Co może być przyczyną braku napięcie na MUTE ? Przed D11 mam 9VDC a po diodzie 0. Dioda sprawna.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Witam dwa dni temu uruchomiłem wzmacniacz na TDA7294 i nawet działał ale chciałem lepiej docisnąć uklad scalony do tylnej plyty subwoofera i zrobilo sie zwarcie z tą płyta kiedy masa sygnału wejściowego zwarła sie z płytą która chłodzi TDA układ tylko strzelił puścił kłąb dymu i skończył nieodwrotnie swoje dzialanie :( i tu mam pytanie czy wystarczy wymienić sam TDA7294 czy coś jeszcze mogło się spalić (nic nie wyglada na spalone ani spuchnięte) jeśli ktoś może opisać gdzie co trzeba zmierzyć i jaką ma mieć wartość to mam taki podstawowy miernik i opór albo napięcie mogę zmierzyć. I jeszcze pytanie czy wzmacniacz ma taki mankament ze lekko buczy nawet kiedy jest maksymalnie ściszony ??
---------- Post dodany o 11:32 ---------- Poprzedni post o 20:18 ----------
Znalazłem w google rysunek z którego wynika ze pod płytkę TDA podlaczona jest nóżka 8 albo 15 ale w przypadku tego wzmacniacza to bez różnicy bo obie są połączone. Nóżka 8i15 podłączona jest do napięcia -33v czyli zrobiło się zwarcie pomiędzy masa do której podłączone jest wejście sygnału a -33v i z tego co mi się wydaje to spalony jest tylko układ TDA7294, czy ktoś może to potwierdzić ? Jak soc palnąłem to przepraszam ale z wykształcenia jestem kelnerem :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ganjor86 Zobacz postaI jeszcze pytanie czy wzmacniacz ma taki mankament ze lekko buczy nawet kiedy jest maksymalnie ściszony ??
Wyjmij uszkodzone TDA, włącz i zmierz zasilanie jak jest OK to wlutuj nową kostkę.
Skomentuj
-
Panowie, zrobiłem mostek na TDA, odpaliłem, o dziwo nic nie wybuchło, gra jak trzeba, tylko jest mały problem. Po włączeniu do sieci, po 2 sekundach słuchać charakterystyczne puknięcie, z tego co mi wiadomo układ posiada ciche wł/wył, możecie mi podpowiedzieć które elementy są za to odpowiedzialne? W swoim wzm pominąłem trafo czuwania.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postazobacz zdjecia lub/i opis
Skomentuj
-
http://www.fratu.pl/irek/?wzmacniacz...tku-tda7294,57 i na samym poczatku tematu linki do pobrania
Skomentuj
-
Dziwne buczenie
Witamzbudowałem ten wzmacniacz ---> [HTML]http://irek.fratu.pl/?wzmacniacz-do-subwofera-na-tda7294-(sub7294v2),32
[/HTML]
Wszystko ładnie gra i wqltylko po włączeniu jest chwile ciszy i następuje buczenie nie głośnie ale słychać je np podczas słuchania muzyki
Układ zasilam 2x24V 100W .
Czym może być spowodowane to buczenie ? : >
Skomentuj
Skomentuj