Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam.

Właśnie przed sobą mam ten wzmacniacz. Złożyłem go sam i prawdopodobnie jutro go spróbuję uruhomic, gdyż niemam TL074 i TL062. I tu moje pytanie: czy TL062 mogę zastapić TL072 bo posiadam akurat taki??
    Druga sprawa to odizolowanie TDA od radiatora. Dałem podkładki mikowe oraz paste termoprzewodzącą i niemam zwarcia do radiatora, ale oba TDA są zwarte ze sobą. Czy tak ma być? Czy chodzi o to, zeby potencjał TDA nie był na radiatorze? BO chyba na ich obudowach jest ujemne zasilane czy coś takiego? Mógłby mi ktoś napisać, czy jest dobrze i tak właśnie powinno być, bo mam mętlik w głowie a niechce spalić tego wzmacniacza, gdyż kosztował mnie sporo kasy i pracy. I prosiłbym o wyjasnienie w kilku słowach jak zabrac się do pierwszego odpalenia tego wzmacniacza i jakie środki ostrożności zachować.

Pozdrawiam

Skomentuj

Jeżeli dałeś podkładki mikowe to widząc sposób montażu układów do radiatora powinno być wszystko ok. Tak na obudowie TDA jest ujemny potencjał i uwierz jeśli przez przypadek zrobiłbyś zwarcie do masy (a mi się udało ) To miałbyś niezłe fajerwerki. Pozdrawiam

Skomentuj

Aha rozumiem. Dziękuje za odpowiedź, bo się przestraszyłem, że coś jest nie tak i dlatego jest zwarcie między TDA. Dałem podkładki mikowe i jak widać troche pasty termoprzewodzącej i sprawdzając miernikiem niema żadnego zwarcia mięcy TDA a radiatorem. Jutro będe po raz pierwszy uruchamiał ten wzmacniacz i mam nadzieje, że nie będzie to pokaz fajerwerek

Skomentuj

Zamieszczone przez Emrys Zobacz posta
          Druga sprawa to odizolowanie TDA od radiatora. Dałem podkładki mikowe oraz paste termoprzewodzącą i niemam zwarcia do radiatora, ale oba TDA są zwarte ze sobą.
          na ich obudowie jest ujemne zasilanie a skoro obie kostki sa zasilane to nic dziwnego ze miedzy nimi jest przejscie...

jezeli zmontowales dobrze uklad to bez problemu powinien sie uruchomic za pierwszym razem
          dla bezpieczenstwa mozesz wpiac miedzy uzwojenia wtorne rezystory

co do TL to zobacz ich noty katalogowe - z tego co kojaze to mozna je zamiennie uzywac

Skomentuj

czy TL062 mogę zastapić TL072 bo posiadam akurat taki??
            Można zamieniać.

Skomentuj

jezeli zmontowales dobrze uklad to bez problemu powinien sie uruchomic za pierwszym razem
              A w jeden przewod doprowadzajacy 220V szeregowo zarowke 60-100W. Zabłyśnie podczas ładowania kondensatorów (na 1-2 sekundy zaraz po włączeniu) i jeśli nie ma żadnego zwarcia - zgaśnie.

Skomentuj

zarowke miedzy gniazdko a trafo?
                pytanko? przy pierwszym podlaczaniu omijac trafo czuwania czy podlaczyc wszystko tak jak ma byc?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  Jaki opór mają mieć te rezystory i jaką moc? Planowałem dać bezpiecznik na uzwojeniu pierwotnym. Dać ten bezpiecznik, czy trzeba żarówke?

Skomentuj

bezpiecznik jest zabezpieczeniem antyporazeniowym/pozarowym, zarowka lub rezystor maja ograniczyc prad zwarcia w przypadku gdy masz jakis uszkodzony element lub gdy go zle wlutowales i sie uszkodzi, rezystor np 16Ohm 5-10W

Skomentuj

W 100% wszystko tak, jak piszą w tym dziale. Za pierwszym razem odpaliło wszystko i jest dobrze :)

Skomentuj

Dać ten bezpiecznik, czy trzeba żarówke?
                        ja jestem zwolennikiem zarowki, ale mniejszej mocy - np 40-60w
                        po zarowce widzisz kiedy masz duzy pobor pradu i mozesz w pore reagowac
                        no a jak masz slaba zarowke to ona ogranicza ci moc przeplywajaca przez trafo i ograniczasz ewentualny prad niszczacy twoj uklad :p

Skomentuj

Ja się zastanawiam jak zmienić wejście RCA stereo w mono - mój amplituner ma wyjście do subwoofera aktywnego i jest ono właśnie mono. Jeśli dobrze myślę (choć im dłużej się nad tym zastanawiam tym bardziej wątpie) elementy na załączonym schemacie tworzą sumator tak? Czy mogę zatem podłączyć to w taki sposób, że jedno wyjście pojedynczego gniazda RCA będzie podłączone bezpośrednio do wejścia nr6 TL072, a drugie do masy?
                          Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez kkamis Zobacz posta
                            Czy mogę zatem podłączyć to w taki sposób, że jedno wyjście pojedynczego gniazda RCA będzie podłączone bezpośrednio do wejścia nr6 TL072, a drugie do masy?
                            nie, zrob tak jak jest na schemacie, lacznie ze wzmacniaczem operacyjnym

