Ok to kupię 2x24V.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez kaman777ak robisz mostek 2xtda to kup trafo 2x28-30V zwazywszy na glosnik jaki chcesz urzyc-8 ohmowy,jesli na pojedynczym tda to 2x24 dla 4 ohm jesli dla 8ohm to 2x28,
Mostek 8om to to samo co pojedynczy TDA na 4om jesli chodzi o napiecie zasilania.
Z trafa 2x24V dostaniesz +-30V stalego pod obciazeniem pelna moca albo nawet mniej. Ja stosuje 2x26V trafa.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ryshardWitam,
2x28 po wyprostowaniu da 44v, to jest stanowczo za dużo dla tda7294, on wytrzymuje 35v max, pewnie się nie spali od razu, ale będzie generował straty. Moim zdaniem 2x22v to max, najrozsądniej jest zastosować 2x19v 200VA, oczywiście dla mostka i obciążenia 8Ohm.
Prosze to sprostowac bo jeszcze ktos z poczatkujacych elektornikow to przeczyta i sobie zrobi smietnik w głowie.
2x28V da w szczycie (bez obciaznia, diody idelane) 39V. Z normalnymi diodami jakies 37V. PO obciazeniu pradem spoczynkowym koncowek bedzie pewnie 35V. PO obciazeniu pelna moca bedzie pewnie 32V.
Dlatego ja stosuje 2x26V.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez brencikMostek 8om to to samo co pojedynczy TDA na 4om jesli chodzi o napiecie zasilania.
Z trafa 2x24V dostaniesz +-30V stalego pod obciazeniem pelna moca albo nawet mniej. Ja stosuje 2x26V trafa.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez suchythcprzy jednej pozycji przełącznika Auto/On jest tylko ,,brum" i nic po za nim:( co może być przyczyna?
a czy przypadkiem nie trzymales wtedy tego przelacznika?
Zamieszczone przez suchythcJaki głośnik z aktualnej oferty stx polecacie do tego mostka??)
Skomentuj
-
Witam! nie jestem elektronikiem ale zrobilem ten wzmak na jednym TDA. Wczesniej ktos pisal ze chodzi cicho :cry: I umnie tez tak bylo wiec zmienilem rezystory R20,21 na wejsciu z 10k na 5,6k i wzmak ozyl :shock: Na glosniku Tonsil 25\40\8 Trafo 2x24V chodzi tak ze chyba z obudowy wyskoczy ( obudowa 40L). Zmiana fazy dziala, odciecie tez, ciche wł\wył tez. ja tam jestem zadowolony. Sprubuje tego mocniejszego jeszcze zrobic :mrgreen:
Skomentuj
-
Witam, mam do was pytanie.
Otóż coś stało się niedobrego z moim mostkiem po 7 miesiącach pracy, a dokładniej z wejściem niskopoziomowym. Subwoofer na wejściu niskopoziomowym ledwo co gra a na całym paśmie trochę słychać.Natomiast na wejściu wysoko-poziomowym wszystko jak najbardziej w porządku. Jedyne co mogę dodać to że subwoofer jak stał tak stał nikt nic nie grzebał przy nim ale...dzisiaj testowałem gitarę elektryczną i przy podłączaniu jej pod komputer przy moim bałaganie pomyliłem wtyczki i zamiast pod wzmacniacz podłączyłem pod suba bo mam podobne wtyczki. Czy coś takiego mogło mi rozwalić wejście niskopoziomowe?Przecież nawet gdyby to przetwornik z gitary emituje bardzo słaby sygnał więc nie rozumiem dlaczego tak się stało.To jedyne moje wytłumaczenie po której zauważyłem że sub nie działa.Naprawdę się zdenerwowałem i czy ktoś może coś powiedzieć na ten temat.?
[ Dodano: 2010-02-24, 12:30 ]
Czy jest możliwość że uszkodziło się te kilka elementów w torze nisko-poziomowym czy coś jeszcze ma istotny wpływ na działanie tego wejścia?Bardzo bym prosił o jakąś poradę.Wszystko było by fajnie gdybym mógł bez problemu wyjąć cały panel i sobie sprawdzić ale jak to robiłem byłem głupi i jest tak że sprawi mi to nie lada problem aby wyjąć wszystko.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez white88Subwoofer na wejściu niskopoziomowym ledwo co gra a na całym paśmie trochę słychać.Natomiast na wejściu wysoko-poziomowym wszystko jak najbardziej w porządku.
jak widzisz miedzy wjesciem niskopoziomowym a punktem gdzie laczy sie ono z wejsciem wysokopoziomowym masz tylko 3-4 elementy
tak wiec do sprawdzenia masz C7, R15, R16, R17 i ewentualnie dla spokoju C15
osobiscie stawiam na C7
[ Dodano: 2010-02-24, 14:32 ]
Zamieszczone przez white88Wszystko było by fajnie gdybym mógł bez problemu wyjąć cały panel i sobie sprawdzić ale jak to robiłem byłem głupi i jest tak że sprawi mi to nie lada problem aby wyjąć wszystko.
Skomentuj
Skomentuj