Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co może być przyczyną braku napięcie na MUTE ? Przed D11 mam 9VDC a po diodzie 0. Dioda sprawna.

Skomentuj

Posiadam dwa transformatory Typ TO-63 są to transformatory ochronne napięcie wtórne to 24v moc 63VA. Czy mogę je razem połączyć i stworzyć transformator 2x24 i zasilić układ mostka do testów? Tzn czy odpali i czy będzie działał.

Skomentuj

Posiadam dwa transformatory Typ TO-63 są to transformatory ochronne napięcie wtórne to 24v moc 63VA. Czy mogę je razem połączyć i stworzyć transformator 2x24 i zasilić układ mostka do testów? Tzn czy odpali i czy będzie działał.
        tak, połącz uzwojenia wtórne szeregowo

Skomentuj

tylko w zgodnej fazie!

Skomentuj

Witam, mam pytanie czy scalki TL074, TL062 mogły przeżyć odwrotną polaryzację (odwrotnie wlutowałem mostek :blushing:) , z TDA poszły fajerwerki :( , co ewentualnie jest do wymiany? Dodam że kondensatory nie są wybrzuszone. proszę o odp.

Skomentuj

Raczej do wymiany, scalaki nie posiadają zabezpieczenia przed odwrotną polaryzacją.

Skomentuj

TL062,074 nic sie nie stalo, stabilizator na zenerkach je ochronil.

Skomentuj

Witam dwa dni temu uruchomiłem wzmacniacz na TDA7294 i nawet działał ale chciałem lepiej docisnąć uklad scalony do tylnej plyty subwoofera i zrobilo sie zwarcie z tą płyta kiedy masa sygnału wejściowego zwarła sie z płytą która chłodzi TDA układ tylko strzelił puścił kłąb dymu i skończył nieodwrotnie swoje dzialanie :( i tu mam pytanie czy wystarczy wymienić sam TDA7294 czy coś jeszcze mogło się spalić (nic nie wyglada na spalone ani spuchnięte) jeśli ktoś może opisać gdzie co trzeba zmierzyć i jaką ma mieć wartość to mam taki podstawowy miernik i opór albo napięcie mogę zmierzyć. I jeszcze pytanie czy wzmacniacz ma taki mankament ze lekko buczy nawet kiedy jest maksymalnie ściszony ??

---------- Post dodany o 11:32 ---------- Poprzedni post o 20:18 ----------

Znalazłem w google rysunek z którego wynika ze pod płytkę TDA podlaczona jest nóżka 8 albo 15 ale w przypadku tego wzmacniacza to bez różnicy bo obie są połączone. Nóżka 8i15 podłączona jest do napięcia -33v czyli zrobiło się zwarcie pomiędzy masa do której podłączone jest wejście sygnału a -33v i z tego co mi się wydaje to spalony jest tylko układ TDA7294, czy ktoś może to potwierdzić ? Jak soc palnąłem to przepraszam ale z wykształcenia jestem kelnerem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez ganjor86 Zobacz posta
                    I jeszcze pytanie czy wzmacniacz ma taki mankament ze lekko buczy nawet kiedy jest maksymalnie ściszony ??
                    Nie powinien.

Wyjmij uszkodzone TDA, włącz i zmierz zasilanie jak jest OK to wlutuj nową kostkę.

Skomentuj

Chciałem zmierzyć napięcie na tda wylutowałem go włączyłem układ bez kostki do prądu włączyłem zasilanie przyłożyłem miernik i tylko strzeliło :| o co tu chodzi ??

Skomentuj

Albo masz zwarcie na płytce albo zrobiłeś zwarcie mierząc.

Skomentuj

Z czego dokładnie "strzeliło" ? Daj może jakieś zdjęcia jak to wygląda.

Skomentuj

Na schemacie dioda szybka 1n4148 opisana jest "OD DRUKU" czy to oznacza, że trzeba ją przylutować od strony druku? I czy trzeba przylutować jeszcze jakieś inny element od strony druku?

Skomentuj

dokladnie
                              zobacz zdjecia lub/i opis
                              chyba jakies 2 male kondy byly jeszcze

Skomentuj

Panowie, zrobiłem mostek na TDA, odpaliłem, o dziwo nic nie wybuchło, gra jak trzeba, tylko jest mały problem. Po włączeniu do sieci, po 2 sekundach słuchać charakterystyczne puknięcie, z tego co mi wiadomo układ posiada ciche wł/wył, możecie mi podpowiedzieć które elementy są za to odpowiedzialne? W swoim wzm pominąłem trafo czuwania.

Skomentuj

W mostku nie działa.

Skomentuj

Możecie coś zaproponować? Jakiś prosty układ załaczający kolumny np. po 4 sekundach? Taki kit ne085 nadałby się? Albo coś innego, w miarę prostego do zrobienia?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                      zobacz zdjecia lub/i opis
                                      A mógłbyś podać link do jakiś zdjęć od strony ścieżek?

Skomentuj

http://www.fratu.pl/irek/?wzmacniacz...tku-tda7294,57 i na samym poczatku tematu linki do pobrania

Skomentuj

Dziwne buczenie

Witam zbudowałem ten wzmacniacz ---> [HTML]http://irek.fratu.pl/?wzmacniacz-do-subwofera-na-tda7294-(sub7294v2),32
                                          [/HTML]

Wszystko ładnie gra i wql tylko po włączeniu jest chwile ciszy i następuje buczenie nie głośnie ale słychać je np podczas słuchania muzyki Układ zasilam 2x24V 100W .
                                          Czym może być spowodowane to buczenie ? : >

Skomentuj

Czaruję...
                                          X