Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Diody sprawne, na wszystkich wynik ok.520

- - - - - aktualizacja - - - - -

Wiem, że wciąż dużo brakuje do dobrych lutów ale i tak jest dużo lepiej

Skomentuj

Zamieszczone przez TheMeniMen Zobacz posta
      Mógłbyś jakoś bardziej to podłączenie do masy opisac? Z tego co wiem ale może się myle, potencjometry mają masę na jednej z nóżek, która jest prxylutowana do pcb i tam idzie do masy.

Dźwięk idzie z wejścia niskopoziomowego

Zdjęcia wrzucę jak będę w domu
      Obudowa potencjometru nigdy nie ma masy przez wlutowanie w pcb 3 nóżek (wersja mono) 6 nóżek (wersja stereo).Masa jest oczywiście na jednej z nuże lecz nie styka się z obudową.Tak jak kolega napisał połącz kawałem drutu obudowę potencjometru do nóżki masowej potencjometru jak najbliżej,takie coś powinno pomoc.

Luty o wiele lepsze

Skomentuj

Jak sprawdzałem rezystory i diody na "torze" dźwięku (wejście, regulacja wzmocnienia, faza, filtr) to R15 przy sprawdzaniu pokazuje 19,8k zamiast 22k? Wymienić?

Nóżki z masą to te, które połączone są z środkowymi? (zaznaczone)

Skomentuj

Spojrzałem na schemat, generalnie żadna z nóżek nie dociera bezpośrednio do masy :) znajdź masę gdzieś obok.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
            Spojrzałem na schemat, generalnie żadna z nóżek nie dociera bezpośrednio do masy :) znajdź masę gdzieś obok.
            Bo w tej konstrukcji potencjometr jest połączony inaczej,dlatego nie ma wogule na nim masy.

R15 raczej nic tutaj nie zmieni.Wymienić nie zaszkodzi.

Skomentuj

Może być na ścieżce z że tak powiem "główną" masą?

Skomentuj

Tak może byc

Możesz zrobić Takie 2 Testy:

Wylutować R1 i na C10 podać sygnał z komputera + oraz Masę na ten kondensator na komputerze dać 10% mocy głosu,w głośniku powinno grać czysto bez brumu.
                Jeżeli tak będzie to znaczy że stopień mocy jest sprawny i to nie on powoduje problemy. Pamiętaj o radiatorze!!!

Kolejny test to podłączenie słuchawek do środkowej nóżki przełącznika FILTRU teoretycznie możesz to wykonać na R1 od strony przełącznika i złapać masę np na C10,podłączyć na wejście subwoofera sygnał i sprawdzisz na słuchawkach czy filtr poprawnie działa.Tą metodą możesz się przesuwać do przodu i znajdziesz w którym momencie sygnał ci znika i zniekształca.

W pierwszej kolejności przylutuj tą masę do obudowy potencjometrów.I sprawdź czy coś to zmieniło.
                Last edited by Maygaywer; 26.01.2017, 14:01.

Skomentuj

Po przylutowniu masy w końcu jest muzyka!!! Z takich krótkich ustaleń to brumienie kompletnie zniknęło i jak jest puszczony sygnał i włączony filtr to bardzo cicho słychać w porównaniu z wyłączonym filtrem.
                  Zamontuje teraz radiator i zabieram się za dalsze testy

Skomentuj

To ty puszczałeś muzykę bez radiatora?

Delikatny przydźwięk może być spowodowany że przełączniki masz na kablach lipnej jakości bez ekranowania może trochę ściągać. Możesz ew.je wymienić lub chociaż skręć je razem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Maygaywer Zobacz posta
                      To ty puszczałeś muzykę bez radiatora?
                      To było z 5 sekund tylko dla testu czy gra czy nie

Skomentuj

Ja rozumiem lecz musisz się nauczyć że takich rzeczy się nie robi.Ponieważ jak będziesz miał ochotę zbudować wzmacniacz tranzystorowy to taki test bez radiatora od razu skończy się spaleniem tranzystorów.

Sprawdź sobie czy wszystko działa.

Skomentuj

Muszę lecieć najpierw do sklepu po śrubki, bo w domu mam tylko 4, a do tego są 3 potrzebne. Jak nie znajdę nigdzie 3 to zrobię listwę dociskową

Skomentuj

Najlepszy docisk Tda do radiatora jest Belką,tak jak w oryginale irek zaprojektował,belka z laminatu.

Skomentuj

I jak wszystko działa jak powinno?

Skomentuj

Nie słyszę wyraźnej różnicy przy zmianie fazy i przy kręceniu potencjometrami słychać lekkie trzeszczenie czasami

Przy kręceniu potencjometrem głośności to słychać taki wyraźny, nagły skok w głośności

I w potencjometrze odcięcia tak jakby reagował tylko w określonym małym przedziale ale to moze byc wina głośnika, bo aktualnie mam podłączone to do 2 kolumn 4ohm 90W połączonych szeregowo, a kolumny te pierwszej klasy nie są

Skomentuj

Zmiane faze uslyszysz tylko w odlsuchu z glownymi kolumnami. I najlepiej jakby ktos przelaczal a Ty siedz w miejscu odsluchu. Faza ustawiona jest poprawnie wtedy kiedy bas z kolumn i suba sie sumuje. Tzn wtedy jest go wiecej.

Skomentuj

Jeżeli słychać trzeszczenie przy kręceniu potencjometrów to może uszkodzone są,czy były one nowe czy z odzysku? Polecił bym ci sprawdzenie kondesatorów w okolicy tl074 na filtrach itd,czy nie pomyliłeś jakiejś wartości.

Nie odczujesz tej mocy na podłączonych kolumnach,bo to wzmacniacz do suba. Jeżeli ma dość mocnego Powera to raczej jest Ok.

Skomentuj

Potencjometry nowe są, kondensatory też ok. Moze kupię jeszcze po 1 sztuce tych potencjometrów i spróbuję te wlutowac

Skomentuj

Skoro nowe to powinny być sprawne.

Skomentuj

Może akurat wadliwe sztuki to były... Lub przy montażu lub transporcie zostały uszkodzone

W regulacji głośności skok słychać tylko na samym początku a potem reaguje już normalnie

Z "problemami" które zostały jestem w stanie już sobie samemu poradzić. Ogólnie wszystko zaczęło działać i grać jak należy.

Chciałbym podziękować wszystkim, którzy w jakikolwiek sposób pomogli mi z rozwiązaniem problemów. Szczególne podziękowania dla Pana Maygaywer, który poświęcił swój czas i najbardziej pomógł mi w naprawie :biggrin:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X