Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez vicher
    Czy można z tego projektu wyciągnąć sam filtr dolnoprzepustowy? Z reg wzmocnienia, przełacznikiem fazy?
    o ile dobrze pamietam to zrobil to quester a schemat znajdziesz na audiomanii

Zamieszczone przez keisan
    Czy te rezystory muszą być 5W?A nie np. 2W
    tam beda sie wydzielaly duze moce bo wprowadzasz tam sygnal ze wzmacniacza. ale jak dasz mniejszy sygnal to moze wytrzymaja...

czy elektrolity 4700u mogę zastąpić 10000u?
    tak, pod warunkiem ze beda pasowaly.

Skomentuj

Czy te rezystory muszą być 5W?A nie np. 2W
      skoro w projekcie są podane 5W to takie muszą być, 2W będą za słabe i będą się grzały albo nawet się spalą...
      I czy elektrolity 4700u mogę zastąpić 10000u?
      pojemniejsze mogą być, byle by napięcia też się zgadzały...

Skomentuj

Elektrolity mam 10000u na 50V, więc problemu nie ma, ale rezystorów nie mam na stanie, a nie chcę płacić znów za przesyłki kupę kasy (a na uczelni nie będę z 2 miesiące)

Więc zrobię tak:

I będzie wzmak do suba gotowy.

Aha jeszcze jedno:
        Potencjometry wystarczą pojedyncze? I czy mogę zamienić 47k na 50k?

Skomentuj

keisan, ale czy wogole bedziesz kozystal z tego wejscia wysokopoziomowego? przeciez to jest tylko opcja...
          Potencjometry wystarczą pojedyncze?
          jak widac jedna sekcja nie jest podlaczona wiec tak, moga byc pojedyncze
          I czy mogę zamienić 47k na 50k?
          jezeli chodzi o rezystor to chyba tak.
          jest on przy zasilaniu a te 50k miesci sie w tolerancji 5% wiec raczej nie zaszkodzi

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
            Jaki rezystor? Ja pytam o potencjometr.

bedziesz kozystal z tego wejscia wysokopoziomowego?
            w sumie to tylko z wysokopoziomowego

Skomentuj

Jaki rezystor? Ja pytam o potencjometr.
              Tak myślałem ale nie chciałem się wychylać :razz: Potencjometr może być 50k :wink:

Skomentuj

Jaki rezystor? Ja pytam o potencjometr
                tez tak myslalem ale przeciez w schemacie jest wyraznie 100k :P
                ja mam 47kB i jest OK. liniowy jest 100k

Skomentuj

tez tak myslalem ale przeciez w schemacie jest wyraznie 100k
                  masz racje ale ja robie ten prostszy wzmak z 1 tda.

Skomentuj

aaaaa - a ja caly czas myslalem ze mostek :mrgreen:

Skomentuj

Te rezystory moga byc spokojnie 2W a nawet 1W. Przy nawet glosnym sluchaniu nawet sie nie zgrzeja. Zreszta ja dalem 390om a nie 220 i wogole polowe elementow pozmienailem Wartosci bo byly tak ustawione ze pasmo wzmacnaicza zaczynalo sie od 20-paru Hz... a powinno przy kilku. Tak smao filtr, cial od 80Hz a ja zrobuilem od 40Hz.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                        Wartosci bo byly tak ustawione ze pasmo wzmacnaicza zaczynalo sie od 20-paru Hz... a powinno przy kilku. Tak smao filtr, cial od 80Hz a ja zrobuilem od 40Hz.
                        kwestia już poruszana, w wypadku tanich głosników , a tda jest tanim wzmacniaczem małej mocy do tanich głosników poszerzanie pasma od dołu , jak i stosowanie filtrów tnących tak nisko - na zboczu cha-ki , jest po prostu bez sensu.

Skomentuj

150W/8om to nie taka mala moc. A pasmo od dołu dla kazdego suba i wogole jakiegokolwiek wzmacnaicza powinno siegac tych kilku Hz góra. Inaczej mamy niezle znieksztalcenia fazowe w okolicy kilkudziesieciu Hz własnie...a potem nie gra i tlumaczymy ze tani wzmak to tak ma.

Skomentuj

Niektórzy to piszą że i 400w ma tylko że niewiele z tego wynika bo tym scalakiem napędzić można dość optymalnie najwyżej 22 scx, a w tym przypadku to ani pasywny subsonic, ani odcięcie na 80hz nie przeszkadzają.

Skomentuj

Subsonica to tam nie ma niestety....

Skomentuj

150W/8om to nie taka mala moc. A pasmo od dołu dla kazdego suba i wogole jakiegokolwiek wzmacnaicza powinno siegac tych kilku Hz góra. Inaczej mamy niezle znieksztalcenia fazowe w okolicy kilkudziesieciu Hz własnie...a potem nie gra i tlumaczymy ze tani wzmak to tak ma.
                                Kazdy sub ma subsonic i gdyby to on degradowal dzwiek to by go nikt nie stosowal. A kreci faza to sam glosnik wiec subsonic moze co najwyzej to odkrecic.

Subsonica to tam nie ma niestety....
                                Jesli mowa o moim ukladzie na mostku TDA to jest tam pasywny subsonic 3-rzedu.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                  Jesli mowa o moim ukladzie na mostku TDA to jest tam pasywny subsonic 3-rzedu.
                                  R2, R6 i C2?

Skomentuj

R2, R6 i C2?
                                    A skąd!

Jesli irku okreslasz mianem subsonica zwykle dzialanie kondensatorow sprzegajacych poszczegolne stopnie to twoja wola... ja bym tego tak nie nazwal.

Sam filtr jako tako nie degraduje dzwieku, tlyko ja wspomnialem o wprowadzaniu przesuniecia fazowego przy granicy odciecia filtru. http://osilek.mimuw.edu.pl/images/th..._M5_Slajd9.png

Skomentuj

Jesli irku okreslasz mianem subsonica zwykle dzialanie kondensatorow sprzegajacych poszczegolne stopnie to twoja wola... ja bym tego tak nie nazwal.
                                      Tak tez sie realizuje filtry DP,GP,PP wiec i subsonic mozna. Nie kazdy filtr musi byc aktywny zeby nazwac go filtrem.

Sam filtr jako tako nie degraduje dzwieku, tlyko ja wspomnialem o wprowadzaniu przesuniecia fazowego przy granicy odciecia filtru.
                                      Wlasnie tak dzialaja filtry, widze ze musisz troche poczytac teorii bo probujesz wywolac burze w szklance wody.

Skomentuj

Myślę że, źle nie jest

Pierwsza tak zaawansowana płytka :)

Takie pytanie, cynować ścieżki? Jak tak to te głównoprądowe wystarczą?

Skomentuj

Takie pytanie, cynować ścieżki? Jak tak to te głównoprądowe wystarczą?
                                          Ja bym pocynował tylko głównoprądowe .. nawet można kawałek jakiegoś druta wlutować :] ale to już nie koniecznie

Skomentuj

Czaruję...
                                          X