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani Zobacz posta
                              nie, zrob tak jak jest na schemacie, lacznie ze wzmacniaczem operacyjnym
                              Dziękuję za szybką odpowiedź. Nie chodziło mi o pozbycie się wzmacniacza - przypuszczam, że musi tam być. Myślałem o tym, że jeżeli to (chodzi o elementy zaznaczone na fragmencie schematu) jest sumator (czego nadal niestety nie jestem pewien), to czy dałoby się go usunąć ze schematu, tak aby wejściem było pojedyncze gniazdo RCA. Czy da się tak zrobić?

Pozdrawiam :)

Skomentuj

tak aby wejściem było pojedyncze gniazdo RCA. Czy da się tak zrobić?
                                mozesz zrobic tak jak na schemacie i podlaczyc tylko jeden kanal, mozesz rowniez wywyalic caly sumator(do kondensatora c17)

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani Zobacz posta
                                  [...] mozesz rowniez wywyalic caly sumator(do kondensatora c17)
                                  I właśnie takie rozwiązanie mnie najbardziej interesuje :) Tylko teraz nie do końca rozumiem jak to zrobić ponieważ po drodze do kondensatora mamy część układu wzmacniacza operacyjnego. Mam ją po prostu pominąć i sygnał z wejścia RCA wpiąć bezpośrednio do kondensatora C17, nie wykorzystując nóżek 6,5 i 7 z TL072?

Skomentuj

Mam ją po prostu pominąć i sygnał z wejścia RCA wpiąć bezpośrednio do kondensatora C17, nie wykorzystując nóżek 6,5 i 7 z TL072?
                                    dokladnie tak

Skomentuj

Witam.

Panowiem mam pytanko co znaczy, że ten wzmacniacz ma (czułość 150mV)? Jakie powinienem mieć napięcie sygnału (używam wyjścia z karty dźwiękowej)? Mam problem bo na początku sub grał jak szalony, ale teraz jakoś przycichł i mogę odkręcić potencjometr volume na maxa a i tak szału niema. Wcześniej troszkę tylko podkręcałem podencjometrem i wszystko w pokoju wpadało w rezonans. Możliwe, że coś upaliłem we wzmacniaczu?

Skomentuj

Mam problem bo na początku sub grał jak szalony, ale teraz jakoś przycichł i mogę odkręcić potencjometr volume na maxa a i tak szału niema.
                                        sprawdz czy nie masz zimnych lutow gdzies, mialem podobna sytuacje i sie okazalo ze we wtyczce jednej nie stykalo, a to co slyszalem w glosnikach to tylko przesluch z drugiego kanalu :)

Skomentuj

Oczywiście sprawdze to. Może dodam, że przemienialem miejscami potencjometry logarytmiczny/liniowy bo odwrotnie je wlutowałem i może wtedy coś się popsuło albo ten logarytmiczny potencjometr jest popsuty :/ Gdy odpalałem wzmacniacz to przyciszyłem głośnośc na kompie tak do 50% i naprawde mocno grał, a teraz podkręcilem na 100% i mogę potencjometr do końca odkręcić i tylko lekko się szyba w drzwiach trzęsie. Pytalem o tą czulość, gdyż miernikiem mierzyłem co mi pokazuje na wejściu i pokazywało mi tak do około 360mV a na generatorze który mam na komputerze (taki program do generowania sygnału o danej częstotliwości) na wejściu miałem max 700mV. Może to za dużo i coś spaliłem na wejściu wzmacniacza?

---------- Post dodany o 19:12 ---------- Poprzedni post o 14:21 ----------

Więc tak: teraz cos dziwnego znalazłem. Mam transformator 2x24V 200VA (kupiony na toroidy.pl) a mierząc napięcie na wzmacniaczu pokazuje mi 26V AC :/ Niewiem jak to możliwe i nie pamiętam jakie zawsze było napięcie na nim, ale od 3 lat służy mi ten transformator i nigdy nie było z nim żadnych problemów. Zarówno na jałowym, jak i na obciążeniu jest 26V AC na strone. Przy takim napięciu wzmacniacz będzie pracować porawnie prawda? Wszystkie elementy dałem o takich wartościach jak było podane więc może to troche wyższe napięcie coś uszkodziło? prosiłbym rówież o wytłumaczenie mi o co chodzi z tą czułością na 150mV i jaki powinien być podawany sygnal do tego wzmacniacza.
                                          jeszcze zauważylem, ze gdy dotykam potencjometru to słychać taki brum w głosnikach. Trzeba jakoś podłaczyć potencjometry do masy tak?
                                          Z góry dziękuje za odpowiedzi.
                                          Last edited by Emrys; 27.08.2011, 19:23.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X