Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez TheMeniMen Zobacz postaMógłbyś jakoś bardziej to podłączenie do masy opisac? Z tego co wiem ale może się myle, potencjometry mają masę na jednej z nóżek, która jest prxylutowana do pcb i tam idzie do masy.
Dźwięk idzie z wejścia niskopoziomowego
Zdjęcia wrzucę jak będę w domu
- - - - - aktualizacja - - - - -
Luty o wiele lepsze
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaSpojrzałem na schemat, generalnie żadna z nóżek nie dociera bezpośrednio do masy :) znajdź masę gdzieś obok.
R15 raczej nic tutaj nie zmieni.Wymienić nie zaszkodzi.
Skomentuj
-
Tak może byc
Możesz zrobić Takie 2 Testy:
Wylutować R1 i na C10 podać sygnał z komputera + oraz Masę na ten kondensator na komputerze dać 10% mocy głosu,w głośniku powinno grać czysto bez brumu.
Jeżeli tak będzie to znaczy że stopień mocy jest sprawny i to nie on powoduje problemy. Pamiętaj o radiatorze!!!
Kolejny test to podłączenie słuchawek do środkowej nóżki przełącznika FILTRU teoretycznie możesz to wykonać na R1 od strony przełącznika i złapać masę np na C10,podłączyć na wejście subwoofera sygnał i sprawdzisz na słuchawkach czy filtr poprawnie działa.Tą metodą możesz się przesuwać do przodu i znajdziesz w którym momencie sygnał ci znika i zniekształca.
W pierwszej kolejności przylutuj tą masę do obudowy potencjometrów.I sprawdź czy coś to zmieniło.Last edited by Maygaywer; 26.01.2017, 14:01.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Maygaywer Zobacz postaTo ty puszczałeś muzykę bez radiatora?
Skomentuj
-
Nie słyszę wyraźnej różnicy przy zmianie fazy i przy kręceniu potencjometrami słychać lekkie trzeszczenie czasami
Przy kręceniu potencjometrem głośności to słychać taki wyraźny, nagły skok w głośności
I w potencjometrze odcięcia tak jakby reagował tylko w określonym małym przedziale ale to moze byc wina głośnika, bo aktualnie mam podłączone to do 2 kolumn 4ohm 90W połączonych szeregowo, a kolumny te pierwszej klasy nie są
Skomentuj
-
Jeżeli słychać trzeszczenie przy kręceniu potencjometrów to może uszkodzone są,czy były one nowe czy z odzysku? Polecił bym ci sprawdzenie kondesatorów w okolicy tl074 na filtrach itd,czy nie pomyliłeś jakiejś wartości.
Nie odczujesz tej mocy na podłączonych kolumnach,bo to wzmacniacz do suba. Jeżeli ma dość mocnego Powera to raczej jest Ok.
Skomentuj
-
Może akurat wadliwe sztuki to były... Lub przy montażu lub transporcie zostały uszkodzone
W regulacji głośności skok słychać tylko na samym początku a potem reaguje już normalnie
Z "problemami" które zostały jestem w stanie już sobie samemu poradzić. Ogólnie wszystko zaczęło działać i grać jak należy.
Chciałbym podziękować wszystkim, którzy w jakikolwiek sposób pomogli mi z rozwiązaniem problemów. Szczególne podziękowania dla Pana Maygaywer, który poświęcił swój czas i najbardziej pomógł mi w naprawie :biggrin:
Skomentuj
Skomentuj