zwarcie... a tyle razy mierzyłem wszystko.... :oops:

Skomentuj

Witam! nie jestem elektronikiem ale zrobilem ten wzmak na jednym TDA. Wczesniej ktos pisal ze chodzi cicho :cry: I umnie tez tak bylo wiec zmienilem rezystory R20,21 na wejsciu z 10k na 5,6k i wzmak ozyl :shock: Na glosniku Tonsil 25\40\8 Trafo 2x24V chodzi tak ze chyba z obudowy wyskoczy ( obudowa 40L). Zmiana fazy dziala, odciecie tez, ciche wł\wył tez. ja tam jestem zadowolony. Sprubuje tego mocniejszego jeszcze zrobic :mrgreen:

Skomentuj

Witam, mam do was pytanie.
                                    Otóż coś stało się niedobrego z moim mostkiem po 7 miesiącach pracy, a dokładniej z wejściem niskopoziomowym. Subwoofer na wejściu niskopoziomowym ledwo co gra a na całym paśmie trochę słychać.Natomiast na wejściu wysoko-poziomowym wszystko jak najbardziej w porządku. Jedyne co mogę dodać to że subwoofer jak stał tak stał nikt nic nie grzebał przy nim ale...dzisiaj testowałem gitarę elektryczną i przy podłączaniu jej pod komputer przy moim bałaganie pomyliłem wtyczki i zamiast pod wzmacniacz podłączyłem pod suba bo mam podobne wtyczki. Czy coś takiego mogło mi rozwalić wejście niskopoziomowe?Przecież nawet gdyby to przetwornik z gitary emituje bardzo słaby sygnał więc nie rozumiem dlaczego tak się stało.To jedyne moje wytłumaczenie po której zauważyłem że sub nie działa.Naprawdę się zdenerwowałem i czy ktoś może coś powiedzieć na ten temat.?

[ Dodano: 2010-02-24, 12:30 ]
                                    Czy jest możliwość że uszkodziło się te kilka elementów w torze nisko-poziomowym czy coś jeszcze ma istotny wpływ na działanie tego wejścia?Bardzo bym prosił o jakąś poradę.Wszystko było by fajnie gdybym mógł bez problemu wyjąć cały panel i sobie sprawdzić ale jak to robiłem byłem głupi i jest tak że sprawi mi to nie lada problem aby wyjąć wszystko.

Skomentuj

Zamieszczone przez white88
                                      Subwoofer na wejściu niskopoziomowym ledwo co gra a na całym paśmie trochę słychać.Natomiast na wejściu wysoko-poziomowym wszystko jak najbardziej w porządku.
                                      odpal PDFa ze schematami i szukaj co siedzi miedzy tymi elementami

jak widzisz miedzy wjesciem niskopoziomowym a punktem gdzie laczy sie ono z wejsciem wysokopoziomowym masz tylko 3-4 elementy

tak wiec do sprawdzenia masz C7, R15, R16, R17 i ewentualnie dla spokoju C15

osobiscie stawiam na C7

[ Dodano: 2010-02-24, 14:32 ]
                                      Zamieszczone przez white88
                                      Wszystko było by fajnie gdybym mógł bez problemu wyjąć cały panel i sobie sprawdzić ale jak to robiłem byłem głupi i jest tak że sprawi mi to nie lada problem aby wyjąć wszystko.
                                      niestety ale musisz wyciagac i lutowac

Skomentuj

Pomogło uszkodzone i wymienione C7 załatwiło sprawę. Po raz kolejny Paweł S. piwo a nawet zgrzewka dla ciebie. :grin:

Skomentuj

Zamiast BC546 mogę zastosować 2n3906 odwrócony o 180 stopni?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X